Убиването на невинните

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Убиването на невинните
Matteo di Giovanni 002.jpg
Матео ди Джовани
Година втората половина на XV век.
Техника темпера върху дърво
Размери 231 × 234 cm
Изложена Музей Каподимонте, Неапол, Италия

„Убиването на невинните“ (на италиански: Strage degli innocenti) е картина рисувана през втората половина на XV век от италианския художник Матео ди Джовани, използвана техника темпера върху дърво (234 х 231 см), изложена в зала 69 на Музей Каподимонте, Неапол.

История и Описание[редактиране | редактиране на кода]

Картината е рисувана може би в Сиена от художника Матео ди Джовани, чието име се чете в долния ѝ край и е поръчана е от Алфонсо II (Неапол), намиращ се по това време в града, за да вземе участие в кампанията срещу фамилията Медичи. Като се има предвид историческия контекст, картината може да е била нарисувана през 1478 г., въпреки че може да е била създадена и през 1468 г., или през 1488 г. Ако е рисувана през 1488 г. то картината е създадена в памет на избитите от турците, общо 813 жители на град Отранто, на 14 август 1480 г. Реликви и телата на мъчениците са пренесени в Неапол, по заповед на Алфонсо II (Неапол) и поставени заедно с картината в църквата „Света Екатерина във Формиело“. Както много други картини принадлежали на неаполитански църкви, така и тази е преместена в Музей Каподимонте, Неапол.

Основната сцена е съставена от преплетени и натрупани едно върху друго тела, нарисувани с подчертани линии и интензивни цветове, за да се подсили драмата на събитието. Фонът, характеризиращ се с украсени архитектури, няма перспектива. Този стил е повлиян от тосканската живопис, от която художникът в своята творческа зрялост, е заимствал.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Strage degli innocenti (di Giovanni)“ в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.