Уикипедия:Мистификации и шеги/АИА/Димитър Басарбовски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Димитър Басарбовски
светец
Роденначалото на XVII век
Починал1685
Басарбово, Османска империя
Почитан вБългарска православна църква
Румънска православна църква
Руска православна църква
Главно светилищеБасарбовски манастир
Празник27 октомври
ПокровителствоБукурещ

Свети Димитър Басарбовски е светец на Българската и Румънската православна църква. За историческата личност съобщава Паисий Хилендарски в „История славянобългарска“.

Според преданието бил овчар. [1] Живял праведно и се ползвал с уважение от всички. Имал страх от Бога. В края на дните си се постригал за монах и заживял в близкия до селото му Басарбовоскален манастир. [2]

Според преданието, заради праведността му, мощите му през XVIII век били извадени и целели. Две сестри от близкото село Червена вода били с основен принос за въздигане на паметта му.

В края на руско-турската война (1768 – 1774) мощите му били предвидени за изнасяне и култивиране в Руската империя от генерал Иван Салтиков, но по настояване на угровлашкия митрополит Григорий II и на видния букурещки български търговец Димитър Поклонник, преводач на генерала, били оставени в Букурещ. Дясната му ръка се намира в Киевско-Печерската лавра.

Днес светецът се тачи като покровител на румънската столица.

Не е известно кога възниква най-ранното житие на светеца, но това се е случило през първата половина на XVIII век, предвид на обстоятелството че е упоменат като светец от Паисий Хилендарски. През 1858 г. житието му е преведено на български език от румънски език, обаче румънското е също така превод на по-ранно пространно българско житие на Св. Димитър. Запазено е и друго житие на светеца, наречено Зографско, с малки разминавания с първото.

Външни препратки[редактиране на кода]