Уикипедия:Анонимни прокси-сървъри

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Тази страница е превод на официалната политика на фондация Уикимедия на страницата Meta:No open proxies. С изключение на технически подобрения на превода, промени в официалната политика следва да се правят не тук, а на оригиналната страница.

Редактирането в проектите на Уикимедия през отворени или анонимни транзитни сървъри (open proxy) е забранено. Въпреки че Уикипедия поощрява хора от целия свят да допринасят, такива сървъри често се използват злоумишлено. Ако сте блокирани заради отворен прокси-сървър, моля прочетете Help:blocked. Такива сървъри може да са отворени умишлено или по невнимание, или при промяна на настройките от хакери. Няма ограничения за четене на Уикипедия през отворен или анонимен прокси-сървър.

Редактирането в проектите на Уикимедия през отворени или анонимни транзитни сървъри (open proxy) е забранено. Фирми и организации, предлагащи анонимни или отворени транзитни сървъри, могат да бъдат блокирани неограничено от администратор. Динамични ИП-адреси или компютри, които иначе не са постоянни транзитни сървъри, обикновено се блокират за по-кратък период, тъй като ИП-адресът вероятно ще се смени или отвореният сървър ще се затвори.

Ако сървърът бъде "затворен", неговият ИП-адрес трябва да се разблокира. Администраторите на Уикипедия често проверяват ИП-адреси, чийто редакции са вандализъм, дали не са прокси-сървъри. Съществува и проект на Meta, Уикипроект Отворени прокси-сървъри, който търси, открива и блокира отворени транзитни сървъри.

Известно е, че това официално правило затруднява някои редактори, които трябва да ползват отворени транзитни сървъри, за да избегнат цензурата там, където се намират; пример за това е Китайската народна република, която се опитва да забрани на гражданите си да четат Уикипедия. Китайските читатели, желаещи да редактират Уикипедия, би трябвало да прочетат страницата Wikipedia:Advice to users using Tor to bypass the Great Firewall.

Вижте също[редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „No open proxies“ в МетаУики. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.