Уикипедия:Визуален редактор/Ръководство за употреба

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Ако искате да опитате визуалния редактор, без да редактирате статия, тук е страницата, на която можете свободно да го тествате.

Не е нужно да имате потребителска сметка, за да използвате визуалния редактор на тази страница.

Отваряне на визуалния редактор[редактиране на кода]

За да редактирате страница с помощта на визуалния редактор, кликнете върху раздела „Редактиране“ в горната част на страницата. Отварянето на страница за редактиране може да отнеме няколко секунди и повече, ако страницата е много голяма.

Кликването върху раздела „Редактиране на кода“ ще отвори класическия уикитекстов редактор.

VisualEditor Edit Tab2-bg.png

Вие също може да отворите визуалния редактор с натискане на „редактиране“ във всеки раздел.

VisualEditor - Section edit links2-bg.png

Първи стъпки: лентата с инструменти на визуалния редактор[редактиране на кода]

VisualEditor toolbar3-bg.png

Лентата с инструменти на визуалния редактор се появява в горната част на екрана, когато започнете да редактирате. Тя включва някои от познатите икони:


VisualEditor - Toolbar - Undo-redo.png

Отмяна и Повторение на промените, които сте направили.


VisualEditor Toolbar Headings-bg.png

Падащо меню Параграф: позволява да промените форматирането на параграфа. За да промените стила на абзац, поставете курсора на мишката върху Параграф, натиснете и изберете желания елемент от менюто (не е нужно предварително да избирате текста). Заглавията на разделите са форматирани като Заглавие, а подразделите – Подзаглавие 1, Подзаглавие 2 и т.н. Ако искате да редактирате текст, нормалният формат е Параграф.


VisualEditor Toolbar Formatting-bg.png

Форматиране: Натискането върху „A“ отваря друго меню.

 • Елементът Получер (A) удебелява избрания текст.
 • Елементът Курсив (A) поставя избрания текст в курсив.
 • Елементът Горен индекс (x2) прави избрания текст да се появи по-малък и да е малко по-високо разположен спрямо околния текст.
 • Елементът Долен индекс (x2) прави избрания текст да се появи по-малък и да е малко по-ниско разположен спрямо околния текст.
 • Елементът Зачеркване (S) поставя дебела черта през избрания текст.
 • Елементът Програмен код (двойка фигурни скоби:{}) променя шрифта на избрания текст в равноширок шрифт, което го отличава от околния (пропорционално широк) текст.
 • Елементът Подчертаване (U) поставя дебела черта под избрания текст.
 • Елементът Език (Aあ) ви позволява да поставите описание на езика (например японски) и посока (например от дясно на ляво) на избрания текст.
 • Последният елемент (VisualEditor MediaWiki theme clear icon bitmap.png), наречен „Премахване на форматирането“, премахва форматиращите символи от избрания текст, включително препратките. Нормално в началото на редактирането е недостъпен и употребата му е възможна едва след като сте избрали даден текст с включени форматиращи команди.

Ако не сте избрали текст, тогава при кликване върху „A“ и след това избор на елемент, форматирането ще се приложи към текста, който сте започнали да редактирате – от мястото, където се намира курсора.


VisualEditor - Toolbar - Linking.png

Инструмент за препратки: Инструментът за свързване е представен от икона със звена на верига. Кликването върху нея (обикновено след като изберете някакъв текст) отваря прозорец за препратка.


VisualEditor - Cite Pulldown-bg.png

Меню Цитиране: Менюто Цитиране се използва за добавяне на вътрешни референции (също наричани „бележки“ или „източници“). С помощта на това меню, всички проекти имат достъп до референтно форматиране на Източник и възможност за Повторно използване на цитати. Това меню ви дава бърз достъп до локалните шаблони за цитиране, ако те са активирани на вашето уики.

(Допълнителните инструкции за добавяне на локални шаблони за цитиране в меню Цитиране на определено уики се намират тук.)


VisualEditor citoid Cite button.png

Бутон Цитиране:

Ако услугата Citoid е активирана на вашето уики, вместо меню Цитиране ще видите бутон Цитиране.

Услугата Citoid ще опита да попълни шаблоните за цитиране автоматично.


VisualEditor Toolbar Lists and indentation-bg.png

Списъци и отстъп: първите два елемента ви позволяват да форматирате текст като Неномериран списък или Номериран списък. Последните два елемента ви позволяват да намалите или увеличите нивото на отстъп на елементите в списъка.


VisualEditor Insert Menu-short-bg.png
Вмъкване: Меню Вмъкване може да се различава в някои проекти. В българоезичната Уикипедия, при първоначалното кликване върху Вмъкване, менюто излиза в сгънат вид, като са показани само трите най-използвани елемента: Медия, Шаблон и Таблица, както и опцията Още за розгъване на пълния набор от икони.

