Уики

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Уики (на английски: wiki) представлява уебсайт, свързан с база знания, който ползва мрежова технология за създаване и организиране на свързани помежду си уеб страници, всяка от които може да бъде посетена и редактирана от потребителите по всяко време, като историята и всички версии на страниците се запазват.[1] За оформлението се използват команди, които са по-интуитивни и по-лесни от съответния маркиращ език на HTML. Сбирка от такива страници също се нарича уики или, по-рядко (и не съвсем правилно), Уики или УикиУикиУеб (транслитерация от WikiWikiWeb).

Понятието „уики“ (на хавайски: бързо) и първоначалната програмна реализация са създадени от Уорд Кънингам в неговия проект WikiWikiWeb през 1995 година. Честото използване на двойния вариант УикиУики идва от там, че в хавайския език редупликацията (повторението) се използва за усилване на значението на думата. Въпреки това, Уики (с главна буква) и Уики Уики Уеб се използват правилно само при назоваване на първоначалното уики-пространство, основано от Уорд Кънингам.

Съществуват много различни системи за организация на съдържание на принципа уики. Подробен списък на различни такива програми може да се намери на Уики Уики Уеб[2].

Концепция[редактиране | редактиране на кода]

В книгата „Пътят на уики“ (The Wiki Way: Quick Collaboration on the Web) (2001) Кънингам и съавторът му Бо Лойф описват концепцията така:

  • Уики предлага възможност на всички потребители да редактират произволна страница от събраните на уеб сайта и да създават нови страници само с помощта на обикновен браузър, без да са необходими разширения
  • Уики поддържа връзки между отделните страници за сметка на почти интуитивно създаване на препратки с отчитане на това дали дадена страница съществува, или не
  • Уики не е старателно изготвен уебсайт за случайни посетители. Напротив, при уики стремежът е да се привлекат посетители към процес на непрекъснато съзидателно сътрудничество, с което изгледът на сайта се променя непрекъснато

Известни уики[редактиране | редактиране на кода]

Уикипедия, е най-голямото и най-известно уики[1]. Тя е свободна многоезична електронна енциклопедия с милиони страници, поддържана от фондация Уикимедия. Съществуват много други уебсайтове на фондацията, като например „Уикикниги“ – сайт за свободни учебници и „Уикиновини“ – за новини. Софтуерната система на Уикипедия се нарича МедияУики и се разработва и разпространява свободно при условията на обществения лиценз на ГНУ.

Но уики сайтовете в интернет съвсем не се изчерпват с Уикипедия: към 21 ноември 2017 на сайта Wikiindex са записани 21 384 различни уикита на 271 езика[3].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Wiki // Енциклопедия Британика, 7 октомври 2008. Посетен на 21 ноември 2017. (на английски)
  2. Wiki Engines // 26 ноември 2014. Посетен на 21 ноември 2017. (на английски)
  3. WikiIndex:FrequentlyAskedQuestions // Архивиран от оригинала на 2017-12-01. Посетен на 21 ноември 2017. (на английски)

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]