Направо към съдържанието

Търговска палата на САЩ

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Търговската палата на САЩ (на английски: United States Chamber of Commerce), също Търговска камара на САЩ и Американска търговска палата/камара, е търговска палата на американски компании, регионални и местни търговски палати и търговски асоциации на територията на САЩ.

Тя е най-голямата нестопанска организация на търговски субекти и представлява множество бизнеси, и търговски асоциации. Основана е през 1912 г.

Седалището на палатата е във Вашингтон. Персоналът на палатата е предимно от специалисти, лобисти и адвокати.

Вицепрезидент и главен икономист е бил Ричард Ран – съавтор на оспорвания план Ран – Ът за преход на България от централизирана планова икономика към пазарна икономика.

Идеята за това национално обединение в защита на интересите на бизнеса се оформя през 1890 година, когато правителството на САЩ започна активно насърчаване на усилията на американската бизнес, особено в областта на външната търговия.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата United States Chamber of Commerce в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​