Уикипедия:Наръчник/Беседи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Беседата или дискусионната страница в Уикипедия е ключова възможност, която предоставя на уикипедианците поле за обсъждания помежду им по различни въпроси, касаещи качеството на статиите и съвместната им работа. Всички страници от всички именни пространства (с изключение на специалните) са снабдени с прилежаща беседа.

Функции на беседите[редактиране на кода]

Ако желаете да зададете въпрос за някоя статия или да оставите коментар, можете да оставите бележка в беседата на съответната страница. Това става, като натиснете бутона „беседа“ на хоризонталната лента с бутони горе на страницата. Не се притеснявайте, ако препратката е червена; не е проблем да създадете беседата вие, ако тя все още не съществува.

Важно е да се знае, че беседите в Уикипедия не изпълняват ролята на чат или форум, където всеки може да си пише всичко. Беседите служат за обсъждания по същество.

Отделните потребители също имат беседи, където може да им се оставят бележки. Потребителските беседи са снабдени с допълнителна функционалност: известие за настъпила промяна по беседата, което потребителят получава веднага в горния край на страницата, която е отворил в момента. Редакторът ще продължава да получава известието, докато не си отвори беседата.

Практики при писане в беседа[редактиране на кода]

  • Прието е новите теми за обсъждане да се оформят като нови раздели. Отговорите по същата тема следва да се поставят в рамките на същия раздел. Новите раздели в беседите е прието да се поставят най-отдолу на страницата. Ако отваряте нов раздел с бутона + това ще се получи автоматично; ако отваряте новия раздел ръчно, внимавайте да го поставите най-долу.
  • Прието е беседите да не се „разкъсват“ на две или повече места, а да се провеждат на мястото, където са започнали. Ако се получи такова разкъсване на диалога, често някой от по-опитните редактори се наема да го сглоби и събере на едно място. За провеждането на един цялостен диалог е необходимо страницата, където се води диалога да се отбележи за наблюдение.
  • Прието е коментарите да се подписват: с препратка към потребителската страница и датата и часа на редакцията. Става автоматично при въвеждане на командата --~~~~ или с щракване на помощния бутон със стилизиран подпис (десети подред на първия ред в режим на редактиране. При нерегистрирани потребители, на мястото на потребителското име в подписа се изписва IP-адресът на използвания компютър.
  • Прието е при отговор на чужда реплика да се ползват отстъпи от началото на реда, реализирани посредством двоеточия. Правилото е, че ако дадена реплика се намира на n на брой отстъпа (двоеточия) от началото на реда, то отговорът към нея трябва да е разположен на n+1 отстъпа (двоеточия). Това се отнася за всеки нов параграф от отговора.
Страници на български език