Уайтхол (дворец)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Уайтхол)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дворецът Уайтхол от Хенрик Данкертс, гледан от запад. Банкетната зала е отляво.

Дворецът Уайтхол (на английски: Palace of Whitehall) е бил главната резиденция на английските монарси в Лондон от 1530 до 1698, когато всичко (с изключение на Банкетната зала) е унищожено от пожар[1]. Преди пожара дворецът е бил най-големият в Европа, с над 1500 стаи (а в определен период е бил и най-голямата сграда в света).

Дворецът дава името си Уайтхол на днешния комплекс от административни сгради на британското правителство. Улицата между площад Трафалгар и Площада на Парламента също носи името Уайтхол.

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Дворецът се е разпростирал върху по-голямата част от територията, която днес се намира между Нортъмбърланд авеню на север и Даунинг Стрийт и почти до Дерби Гейт (Derby Gate) на юг; и на запад от възвишенията, където днес са сградите на кралската конна гвардия (Horse Guards), до брега на река Темза на изток – общо около 23 акра (93 хил. m²).

История[редактиране | редактиране на кода]

През 13 век дворецът Уестминстър вече е седалище на правителството в Англия и главна лондонска резиденция на кралете от 1049. Околностите му станали много престижно и скъпо място. Уолтър де Грей, архиепископ на Йорк, купува имот в района малко след 1240 г. и го нарича York Place.

Едуард I отсядал в имота на няколко пъти и разширил сградата, за да побере цялата му свита. York Place е построен отново през XV век и разширен толкова много от кардинал Улси, че с него можел да се сравнява единствено дворецът Ламбът. Впоследствие, когато Хенри VIII сваля кардинала от власт през 1530, за своя главна лондонска резиденция той избира York Place вместо Уестминстър. Кралят се наслаждава на богатствата му в компанията на младата си годеница лейди Ан Болейн.

План на двореца през 1680 г.
Част от проект за нова сграда на мястото на двореца, направен от Кристофър Рен през 1698 г. Дворецът обаче така и не е построен.

Хенри VIII преустройва York Place и продължава да го разширява и преустройва през целия си живот. Вдъхновен от двореца Ричмънд, той включил също така възстановителен център с боулинг, тенис кортове, арена за бой с петли и арена за турнири. Изчислено е, че над 30 000 англ. лири са похарчени през 40-те години на 15 век – 50% повече от построяването на целия дворец Брайдуел. Хенри VIII се е оженил за 2 от съпругите си в двореца – Ан Болейн през 1533 и Джейн Сиймур през 1536. През януари 1547 кралят умира в този дворец. През 1611 дворецът е място на първото известно представление на пиесата на Шекспир Бурята.

Джеймс I прави някои значими промени на сградите, най-вече изграждането през 1622 на новата Банкетна зала, построена по проект на Иниго Джоунс, за да замени множеството други банкетни зали, датиращи още от времето на Елизабет I. Украсата му приключва през 1634 по времето на Чарлз I, който е екзекутиран пред сградата през 1649. До 1650 дворецът е бил най-големият комплекс от този вид в Англия, с над 1500 стаи. Обликът му е изключително разнообразен, а частите му са били с много различни размери и в няколко различни архитектурни стила. Дворецът приличал по-скоро на малко градче, отколкото на една сграда.

Чарлз II не променя много неща. Подобно на баща си и той умира в двореца, само че получава удар, а не е екзекутиран. Джеймс II поръчва различни промени, включително нов параклис, завършен през 1687, преустройство на покоите на кралицата (1688) и др.

Гибел[редактиране | редактиране на кода]

През 1691, когато дворецът е най-големият и най-сложният в Европа, пожар унищожава повечето от старите дворцови сгради. Още един пожар на 4 януари 1698 г. разрушава повечето от другите жилищни и правителствени сгради. Въпреки няколкото опита да бъде построен отново, финансовите ограничения не позволяват грандиозно преустройство. През втората половина на 18 век местността е отпусната за строеж на градски къщи.

По време на пожара много произведения на изкуството са унищожени, включително и Купидон – прочута скулптура на Микеланджело, купена като част от колекцията Гонзага през XVII век.

Дворецът днес[редактиране | редактиране на кода]

Банкетната зала е единствената сграда, която съществува и до днес, въпреки че е малко променена. И все пак все още могат да се открият следи от двореца, включително части от покрития тенис корт от времето на Хенри VIII.

През 1938 г. започва обновяването на източната част с построяването на сградата на Министерството на отбраната. Открито е подземно помещение от времето на кардинал Улси, сега известно като Избата на Хенри VIII, добър пример за тухлено-сводест покрив от времето на Тюдорите, дълъг 70 и широк 30 фута.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. BESANT, WALTER и др. The Fascination of London. Westminster. 1902. с. 85. Посетен на 19 юли 2016.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]