Убиването на невинните

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Убиването на невинните
ХудожникМатео ди Джовани
Годинавтората половина на XV век.
Техникатемпера върху дърво
Размери231 × 234 cm
ИзложенаМузей Каподимонте, Неапол, Италия

„Убийството на невинните“ (на италиански: Strage degli innocenti) е картина на италианския художник Матео ди Джовани от втората половина на 15 век. Картината (234 х 231 см) е изложена в Зала 69 на Национален музей „Каподимонте“ в Неапол. Използваната техника е ѝтемпера върху дърво.

История[редактиране | редактиране на кода]

Картината е нарисувана може би в Сиена от художника Матео ди Джовани, чието име се чете в долния ѝ край. Поръчана е от Алфонсо II, намиращ се по това време в града, за да вземе участие в кампанията срещу фамилията Медичи. Като се има предвид историческия контекст, картината може да е била нарисувана през 1478 г., въпреки че може да е била създадена и през 1468 г. или през 1488 г. Ако е рисувана през 1488 г. то тя е създадена в памет на избитите от турците на 14 август 1480 г. общо 813 жители на град Отранто. Реликви и телата на мъчениците са пренесени в Неапол по заповед на Алфонсо II и поставени заедно с картината в църквата „Света Екатерина във Формиело“. Както много други картини, принадлежали на неаполитански църкви, и тази е преместена в Музей „Каподимонте“ в Неапол.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Основната сцена е съставена от преплетени и натрупани едно върху друго тела, нарисувани с подчертани линии и интензивни цветове, за да се подсили драматичността на събитието. Фонът, характеризиращ се с украсени архитектури, няма перспектива. Този стил е повлиян от тосканската живопис, от която художникът в своята творческа зрялост е заимствал.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Strage degli innocenti (Matteo di Giovanni) в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​