VisualEditor Insert Menu2-bg.png

Меню Вмъкване в разгънат вид – вляво е даден списък на всички възможни опции:

 • Иконата Медия (картинка с планини) отваря диалогов прозорец за медийни файлове.
 • Иконата Шаблон (парченце от пъзел) ви позволява да редактирате шаблони.
 • Елементът Таблица ви позволява да вмъкнете таблица.
 • Елементът Коментар (кръгче с удивителна) ви позволява да поставите коментари, които не са видими за читателите; Те могат да се видят само в режим на редактиране, при което са обозначени с икона с удивителен знак.
 • Иконата Йероглифи (символ анх – ☥) ви дава възможност за въвеждане на йероглифи. (Вижте по-долу.)
 • Елементът Блок с код ви позволява да въведете код.
 • Елементът Музикална нотация (нота) ви позволява да вмъкнете музикални символи.
 • Елементът „Вашият подпис“ ви позволява да поставите вашия уикипедиански потребителски подпис. Той ще е в сиво (неизбираем), когато редактирате страница („именно пространство“), като статия, където не трябва да се включват подписи.
 • Иконата Галерия (набор от снимки) ви позволява да вмъкнете галерия от снимки на страницата.
 • Иконата Формула (Σ) отваря прозорец за въвеждане на формули.
 • Елементът Графика (вълнообразна линия) ви позволява да вмъквате разнообразни графики.
 • Иконата Списък с източници (три книги) отваря прозорец, в който можете да определите къде да се показват източниците за читателя. Обикновено това се извършва един път на страница.

Вмъкване на специални символи: Когато натиснете иконата Специални символи (Ω) до Вмъкване, се отваря диалогов прозорец, показващ множество специални символи. С кликване върху специфичен символ, можете да го поставите в текста. Тези специални символи включват някои стандартни обозначения, ударения, както и математически символи. (Този списък може да се персонализира локално. Вижте Специални знаци за допълнителни инструкции.)

VisualEditor Toolbar SpecialCharacters-bg.png

VisualEditor toolbar edit notices icon.png

Бутонът Известия при редактиране показва всички съобщения за страницата, които са свързани с нейния по-особен статут, например на защитена страница. Показва се в лентата с инструменти (между Помощ и Настройки на страницата), само ако има такива съобщения за страницата.


VisualEditor More Settings2-bg.png

Следващият бутон е на менюто Настройки на страницата. В него има опции за коригиране на настройките ѝ, като например дали страницата е пренасочваща или как се индексира; добавяне, промяна или изтриване на категории; и възможност да видите (използвайки елемента Езици), списък на статиите на други езици за същата тема. Можете също така да превключите (само еднопосочно) от визуалния към класическия първоначален уикитекстов редактор, без да загубите редакциите, които сте направили.


VisualEditor bi-directional switching square brackets icon.png

Бутонът Switch to source editing е до бутон Съхраняване на страницата. Той ви позволява да преминете в режима на текстовия редактор.

Съхраняване на промените[редактиране на кода]

Когато сте готови с редактирането, кликнете на синия бутон Съхраняване на промените в лентата с инструменти. Ако не сте направили промени, бутонът няма да е активиран (ще остане в сиво).

За да отмените всички свои промени по редактирането, просто затворете прозореца на браузъра си.

VisualEditor toolbar actions2-bg.png

При натискането на бутона Съхраняване на промените се отваря диалогов прозорец. В него можете да въведете резюме на вашите промени, маркирате редакцията си като малка промяна и да добавите страницата към списъка ви за наблюдение. Кутията за резюмето е еквивалента на полето „Резюме“ в текстовия редактор.

Можете да прегледате редакциите си, използвайки бутона Преглед на промените – за да бъдете сигурни, че те ще функционират по предназначение, преди да съхраните промените си. Това е подобно на действието на бутона „Показване на промените“ в текстовия редактор.

Бутонът Продължете редактирането ви връща към страницата, която току-що сте редактирали. Можете да съхраните всичките си промени по-късно.

VisualEditor save dialog2-bg.png

Редактиране на препратки[редактиране на кода]

VisualEditor - Toolbar - Linking.png

Препратки могат да се добавят чрез иконата Препратка (звена на верига) в лентата с инструменти, или с помощта на клавишната комбинация   Ctrl  +  K  (или   ⌘ Cmd  +  K  на Mac).

Ако изберете (маркирате) текст и след това натиснете бутона Препратка, този текст ще се използва при създаването на препратката. За препратка, която да включва само една дума, можете или да маркирате думата или просто да поставите курсора в рамките на тази дума.


