Уикипедия:Наръчник/Сродни проекти

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Наръчник на
уикипедианеца

Начало
Бърз урок
Редактиране
Форматиране

Текст
Картинки
Символи
Таблици
Шаблони
Формули

Препратки
Категории
Беседи
Имайте предвид
Други полезни съвети

Уикипедия има няколко сродни проекта с не-енциклопедично съдържание.

Сродни проекти[редактиране на кода]

Уикипедия е за статии по теми, смятани за енциклопедични (и някои теми, които обикновено могат да се срещнат в някой алманах).

Всяка статия, която дава определение и описва дума, кратка фраза, както това се прави в речниците, и която не може да бъде разширена до енциклопедична статия, трябва да бъде добавяна в сродния проект на Уикипедия – Уикиречник.

Оригинален текст, който желаете да публикувате, за да го направите достъпен за повече читатели, трябва да се поставя в друг сроден на Уикипедия проект – Уикиизточник.

За списък с всички други сродни проекти, вижте Списък с всички проекти.

Препратки към сродните проекти[редактиране на кода]

Да предположим, че в статията, която пишете, се налага да използвате нетипична дума, която мислите, че трябва да бъде разяснена. По принцип бихте могли да направите препратка в Уикипедия, но от друга страна обяснението на думата е кратко и неподходящо за енциклопедия, поради което не може да се развие до статия.

Затова препратката може да се направи към Уикиречник. Ако в Уикиречник все още няма статия за думата, за която смятате да направите препратка, направете услуга на всички и я добавете, дори и само с кратко обяснение. Други потребители на Уикиречник вероятно ще добавят по-обширно обяснение.

Вместо да изписвате целия адрес към статията в речника, можете да използвате уики-препратка, подобно на обикновените препратки в Уикипедия, но със специален префикс. Например,

[[wikt:епархия]]

ще създаде препратка към Уикиречника и дефиницията на думата „епархия“. Във вашата статия това ще се покаже така:

wikt:епархия

можете да скриете частта „wikt:“ като добавите права линия:

[[wikt:епархия|]],

както беше обяснено на предишната странца, така че резултатът ще е:

епархия

Другите сродни проекти имат сходни префикси.

Междуезикови връзки[редактиране на кода]

Вие четете тази статия в българската версия на Уикипедия, но трябва да знаете, че съществуват издания на Уикипедия със статии, написани на множество други езици. Това е идеята на проекта – създаване на многоезична енциклопедия с връзки помежду им. За да създадете препратка на английската статия за Майкъл Джексън в българската уикипедия, напишете:

[[:en:Michael Jackson]]

(Уверете се, че сте въвели началното двуеточие.)

Това ще се покаже така:

en:Michael Jackson

По същият начин, за да създадете препратка в английската Уикипедия към Българската версия, в статията за Майкъл Джексън там напишете:

[[:bg:Майкъл Джексън]]

Там това ще се покаже така:

bg:Майкъл Джексън

Експериментирайте[редактиране на кода]

Опитайте! Ето го нашия пясъчник, в който можете да направите тестовете си. Когато приключите, можете да продължите с наръчника.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Wikipedia:Tutorial (Related site links) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​