Тънково (област Бургас)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за селото в Област Бургас. За селото в Област Хасково вижте Тънково (Област Хасково).

Тънково
Общи данни
Население 1367 души[1] (15 юни 2020 г.)
56,6 души/km²
Землище 22,21 km²
Надм. височина 16 m
Пощ. код 8237
Тел. код 0556
МПС код А
ЕКАТТЕ 73571
Администрация
Държава България
Област Бургас
Община
   кмет
Несебър
Николай Димитров
(независим)
Кметство
   кмет
Тънково
Христо Николов
(ПКТ)

Тънково е село в Югоизточна България. То се намира в Община Несебър, област Бургас.

География[редактиране | редактиране на кода]

Намира се на 7 km от Слънчев бряг, на 11 km от Несебър и на 31 km от Бургас. Площта на селото е 22,21 km².

История[редактиране | редактиране на кода]

Първите сведения за образуване на селото свидетелстват, че се е намирало в местността „Юртлуците“, на 3 км. североизточно от сегашното местоположение и около 4 км. от морето.

Заселването е започнало в края на 18 век. Селото наброявало около 50 къщи, с приблизително 250/300 жители.

Наричало се Инджекьой, което преведено на български означава тънко село (предполага се, че наименованието идва от намиращо се в близост блатисти места), хората боледували и били слаби, това е и причината е началото на 60-те години на 19 век селото да се премести на югозапад, където сега се намира. Преместват се около 20 семейства, а другите се преселват във вътрешността на страната.

В началото селото принадлежи към община Несебър, но няколко години по-късно (след 1885 г.) се отделя и става община със съставни селища – Чимово (днешен Ахелой), Равда, и Свети Влас.

През 1935 г. Тънково и околните селища отново стават част от община Несебър.

Главният поминък на населението, както в старото, така и в новото село е било скотовъдство – предимно овцевъдство и говедовъдство. Земеделието като отрасъл е съществувало дотолкова, доколкото да се задоволят нуждите на жителите от хляб и отчасти фураж за животните.

Население[редактиране | редактиране на кода]

След Освобождението селото се е състояло от около 30 къщи и приблизително 150/160 жители. През 1992 г. населението наброява около 700 – 800 души.

Последното преброяване през 2011 г. показва ръст на населението до 1243 души.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

По данни от Музея на образованието в град Габрово, училището в селото – ОУ „Васил Лервски“ е открито през 1880 г. Първият учител е Христо Кудев. Училището е било посещавано само от момчета на брой около 10/12 и то в частна къща.

През 1952 г. е изпепелено от пожар. До построяване на ново, учениците са водели занятия в частни къщи и Ахелой. На същото място е построено училището, в което се намира и днес това започва пре 1953 г

Защитена местност „Калината“ е на 10 км западно от курорта Слънчев бряг до село Тънково и село Кошарица, област Бургас. С площ от 1100 декара територията на „Калината“ като има: блатното кокиче, заливна лонгозна гора на над 200 години, вековни полски ясени, полски кленове, полски брястове, летен дъб, космати дъбове, церове, различни храсти и увивна растителност.

Дядо Ивановата чешма – няма данни за годината на постояване, но последното възстановяване е от 2001 г.

Рибката – местна легенда гласи, че ако момиче от друго населено място пие вода от чешмата ще се задоми в селото.

20-метров кръст – през 2018 г. по инициатива на местни родолюбци, които сами измайсторили разпятието от винкели, бе извисен светещ кръст над селото. В инициативата с дарение се включили всички жители на селото. Символът на вярата нощем свети и се забелязва от километри.

Паметник на Васил Левски – в началото на 2018 г. по време на мандата на Христо Николов се открива паметник на Васил Левски в центъра на населеното място.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Тънково разполага със свой футболен отбор, основан през 2003 г., неговото име е „Устрем“.

От 2016 г. Тънково разполага и с отбор по мини футбол – ФК „Спартак“ Тънково.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

На 8 ноември се провежда събор на селото, съпроводен с народни песни и танци.