Уикипедия:Отнемане на правата за редактиране

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Purple question mark.svg Тази страница е предложение за правило, препоръка или процедура в Българската Уикипедия. То може все още да е в процес на разработване, обсъждане или търсене на консенсус за приемане.

Отнемането на правата за редактиране е административна мярка в Уикипедия, която може да бъде временна, с неопределен срок или постоянна. Нормалните покани към повече от шест милиарда души по целия свят да се "редактира тази статия" не се отнасят за потребители с отнети права. На такива потребители просто не е разрешено да редактират Уикипедия.

Отнетите права за редактиране са различни от блокирането, което администраторите използват за да предотвратят даден адрес или потребителска сметка да редактира Уикипедия. Различните видове блокиране са механизмите да се приложи отнемането на правата за редакция, но те се използват и по други причини (като например спиране на някои роботи или вандализъм), и не са единственият механизъм за забраната. Вижте Уикипедия:Политика за блокиране (en:Wikipedia:blocking policy).

Ако правата Ви за редактиране са отнети, моля спазвайте забраната и не редактирайте Уикипедия, докато забраната продължава. Можете още да подпомогнете непряко проекта, като публикувате материали или статии при условията на лиценза за свободна документация на ГНУ или като обществено достояние другаде в интернет, които материали уикипедианците ще могат да използват като източници. От друга страна, можете да се присъедините към някои от нашите клонове (или да използвате софтуера и съдържанието, за да създадете собствен клон).

Решение за отнемане на правата за редактиране[редактиране на кода]

Решението да се отнемат правата за редактиране на даден потребител може да се вземе по шест начина.

 1. Общността на Уикипедия може да вземе решение в съответствие с подходяща политика, приета от общността с консенсус или (по-рядко) ако има консенсус по самия дискутиран случай. Вижте Предложения.
 2. Арбитражният комитет може да отнеме правата за редактиране като решение след дадено искане за арбитраж. Тази точка не се отнася до българската Уикипедия, тъй като в нея такъв орган не съществува.
 3. Арбитражният комитет може да даде "разрешение под гаранция", при което всеки администратор, за нарушаване на гаранцията, по негово усмотрение, може да наложи 24-часова временна забрана, дори и подобно нарушение обикновено да не се наказва със забрана. Тази точка също очевидно не може да важи в българската Уикипедия.
 4. Джимбо Уейлс притежава теоретична власт за отнемане на права на потребители и я е използвал за потребители на английската Уикипедия.
 5. Решение на Борда на Уикимедия.
 6. Приети с гласуване правила могат да налагат служебно отнемане на правата за редактиране за особено тежки нарушения на политиката на Уикипедия. Съответното правило трябва да дефинира точно обстоятелствата, при които се отнемат правата, както и продължителността на забраната.

Обжалване[редактиране на кода]

Ако правата са отнети от общността на Уикипедия, решението може да се обжалва при Арбитражния комитет (когато такъв е учреден) чрез искане за арбитрация. Арбитражният комитет ще вземе решение по случая, преценявайки дали забраната следва от съществуващата политика на Уикипедия, дали процедурите са спазени стриктно и дали забраната е в съответствие с други части от политиката на Уикипедия.

Решенията на Арбитражния комитет могат да се обжалват пред Джимбо Уейлс. Джимбо също запазва правото си да отхвърли всяко решение на Арбитражния комитет.

Ако решението бъде потвърдено, следващи обжалвания пред Арбитражния комитет или Джимбо Уейлс могат да се правят след изтичане на поне една година.

Наказание при нарушение[редактиране на кода]

Наказанието за нарушение на забраната е, че "отброяването на наказанието" автоматично започва отначало (никакво допълнително решение не е необходимо). Например, ако правата за редакция на Фред са отнети за десет дни, но той на шестия ден наруши забраната, правата му се отнемат автоматично за още десет дни вместо оставащите 4 дни. Така Фред ще е с отнети права общо за шестнадесет дни, ако, естествено, не наруши пак забраната.

Потребители с отнети права и лош самоконтрол могат да поддържат постоянно забраната, поне докато отново придобият самоконтрол и изтърпят забраната си.

Отношение към потребители с отнети права[редактиране на кода]

Неподходящо е "заяждането" с потребители с отнети права, възползването от ограничението им за подигравки. Отнемането на правата е неприятно дори и без допълнителен тормоз. Важен принцип е да не се отправят коментари към потребители с отнети права, тъй като те не могат лесно да отговорят, без да нарушат забраната си, което е недопустимо. Нашата цел е да улесним максимално потребителите, чиито права за редактиране са отнети, да напуснат (постоянно или за периода на забраната) Уикипедия с ненакърнена чест и достойнство.

От друга страна, можете свободно да говорите с тези потребители извън Уикипедия (например по е-мейл или в някой от чат-каналите).

Прилагане[редактиране на кода]

Решенията за прилагане на забрана за редакция се опитват да балансират няколко различни желания:

 • Повишаване на качеството на енциклопедията
 • Избягване на неудобството на жертви на сгрешена самоличност.
 • Увеличаване на потребителите, които могат да редактират (с желание) Уикипедия.
 • Отказване и недопускане на потребители с отнети права да редактират Уикипедия.

