Търговска палата на САЩ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Търговската палата на САЩ (на английски: United States Chamber of Commerce), също Търговска камара на САЩ и Американска търговска палата/камара, е търговска палата на американски компании, регионални и местни търговски палати и търговски асоциации на територията на САЩ. Тя е най-голямата нестопанска организация на търговски субекти и представлява множество бизнеси, и търговски асоциации. Основана е през 1912 г.

Седалището на палатата е във Вашингтон. Персоналът на палатата е предимно от специалисти, лобисти и адвокати.

Вицепрезидент и главен икономист е бил Ричард Ран - съавтор на оспорвания план Ран - Ът за преход на България от централизирана планова икономика към пазарна икономика.

История[редактиране | редактиране на кода]

Идеята за това национално обединение в защита на интересите на бизнеса се оформя през 1890 година, когато правителството на САЩ започна активно насърчаване на усилията на американската бизнес, особено в областта на външната търговия.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „United States Chamber of Commerce“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]