Уикипедия:Бот

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Ботовете са автоматични процеси, взаимодействащи си с Уикипедия в уеб пространството. Политиката на Уикипедия не препоръчва ползването на ботове. Моля, прочетете внимателно ръководствата, преди да създадете и внедрите някой бот в Уикипедия!

Почти винаги предпочитаме да разчитаме на човешките усилия при редактиране и се допускат само внимателно проектирани ботове. При все че ботовете са способни да извършат много работа, те насилват способността на системата да се поддържа както в технически, така и в интелектуален смисъл. Ботове могат да се използват за добавяне на информация към или създаване на статии, а други могат да се използват за редактиране или дори за унищожаване на статии: вижте видове ботове и история на ботовете в Уикипедия. Добре проектираните ботове могат да носят определени ползи на Уикипедия, но дори и добрите ботове имат някои недостатъци.

Ботовете са програми, които могат да се използват за автоматично редактиране на страници в Уикипедия. Ако са одобрени и маркирани с "бот-статус", техните редакции се скриват в последните промени, но могат да бъдат показани чрез щракване върху показване на ботове.

Ботове в българската Уикипедия[редактиране на кода]

Потребители с бот-статус: автоматично генериран списък

Външни препратки[редактиране на кода]