Тютюневи складове на Димитър Кудоглу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тютюневи складове на Димитър Кудоглу
Складовете на пощенска картичка от 1927 г.
Карта Местоположение в Пловдив
Видиндустриална сграда
Местоположение Пловдив, България
АрхитектДимитър Попов
Изграждане1923 г.
Етажи5
СтатутОпожарени през 2018 г.
СобственикДимитър Кудоглу
Тютюневи складове на Димитър Кудоглу в Общомедия

Тютюневи складове на Кудоглу е емблематична индустриална сграда в Пловдив, състояща се от две свързани сгради на ул. „Капитан Андреев“ 2-4. Те са разрушени от пожар през август 2018 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Складът разрушен от земетресението през 1928 г.
Фасадата на склада през 2011 г.

Сградата е построена през 1923 г. от българския търговец на тютюн и пловдивски благодетел Димитър Кудоглу, по проект на архитект Димитър Попов. Складовете са с богато орнаментирани фасади – с гипсови гирлянди от цветя. Един от тях е увенчан и с много успешно скулптирана глава на Хермес – бога на търговията и на пътешествениците. Първите години след построяването им е издадена пощенска картичка с изображението им.

В края на 1926 г. Димитър закупува за 5 милиона лева сградата на хотел в центъра на Пловдив и финансира с още 3,5 милиона лева нейното преустройство и оборудване с най-съвременна за времето си медицинска апаратура и го превръща в първото социално здравно заведение в България, наречено Дом на благотворителността и народното здраве „Димитър Петров Кудоглу“. Той дарява и двата си тютюневи склада, с приходите от които да се издържа Дома.[1]

През 1947 г. складовете стават държавна собственост. През 1985 г. получават статут на паметник на културата. Поради липса на наследници. през 2005 г. двете 5-етажни сгради са продадени от Булгартабак на фирма „Р.И.П.А.“ ООД за 1,8 млн. лв., чийто представител е италианецът Пиетро Луиджи Гиа.[2]

През август 2018 г. се разразява голям пожар в центъра на Пловдив, от който са пострадали тежко пет големи тютюневи склада. Три от тях са напълно унищожени, като сред тях е складът на Кудоглу.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]