Тъпчилещово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тъпчилещово
Общи данни
Население 64 души[1] (15 юни 2022 г.)
9,22 души/km²
Землище 7,008 km²
Надм. височина 447 m
Пощ. код 7919
Тел. код 0605
МПС код Т
ЕКАТТЕ 73609
Администрация
Държава България
Област Търговище
Община
   кмет
Омуртаг
Ешреф Ешрефов
(ДПС)

Тъпчилещово е село в Североизточна България. То се намира в община Омуртаг, област Търговище. Турското име на селото, запазено до 1934 г., е Безирганкьой (Bezirgankoy).

География[редактиране | редактиране на кода]

Намира се на 5 км източно от град Омуртаг. Заобиколено е с широколистни и иглолистни гори, през селото преминава река Врана, която се влива в Камчия.

История[редактиране | редактиране на кода]

До Oсвобождението е било изцяло турско село. В началото на 20 век се преселват заселници българи от Kюстендилско. След убийство на млад българин избухват етнически сблъсъци, при които местните турци са избити и прогонени. Този млад българин изнасилва млада туркиня. Братът на туркинята като отмъщение убива изнасилвача. След този случай българите започват да отмъщават на турците. Самият убиец турчин избягва от ръцете на властта. След бягството няколко дена се крие в с. Чернооково (Шуменско) при свои роднини. После по течението на реката бяга в Турция. Установява се в Европейска Турция в село близо до гр. Къркларели (Лозенград). Сега селото е с българско население. В селото по-голямата част са цигани. От българите са останали само няколко възрастни семейства.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Жителите на селото са православни християни.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Съборът на селото е на Голяма Богородица (28 август).