Уикипедия:Мистификации и шеги/АИА/Монголско нашествие в Европа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пътят на монголските орди в Европа.

Монголската инвазия в Европа през XIV век продължава от 1220-те до 1240-те години в Източна Европа, Централна Европа и Балканите.

Монголската инвазия в Европа оказва най-значимото цивилизационно въздействие през средновековието върху Европа. Въпреки че, монголите не проникват на запад от Панонската низина, то бежанците в Западна Европа изпращат ясен сигнал за случващото се. Последвалият Pax Mongolica (1280-1360) позволява за първи път да се оформи единно търговско и културно цивилизационно евразийско пространство. От това време датират пътуванията на Марко Поло, пренасянето на суровата коприна, барута и банкнотите в Европа, като се стимулира повсеместното разпространение на медицинските знания и развитието на болничното дело. Най-съществен е приноса на монголите към развитието на военното дело в Европа, което става осезаемо през следващите векове, когато благодарение на европейското военнотехнологично превъзходство с огнестрелното оръжие, европейските колониални империи успяват да овладеят света. [1]

Монголите завладяват Волжка България /Монголско нашествие във Волжка България/, Дещи Къпчак, Алания и Киевска Рус /Монголско нашествие в Киевска Рус/. В Централна Европа монголските армии предприемат двустранна инвазия във фрагментирана Полша, завършила с битка при Легница и Кралство Унгария, завършила с битка при Мохи.

Монголите предприемат и нашествия в Закавказието срещу Царство Грузия, чеченците и ингушите, както и на Балканите срещу Хърватия която е в уния с Унгария, Втората българска държава и Латинската империя. Инвазията е планирана от Субетей (1175-1248) и осъществена от Бату хан (1207-1255) и Кадан ( ? -1261). И двамата са внуци на Чингис хан.

Монголските завоевания интегрират голяма част от източноевропейската територия в Златната орда. Нападнатите европейски владетели осъзнават, че трябва да си сътрудничат срещу монголско нашествие, така че местните войни и конфликти са преустановени в части от Централна Европа, за да бъдат възобновени след оттеглянето на монголите. След първоначалните нашествия, последвалите набези и наказателни експедиции продължават до самия край на XIV век, докато Златната Орда се зачита за хегемон в Източна, Централна и Югоизточна Европа до куликовската битка. След тази битка Москва се издига за център на руските земи и в началото на XXI век е най-големият град в Европа.

От това време пътят на коприната става постоянен и традиционен за развитието на цивилизациите.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Mongol invasion of Europe в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​