Уикипедия:Навигация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Вече сигурно сте разбрали, нали? Уикипедия не е обикновен сайт.

Уикипедия е уики

Уики е сравнително нова и още непозната, но динамично развиваща се мрежова технология за организиране на уебстраници в отделни уебсайтове и дори в мрежи от взаимосвързани сайтове. Наред с текстовете и картинките, из страниците се съдържат голям брой препратки, които осъществяват навигацията в рамките на сайта и навън от него. Едно от най-характерните неща за уикито е техническата възможност всеки потребител да може да редактира съществуващи, както и да създава нови страници, които веднага се записват в базата данни и стават достъпни от другите страници в уикито. Редактирането и създаването на нови страници не минава през процедура на модериране и предварително одобрение и резултатът е моментално достъпен и видим при това не само за потребителя, който е нанесъл редакцията, но за всички — буквално всички! — потребители.

Уики-технологията дава на потребителите изключително богати възможности, някои от които революционно нови:

  • възможност за създаване и съвместно редактиране на страници посредством специално създаден за целта, опростен mark-up език; за свързването помежду им и организирането им в различни именни пространства и категоризиране (при това незадължително в дървовидни категорийни дървета).
  • възможност за съхраняване на пълните истории на редакциите във всички страници, съхраняване на историите на всички приноси и административни действия на всички потребители, както и възможност за проследяване в реално време на всичко, което се случва на сайта.
  • възможност за търсене на информация в страниците, както и за извличане от базата данни на редица автоматично генерирани специални списъци, имащи отношение към поддръжката на сайта.
  • възможност за фино нагласяне както на общите настройки на уикито, така и на личните потребителски настройки.

Възможностите за навигация в Уикипедия са многобройни, гъвкави и взаимосвързани, и обикновено има реализиран по повече от един начин да се открие една и съща информация или да се стигне от едно място до друго. Всъщност, едно от нещата, които правят разликата между „новака“ и опитния уикипедианец е тъкмо способността да се ориентира достатъчно добре в тази… на пръв поглед джунгла. усмивка

Основни съвети за навигацията

Ето някои първоначални насоки, които могат да помогнат на новите уикипедианци да свикнат по-бързо с навигацията и особеностите на уикито.

  • За разлика от някои добре познати текстови редактори, при които се отваря неозаглавен документ и след въвеждането на текст той се запазва под избрано впоследствие име, уикито работи на обратния принцип: първо трябва да се започне от избор на заглавие на страница, след това да се въведе съдържанието ѝ и да се съхрани редакцията.
  • Почти всяка страница в Уикипедия дава възможност за навигация както „напред“, така и „назад“, т.е. освен препратките, които сочат от тази към други страници, може лесно да се види и кои препратки (от това уики) сочат към дадената. Измежду препратките „напред“ има два вида — сини и червени, които отговарят на съществуващите и на несъществуващите страници. Последването на червена препратка ще отвори за редактиране отнапред заложената и все още несъществуваща страница със съответното заглавие във връзката.
  • Навигацията в категорийното дърво е вертикална: от дадена категория може да се върви само „нагоре“ към нейните родителски категории и „надолу“ към категориите, които я наследяват.
  • Всички страници (без специалните) си имат прилежащи към тях беседи, и те имат независими истории. Из историите може да се навигира като се преглеждат последователно версиите на страниците, или се сравняват версии: по двойки съседни или през няколко.
  • Също така може да се проследяват собствените приноси и приносите на другите редактори. В списъците с приноси се записват само редакциите по страниците. Другите действия, които потребителите могат да извършват, се записват в така наречените Дневници (например регистриране на сметки, преместване на страници, качване на картинки, и действия изискващи административен статут). Полезно е и отбелязването за наблюдение на страници и преглеждане на списъка с наблюдаваните страници; всеки потребител обаче има достъп само и единствено до своя личен списък за наблюдение.
  • Навигацията из различните именни пространства задължително изисква изписване както на заглавието на страницата, така и на представката за именното пространство. Например, ако някой път потърсите настоящата страница, Уикипедия:Навигация, но не напишете в търсачката и представката Уикипедия:, ще попаднете в енциклопедичната статия Навигация от основното именно пространство, което... не е съвсем същото. усмивка Съдържанието на базата данни, изведено по ИП, е достъпно през специалната страница Всички страници. Добра отправна точка за навигация из категориите дава Началната категория, а за навигация из помощните и административни страници — Уикипедия:Първи стъпки или Уикипедия:Портал. Специално в Уикипедия на български език тези страници са организирани по такъв начин, че връзките към най-важните и най-често използвани страници от това именно пространство са тематично разпределени в седем групи и достъпни с минимален брой щраквания.

Има и още много други неща, които могат да се кажат за навигацията, но това са може би най-основните, с които потребителите имат нужда да се запознаят отначало. Съветите в тази страница, ще ви помогнат да свикнете с навигацията не само в Уикипедия на български език, но и във всички други уикипедии на различни езици и сродни проекти. В голяма степен тези съвети са приложими и за всички други сайтове, изградени на уики технологията, които сигурно вече сте срещали и все по-често ще срещате в интернет пространството.