Тъмната кула I: Стрелецът

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тъмната кула I: Стрелецът
The Dark Tower I: Gunslinger
АвторСтивън Кинг
Първо издание1982 г.
САЩ
1998 (в България)
Оригинален езиканглийски
Жанрфентъзи, хорър, научна фантастика, уестърн
Видроман
ПоредицаТъмната кула
СледващаТрите карти

ПреводачМилко Стоименов
ISBNISBN 9789544092054
НачалоThe man in black fled across the desert, and the gunslinger followed.
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

„Тъмната кула I: Стрелецът“ е роман, на американския писател Стивън Кинг, първият от поредицата за Тъмната кула. За първи път е отпечатана през 1982 г.

Историята разказва за Роланд Дисчейн, последният стрелец, който преследва своя противник „мъжът в черно“ в продължение на много години. Романа следва дългото и мъчително пътуване на Роланд през огромна пустиня и отвъд в търсена на мъжа в черно. Той среща няколко души по време на пътуването си, включително Джейк Чеймбърз, който известно време пътува с него.

Действието се развива в един свят, излязъл сякаш от продължителен Апокалипсис. Градовете са малко, а дори и да има, са населени от полудели старци и машинини (Блейн от град Луд). В свят на магии, в едно общо безвремие властват злите сили, а по земята ходят странни същества. Стрелецът среща много хора, но съдбата му е една – да открие центърът на всичко – Кулата.

Книгата е посветена на „Ед Фърман, който рискува пръв да прочете тази книга“, който е дългогодишен редактор в „Списание за фентъзи и научна фантастика“.

История и публикуване[редактиране | редактиране на кода]

Романът е вдъхновен от поемата на Робърт БраунингЧайлд Роланд Кулата достигна“, която Кинг е чел като второкурсник в университета. Кинг обяснява, че го е вълнувала идеята да се опита да въплати в дълъг романтичен роман усещането, ако не и точното чувство на поемата на Браунинг. Започва да пише романа на зелен лист хартия, който намира в библиотеката.

Петте части, които съставят романа първоначално са публикувани в „Списание за фентъзи и научна фантастика“ както следва:

  1. „Стрелецът“ (октомври 1978)
  2. „Крайпътна станция“ (април 1980)
  3. „Оракулът и планините“ (февруари 1981)
  4. „Мутантите“ (юли 1981)
  5. „Стрелецът и човекът в черно“ (ноември 1981)

Дванадесет години и половина отнема на Кинг завършването на романа, крайният вариант на който е издаден през 1982 г. в ограничен тираж. Шест години по-късно, през 1988 г. е издаден с меки корици. Оттогава насам книгата е преиздавана много пъти в различни формати, многотомници и поредици.

През 2003 г., романът е преиздаден с обновления и разширения в историята и с промени в езика с цел да бъдат премахнати несъответствията, които се появяват при написването на следващите книги от поредицата.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]