VisualEditor-link tool2-search results.png

При използването на бутона или клавишната комбинация се отваря прозорец, в който можете да въведете препратката. Визуалният редактор ще се опита да помогне с вътрешни препратки, като потърси в страниците за вероятни съвпадения.


VisualEditor link tool3-bg.png

След като вече сте избрали препратката (в примера – Море, като искате думата морета от статията за Марс да води към страницата Море), можете да завършите процеса, като натиснете   ↵ Enter , бутона Готово или просто щракнете отстрани на прозореца. Препратката ви ще се визуализира веднага на страницата, но заедно с другите промени, тя няма да бъде съхранена, докато не съхраните цялата страница.


VisualEditor-link tool-external link-bg.png

За да създадете външна препратка към страница на друг уебсайт, използвайте подобен процес: Изберете бутона Външна препратка и въведете URL-адреса на уебсайта в полето.


VisualEditor link tool simple link-bg.png

Външни препратки без добавено описание изглеждат така: [1].

Можете да го добавите като кликнете два пъти върху препратката (или един път върху препратката и още един път върху инструмента за препратки). Въведете описанието в полето и после натиснете бутона Add label.


VisualEditor-context menu-link tool-bg.png

За да промените или премахнете съществуваща препратка, щракнете в текста за тази препратка. Ще се появи диалогов прозорец за редактиране (Можете също да стигнете до него с клавишната комбинация   Ctrl  +  K .) Когато е избрана препратка, тя се появява като оцветена в синьо.

В прозореца за редактиране на препратка може да промените накъде тя да насочва, като натиснете Редактиране. Можете също да премахнете препратката изцяло чрез натискане на бутона Премахване на форматирането (VisualEditor-Remove formatting.png) и да оставите само текста.

Имате възможност също така да отворите целевата страница на препратката в друг прозорец, като кликнете на препратката в контекстното меню. (Може би искате да направите това, за да проверите дали външната препратка е валидна.)

Ако искате да излезете от надписа на препратката (текста, показан като препратка) или да продължите да пишете след тази препратка, можете да натиснете   → :

 • натискането му веднъж ще затвори прозореца за редактиране и ще постави курсора в края на свързания елемент (на син фон, за да редактирате този елемент)
 • натискането му два пъти ще постави курсора в края на свързания елемент в готовност за писане на останалата част от текста ви.

За редактиране на етикета на описанието на съществуваща препратка, щракнете в рамките на етикета за описанието и въведете новия. Но ако искате да се замени целия етикет, моля, имайте предвид:

 • Ако сте избрали (подчертали) целия етикет, препратка ще бъде изтрита чрез натискане на произволен клавиш. Можете да го свържете от началото.
 • За да запазите препратката директно, щракнете в рамките на този етикет, използвайте клавиша за връщане назад и изтриване на ключ, без да го натискате още веднъж, тъй като не е необходимо, и тясната синя зона ще остане там. Сега можете да пишете в новия етикет на запазената препратка.

Редактиране на източници[редактиране на кода]

{{ Шаблон:TNTN | Помощ за шаблоните за цитиране или Помощ за бутона за цитиране

Определяне на коя система се използва[редактиране на кода]

Вашето уики може да използва една от трите системи за бележки под линия.

Тази, показана в дясно, е най-опростената система, в която меню „Цитиране“ не включва никакви шаблони.

Ако уикито ви използва тази система, тогава всичко, което трябва да знаете за бележките под линия е на тази страница.

VisualEditor cite menu default.png

Втората система има същия вид на меню „Цитиране“, но с няколко често използвани шаблони за цитиране, настроени за бърз достъп.

Ако уикито ви използва тази система, ще намерите повече информация на Help:VisualEditor/User guide/Citations-Templates.

VisualEditor references more.png

VisualEditor citoid Cite button.png
В третата система, можете отново да започне като кликнете на бутона „Цитиране“. Тогава се отваря диалогов прозорец, който включва автоматичен процес на цитиране, използвайки услугата Citoid. Ако уикито ви използва тази система, може да намерите повече информация на Help:VisualEditor/User guide/Citations-Full
VisualEditor Citoid Automatic tab.png

Редактиране на съществуващ източник[редактиране на кода]

За да редактирате съществуващ източник, кликнете върху него, на мястото на което е в текста (обикновено като номер в скоби). Ще видите или иконата за „Източник“ (като маркер) или икона (и име) на шаблона, който е използван за създаване на източника. И в двата случая, натискането върху бутона „Редактиране“ ще отвори нов диалогов прозорец, в който можете да редактирате източника.