Като резултат, прилагането на забраната може да стане по няколко начина. Забележете, че никой не е задължен да прилага или помага за прилагането на някоя забрана.

Дълготрайно блокиране: Уикипедия обикновено ще блокира IP адреси на потребители с отнети права, ако редактират от статичен адрес, за периода на наложената забрана. В крайни случаи могат да бъдат блокирани поредици от IP адреси за периода на забраната.

Блокиране на потребителско име: основната потребителска сметка на потребителя с отнети права се блокира за периода на забраната. Ако потребителят създаде допълнителни сметки, с които наруши забраната си, те също могат да бъдат блокирани. Вижте също бележката за "превъплъщенията" по-долу.

Краткотрайно блокиране на IP адрес: ако потребителят редактира от поредица IP адреси, нормално е да се използва краткотрайно блокиране, ако потребителят наруши забраната. 24 часа е типичният период, който може да е различен в зависимост от големината на мрежата и др.

Възвръщане: всички редакции, направени от потребител с отнети права, независимо от тяхното качество, могат да се възвърнат от всеки друг потребител. Тъй като потребителят няма разрешение да прави тези редакции, няма нужда да се обсъжда възвръщането. Молим уикипедианците да се въздържат и да не възстановяват редакциите, направени от потребители с отнети права.

Като основна препоръка, помислете дали, ако намерите същия текст на друг сайт с отворено съдържание, качеството му е толкова добро, че бихте го копирали в Уикипедия? Ако не, вероятно не трябва да го възстановявате. Освен това, трябва да внимавате за възможни проблеми с текста. Ако например потребителят с отнети права е известен с пристрастната си гледна точка към дадена тема, внимавайте точно за това.

Ако даден уикипедианец умишлено възстанови дадена редакция от потребител с отнети права, той поема отговорност за нея и не е полезно редакцията да се възвръща наново, което би причинило ненужни конфликти в общността.

Изтриване: не е възможно да се възвръщат новосъздадени статии - такива статии могат да бъдат изтривани. Уикипедианците могат да добавят статията към Категория:Страници за бързо изтриване, като поставят шаблона {{бързо изтриване}} в началото.

Ако някой друг е редактирал тази страница, особено ако са направени значителни промени, изтриването не е подходящо. Ако смятате, че е необходимо, опитайте да премахнете или преработите съдържанието, въведено от потребителя с отнети права и оставете съдържанието, добавено в последствие. Ако смятате, че новосъздадена статия е била изтрита по грешка, добавете я към Възстановяване на изтрити статии. Можете да направите това, например ако смятате, че има сгрешена самоличност или защото чувствате, че е от достатъчно добро качество (викте също бележките за възстановяването по-горе).

"Превъплъщения"[редактиране на кода]

"Превъплъщение" има, когато потребител с отнети права се връща в Уикипедия с фалшива самоличност и друго потребителско име. Това е трудно за преценка, а и трябва да вземем предвид всички изложени по-горе точки. При очевидни превъплъщения просто новите потребителски сметки се блокират и редакциите - възвръщат, както е описано по-горе.

Проблем обикновено възниква, когато някои уикипедианци се усъмнят, че нова потребителска сметка се ползва от потребител с отнети права. Първото нещо в този случай е да се попита. Ако се касае за сгрешена самоличност, засегнатият от грешката обикновено ще положи усилия, за да докаже всячески, че не е личността, за която е смятан. Това винаги разрешава проблема и всички могат взаимно да се извинят и да продължат заедно работата си върху енциклопедията в подновена обстановка на доверие. Тази малка неловкост е много по-добра от продължително съмнение.

Понякога, "заподозряният в превъплъщение" не отговаря ясно на въпросите, а започва да увърта и да говори за правото на анонимност, или за невинност до доказване на противното, или въобще не отговаря. Очевидно това не намалява съмненията, а увеличава увереността, че заподозреният в превъплъщение наистина е превъплъщение. Тези факти, заедно с кратко изложение от имащите подозрение уикипедианци, обикновено са достатъчни, за да се блокира сметката, въпреки че са възможни случаи предизвикващи спорове.

По наши наблюдения, тази политика на "любезно питане, доказателства, преценка, блокиране" изглежда не причинява никакви допълнителни вреди. Случаят, когато Уикипедия беше най-близо до грешката да блокира някого, който всъщност не е с отнети права, беше когато един потребител имитираше друг потребител с отнети права и в резултат беше блокиран[1]. Ако в бъдеще се установят други недостатъци, естествено е, че правилото ще трябва да се преразгледа.

Ако Уикипедия направи грешки по тази точка, те могат да се обжалват по посочения по-горе начин.

Информативна част[редактиране на кода]

Служебна забрана за редактиране[редактиране на кода]

Следните правила предвиждат служебна забрана за редактиране:

Бележки[редактиране на кода]

 1. Статията е превод от английската Уикипедия към ноември 2004; в българската няма доказателства за подобни грешки.

Вижте също[редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Wikipedia:Banning policy“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.