Уикипедия:Разговори/Архив/2006/февруари

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Архив Това е архив на стари обсъждания в Уикипедия:Разговори. Моля не редактирайте съдържанието на страницата! Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, направете го на текущата страница.

Технически проблеми с Уикипедия - категории, грешки, зареждане

Привет, На няколко пъти вече се натъквам на грешки в категориите, липсва информация. Отделно като тръгвам да запазвам нещо ми дава грешки от рода на:Fatal error: Call to undefined function: setarray() in /usr/local/apache/common-local/php-1.5/includes/OutputPage.php on line 230 Освен това Уикипедия се зарежда много бавно. Случва ли се и при вас? Има ли начин това да се оправи? Благодаря. --Ванка5 20:02, 1 януари 2006 (UTC)

И при мене вече няколко пъти се появява: Fatal error Мислех си че се дължи на Операта(Браузъра,който използвам), но уви не. Макар да съм нов тук доста е неприятно да си писал нещо 20-30 минути и труда ти да отиде навятъра. Днеска грешките просто валят, не мога да отварям страници, не мога да запазвам. И се чудя дали това се дължи на моя компютър или е на грешки в системата? --Chickem4o 22:17, 24 януари 2006 (UTC)

Ima problem kogato otvarqam bulgarska uikipedia s Mozilla Firefox. Predi nqamashe problemi. --Timurberk 13:17, 19 февруари 2006 (UTC)


Частичен случай за страници за изтриване

Тъй като понякога се случва след като даден потребител поиска дадена статия да бъде изтрита и след това той или друг потребител привежда статията в енциклопедичен вид, предлагам след като авторът на предложение за изтриване оттегли молбата си за изтриване, предложението да се архивира веднага, без изчакване от една седмица. Ако някой иска страницата да бъде изтрита по други съображения, да създаде повторно предложение за изтриване. --Webkid 12:19, 23 януари 2006 (UTC)

Съгласен съм ако това става само и единствено при оттеглена номинация. Но не съм съгласен да става само защото е приведена в „енциклопедичен вид“, защото тази квалификация се оказа податлива на персонални интерпретации и на моменти дори спорна. Поддържам предложението както е формулирано, но държах да направя уточнението. -- Златко ± (беседа) 00:01, 24 януари 2006 (UTC)

Symbol support vote.svg За --ИнжИнера 05:40, 24 януари 2006 (UTC) Стабилен Stable

Symbol support vote.svg За --Christomir 17:13, 24 януари 2006 (UTC)

Доколкото знам, повечето гласувания са с едноседмичен срок. Тук мина доста повече от седмица, затова приемам гласуването за приключило и предложението на Webkid за прието с резултат 4/0. Освен това ще го копирам на беседата на У:СИ, тъй като е важно процедурно решение за гласуванията там. --Христомир Раков 18:50, 9 февруари 2006 (UTC)


Български еквивалент на Article Improvement Drive ?

Има ли български еквивалент на това така удобно и полезно гласуване? Ако няма, можем ли скоро да се надяваме да се направи ?

В момента се коментира в Уикипедия беседа:Портал и Потребител беседа:Soul assassin#COTW. В близко време сигурно ще се появи в Портала. --Спас Колев 14:14, 2 февруари 2006 (UTC)
Благодаря за отговора, радвам се че ще се появи :-) --Veseo 15:58, 2 февруари 2006 (UTC)
Всъщност визирах малко по-различно нещо, а именно гласуване за подобряване на общия стил на някоя статия, но и COTW също би било полезно. --Веселин Бъков 17:13, 5 февруари 2006 (UTC)

Е то така или иначе тук мисля, че разликата би била единствено в името. Та хайде да пробваме да го направим. Нека някой по-разбиращ да каже какви стъпки трябва да се предприемат за да се появи такова нещо.--Soul assassin 19:20, 5 февруари 2006 (UTC)