VisualEditor - Editing references 1.png

За иконата „Източник“, натискането върху "Редактиране" отваря прозореца за източници. За да промените справочна информация, кликнете върху нея.

Много уикита използват шаблони за форматиране на източници. Ако използвате шаблон във вашия източник, когато движите курсора си над референтната информация, цялата информация в тази област ще бъде маркирана.

Ако е използван шаблон и кликнете на справочната информация, тогава ще се появи иконата „Шаблон“ (парченце пъзел) с информация. Кликнете върху бутона „редактиране“, за да редактирате съдържанието на шаблона в прозореца на мини-редактора на шаблона.

VisualEditor - Editing references 6.png

Ако това, което се появява, когато щракнете върху източник, е икона за стандартен шаблон за източници (примера вдясно), тогава натискането върху „Редактиране“ ще отвори прозореца на мини-редактора на шаблона.

VisualEditor - Editing References - Cite Web.png

Вътре в мини-редактора, можете да добавяте или премахвате видовете информация или да променяте сегашното съдържание. Първоначално ще се покажат само полетата (параметрите на шаблона), които имат съдържание. За да добавите полета, кликнете върху „Добавяне на повече информация“ в долната част на мини-редактора.

VisualEditor - Editing references 5.png

Натиснете „Прилагане на промените“ когато приключите с редактирането.

VisualEditor Apply Changes-en.png

Повторна употреба на съществуващ източник[редактиране на кода]

Ако страницата вече съдържа източник, който се отнася за текст, към който искате да насочите, можете да го използвате повторно.

За повторна употреба на съществуващ източник, поставете курсора в текста, към който искате да добавите нова препратка (като номер) към същия източник. След това натиснете върху елемента „Повторно използване“ от менюто „Цитиране“.

(Забележка: Ако вашето уики има третата система за бележки под линия, описана по-горе, вместо в меню „Цитиране“ ще видите елемента "Повторна употреба" в нов диалогов прозорец.)

VisualEditor Cite menu re-use.png

В прозореца „Източник“, разгледайте списъка за препратката, която искате да използвате отново и я изберете. Ако има много препратки, можете да използвате полето за търсене (с надпис "Search within current citations"), за да се покажат само тези препратки, които включват определен текст.

VisualEditor - Editing references 18.png

Добавяне на нов източник[редактиране на кода]

За да добавите източник с помощта на меню „Цитиране“, поставете курсора на мястото в текста, където искате да го добавите. След това изберете подходящия вид цитиране от менюто.

VisualEditor references more.png

С помощта на "Основно" цитиране[редактиране на кода]

Показаното тук, е това, което ще видите, ако изберете елемента „Източник“.

Можете да добавите вашия източник в редактора за източници, дори и с включено в него форматиране.

Можете да направите източника да принадлежи към дадена група, макар че обикновено това поре се оставя празно. (Тази опция се използва за показване на групи от източници с инструмента „Списък с източници“.)

VisualEditor - Editing references 20.png

Ако искате да включите шаблон за източници (или друг шаблон) в новия си източник, в диалоговия прозорец кликнете върху иконата „Шаблон“ (парченце пъзел) в лентата на менюто „Вмъкване“, намиращ се в рамките на редактора за източници.

VisualEditor Template Insert Menu-bg.png

След това, потърсете шаблона, който искате да използвате, и го добавете го и редактирайте като всеки друг шаблон. (Ако имате нужда от повече информация за шаблоните, вижте раздела редактиране на шаблони по-долу.)

След като приключите с редактирането на новия си шаблон, кликнете на „Прилагане на промените“, за да се върнете в редактора за източници, и още веднъж „Прилагане на промените“ за да се върнете към страницата, която редактирате.

VisualEditor - Editing references 9.png

Ако на страницата няма списък с източници (например ако поставяте първия източник на страницата), ще трябва да посочите къде да се изобразява списъка с източници и техния текст за читателя.

Поставете курсора там, където искате да се показва списъка (обикновено в долната част на страницата), отворете менюто „Вмъкване“ и кликнете върху иконата „Списък с източници“ (три книги).

VisualEditor References List Insert Menu-bg.png

Ако използвате няколко групи от изтачници, което е сравнително рядко, можете да посочите групата в този диалогов прозорец. Само препратки, които принадлежат към тази група, ще бъдат показвани на мястото на страницата, където сте поставили групата.

Последната стъпка в прозореца за списъка с източници е да натиснете „Вмъкване“.

VisualEditor references list-bg.png

Употреба на стандартни шаблони за източници[редактиране на кода]

Вашето локално уики може да добавя допълнителни шаблони за източници към менюто „Цитиране“. За целта трябва да имате бърз достъп до най-често използваните шаблони за източници във вашето уики. (Инструкциите за добавяне на допълнителни шаблони за източници към уикито ви се намират тук.)

