Тюрксат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тюрксат
Türksat
Лого на Тюрксат
Индустрия Медия
Основана 21 Декември 1990 г.
Седалище Гьолбашъ, Анкара, Флаг на Турция Турция
Продукти

Комуникационни сателити, Платена ТВ, Програмиране,

Кабелен интернет
Уебсайт turksat.com.tr

Тюрксат Компания за Сателитни Комуникации и Кабелна Телевизия (на турски: Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş) е единствения комуникационен сателитен оператор на Турция. Създадена е на 21 Декември 1990 г. като държавна компания на име Национален сателит за комуникация Тюрксат (турски: Türksat Milli Haberleşme Uyduları) със седалище Гьолбашъ, Анкара[1]; С включването на компанията за сателитни услуги на Турските телекомуникации, се преименува официално в Тюрскат на 22 Юли 2004.

Тюрксат също притежава 100% от акциите на Евразиясат съвместно създадена като отделена компания с Aérospatiale през 1996 г. за производство и стартиране на Türksat 2A (Eurasiasat 1) през 2001 г.

Сателити[редактиране | редактиране на кода]

Тюрксат стартира серията сателити Тюрксат и експлоатирала в миналото комуникационни спътници Türksat 1C, Türksat 2A, Türksat 3A и Astra 1D.

В момента Türksat 4A е в експлоатация. Компанията извършва сателитна телекомуникация в своята наземна станция Гьолбашъ в Анкара[2][3]. Тюрксат 4A стартира на 17 февруари 2014 г. в сътрудничество с Rosoboronexport.[4]

Кабелна телевизия и интернет услуга[редактиране | редактиране на кода]

Тюрксат основава Телесвят, цифрова кабелна телевизия и интернет услуга, на 1 ноември 2008 г.

Препратки[редактиране | редактиране на кода]