Уикипедия:Вълшебник/Значимост на компания

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Значимост
Източници
Съдържание
Край
Значимост

Малък брой фирми и корпорации са подходящи за включване в Уикипедия. По-малко от една десета от 1% от компаниите по света са достатъчно значими. За да бъдат включена в Уикипедия, една компания трябва да бъде:

  • предмет на множество надеждни публикации, чиито източник е независим от самата компания ИЛИ изброена в индекси за важни фирми, публикувани от известни и независими издания. Ако пишете за продукт или услуга на компания, този продукт или услуга трябва да:
  • e бил обект на множество надеждни публикации, чиито източник е независим от компанията, предлагаща на продукта или услугата ИЛИ да бъде толкова известен и да е добил толкова широка популярност, че търговската марка да се е превърнала в нарицателно в разговорната реч.

Конфликт на интереси/ Реклама

Знаете ли какво е значимост за Уикипедия?

Ако една фирма е била обект на сериозно отразяване в надеждни източници, които са независими от обекта на статията; се приема, че тя отговаря на критериите.

Ако сте тясно свързани с компанията, за която искате да пишете, вие сте в конфликт на интереси и ще е много трудно да напишете добра и неутрална статия, която да не изглежда като реклама за читателите – а употребата на Уикипедия за реклама е срещу ѝ официалната политика. А ако статията изглежда като реклама или не отговаря на препоръките за значимост, то най-вероятно тя ще бъде изтрита много бързо. Най-добрият съвет тук е да не предприемате нищо: ако тази фирма е достатъчно значима, някой друг, рано или късно ще напише статия. В същото време, можете да погледнете за други теми за статии от списъка на желаните статии.


Отговаря ли предложената от вас статия на изискванията за значимост?

Статията е за известна фирма и не е рекламаМоже да бъде сметната за реклама (помощ!)Тя е за фирма, която все още не е значима (може ли да се напише?)