VisualEditor - Editing References - Cite Pulldown.png

Кликването върху икона за шаблон като „Цитат книга“ ще ви отведе до мини-редактора за този шаблон. Важните информационни полета могат да са отбелязани със звездичка. Не всички от тях са задължителни, ще се показват само най-често използваните полета.

VisualEditor - Editing references - Cite book required fields.png

To add more parameters, scroll down in the template mini-editor and click on the "<tvar|add-param>Шаблон:Intcurrent</>" option.

За да добавите повече параметри, превъртете надолу в мини-редактора и кликнете върху опцията „Добавяне на повече информация“. Натиснете „Вмъкване“ когато приключите с редактирането.

VisualEditor - Editing references - Add parameter.png

Редактиране на изображения и други мултимедийни файлове[редактиране на кода]

Редактиране на изображения[редактиране на кода]

За да поставите ново изображение (или друг вид мултимедиен файл) в страницата, натиснете иконата „Медия“ (картинката с планина). Изображението ще бъде добавено на мястото, където е курсорът на мишката ви.

VisualEditor Media Insert Menu-bg.png

Кликването върху иконата „Медия“ отваря диалогов прозорец, който автоматично търси в Общомедия и вашето локално уики за мултимедийни файлове, свързани със заглавието на страницата, която редактирате.

Можете да промените търсенето чрез промяна на текста в полето за търсене на диалоговия прозорец.

За да изберете файл, кликнете върху умаленото му изображение.

Това поставя изображението върху страницата, която редактирате.

VisualEditor - Media editing 2.png

След като избраното изображение е вмъкнато в страницата, ще се отвори друг прозорец. Той ви позволява да добавяте и редактирате надписа на изображението. Надписът може да съдържа форматиране и препратки.

VisualEditor - Media editing 6.png

Прозорецът за медийни файлове също ви позволява да добавяте алтернативни текстови надписи, за да помогнете на потребители, които използват екранни четци или които са деактивирали изображенията на екрана си поради някаква причина.

VisualEditor - Media editing 7.png

Можете също да настроите различни параметри за изображението в прозореца „Разширени настройки“. Те включват подравняването, типа и размера на изображението.

VisualEditor - Media editing 8.png

Когато сте готови, натиснете „Прилагане на промените“, за да затворите диалоговия прозорец и да се върнете към редактирането на страницата.

VisualEditor Apply Changes-en.png

За съществуващо изображение, можете да добавите или редактирате надпис или други настройки, като кликнете върху изображението и после върху бутон Редактиране който се появява под снимката.

Може да промените размера на съществуващо изображение, като кликнете върху него и след това местите иконата за преоразмеряване (стрелката в единия или двата долни ъгли. В зависимост от това къде е изображението, то може да има една или две стрелки).

Може също така да влачите и пуснете изображение на по-високо или по-ниско място в страницата.

VisualEditor - Media editing 3.png

Качване на изображения[редактиране на кода]

Можете да качвате изображения от раздел в прозореца за медийни файлове.


Натиснете върху раздел „Качване“ и изберете изображение от компютъра си. Можете да въведете името на файла, или да провлачите изображението в полето.

VisualEditor - Media upload 1.png

Трябва да опишете изображението и да добавите към него категории, така че другите редактори да могат да го намерят.

VisualEditor - Media upload 2.png

Когато сте готови, изображението ще бъде поставено в страницата.

[[File:VisualEditor-logo.svg<|frameless|200px|center]]

Редактиране на мултимедийни галерии[редактиране на кода]

За да добавите нова галерия, кликнете върху иконата "$gallery" (комплект от снимки) в менюто "$toolbar". (Ако не виждате иконата в това меню, то вашето уики е решило да отложи прилагането на тази функционалност във Визуалния редактор.)

VisualEditor - Gallery1.png

За да редактирате съществуваща галерия във визуалния редактор, натиснете върху галерията. След това натиснете върху бутона „Редактиране“, който се появява горе над галерията. Това отваря пълния списък на изображения и техните налични описания, включени в галерията.

VisualEditor - Gallery2.png

Редакторът на галерия в момента е обикновена кутия, която ви позволява да редактирате съществуващите галерии с помощта на уикитекстово форматиране. За да добавите ново изображение към съществуваща галерия, въведете името на файла, последван от права черта (|) и описание на изображението. Трябва да поставяте всяка снимка в галерията на отделен ред.

Може също така да редактирате този списък, за да премахнете или пренаредите изображенията или да промените описанията.

Когато кликнете на бутона „Готово“, вие ще излезете от редактора на галерия. След това можете да видите промените в галерията, както ще изглежда тя за читателите.

