Тъпчилещово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тъпчилещово
Общи данни
Население87 души[1] (15 март 2024 г.)
12,5 души/km²
Землище7,008 km²
Надм. височина447 m
Пощ. код7919
Тел. код0605
МПС кодТ
ЕКАТТЕ73609
Администрация
ДържаваБългария
ОбластТърговище
Община
   кмет
Омуртаг
Ешреф Ешрефов
(СДС, НДПС; 2015)

Тъпчилещово е село в Североизточна България. То се намира в община Омуртаг, област Търговище. Турското име на селото, запазено до 1934 г., е Безирганкьой (Bezirgankoy).

География[редактиране | редактиране на кода]

Намира се на 5 км източно от град Омуртаг. Заобиколено е с широколистни и иглолистни гори, през селото преминава река Врана, която се влива в Камчия.

История[редактиране | редактиране на кода]

До Oсвобождението е било изцяло турско село. В началото на 20 век се преселват заселници българи от Kюстендилско. След убийство на млад българин избухват етнически сблъсъци, при които местните турци са избити и прогонени. Този млад българин изнасилва млада туркиня. Братът на туркинята като отмъщение убива изнасилвача. След този случай българите започват да отмъщават на турците. Самият убиец турчин избягва от ръцете на властта. След бягството няколко дена се крие в с. Чернооково (Преславско) при свои роднини. После по течението на реката бяга в Турция. Установява се в Европейска Турция в село близо до гр. Къркларели (Лозенград). Сега селото е с българско население. В селото по-голямата част са цигани. От българите са останали само няколко възрастни семейства.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Жителите на селото са православни християни.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Съборът на селото е на Голяма Богородица (28 август).