Уеслиански колеж

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Уеслиански колеж
Wesleyan College Historic District 2.JPG
Основаване 1836, открит 1839 г.
Президент Рут Остин Нокс
Местоположение Мейкън, Джорджия
Сайт www.wesleyancollege.edu
Уеслиански колеж в Общомедия

Уеслианският колеж (на английски: Wesleyan College), съкращавано като Уеслиан, е частен (предимно женски) колеж в гр. Мейкън, щата Джорджия, Съединените американски щати.

История[редактиране | редактиране на кода]

Колежът е основан на 23 декември 1836 г. като Женски колеж на щата Джорджия и отваря врати на 7 януари 1839 г. Той е най-старият и първият колеж, който още от началото е основан с цел да бъде женски колеж. Училището е преименувано на Женски уеслиански колеж през 1843 г. и по-късно името е съкратено до сегашната си версия Уеслиански колеж през 1917 г.

Уеслиан има най-старата асоциация за завършили възпитаници, стартирана през 1859 г. Студентите от 4-ти курс се посвещават в асоциацията по време на уикенда за завършили възпитаници със специална церемония, която включва тържествено палене на свещи. Уеслиан е също уникален с това, че използва така наречената „класова“ система, където всеки випуск попада в някой от 4-те класа въз основа на завършилия преди това випуск. Първокурсниците са разпределени в някой от следните класове: Зелени рицари, Виолетови рицари, Пирати и Златни сърца. Випуските също са групирани 2 по 2 в така наречените сестрински класове: Пиратите със Златните сърца и Зелените с Виолетовите рицари. Например класът, завършил през 2010 г., е от Виолетовите рицари.

Кампус и студенти[редактиране | редактиране на кода]

Колежът има около 700 студента. Съотношението на студенти-професори е 8:1, а средният размер на клас е от около 20 студента. Студенти от над 20 щата и повече от 20 страни от цял свят посещават университета всяка година. Уеслиан предлага 35 специалности, 29 подспециалности и предпрофесионални програми за студентите си. Колежът е свързан с Обединената методистка църква, но определено не трябва да се разглежда като религиозно заведение. Уеслиан е определен от „Принстън Ривю“ сред 361 най-добри колежи в Щатите през 2007, 2008 и 2009 г.

Кампусът е разположен на обширните 200 акра (800 000 m²) със сгради, координирани в типичен стил за южните щати. Кампусът също така разполага с езеро във формата на сърце, база за коне и фитнес център. Академичните сгради са 5 – Tate Hall, Taylor Hall, Murphey Art Building, Porter Fine Arts Building и новата Munroe Science Center, която отваря врати през 2007 г. Колежът разполага с 5 общежития за студенти: Banks и Wortham Hall са само за първокурсници, докато Persons, Jones and Hightower Halls приютяват студенти от по-горни курсове, Corn North and South Apartments са само за 3- и 4-курсници.

Колежът е домакин на редица събития всяка година. „Летен Мейкън“, музикална и арт програма за деца и подрастващи се органиизира в университета ежегодно. Също така Уеслиан приветства някои от тържествата на Фестивала на черешовите цветчета всяка пролет, сред които е и пускането на балони с топъл въздух. Porter Auditorium някога е бил домът на симфоничния оркестър на града и все още там се провеждат редица музикални и театрални събития и състезания. Уеслиан е важен за местното общество с това, че провежда тържества по награждаване за редица обществени училища от гр. Мейкън.

Цветовете на колежа са тъмно виолетово и цвят лавандула.[1]

През 2009 г. „Форбс“ нарежда „Уеслиан“ на 15-то място сред университети, които са най-добра инвестиция за платеното образование[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]