Уикипедия:Визуален редактор/Инструмент за цитиране

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Инструментът за цитиране на Визуалния редактор позволява на потребителите да използват шаблони за източници от уикито си вътре в самия редактор. За да активирате инструмента, е нужно следното: работеща инсталирана версия на Визуален редактор и Parsoid; шаблони за източници във вашето уики, които използват TemplateData, който посочва как те са използвани; и специално .json съобщение, за да се свържете Визуалния редактор и шаблоните заедно.

Внасяне на шаблони за източници[редактиране на кода]

Ще имате нужда от шаблони за цитиране в базата данни на вашето уики, за да използвате функциите за източници. Ако нямате (например след инсталиране) ще трябва да ги вземете. Копирането от Уикипедия е най-лесният начин да го направите. Ако вече имате шаблони, може да пропуснете тези стъпки.

 1. Инсталиране на mw:Extension:Scribunto, mw:Extension:ParserFunctions, mw:Extension:Cite и mw:Extension:TemplateData. Повечето шаблони за цитиране на Уикипедия използват езика за програмиране Lua, който е достъпен благодарение на Scribunto, и също така използват парсерните функции на разширенията. Разширението Cite ви позволява да използвате таговете <ref>. Всички Уикипедии и други уикита на Фондация Уикимедия вече са инсталирали всички тези неща.
 2. Експортиране на шаблони за цитиране от Уикипедия: mw:Manual:Using_content_from_Wikipedia. Добри места за начало са Template:Cite web, Template:Cite news, Template:Cite journal, Template:Cite book. Последните версии на тези шаблони в английската Уикипедия, както и някои други, също изискват поддръжка на Lua модули.
 3. Качете вашите шаблони с помощта на Специални:Внасяне на страници във вашето уики (например http://localhost/index.php/Special:Import).

Template data[редактиране на кода]

Ще имате нужда от mw:Extension:TemplateData, за да може инструмента за цитиране да зареди данните на шаблона в полетата в режима на Визуалния редактор, и всеки шаблон трябва да има дефинирани шаблонни данни. За повече информация как да дефинирате шаблонните данни при цитиране и да видите скрийншоти как изглежда прозореца за цитиране с и без дефинирани шаблонни данни, вижте: Wikipedia:VisualEditor/TemplateData

Дефиниране на инструмента за цитиране[редактиране на кода]

За да активирате инструмента за цитиране на Визуалния редактор на уикито си, трябва да създадете специално съобщение от вашия уики: MediaWiki:Visualeditor-cite-tool-definition.json. Това е така, защото всяко уики е различно и затова е нужно да персонализирате кои функции то да използва; например, имената на шаблоните, използвани в уикито ви може да са различни от тези в друго.

Цел на конфигуриращото съобщение[редактиране на кода]

Съобщението:

 • Посочва кои шаблони за стандартно цитиране използва вашето уики (може да посочите до 5).
  • Имайте предвид, че всеки шаблон трябва да има дефиниран TemplateData

или ще бъде много трудно за потребителите да разберат системата. Ако уикито ви в момента не използва шаблони за цитиране, като добър общ комплект можете да копирате шаблоните от английската Уикипедия.

 • Посочва какви описания искате да използвате за всеки вид цитиране.
  • Има четири стандартни, „web“, „book“, „news“ и „journal“, които съответстват на MediaWiki:Visualeditor-cite-tool-name-web и т.н.
 • Посочва каква икона искате да използвате за всеки вид цитиране.
  • Има четири стандартни, „ref-cite-web“, „ref-cite-book“, „ref-cite-news“ и „ref-cite-journal“, които съответстват на CSS класове с икона като SVG фоново изображение, наречени съответно oo-ui-icon-ref-cite-news и т.н.

След като е създадено конфигуриращото съобщение MediaWiki:Visualeditor-cite-tool-definition.json, инструментът за цитиране ще бъде достъпен за всички потребители на Визуалния редактор на вашето уики в рамките на няколко минути.

Допълнителни видове[редактиране на кода]

Ако обмисляте добавянето на допълнителен вид шаблон, разработващият екип би искал първо да говори с вас – за да даде съвет, да помогне при създаването на подходяща икона и за да можем да обмислим дали другите уикита също биха искали този шаблон да е дефиниран за всички уикита.

За да добавите допълнителен вид, трябва да:

 1. Решите какъв вид искате да създадете
  • В този пример, да кажем, че искате да имате база данни за източници, можете да наречете вида „база данни“.
 2. Създадете негово описание
  • В примера, бихте могли да сложите името „db“ и да добавите описание MediaWiki:Visualeditor-cite-tool-name-db със стойност „база данни“. Това трябва да бъде направено на езика на съдържанието на вашето уики. Ако уикито използва множество езици или скриптове, може да се наложи да създадете няколко от тези описания.
 3. Създадете негова икона
  • В примера, бихте могли да направите икона на описанието ref-cite-dbase и да създадете иконата като SVG файл, качен в Общомедия, да създадете класа на иконата oo-ui-icon-ref-cite-dbase в MediaWiki:Common.css и добавите иконата, която искате с background-image:url(//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/12/VisualEditor_-_Icon_-_Ref_db.svg) или подобен линк.

Примери[редактиране на кода]

Можете да видите примерни съобщения за дефиниране на Уикипедия на английски и Уикипедия на полски език.

Отстраняване на проблеми[редактиране на кода]

Ако отидете на Специални:Версия и имате инсталиран TemplateData, но полетата не се показват в прозореца за редактиране, може да се наложи да отворите в режим на редактиране шаблона за цитиране, да направите празна промяна, и отново да го съхраните.

Това се дължи на бъг, при който TemplateData е вграден (т.е. присъстващ в Шаблон:Cite_web/doc вместо директно върху Шаблон:Cite_web) и не се зарежда в базата данни, докато не се редактира шаблона родител; вижте T52372 във Phabricator.

Моля, имайте предвид, че работата на потребителя ще се различава леко, когато използва свои собствени шаблони, различни от стандартните четири. Така например, в диалоговия прозорец за редактиране няма да се появява първоначално списък с полета, но ще можете да потърсите списъка чрез натискане на бутон.