Уикипедия:Визуален редактор/Често задавани въпроси

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Основни въпроси[редактиране на кода]

Какво е Визуалния редактор?
Визуалният редактор (VisualEditor) е инициатива за разработване на софтуер от Фондация Уикимедия, която позволява на потребителите да редактират страници в МедияУики без да се налага да учат уикисинтаксис. С Визуалния редактор, форматирането на страници ще работи подобно на текстов редактор. Докато редактирате, страницата ще изглежда доста подобно на това което ще бъде, след като след запаметите промените.
Защо се прави тази промяна?
Сложният синтаксис на уикиформатирането, използван в стария режим на редакции, е най-голямата бариера пред първата редакция. Следователно той е най-голямата пречка за започване на пътя, който би могъл да доведе до това, някой да стане продуктивен и опитен член на редакторската общност. За да се увеличи броят на успешните първи опити за редактиране, ние се нуждаехме от по-добра система за редактиране. Моля, прочетете по-подробните разяснения за повече информация.
Къде мога да науча повече за употребата на Визуалния редактор?
Моля, вижте Ръководството за употреба на Визуалния редактор.
Визуалният редактор включен ли е в моето уики?
Графикът за внедряването е публикуван на VisualEditor/Rollouts. През 2013 г. повече от половината Уикипедии получиха Визуалния редактор като опция за всички потребители. Визуалният редактор е достъпен като бета функция по избор за почти всички регистрирани потребители във всички проекти на Фондация Уикимедия.
Защо въвеждаме софтуера, след като не е завършено разработването му?
Софтуерът има функции, които трябва да се добавят и проблеми, които да бъдат решени. В крайна сметка, най-добрият начин за откриване на бъгове и определяне на липсващите функции е да има колкото се може повече хора, които да използват и занимават със софтуера. Макар и да знаем, че грешките са разрушителни в краткосрочен план, те ще бъдат фиксирани, и настоящата употреба ни позволява да идентифицираме нещата, които трябва да се поправят.
Открих проблем с Визуалния редактор. Как мога да ви кажа да го поправите?
Ако желаете и можете, моля съобщете за проблема на Phabricator, в раздела "Визуален редактор". Повечето големи Уикипедии имат страница, посветена на обратна връзка за Визуалния редактор; вижте списъка на Уикиданни. Налице е също така централна страница за обратна връзка на mediawiki.org.
Как да деактивирам Визуалния редактор?
За да продължите да редактирате уикитекста директно, просто кликнете върху бутона Редактиране на кода вместо Редактиране. За отделните раздели на статия, които искате да редактирате, можете да отворите класическия уикитекстов редактор за този раздел, като кликнете върху редактиране на кода вместо връзката редактиране. В уикита, в които Визуалния редактор все още е бета функция, можете просто да премахнете отметката в раздел тестови функционалности на вашите Настройки; в други уикита, вместо това можете да сложите отметка в квадратчето Временно изключване на визуалния редактор, докато е бета версия от раздел Редактиране.
Липсва функция във Визуалния редактор. Как да поискам да я добавите?
В момента някои функции се разработват или планират. Също така, пътната карта, страниците за целите на инженеринговия екип на Уикимедия за 2015 – 2016 г. и работното табло в Инкубатор предоставят допълнителна информация. Ако не можете да намерите каквото и да е цитиране на новата функция, която искате да предложите; моля заявете я, като използвате същия процес, използван при сигнализирането на проблем.
Дали ще е възможно да се редактира с помощта на уикитекстовия редактор след като Визуалния редактор става основния интерфейс за редактиране?
Да. Докато Визуалния редактор в крайна сметка ще бъде предлаган по подразбиране на всички потребители, ще продължи да съществува и метод за редактиране на скрития „начален“ текст. Няма планове за премахване на уикитекстовото редактиране.
Мога ли да използвам познатото ми уикиформатиране като [[]] и {{}} във Визуалния редактор?
Не. В момента, тези преки пътища ще задействат функцията на препратка и шаблон съответно. Ако използвате уикиформатиране в статията, ще се появи предупредително съобщение. Вижте Ръководството за употреба на Визуалния редактор за повече подробности как да го използвате.
Защо моят браузър не се поддържа?
Изграждането на модерен интерфейс за редактиране за Уикипедия и сродните ѝ уикита е техническо предизвикателство, но е възможно чрез употребата на съвременни уеб технологии и стандарти. За съжаление, някои браузъри не поддържат много от функциите, от които се нуждаем за Визуалния редактор. Правим всичко възможно да поддържаме най-разпространените браузъри: Визуалният редактор работи добре с последните версии на най-популярните уеб браузъри: тези след и включително Firefox 15; Iceweasel 10; Safari 7; Chrome 19; Opera 15; Microsoft Internet Explorer 10; Edge 12. В някои браузъри, като Internet Explorer 9, все още се появява предупредително съобщение, но потребителите не би трябвало да изпитват сериозно затруднение при редактирането. Опитите за заобикаляне на ограниченията на по-стари браузъри биха отклонили ресурси от възможни подобрения, които да се използват от по-голямата част от потребителите. Съветваме ви да преминете към поддържан браузър, но ако не можете да направите това – да продължите да редактирате с помощта на уикитекстовия редактор. (Вижте целевата страница за браузъри за конкретни подробности.)
Работи ли Визуалния редактор с ProofreadPage на Уикиизточник, или шаблоните на Уикиречник и други функции, които ги няма в Уикипедия?
Визуалният редактор е достатъчно гъвкав, за да се адаптира към всички сайтове на Уикимедия. Въпреки това, силната зависимост на Уикиречник от шаблоните изисква значителна работа от членовете на общността за осигуряване на TemplateData на потребителите им, а ProofreadPage инструмента на Уикиизточник изисква известна допълнителна работа за гладкото интегриране на Визуалния редактор.
Мога ли да инсталирам Визуалния редактор на моето лично уики извън Уикимедия?
Да, на свой собствен риск. Разширенията Визуален редактор и Parsoid са достъпни за изтегляне, но все още са в експериментална фаза; имайте предвид, че Parsoid изисква nodeJS. Ако все пак ги инсталирате и ги използвате, моля кажете ни във Phabricator кое работи и кое не.
Дали Визуалният редактор прави автоматични корекции по страници?
В повечето случаи, Визуалният редактор няма да прави промени при форматиране на линии, които не са пряко редактирани. В случаите, когато маркиращия език на страницата е предаден неправилно (например при таблици, които не са затворени), той може да опита да коригира това.
Въпросът ми не е тук. Къде мога да попитам?
Можете да попитате на страницата за отзиви за Визуалния редактор във вашето уики (виж списъка на Уикиданни) или на централната страница за обратна връзка на mediawiki.org.

Ресурси на общността[редактиране на кода]

Къде мога да прочета повече за това, какво общностите могат да направят, за да адаптират визуалния редактор на сайтовете си?
Можете да намерите нещо като "контролен списък тук на mediawiki.org.
Къде мога да намеря хора, които имат опит в този вид дейности?
Списък с имена има на Community Taskforce.