Междуезикови уикита

Здравейте,

Ако създавате нова статия и така или иначе слагате чуждите междуезикови уикита на българската статия, например английски, френски, немски, и т.н. добавете българската препратка поне в една от останалите чужди версии за езика, който евентуално знаете. Добавянето става много лесно дори и да не знаете езици, например на статията Котка щракнете на съответната езикова препратка например английската English и щракнете на Edit най-отгоре и добавете [[bg:Котка]]. По този начин ще се знае, че вече има съществуваща българска статия за дадено нещо ако потребителя е попаднал на чуждоезикова версия. Понякога това помага и като се търси точното наименование на някое понятие и е много по-лесно като уикипедианеца види, че има статия на български и веднага може да го включи към статията която пише. Отделно ако добавяте български препратки на по-основните уикипедии (английска, немска, френска, италианска и т.н.) българската препратка започва да се копира и от много от останалите уикипедии, защото например някои от тях могат да си обновяват уикитата чрез някои от по-големите уикипедии тъй като на тях има най-много междуезикови препратки. Аз допреди известно време не го правих, защото си мислех, че не е нужно, но се убедих колко е полезно. Благодаря. --Ванка5 05:13, 6 февруари 2006 (UTC)


Санфранцисков

Колеги, преместих статиите Санфранцискски полуостров и Санфранцискски залив само, за да разбудя духовете след затихването на дискусията в Потребител беседа:Webkid#Санфранцискански и Потребител беседа:Webkid#Санфранцискански_-_2. Ванка5 оттогава е разпространил названието в доста статии, както и в йерархия от категории, а последното е доста трудоемко за оправяне. --Емил Петков 10:26, 6 февруари 2006 (UTC)

На мен лично ми е все едно как ще е стига да е правилно. В дискусиите по-горе не си споменал доводите си за това да е под тази форма. Директо от името на човека ли тръгваш или има нещо друго? Като правиш такива промени, които засягат много категории и подкатегории, би ли категоризирал новите категории? В момента не са категоризирани. Отделно на самите статии са останали старите имена, а имената на статиите са с новите. Благодаря ти. --Ванка5 20:40, 6 февруари 2006 (UTC)
В цитираните дискусии са изказани доста съображения от други потребители, но до консенсус не се стига. Искам първо да стигнем до консенсус, а тогава да се оправи кашата. Между другото, търсенето в Гугъл показва, че най-разпространено е "Сан-франциски" (с или без тире и втората главna буква), разбира се, свързано преди всичко с епископията. --Емил Петков 08:02, 7 февруари 2006 (UTC)
Не искам да отваряме пак голяма тема за това, но според правилата за транскрибиране се пише слято като "санфранциски" или "санфранцискански" или каквато друга форма изберем (без тирета или разстояния). --Ванка5 08:05, 7 февруари 2006 (UTC)


Моля вижте беседите на страницата на Уебкид, които е написал Емил по-горе преди да отговаряте.

Ако предположим, че санфранцискски е правилното, тъй като светеца се казва Свети Франциск от Асизи, е много мъчно за изговаряне. На ордена му викат францискански, по-лесно за изговаряне, но не звучи много на български, ако ще правим всичко санфранцисканско, както са направени повечето статии до момента. Дори да не звучи много на български, францискански е утвърдено тъй като е името на ордена. Санфранциски звучи най-добре, но незнам дали е правилно, като се има в предвид информацията, която систематизирах по-горе. Ще се радвам да чуя и други мнения след като прочетете беседите по-горе. --Ванка5 20:40, 7 февруари 2006 (UTC)

