Търговия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Гданск, един от градовете на Ханзейския съюз, през XVII век
Пътят на коприната между Европа и Азия.

Търговията е обмяната на стоки или услуги от търговец към купувач в замяна на платежно средство, като парични единици. Това най-често се извършва в търговски обекти като щандове, магазини, молове или дори онлайн (онлайн търговия). Обикновено под търговия се разбира размяна на стоки и услуги, която може да се осъществи между две (двустранна търговия) или повече (многостранна търговия) лица.

История[редактиране | редактиране на кода]

При по-ранните форми на търговия има обмяна на стоки и услуги за други стоки и услуги, натурална размяна. В първоначалната си форма търговията е представлявала натурална размяна, при която се е осъществявал обмен на считани за равностойни, желани и от двете страни стоки. Откриването на парите изключително много опростява търговията и допринася за нейното развитие.

Международна търговия[редактиране | редактиране на кода]

Международна търговия е обмяната на стоки и усулги между две или повече страни, при което тези стоки и услуги прекосяват националните граници. Когато става дума за услуги това е улеснено, благодарение на ползването на комуникационни средства като модерните сателити например, стоките обаче е необходимо да бъдат докарани и да се използват за това тирове, кораби и т.н.

Видове търговия[редактиране | редактиране на кода]

Стопанска дейност[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

В по-разширеното си значение терминът означава изобщо стопанска дейност, наричана днес също бизнес. В този обхват се използва предимно в сферата на търговското право.

Източници[редактиране | редактиране на кода]