Уикипедия:Общи ЧЗВ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Какво означава „уики“?[редактиране на кода]

Уики (съкращение за УикиУики) е сбирка от свързани помежду си страници, всяка от които може да бъде посетена и редактирана от всеки по всяко време. Това понятие и програмната реализация са създадени от Уорд Кънингам. Благодарение на това вие може да редактирате дори и страницата, която четете в момента (нужно е просто да щракнете на Редактиране отстрани, отгоре или отдолу на страницата). Все пак, ако няма какво да добавите или да поправите, а просто искате да видите Уики в действие, може да си поиграете в пясъчника.

Какво е Уикипедия?[редактиране на кода]

Уикипедия е проект за създаването на нов вид енциклопедия, която да бъде изчерпателна и свободна.

Какви са целите на Уикипедия?[редактиране на кода]

Целта на Уикипедия е да се създаде свободна енциклопедия, която да бъде най-голямата всеобхватна и подробна енциклопедия в историята, а също и надежден източник на информация. Това е смело начинание и вероятно ще са необходими години, за да бъде изпълнено.

Кога започна Уикипедия?[редактиране на кода]

На 15 януари 2001 г. Българската версия започна на 6 декември 2003 г. с превод на началната и първите няколко помощни страници. Първата „истинска“ статия беше Григориански календар, в превод от френски.

Кой притежава Уикипедия?[редактиране на кода]

Уикипедия се управлява от организация с идеална цел - Фондация Уикимедия, която също ръководи сродни проекти като Уикиречник, Уикицитат и други и притежава техните домейни.

Статиите в Уикипедия се публикуват от своите автори при условията на лиценза „Признание - Споделяне на споделеното, 3.0“ на Криейтив Комънс (по-рано беше ползван Лиценза за свободна документация на ГНУ), така че те са с отворено съдържание и могат да бъдат свободно възпроизвеждани при условията на същия лиценз. Вижте Авторско право и ЧЗВ за читатели за допълнителна информация как може да използвате съдържанието на Уикипедия.

Кой е отговорен за статиите в Уикипедия?[редактиране на кода]

Статиите биват написвани и подобрявани от уикипедианците. Вие също можете да станете един от нас. Всичко, което ви е нужно, е да знаете как се редактират страници и да имате малко енциклопедични знания, които искате да споделите с другите.

Може да узнаете кой е отговорен за най-скорошните версии на дадена страница, като щракнете върху препратката История. Ако откриете грешка в последната версия на дадена статия, бъдете смели и я поправете. Това е един от начините да се поддържа надеждността на енциклопедията.

Ако сте несигурни в дадена формулировка, може да попитате на съответната дискусионна страница („Беседа“) за еквивалентен начин на изразяване. Това спомага за по-бързото отстраняване на грешки, неточности или подвеждащи изрази и се цени високо от общността.

Как мога да се свържа с другите потребители?[редактиране на кода]

Има няколко начина:

Бележки 
Можете да оставите бележка на някого на неговата дискусионна страница. Тя се намира на адрес Потребител_беседа:<Име на потребителя>, например Потребител беседа:Borislav. Съответният потребител веднага ще бъде уведомен за това чрез надпис "Имате нови съобщения" в началото на страниците от Уикипедия, които отваря.
Беседи 
Ако просто искате да обсъдите дадена статия или страница, най-доброто място да направите това е нейната беседа. Адресът ѝ е Беседа:<Име на страницата>, например Беседа:България.
Разговори 
За общи въпроси към общността, можете да пишете на страницата за „разговори“.
Писмо чрез Уикипедия 
Можете да пратите електронно писмо на потребител чрез Уикипедия (но само ако потребителят е въвел електронната си поща). Това става чрез страницата Пращане писмо на потребителя, намираща се на адрес Специални:Emailuser/<Име_на_потребителя>, например Специални:Emailuser/Borislav. Препратка към този адрес има на всяка потребителска страница, нарича се Пращане писмо на потребителя.
ICQ / Поща 
Някои потребители са посочили своя адрес в ICQ или пък електронната си поща на своите потребителски страници. Можете да ги използвате.
IRC 
Съществува канал на българската Уикипедия в IRC. Намира се на сървъра irc.freenode.net - #bg.wikipedia. Вижте Уикипедия:IRC.

Мога ли да редактирам анонимно?[редактиране на кода]

Регистрираните уикипедианци се ползват с няколко предимства, сред които е и доброто име, което идва с качествената работа. Също така уикипедианците с потребителски имена са всъщност по-анонимни отколкото потребителите, които не са се регистрирали: докато всеки е в състояние да види цифровия адрес на потребител, който е редактирал статия без да е влязъл, то само администраторите на сървъра могат да намерят IP-адреса на потребител, който е влязъл в системата. Затова, ако наистина искате да сте анонимни, може да предпочетете да използвате избрано от Вас потребителско име, за да скриете цифровия си мрежов адрес.

Все пак, ако искате да останете на ръба, няма нищо лошо в това да редактирате и без да влизате.

Как разбирате дали информацията е вярна?[редактиране на кода]

Тъй като всеки може да редактира статии, е възможно да бъде публикувана пристрастна, остаряла или грешна информация. Въпреки това, надеждата е, че такива грешки биват бързо поправяни, тъй като има доста хора, които следят статиите чрез страницата Последни промени или чрез своя Списък за наблюдение. По този начин, с постоянното увеличаване броя на сътрудниците, се повишава и точността на енциклопедията. За да сте сигурни в дадено твърдение обаче, трябва сами да проверите посочените в статиите източници на информацията.

Вижте също[редактиране на кода]