Уикипедия:Критерии за добросъвестно използване

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Въведение[редактиране на кода]

Основната цел на политиката на Wikipedia в съответствие с условията на честна употреба - да защити идеята за създаването и разпространението на безплатно съдържание, което може да се използва от всеки и във всички медии. Разбира се, тази цел може да се постигне чрез пълна забрана за използването несвободна медийни материали (файлове), но, от друга страна, тя ще влезе в конфликт с другата основна задача - създаването на висококачествени енциклопедия. Поради това е необходимо да се позволи използването на редица несвободна неща там, където човек не може без него, ако отговарят на определени условия (критерии), които са базирани на основните компоненти на концепцията за "честна употреба", както и взема предвид целта за създаване на свободната енциклопедия и желание за избягване на неблагоприятни правни последици.

Условия[редактиране на кода]

По този начин, всеки несвободен файл, трябва да отговаря на следните условия:

  1. Без свободни замени. Несвободният файл може да се използва само в случай, че свободният, подходящи условия енциклопедична, подмяна на (алтернативни) за него не съществува в момента и не може да се появи в близко бъдеще (например, в рамките на месец). Ако несвободния материал по никакъв начин не може да се превърне в свободен, и трябва да се направи, а не да се прилага концепцията за честна употреба. Несвободният материал винаги трябва да се заменя със свободен, ако има такъв, е на разположение и е с приемливо качество, което означава, че качеството на който е достатъчен, за да се постигне енциклопедична цел. За бърза проверка трябва да се запитате: "Възможно ли е да замени този материал е безплатен, като на същия ефект?" Ако отговорът е - "да", а след това използвайте файл, не отговаря на условието за добросъвестност и не можете да го изтеглите.
  2. Съхранение на търговските ценности. Използването на несвободен материал, неговия обем, резолюция / качество няма да намалят пазарната стойност на оригиналния продукт и да го замени с покупката.
  3. Минимално използване Броят на несвободни файлове в една статия трябва да е минимално.
  4. Проверимост Несвободният материал трябва да бъде правномерно проверен колкото се може по-рано.
  5. Изискването е изключено.
  6. Изискването е изключено.
  7. Изискването е обединено в п. 9
  8. Значимост Материалът трябва да отговаря на тест от значение за съответната статия - да се идентифицират основните му обекти, или по-конкретно да се пояснят неговите важни точки или участъци - и не трябва да се използва за декоративни цели.
  9. Ограничено поставяне Несвободните файлове могат да се използват само в именни пространства: статии и инкубатори
  10. Пълнота на описанието Описанието на несвободния файл трябва да е съобразно обявените критерии.