Не забравяйте, че излизането от редактора на галерия не запазва промените. Както и при другите промени, направени с помощта на визуалния редактор, трябва да съхраните цялата страница, за да ги запаметите.

VisualEditor - Gallery3.png

Редактиране на шаблони[редактиране на кода]

Начало[редактиране на кода]

За да добавите нов шаблон в страницата, поставете курсора на мястото на което искате да добавите шаблона, и натиснете иконата „Шаблон“ (парченце от пъзел) в меню „Вмъкване“.

VisualEditor Template Insert Menu-bg.png

Започнете да пишете името на шаблона, който искате да вмъкнете. Когато го видите в списъка, кликнете върху името му. След това кликнете върху „Добавяне на шаблон“.

VisualEditor - Template editing 4.png

Също така можете да редактирате шаблон, който вече присъства на страницата. Кликнете върху шаблона за да го изберете. Той ще промени цвета си в синьо, и ще се появи кутийка с икона „Шаблон“ (парченце от пъзел). След това кликнете върху бутона „Редактиране“.

VisualEditor - Template editing 1.png

Възможно е някои шаблони да не са видими за някой, който чете страницата. В визуалния редактор, такива скрити шаблони са показани като икони на пъзел.

VisualEditor template not visible.png

Когато изберете иконата, се появява контекстно меню и можете да редактирате шаблона.

VisualEditor template not visible context menu.png

Параметри на шаблона[редактиране на кода]

Когато добавяте нов шаблон или отваряте съществуващ, визуалният редактор отваря прозореца „Включване“. Съдържанието в прозореца зависи от това, дали визуалният редактор знае допълнителна информация за този шаблон, наречен TemplateData.


Шаблонът, показан тук, все още няма създаден TemplateData. Доилоговият прозорец показва препратка към документацията за шаблона. Можете да прочетете документацията, за да разберете дали шаблона има някакви параметри (полета) и какво има във всяко поле. Използвайте номера като имена за всеки безименен параметър. Първият безименен параметър се нарича 1, вторият е 2 и така нататък.

VisualEditor template with no TemplateData.png

Ако шаблонът е актуализиран да съдържа TemplateData информация, тогава в диалоговия прозорец ще се покаже списък на индивидуалните (именувани) параметри.

VisualEditor template with TemplateData.png

Можете да редактирате параметрите (показани в прозореца) на съществуващ шаблон, както и да добавяте нови, като кликнете върху „Добавяне на повече информация“ най-отдолу в прозореца.

VisualEditor - Template editing 3.png

Когато шаблон има вградени в себе си други шаблони, тези подшаблони ще се появят вътре в показаните параметри. Те могат да бъдат редактирани или премахнати от полето на параметъра.

Може да добавите нови подшаблони, като следвате стъпките за добавяне на параметър. Може да се наложи да проверите документацията на шаблон, за да се уверите, че поддържа подшаблона.

VisualEditor - Template editing 5.png

Край[редактиране на кода]

Когато сте готови с редактирането на шаблона, натиснете „Прилагане на промените“, за да затворите диалоговия прозорец и да се върнете към редактирането на страницата.

VisualEditor Apply Changes-en.png

Заместване на шаблони[редактиране на кода]

Когато даден шаблон трябва да се замести, напишете subst: (с включено двоеточие) пред името на шаблона.

Автоматичното допълване не работи с subst:. Ако искате да използвате автоматично допълване, първо намерете шаблона, и след това добавете subst: пред името на шаблона.

След това натиснете върху бутона „Добавяне на шаблон“.

Добавете параметри както обикновено и натиснете „Вмъкване“.

VisualEditor - Template editing 7.png

След като натиснете „Прилагане на промените“, ще видите шаблона да се показва на страницата.

VisualEditor - Template editing 8.png

Редактиране на списъци[редактиране на кода]

VisualEditor Toolbar Lists and indentation-bg.png
Можете да използвате визуалния редактор за създаване на списъци, или за да промените формата на съществуващ списък. Има два вида списъци: неномерирани (с булети) и номерирани (с числа).

За да започнете нов списък, просто натиснете върху една от двете опции в менюто, показани тук. Или, ако вече сте написали списъка (на отделни редове), изберете (маркирайте) списъка, след това кликнете на един от елементите от менюто.


VisualEditor lists 1 unordered bullet.png
VisualEditor lists 2 ordered numbered.png
Тук са показани примери на двата вида списъци: неномерирани (с булети) и номерирани (с числа).

VisualEditor lists 3 select to indent.png
Ако искате да промените нивото на отстъп на част от съществуващ списък, първо изберете частта на списъка, която искате да промените.

