Направо към съдържанието

Уикипедия:Избрани статии/Предложения

от Уикипедия, свободната енциклопедия
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Това е страница с указания за това как една статия се предлага/гласува за Избрана и също страница със списъците на предложени за избрани статии.

Процедура за избор на статия

[редактиране на кода]

Обсъждане на статията

Всяка статия, преди да получи номинация за „Избрана“, трябва да бъде предложена в секция Кандидати по-долу и да бъде обсъдена в нейната беседа, за да получи своите коментари от другите потребители и съответни подобрения, базирани на тях. Препоръчително е статията да е в списъка на кандидатите поне две седмици, за да се даде възможност за обсъждането ѝ, като този период може да продължи по-дълго в зависимост от обсъжданията и текущата работа по нея. След това статията се предлага за номинация за Избрана (като естествено се маха от списъка на Кандидати).

Статията трябва да се постави, както при предложение за обсъждане, така и при предлагане за номиниране в Шаблон:Текущи съобщения/Информация, който се показва в началото (след основния шаблон със статистики и препратки) на страница "Последни промени".

Номиниране

За да получи статут на Избрана, една статия трябва първо да бъде номинирана (добавена в Текущи предложения по-долу) и после одобрена от други потребители с гласуване в страница Уикипедия:Избрани статии/Предложения/Име-на-статията.

Номинацията се прави от редактора, който желае статията да бъде избрана, а гласуването се провежда според Правилата за гласуване, като за одобряване на статията се изисква мнозинство Б (точка 6.2 на правилата). Подробна информация има на страницата Уикипедия:Избрани статии/Процедури.

В самата статия трябва да се постави шаблона {{Номинация за избрана}}, а след това като се кликне на червената препратка вътре да се постави съдържанието на {{гласуване за избрана статия}} (но само карето за гласуването) и да се оформят разделите за, против и т.н.

Гласуване

Преди да вземете решение как да гласувате – със за или против, направете критичен и обективен прочит на статията, и преценете прочетеното според критериите за избрани статии. Не се колебайте междувременно да направите необходими корекции, неутрализация и допълнения и не забравяйте, че всяка избрана статия престоява поне веднъж в продължение на една седмица на Началната страница на Уикипедия, привличайки по този начин особен интерес и то от много потребители, които за първи път се срещат със свободната енциклопедия.

Отстраняване

Вж Процедура и Списък със статии.

Обявяването на статия като „кандидат за избрана“ става по следния начин:

Добавете в беседата на статията раздел озаглавен Кандидат за избрана и добавете тук препратка към беседата, както и датата на добавяне чрез пет тилди: ~~~~~.

Текущи предложения

[редактиране на кода]

Последвайте процедурата по номиниране на нова статия за избрана и обявете в този раздел предложението си и срока на гласуването.

Предишни предложения

[редактиране на кода]

Вижте също: Архив 2004 – 2016

Оттеглени / Анулирани

[редактиране на кода]