Уикипедия:Прилагайте презумпцията за добронамереност

от Уикипедия, свободната енциклопедия
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Прилагането на презумпцията за добронамереност е фундаментален принцип за Уикипедия и Уикипедия на български език.

Тъй като софтуерът дава възможност на всеки човек с компютър и достъп до интернет да редактира Уикипедия, трябва да приемем, че повечето хора ще използват тази възможност добронамерено. Най-малкото, приемаме, че повечето хора, които редактират Уикипедия, се опитват да помогнат, а не да навредят. Ако нашето доверие не беше оправдано като цяло, проектът Уикипедия щеше отдавна да се е провалил.

Ако с основание приемете, че нещо е грешка, допусната от добронамереност, коригирайте я, но не просто като върнете старото състояние или като я обявите за вандализъм. Използвайте дискусионните страници, за да обясните мнението си.

Когато не сте съгласни с някого, не забравяйте, че може би и той отстоявайки своето мнение мисли, че помага на проекта. Като имате това предвид, можете да избягвате недоразуменията и да не допускате изостряне на споровете около проблемите. Най-вече, не забравяйте да бъдете търпеливи към новодошлите, които още не са запознати с културата и правилата на Уикипедия. Бихме желали хората да прилагат презумпцията за добронамереност от самото начало, но истината е, че всички ние се учим от опита.

Има разлика между прилагането на презумпцията за добронамереност и пренебрегването на очевидната недобронамереност. Тази статия в никакъв случай не е предназначена да оправдава лошото поведение на онези, които осъзнават, че трябва да се държат по-добре, нито пък е предназначена да внушава, че общността трябва да пренебрегва такова поведение. Когато се разпалят редакторски войни е лесно да се забрави прилагането на презумпцията за добронамереност.

Да допуснем, че приемете обратната презумпция – за недобронамереност. Тогава биха се случили няколко неща:

  • Може да отправите лични нападки. Щом отправите лична нападка срещу някого, той също решава да спре да прилага презумпцията за добронамереност спрямо вас. Редакторската война ще стане още по-опасна. Хората са като слоновете – трудно забравят.
  • Може да забравите за принципа за неутрална гледна точка. Всеки път, когато връщате (а не променяте) пристрастна редакция, това е поражение за неутралната гледна точка, независимо от това колко крайна е била редакцията. Поставете се на мястото на другия и си помислете защо той е почувствал статията пристрастна. След това, ако е възможно, опитайте се да интегрирате неговата гледна точка, но по начин, който смятате за неутрален. Ако всяка страна продължава да прави това, те накрая ще се срещнат в неутралната гледна точка, или поне близо до нея. Ако поправите нечия грешка (дори и тайно да си мислите, че тя е била умишлена), този човек би приел това по-добре, отколкото ако направо го обвините в лъжа.
Страници на английски език
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Wikipedia:Assume good faith в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​