Уеб литература

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Уеб литература е вид литература, достъпна главно или единствено в интернет. Често срещан тип уеб литература са уеб сериалите и уеб новелите.

За разлика от повечето съвременни книги, произведенията на уеб литературата често не се публикуват наведнъж. Вместо това се пускат в интернет на части или глави.

Уеб базираната литература датира от най-ранните дни на Мрежата. Пример е изключително популярната за времето си история The Spot (издавана онлайн от 1995 до 1997), която е разказана чрез записи в дневника на герои и включва известна степен на интерактивност с читателя.[1] The Spot поражда много подобни сайтове, съдържащи истории и сюжетни линии, включително Ferndale и East Village, но те не са толкова успешни и не продължават дълго. Повечето от тези ранни начинания вече не съществуват.[2]

От 2008 г. насам популярността на уеб литературата нараства. Вероятно в резултат на това повече фенове на уеб сериалите са решили да създадат свои собствени проекти, което води до бързо нарастване на броя на сериозните, оригинални произведения. Някои сериали използват възможностите, които им предоставя дигиталното пространство, за да включват неща, които не са възможни в обикновените книги, като карти с възможност за кликване, изскачащи биографии на герои, сортиране на публикации по етикет и видео.

Уеб литературата е изключително популярна в Китай, като приходите от жанра в страната надхвърлят 2,5 милиарда щатски долара годишно.[3]

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Уеб новели[редактиране | редактиране на кода]

Уеб новели или уеб романи (е-романи) са книги, публикувани онлайн. Уеб романите съществуват както в безплатни за четене варианти, така и в платени формати.

Уеб сериали[редактиране | редактиране на кода]

Повечето уеб сериали са написани като поредици. Те имат дълги сюжетни линии, изиграващи се в продължение на множество глави и броеве.

Интерактивен роман[редактиране | редактиране на кода]

Авторите на традиционни романи с хартия и мастило понякога се опитват да дадат на читателите интерактивно изживяване, но този подход не става напълно осъществим до развитието на цифровите медии и хипертекста . Традиционните романи са линейни, т.е. четат се от страница на страница в права линия. Интерактивните романи обаче предлагат на читателите уникален начин да четат литература чрез избор на страница, герой или посока. Следвайки фрази с хипервръзки в романа, читателите могат да намерят нови начини за разбиране на героите. Няма грешен начин за четене на хипертекстов интерактивен роман. Връзките, вградени в страниците, са предназначени да бъдат взети по преценка на читателя – за да позволят на читателя избор в света на романа.

Панел на уеб комикса от 2004 г. Градът, наречен Добсън .

Уеб комикс[редактиране | редактиране на кода]

Уеб комикси, онлайн комикси или интернет комикси са комикси, публикувани на уебсайт. Докато повечето се публикуват само в мрежата, някои се издават и в списания и вестници, напечатани на хартиени носители.[4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Webisodics A Brief History // July 1998. Архивиран от оригинала на 2017-08-22. Посетен на 31-08-2022.
  2. Why cybersoaps don't clean up // Forbs. Sep 12, 1997. Посетен на 31-08-2022.
  3. Cheung, Rachel. China’s online publishing industry – where fortune favours the few, and sometimes the undeserving // South China Morning Post. May 6, 2018. Посетен на 31-08-2022.
  4. Lacy, Steven. Webcomics are profane, explicit, humorous – and influencing trends // Charleston City Paper. 2007-11-21. Посетен на 2009-11-28.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Web fiction в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​