Уеда Акинари

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Уеда Акинари
上田 秋成
японски писател и поет
Портрет на Уеда Акинари от Кога Бунрей
Портрет на Уеда Акинари от Кога Бунрей

Роден
Осака, Кансай, Япония
Починал
Киото, Кансай, Япония

Религия Будизъм
Националност Флаг на Япония Япония
Професия писател, поет
Литература
Период 1767 – 1809
Уеда Акинари в Общомедия

Уеда Акинари или Уеда Шусей (на японски: 上田 秋成; 25 юли 1734 – 8 август 1809) е изтъкнат японски писател и поет в стил „вака“ от ХVІІІ век[1].

Той е сред първите, които пишат в жанра „йомихон“ (読本, букв. „книга за четене“). Творбите му „Угетсу Моногатари“ (雨月物語, „Разказ за луната и дъжда“) и „Харусаме Моногатари“ (春雨物語, „Разказ за пролетния дъжд“) са признати за шедьоври на японската литература[2].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Уеда Акинари е роден в Осака от майка проститутка и неизвестен баща. На 4-годишна възраст е осиновен от богат търговец, който го отглежда и му осигурява добро образование. В детските си години заболява от едра шарка и въпреки че оживява, пръстите на двете му ръце са силно увредени. Докато боледува, родителите му се молят на бога от храма Кашима Инари. Уеда разказа как усеща, че оздравяването му е дело на боговете. През целия си живот вярва в свръхестественото и това оставя отпечатък в творбите му, като сборника с истории за духове „Угетсу Моногатари“[3].

След смъртта на баща си Уеда наследява семейния магазин за намаслена хартия, но се оказва недобър търговец и след 10 години трудности магазинът му е унищожен в пожар. По онова време публикува няколко хумористични разказа в стил „укио-зоши“ (букв. „книги от плаващия свят“). Възползвайки се от загубата на магазина си, той излиза от търговията и започва да учи медицина при Цуга Тейшо, който го въвежда в китайската проза на разговорен език.

През 1776 г. Уеда започва да практикува медицина и написва „Угетсу Моногатари“, с което се нарежда до Такизава Бакин сред най-ярките представители на жанра „йомихон“, който ярко се различава от традиционните в онзи период произведения. Този жанр възниква през периода Едо и е силно повлиян от китайските романи, написани на разговорен език. При него липсват много илюстрации и се набляга върху текста, в който присъстват магически създания, вещици и принцеси[4].

Освен с проза, Уеда се занимава и с филология и японска класическа литература. Той е сред представителите на течението „Кокугаку“, което се характеризира с отхвърляне на чуждите влияния върху японската култура и най-вече на китайския език, будизма и конфуцианството. Уеда показва значително свободолюбие в тези научни кръгове и води чести спорове с Мотоори Норинага, който е сред водещите фигури на течението. Смята се, че Уеда засяга противопоставянето между китайската и японската философия в своите творби. В „Угетсу Моногатари“ например историята е изградена върху китайските нравствени и философски беседи, но впоследствие на преден план излиза японската чувственост, изразена чрез появата на свръхестествени елементи, за разлика от фокусирането върху интелекта, както е според китайските литературни традиции.

След смъртта на съпругата му през 1798 г. временно изгубва зрението си. Впоследствие отново започва да вижда с лявото око, но трябва да диктува творбите си. През 1802 г. започва работа над „Харусаме Моногатари“, като завършва първите 2 разказа от сборника[5]. „Харусаме Моногатари“ се различава доста от „Угетсу Моногатари“. В първата творба липсват свръхестествени мотиви и дължината на разказите варира. В разказа „Ханкай“ става дума за непочтен грубиянин, който става будистки монах.

Уеда Акинари умира на 76 годишна възраст в Киото през 1809 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Keene, Donald. 1976. World within Walls: Japanese Literature of the Pre-Modern Era, 1600–1867. Holt, Rinehart, and Winston
  2. Hamada, Kengi. „About the Author“. In Tales of Moonlight and Rain. New York: Columbia University Press
  3. Reider, Noriko T. 2002. Tales of the Supernatural in Early Modern Japan: Kaidan, Akinari, Ugetsu Monogatari. Edwin Mellen Press.
  4. Washburn, Dennis. „Ghostwriters and Literary Haunts: Subordinating Ethics to Art in Ugetsu Monogatari“. Monumenta Nipponica 45.1 (1996)
  5. Ueda Akinari. 1974. Ugetsu Monogatari: Tales of Moonlight and Rain Trans by Leon M. Zolbrod. George Allen and Unwin Ltd