VisualEditor lists 4 indentation menu.png
После използвайте менюто, или натиснете Tab клавиша. (Tab клавишът увеличава отстъпа; използвайте клавишите Shift + Tab, за да го намалите)

VisualEditor lists after indenting.png
Ето резултата от увеличения отстъп.

VisualEditor lists mixed.png
Можете също така да смесвате номерирани (с числа) и неномерирани (с булети) списъци, ако елементите на списъка имат различни отстъпи.

Редактиране на таблици[редактиране на кода]

VisualEditor insert table.png
Можете да използвате визуалния редактор за въвеждане и промяна на таблици.

Можете дори да вмъкнете таблица, влачейки .csv файл от компютъра си в главния прозорец за редактиране.


Когато кликнете върху „Таблица“ в менюто „Вмъкване“, визуалният редактор вмъква празна таблица с размери четири на четири клетки.

Сега на разположение е менюто „Таблица“. От менюто можете да добавите надпис към горната част на таблицата.

VisualEditor empty table.png

За да изберете клетка, я натиснете веднъж.
VisualEditor tables select one cell.png

За редактиране на съдържанието на клетката (например за да добавите съдържание или да коригирате правописна грешка), щракнете два пъти в клетката. Другият начин е да изберете клетката и след това да натиснете Enter.

За да завършите редактирането на клетка, просто натиснете някъде другаде.

VisualEditor tables type inside a cell.png

VisualEditor table editing add and remove columns.png

Можете да добавите или изтриете колона или ред.


Може да сливате клетки: Първо ги изберете, после кликнете върху „Сливане на клетки“ от менюто „Таблица“.
VisualEditor tables merge cells.png

Ако сливате клетки, се съхранява само текста в едната клетка; текстът в другите клетки се изтрива при сливането им. Ако решите, че ви трябва част от текст (или целия), който е бил изтрит, използвайте бутона Отмяна, преместете или копирайте желания текст, след което отново слейте клетките.
VisualEditor tables post-merge cell.png

Можете също така да разделите клетки, които преди това са били слети. Цялото съдържание, което се е получило в резултат на сливането, при разделянето ще остане в първата клетка. След това ако искате, можете да изрежите и поставите текст в другите клетки.
VisualEditor tables split cells.png

Редактиране на категории[редактиране на кода]

VisualEditor category item-bg.png

За да редактирате категории, натиснете елемента „Категории“ от менюто „Настройки на страницата“.


VisualEditor category editing-en.png

Кликването върху „Категории“ отваря диалогов прозорец, в който са изброени съществуващите категории и ви позволява да ги изтриете и да добавяте нови категории.

Също така имате възможност да настроите или промените общия (по подразбиране) ключ за сортиране, който определя къде да се показва страницата, когато е изброена заедно с други страници в една и съща категория.

Например, сортиращият ключ по подразбиране за статията „Джордж Вашингтон“ е „Вашингтон, Джордж“. В категория „Президенти на САЩ“, статията е показана на буквата „В“, а не на буквата „Д“.


VisualEditor - Category editing 3.png

За да добавите категория за страница, въведете името на категорията, в полето „Добавяне на категория“. Докато пишете, визуалният редактор ще търси възможно съвпадение в съществуващите категории. Можете да изберете съществуваща категория, или можете да добавите категория, която все още не разполага със собствена категорийна страница. (Докато не бъде създадена тази категорийна страница, новата ви категория ще се показва като червена препратка, след съхраняването на всичките ви промени.)


VisualEditor - Category editing 2.png

За да премахнете съществуваща категория, кликнете върху нея и после натиснете върху иконата „Премахване“ (кошче) в отворения диалогов прозорец.

Кликването върху категория също така ви позволява да определите ключ за сортиране за тази конкретна категория. Такъв ключов заменя стандартния ключ по подразбиране.


VisualEditor Apply Changes-en.png

Кликнете „Прилагане на промените“, когато сте готови с редактирането на категории, за да се върнете към редактора на страницата.

Настройки за редактиране на страница[редактиране на кода]

VisualEditor page settings item-bg.png

За да промените настройките на страница, отворете менюто „Настройки на страницата“ в лентата с инструменти и изберете бутона „Настройки на страницата“.


VisualEditor Page Settings-en.png

Бутонът „Настройки на страницата“ отваря диалогов прозорец, който показва няколко опции.


VisualEditor Page Settings Redirects-en.png

Можете да направите страницата да пренасочва към друга страница чрез отмятане на квадратчето „Пренасочване на страницата към“ и вписване на името на страницата, към която искате да насочите читателя.

Малко по-долу има друго квадратче, което дава възможност да се предотврати преименуването на пренасочващата при актуализиране на целевата страница. То се използва много рядко.


