Тъмни кръгове под очите

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тъмни кръгове под очите
Тъмни кръгове и подпухнали торбички, обичаен признак на недоспиване
Тъмни кръгове под очите в Общомедия

Периорбиталните тъмни кръгове са тъмни петна около очите. Има много причини за този симптом, включително наследственост, синини и други. [1]

Причини[редактиране | редактиране на кода]

Алергии, астма и екзема[редактиране | редактиране на кода]

Всяко състояние, което причинява сърбеж в очите, може да допринесе за по-тъмните кръгове поради триене или надраскване на кожата около тях. Особено страдащите от сенна хрема ще ги забележат под очите по време на сезона на алергията.

Медикаменти[редактиране | редактиране на кода]

Всяко лекарство, което причинява дилатация на кръвоносните съдове, може да доведе до потъмняване на зоната под очите.

Анемия[редактиране | редактиране на кода]

Липсата на хранителни вещества в храната или липсата на балансирана диета може да допринесе за оцветяване на зоната под очите. Смята се че недостигът на желязо е най-често срещаният вид анемия и това състояние е причина да не достига достатъчно кислород до тъканите на тялото.

Кожата може също да стане по-бледа по време на бременност и менструация (поради липса на желязо), което позволява подлежащите вени под очите да станат по-видими.

Умора[редактиране | редактиране на кода]

Недостатъчен сън и умствената умора могат да предизвикат бледност на кожата, позволявайки на кръвта под кожата да стане по-видима и да изглежда по-синя или по-тъмна. [2]

Възраст[редактиране | редактиране на кода]

Тъмните кръгове вероятно ще станат по-забележими и постоянни с възрастта. Това е така, тъй като хората когато остаряват кожата им губи колаген, става тънка и по-прозрачна. Кръговете могат също постепенно да започнат да се появяват по-тъмни покрай едното око от другото в резултат на някои обичайни изражения на лицето, като например неравномерна усмивка.

Периорбитална хиперпигментация[редактиране | редактиране на кода]

Периорбиталната хиперпигментация е когато около очите се произвежда повече меланин, отколкото е обичайно, което дава по-тъмен цвят.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. What causes the dark circles that sometimes appear under my eyes? // Mayo Clinic Women's Healthsource 7 (6). 2003. с. 8.
  2. Dark Circles Under the Eyes // Medicine.net, 2012-06-03.