Уикипедия:Мистификации и шеги/АИА/Робия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Продажба на циганин на аукцион в Букурещ, 1852 г.

Робията (Робие, на румънски: Robie; 1385-1856) е особена и специфична форма на собственост над хора, която просъществувала de facto в обединеното княжество Влашко и Молдова до 1864 г. [1][2]

Първият писмен акт засвидетелствал робията датира от 3 октомври 1385 г. Циганите упражняващи робия се делели на три касти – господарски, наричани още „Божии цигани“; църковни, наричани още „Манастирски цигани“ и най-многобройни били тези от третата каста на влашките боляри-земевладелци или "Крепостни цигани".

В исторически план обект на робията са циганите във Влашко, Трансилвания, Буковина и в по-малка степен разни османски пленници, като татари в Буджака и маври от Магреб, които имали възможността да се откупуват от влашките господари.

Премахването на робията е една от основните цели на влашката революция. Традиционната робия е забранена със закон едва с края на Кримската война и Парижкия мир, но всъщност изчезва в средата на 1860-те.

Заедно с робията в днешните румънски земи е съществувало паралелно крепостничество към местните боляри.

Бележки[редактиране на кода]

  1. Въпреки че, най-често се употребява съвременният израз „Робство в Румъния“, то той не е съвсем коректен правно-исторически.
  2. От 8 април 1971 г. се отбелязва Международният ден на циганите в памет на тегобите им в някогашните отвъддунавски български земи.

Вижте също[редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Рабство в Румынии“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.