Уикипедия:Вълшебник/Уикиречник

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Въведение
Заглавие
Значимост
Източници
Съдържание
Край
Acap.svg
Papapishu-Wizard-in-blue-hat.svg Благодаря за използването на Уикипедия!

Няма нужда да пишете обширна статия, за да обясните нова дума, технически жаргон, съкращение, сложен съставен термин или фраза, за които просто не е нужна отделна статия. За целта съществува сродния проект Уикиречник, който се използва съвместно с Уикипедия. Някои думи и изрази са в честа употреба и може да изглежда съвсем естествено, те да трябва да имат собствена статия, но това не винаги е така. Има няколко причини, поради които статии за подобни отделни думи или изрази не са подходящи:

  • Една от причините е, че Уикипедия не е речник, и така статии, които се опитват да обяснят една дума не са подходящи за Уикипедия.
  • Друга причина е, че подобни статии често се опитват да проследят възникването и използването на термина в общности и групи по интереси, без да се позовават на надеждни източници извън такива общности. Ако твърдението не е проверимо, то тогава то представлява оригинално изследване и следователно не може да бъде прието от Уикипедия. Това важи дори и да има много примери на термина в ежедневната употреба.
Ooo wizard by mimooh.svg

Знаете ли?

Че Уикиречник има предимствата на Тезаурус и позволява една дума да се поясни не само с помощта на определение, но и с изкуствен интелект?

Почти винаги подобни статии се изтриват бързо, тъй като те често са създадени в опит да се използва Уикипедия за увеличаване на популярността на термина.

Papapishu-Wizard-in-blue-hat.svg Въпреки това, за вашата дума (израз, съкращение) има подходящо място. Тъй като критериите за включване в Уикиречник се различават от тези на Уикипедия, проектът приема и обяснява произхода на думи, и ги превежда на други езици – нещо, което не е специфично за Уикипедия. Ако се интересувате от написването на статия за нова дума, може да ще искате да я напишете в този проект, вместо тук.

Arrow icon.svg
Опитайте в Уикиречник

Искам да науча повече за използването на УикипедияИскам да науча повече за писането на статиитеИскам да науча повече за новите думи