Уикипедия:Книги

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Предупреждение: Тази страница съдържа информация за функционалност, която не е налична в Уикипедия на български език към настоящия момент.
Разпечатани книги

Постъпково Ръководство за създаване на книги

Тази страница ще ви покаже, как в четири стъпки можете да създадете книга от статиите на Уикипедия. Книги могат да се създават във формати PDF и OpenDocument или да се поръчат в печатен вид на сайта PediaPress.

Стъпка 1: Включете инструмента «Създаване на книги»

Ил. 1 — блок «Отпечатване/изнасяне»

Инструментът «Създаване на книги» може да се включи в раздела «печат/изтегляне» в лявото меню (см. ил. 1). Когато кликнете на връзката «създаване на книга», то от горна страна на страницата се появява инструментът «съветник за книги».

Стъпка 2: Сглобете статията

Отделни страници

Ако кликнете на връзката «Добавете тази страница към вашата книга», тази страница се добавя към колекцията. За да се добави друга страница, просто преминете на нея и кликнете «Добавете тази страница към вашата книга».

Друг начин за добавяне на страници към книгата е като се постави показалеца на мишката над връзката, водеща към съответната страница. След секунда се появява плаващо съобщение с връзка за добавяне.

Категории

Ако отидете на страницата на някоя категория, връзката «Добавете тази страница към вашата книга» ще се промени на «Добавете тази категория към вашата книга». Като кликнете върху нея, ще добавите всички страници от тази категория към колекцията.

Освен това, при посочване на връзката в блока на категориите (намира се в самия край на статията) се появява плаващо съобщение с връзка за добавяне на цялата категория към вашата книга.

След като сте избрали определена статия, можете да кликнете на «Предлагани страници», и ще ви бъде предложен списък с подбрани статии. Това ще ви помогне да създадете по-пълна книга, като прибавите предложените страници към подбраните от вас.

Стъпка 3: Проверете си книгата

Ил. 2 — напишете заглавието

Когато харесате компилацията на вашата книга, кликнете на «Покажете книгата», за да отидете към следващата стъпка.

След като кликнете на «Покажете книгата», можете да добавите заглавие и подзаглавия за вашата книга (см. ил. 2). Можете също да преподредите книгата според вашите изисквания Допълнителни функции).

Стъпка 4: Запишете или поръчайте да ви разпечатат книгата

Ил. 3 — кликнете, за да изтеглите файла

Готовата книга може да бъде изтеглена или поръчана като печатна книги. Можете да изтеглите книгата във формат PDF и OpenDocument (който може да бъде разгледан с помощта на пакета програми OpenOffice.org), натискайки бутона «Изтегляне» (см. ил. 3). За да поръчате печатна книга, натиснете бутона «Поръчка на книгата в PediaPress». Допълнителна информация за печатните книги може да се намери в FAQ ((en)).Допълнителни функции

Преподреждане на страниците

За да преподредите страниците във вашата книга, просто пренаредете страниците в списъка. Отидете с курсора на мишката върху заглавието на страницата в списъка, кликните и го преместете на новото място. С отпущане бутона на мишката приключва преместване на страницата на новото място. Можете също автоматично да сортирате съдържанието по азбучно подреждане на заглавията на страниците.

Съхраняване и споделяне на вашата книга с останалите

За да запазите книгата си, трябва да имате регистрация, най-малко отпреди четири дни и да сте направили по нея най-малко десет редакции. Можете да запазите книгата си на Служебна:Book, която е достъпна посредством връзката «Покажете книгата» в менюто на съветника за създаване на книги. В секцията «Запазете книгата и създайте достъп до нея» изберете място за съхраняване и укажете заглавието. След това натиснете на бутона «Запазете книгата».

Разпечатване на книги от PediaPress

За да разпечатате вашата книга от уики страници в отделна книга, натиснете бутона «Поръчка на книгата в PediaPress». Ще бъдете препратени на сайта на PediaPress — сервизна услуга, за разпечатване на книги на базата на уики съдържание. Допълнителна информация за печатните книги, в това число за цената и формата, може да се открие в FAQ ((en)).

През 2007 г. Фонд Викимедиа и PediaPress установиха дългосрочни партньорски отношения, за да се повиши достъпността на съдържанието на Уикипедия и другите уики-проекти във вид на висококачествена печатна продукция и текстови документи във формат OpenDocument.

Допълнителна информация

Вижте още