Няма какво да си говорим за ордена. Имам (не само аз) съвсем ясни и валидни аргументи с примери срещу санфранцискански, написани в горецитираните дискусии. Тъй като скск не звучи, ако не се обади друг, ще местим всичко на санфранциски -- то е вече използвано и от други, за разлика от скск и скански. --Емил Петков 20:47, 7 февруари 2006 (UTC)
Емиле, никъде по-горе не пише за аргументите ти против санфранцискански? Би ли пояснил накратко? Съгласен съм, че санфранциски звучи най-добре, въпроса е дали е правилно? --Ванка5 23:15, 7 февруари 2006 (UTC)
Прочетох това: "Моля вижте беседите на страницата на Уебкид, които е написал Емил по-горе преди да отговаряте". Направих го. Видях, че няма да дам ново предложение. Но искам да ви дам нов аргумент в полза на "Залив Сан Франциско" и "Полуостров Сан Франциско". И аргументът ми е следния: гледната точка на простия, обикновен, български потребител. Да речем, аз съм такъв потребител. Честно ви казвам, ще ми се счупят пръстите, докато го напиша това "санфранциски", да не говорим за "санфранцискански". Мисълта ми е, че статиите се пишат за да бъдат четени. За да бъдат четени, трябва да бъдат намирани. За да бъдат намирани, трябва да са ясно и просто обозначени - НАМИРАЕМИ. Ако имате да избирате между две неща - изберете по-простото, по-близкото до потребителя, до търсещия информацията. --Uroboros 20:57, 7 февруари 2006 (UTC)
Uroboros, прав си. Но достъпността се решава лесно с едно или повече препращания от грешните или лесни за намиране варианти към основното име. Обаче в тази дискусия се нагледах на всевъзможни измишльотини. Хора, за вас атлас по география или негово подобие не съществува ли или отново ще се опитаме да променим нещата както ни харесва?--BloodIce 22:58, 7 февруари 2006 (UTC)
Аз лично нямам достъп до атлас по география на български. А твоето мнение или информацията от атласа каква е? --Ванка5 23:16, 7 февруари 2006 (UTC)
Изключително съжалявам, но в момента нямам достъп до атлас или друга географска карта на български език, но мисля че доста от останалите редактори разполагат с възможност за справка. Колкото до мнението ми, ако имах ясно изразено мнение с бетонни аргументи бих го изразил. Чувал съм го единствено като Полуостров на Сан Франциско, а разните Санфранцискскаскинови полуоострови ми звучат странно (лично преценка, без доказателства).--BloodIce 07:16, 8 февруари 2006 (UTC)


по реда на значимост!

Понякога пасейки-пасейки из ливадата попадам на някои бисери. Този искам да го споделя и с тези, които ще го намерят за смешно, и с тези, които няма да намерят хумор в него. В личностите на Ню Орлийнс най-важната се оказва атентатор. Това, че човека така и не е доказано дали е или не бил убиец няма значение - той е атентатор, точка. После се оказва, че атентатора е по-важен от известен музикант като Армстронг :-/ Приятно ровене из дебрите на българската Уикипедия. -- Златко ± (беседа) 02:02, 13 февруари 2006 (UTC)

Имаше една страничка Уикипедия:Хумор, но не е добре поддържана. Това например е сериозен пропуск. --Спас Колев 14:09, 14 февруари 2006 (UTC)
Това прилича на някой машинен превод :-D. Аз мислех по едно време сериозно да се захващам с него. Smartech 15:54, 14 февруари 2006 (UTC)
Май не е, виж беседата. А и някой го е позакърпил вече. --Спас Колев 16:00, 14 февруари 2006 (UTC)


статията за Мюнхен

Здравейте,

на http://www.zaedno.de/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=55 е публикувана статията за Мюнхен от bg wikipedia (Мюнхен) във варианта от януари 2006 с едно добавено изречение за броя на студентите в Мюнхен. На края на статията е отбелязано авторско право (Авторско право © на Zaedno.de Всички Права Запазени.) Не трябва ли статията да бъде с Лиценз за свободна документация на ГНУ? --Предният неподписан коментар е направен от Svil (беседа • приноси) .

Освен ако не е въведена в бг-уики с нарушение на нечие авторско право, статията е с този лиценз, трябва да се укаже, че е копирана от Уикипедия и е с лиценза. Това за "© на Zaedno.de" разбира се е невалидно, но ако им е вградено в подложките на сайта, достатъчно е да се отбележи (така че да се вижда), че за тази статия не се отнася. Указания има на Уикипедия:Авторско право - ако познаваш хората от сайта, прати им бележка да си поправят нещата (ако не им е възможно да спазят условията за копиране и публикуване, не са длъжни да копират от Уикипедия). --Петко 05:33, 16 февруари 2006 (UTC)


Въпрос

Намерих неточност в една от статиите отнасящти се за дрождите те са факултативни анаероби но такава статия няма аз мога да напиша. Въпросът ми е трябва ли след това да издиря всички статий в които дрождите са описани грешно и да сменя препратките им или това става автоматично при създаването на нова статия?

