Уикипедия:Конференция на страните от Централна и Източна Европа 2016

от Уикипедия, свободната енциклопедия

чернова От 27-ми до 29-ти август се проведе петата годишна среща на страните от Централна и Източна Европа. Спасимир и Лорд Бъмбъри бяха избрани да представляваме общността там. Тази страница представлява отчет на дейността ни там.

Какво ново в GLAM?[редактиране на кода]

Спасимир, етерпад

Справяне с конфликти[редактиране на кода]

Лорд Бъмбъри, етерпад

Ijon представи тема „справяне с конфликти“ – сбита презентация на двудневно обучение. Фокусът на презентацията беше върху това, че хората искат да бъдат чувани и да имат чувството, че са чути. Т.е. че в конфликтна ситуация е добре да се търси общото в позициите. Например ако А счита, че статия е за изтриване поради липса на значимост, Б да покаже, че няма принципно различие относно необходимостта от значимост, но счита, че в случая обектът на статията е значим.

ЦИЕ Пролет[редактиране на кода]

Лорд Бъмбъри, етерпад Лорд Бъмбъри и Magalia представиха резултатите от тазгодишното издание на ЦИЕ Пролет. Резултатите са много добри и това е добро доказателство за успешната дейност на Потребителска група Български уикимедианци. Повечето цели са изпълнени без да бъде използван целият бюджет на проекта. Представители на пет страни говориха за местните си състезания, като впечатление направи комплексната формула за определяне на класирането на украинците и това, че турците са намерили спонсор, който да дари книгите за награди на победителите.

Gereon K. от Уикипедия на немски език представи опита си в организирането на тематични седмици. След събития от световен интерес като атентатите в Брюксел е подходящо да се организират тематични седмици на тема свързана с това. Част от презентацията се отнасяше до организирането на редактони – нещо, което в България правим рядко.

Продължихме с едночасова дискусия относно възможностите за подобрение на ЦИЕ Пролет в следващата година. Якутия не е в Източна Европа, има предложение за тематични седмици (вместо седмици по страни), списъците със статии на някои страни могат да бъдат по-стегнати и качествени. Има съгласие следващата година страни от извън региона да бъдат включени в писането на статии за региона без да бъде писано за тях (например страните от Скандинавия и Иран имат желание).

Тричасовата сесия завърши с презентация от страна на Wittylama на Европеана 280. Организацията на проект с 28 министерства на културата не е лесна задача.

Образователна програма[редактиране на кода]

Добри практики за редактиране, събития и достигане до нови доброволци[редактиране на кода]

Социални медии[редактиране на кода]

Лорд Бъмбъри, етерпад Основното място за научаване на неща свързани със социалните медии, свързани с Уикипедия е в групата Wikimedia Foundation social media hub във Фейсбук. Основното послание на главния презентиращ, Jeff Elder (WMF) беше, че не количеството, а качеството на споделеното съдържание е определящо. Т.е. е по-добре да се споделят малко неща, но отразяващи целите и принципите на общността отколкото много неща, само защото някъде пише, че има принципно правилна бройка. Важна е автентичността. Сред интересните изказвания бяха „Фейсбук е като кока-гола на социалните мрежи и няма Пепси“, „не е хубаво малка общност да има много различни страници в една и съща социална мрежа“. Освен това блогът на Уикимедия е многоезичен и може да бъде ползван от общностите (ние си имаме собствен, разбира се). Интересно е и че pintrest има най-добрите условия за ползване, но е въпросително колко е ползван в България. Има и добри практики за работата със социалните мрежи.

Gereon K. говори за това как да се подготвяме за интервюта с вестници, списания, радио и телевизия

Говорителят на Уикимедия Полша, Halibutt, говори за работата си,

Уикиданни[редактиране на кода]

Спасимир, етерпад, етерпад за SPARQL

Ръководене на проекти[редактиране на кода]

Интересно при организацията на нашата конференция през декември може да бъде това как да направим добра програма на конференция. Основните послания – питайте общността какво иска да чуе, дайте си време за намирането на подходящи лектори, вземете под внимание възможността за различни видове презентации, пишете документация, използвайте модератори.

Самият аз имах презентация на тема комуникация, която мога да представя при възможност и в нашата общност.

Светкавични презентации[редактиране на кода]

Хакатлон във Виена през 2017[редактиране на кода]

Преводи[редактиране на кода]

Дискусия с представителката на надзорния съвет на Фондация Уикимедия[редактиране на кода]

Etherpad

Промени в системата за финансиране на проекти на Фондация Уикимедия[редактиране на кода]

Как можем да достигнем образователни институции[редактиране на кода]

Уикисрещи[редактиране на кода]

Неравенство между половете[редактиране на кода]

Проект УикиМед(ицина)[редактиране на кода]

Дискусия относно стратегията на Фондация Уикимедия[редактиране на кода]

Бъдещето на ЦИЕ[редактиране на кода]

Лорд Бъмбъри беше участник в програмния комитет и участва активно в създаването на програмата на конференцията.

Спасимир обеща да организира „Състезание Архиви“ в международен мащаб през ноември.

Лорд Бъмбъри обеща да организира международната част от ЦИЕ Пролет през 2017 г.