VisualEditor Page Settings TOC-en.png

Можете да промените дали страницата да показва таблицата „Съдържание“, като изберете един от тези три бутона. Опцията по подразбиране е „Ако е необходимо“, което показва „Съдържание“, ако в страницата има три или повече раздела.


VisualEditor Page Settings Edit Links-en.png

Можете да скриете показването на препратките за редактиране до заглавието на всеки раздел, чрез отмятане на това квадратче.


VisualEditor Apply Changes-en.png

Кликнете „Прилагане на промените“, когато сте готови с редактирането на Настройки на страницата, за да се върнете към редактора на страницата.

Редактиране на математически формули[редактиране на кода]

За да добавите нова математическа формула на страницата, поставете курсора, на мястото където искате да я поставите, и кликнете върху иконата „Формула“ („Σ“) от менюто „Вмъкване“ в лентата с инструменти.

VisualEditor Formula Insert Menu-bg.png

Ще се отвори прозорец, в който можете да въведете формулата, с помощта на LaTeX синтаксис. Визуалният редактор ще актуализира формулата, така че да можете да видите как ще изглежда, докато правите промените. Когато сте доволни от резултата, натиснете бутона „Готово“.

VisualEditor formula-bg.png

За да редактирате съществуваща математическа формула на страницата, кликнете върху я и след това натиснете върху появилата се икона „Σ“. Това ще отвори прозорец, в който можете да направите промените.

VisualEditor - editing existing mathematical formula.png

Математическите формули могат да бъдат поставяни в текста или центрирани като отделен блок.
VisualEditor mathematic formula inline.png

Редактиране на стихове и други специални елементи[редактиране на кода]

Някои елементи, като асоциираните списъци, стихотворенията и музикалните партитури, все още не се поддържат напълно от визуалния редактор.

VisualEditor editing poem 1.png

В повечето случаи, съществуващите елементи могат да се редактират, но не може да бъдат добавяни нови чрез визуалния редактор.

VisualEditor editing poem 2.png

Във визуалния редактор не можете да добавяте времева отметка към страница.

Докато не се поддържа напълно, можете да копирате съществуваща от друга страница, или да редактирате директно в уикитекст.

Превключване между визуалния и текстовия редактор[редактиране на кода]

За да превключите от визуалния към уикитекстовия редактор, кликнете върху бутона [[ ]] в десния край на лентата с инструменти.

VisualEditor toolbar Page options - Switch to wikitext - Save.png

Ако сте направили редакции, ще бъдете попитани дали искате да запазите промените. Обикновено, редакторите натискат „Превключване“.

VisualEditor bi-directional switching to wikitext.png

Ще видите разликата (Ако сте кликнали върху „Отказване“, просто ще се върнете в полето за редактиране.)

Превъртете надолу и ще видите полето за уикитекстово редактиране.

VisualEditor bi-directional switching diff before wikitext.png

Можете също така да превключвате от уикитекстовия към визуалния редактор. За да направите това, кликнете върху иконата на молив в десния край на лентата с инструменти.

VisualEditor bi-directional switching pencil icon in wikitext.png

След като кликнете върху иконата на молив: Ако сте направили редакция, ще бъдете попитани дали искате да запазите промените. Ако натиснете „Съхраняване на промените“, ще преминете към визуалния редактор. Ако щракнете върху „Отхвърляне на промените“, ще бъдете помолени да потвърдите (кликнете върху „Напускане на страницата“, за да го сторите), преди да преминете към визуалния редактор.

VisualEditor bi-directional switching to visual editing.png

Клавишни комбинации[редактиране на кода]

Много редактори са свикнали да въвеждат директно уикитекст, особено получер или курсивен текст и уикпрепратки. Клавишите за бърз достъп ви позволяват да поставяте подобно форматиране бързо, без да се налага да използвате елементите от лентата с инструменти. Ето някои от най-често срещаните клавишни комбинации във визуалния редактор:

Клавишни комбинации за PC

Действие

Клавишни комбинации за MAC


  Ctrl  +  B 

Получер (удебелен) текст

  ⌘ Cmd  +  B 

  Ctrl  +  I 

Курсивен (наклонен) текст

  ⌘ Cmd  +  I 

  Ctrl  +  K 

Вмъкване на препратка

  ⌘ Cmd  +  K 

  Ctrl  +  X 

Изрязване

  ⌘ Cmd  +  X 

  Ctrl  +  C 

Копиране

  ⌘ Cmd  +  C 

  Ctrl  +  V 

Поставяне

  ⌘ Cmd  +  V 

  Ctrl  +  Z 

Отмяна

  ⌘ Cmd  +  Z