Уикипедия:Бот/Задачи/Архив/2018

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари заявки за бот на Уикипедия:Бот/Задачи.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да направите нова заявка или да коментирате стара, използвайте текущата страница.

къща-музей -> къща музей

Според Официален правописен речник на българския език (ОПРБЕ 2012, с. 63, 55.1) съчетанията на две съществителни, както е къща музей, трябва да се пишат без тире. Направих търсене и видях, че в доста статии е с тире. Дали ще може някой с бот, имащ време и желание да ги коригира. --Спасимир (беседа) 13:48, 15 февруари 2018 (UTC)

Има го и онлайн. Мисля, че бих могъл да го направя.
— Luchesar • Б/П 15:30, 15 февруари 2018 (UTC)
Сори, тая вечер няма да успея. Ще опитам утре вечерта или през почивните дни. Задачата сама по себе си не е сложна технически, но, както обикновено при такива масови промени, най-същественото и изискващо мислене е да бъдат предвидени всички особени случаи -- например, ако случайно има картинки с имена, включващи „къща-музей“, те не трябва да бъдат променяни. Напълно е възможно да има и други подобни.
— Luchesar • Б/П 20:30, 15 февруари 2018 (UTC)
Просто днес в разговор с колеги се спомена за къща музей, че се пише без тире и за това. Иначе не е нещо спешно, от рода на тази вечер. При картинките ще е проблем, защото има файлове в статии, които са именувани така. Благодаря!--Спасимир (беседа) 20:38, 15 февруари 2018 (UTC)
Харесвам! Пиши, ако се сетиш и за други възможни изключения, моля те. — Luchesar • Б/П 20:52, 15 февруари 2018 (UTC)
Забелязвам, че къща-музей се използва и в шаблоните за цитати като това: <ref name="ОБ">{{Цитат уеб | уеб_адрес = http://www.berkovitsa.com/hiking/berk_hik06.htm | заглавие = Къща-музей „Иван Вазов“ | достъп_дата = 03.12.2012 | издател = Официален уеб сайт на Община Берковица | език = bg}}</ref> Но други не откривам.--Спасимир (беседа) 12:52, 17 февруари 2018 (UTC)

препратки

Прощавайте, ако е дискутирано, но някои случаи с препратки на мен ми изглеждат кофти.

  1. В статия А има повече от една вътрешна препратка към статия Б. Да речем в статия „боровинково сладко“ има 3–4 препратки към „боровинка“. Ако има консенсус (имам спомен за подобна дискусия) препратката да е само към първото срещане ...
  2. препратки към другоезични уикипедии. В случаите „дума на български“ -> „другоезична статия“ може да стане червена препратка. Съответно в списъците с желани статии който иска ще си намери вдъхновение за писане.
  3. външни линкове в текста на статията. Ачик SEO, а и заблуждава несвикналото око, че е вътрешна препратка.

--GVF (беседа) 11:06, 1 май 2018 (UTC)