                                             --Dedal 23:41, 15 февруари 2006 (UTC)
Не става автоматично. Ако поправките, които трябва да направиш са стандартни и са много на брой можеш да подадеш задача за бот, и ако е възможно някой може да се заеме и да ги смени. Ако става въпрос за няколко страници можеш и сам да ги смениш. --Ванка5 05:02, 16 февруари 2006 (UTC)


Въпрос: Кодиране на URL

Значи първо питам дали някой знае, преди да се задълбая яко къде точно се скапва работата, да пробвам с различни регионални настройки на Виндос, да гледам как е под Линукс и да се ровя в кода на Уикито:

Ситуацията е следната: Когато напиша в полето за адрес на Файърфокс нещо с кирилица в адреса, например:

http://bg.wikipedia.org/wiki/Кирилица

То се прекодира в UTF-8 по западната таблица вместо по кирилишката и ме забива на:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%C3%8A%C3%A8%C3%B0%C3%A8%C3%AB%C3%A8%C3%B6%C3%A0

(което са кодирани западни гарги (вижда се в заглавието): Êèðèëèöà)

Същото занятие в ИЕксплорера дава:

http://bg.wikipedia.org/wiki/Кирилица

т.е. дори не го прекодира в UTF-8 (или пък Уикито не смята за нужно да го прекодира). По-сложни заглавия от ИЕ се прекодира, обаче правилно, например за Начална страница ИЕ си набутва изглежда сам само едно %20 на мястото на интервала в средата и после изглежда Уики връща:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0

— правилния URL, докато Файъфокса изглежда подава гарги и получава гарги (GIGO): Отивам пак на начална страница, но пренасочен от Íà÷àëíà ñòðàíèöà.

Моля ако някой знае повече по въпроса или му хрумва нещо за коментар. От наблюденията ми, описани до момента, си правя извода, че Файъфокса подава грешно УРЛ-то, а Уикито се обърква. Операджиите какво получавате? Тези, които работят по-често или постоянно под Линукс? Благодаря предварително. --Емил Петков 07:37, 18 февруари 2006 (UTC)

[about:config]: Уикипедия:Браузъри и [1] (най-долу, "Ако имате проблеми с кирилицата..."). --Петко 08:22, 18 февруари 2006 (UTC)
Мерси, трябваше да се сетя, че го има някъде дълбоко в настройките, но така ми спести известно време умуване. --Емил Петков 10:16, 18 февруари 2006 (UTC)

Операта

Никакъв проблем, статиите ги създавам или намирам направо в адресния ред. Ако са от няколко думи, ги съединявам с_. На Preferences - Advanced - Network имам зачекнато Encode International Web adresses with UTF8--ИнжИнера 14:18, 18 февруари 2006 (UTC) Стабилен Stable


Един въпрос от чата

David от фр.Уики получил (чрез OTRS на УФондацията) разрешение за свободно ползване на текстове от http://apc.mfa.government.bg но не го е искал. Иска да разбере ползвал ли е някой текстове оттам и искал ли е такова разрешение. --Емил Петков 10:45, 18 февруари 2006 (UTC)

Ето и възможен отговор - [2].--BloodIce 09:07, 20 февруари 2006 (UTC)


Картинка, водеща към статия

Примерно искам да сложа картинка, която като се кликне да отвежда до статията за град Русе.

Стигнах единствено до това:

[[Русе|Картинка:Wikipedia-logo-bg.png]]

което вади следния резултат

Картинка:Wikipedia-logo-bg.png

CYPER 02:52, 19 февруари 2006 (UTC)

[[Картинка:Karta_Ruse.png|рамка|Точката показва [[Русе]].]]

Здравей и добре дошъл! Такава функционалност няма, защото кликването на картинките е предвидено да отвежда до описателната страница на картинката, с информация за това кой я е качил, кой е автор, източник и лиценз. Обаче може друго, което вероятно ще ти свърши работа: в режим "мини" или "рамка", препратка в алтернативния текст: [[Картинка:Karta_Ruse.png|рамка|Точката показва [[Русе]].]] (разбира се, ползвай по-подходящ описателен текст). Поздрави! --Петко 06:21, 19 февруари 2006 (UTC)
Всъщност технически е възможно, но се използва само по изключение (например в портални страници), за да се унифицира поведението на сайта. Пример за това може да се види на Началната страница на nl:. --Спас Колев 13:37, 20 февруари 2006 (UTC)

А може ли да се ползва чист html код? Май не може - поне това долното не се визуализира както трябва:

<a href="http://abv.bg"><img src="http://cyper-bg.com/images/6lyokavica.png"></a>

CYPER 14:17, 19 февруари 2006 (UTC)

Само някои HTML етикети са разрешени и то не с всички възможни параметри: div, table, span, small, br/ и някои други, за които обаче има уики-синтаксис. За препратки и картинки виж Уикипедия:Препратки, Уикипедия:Картинки и евентуално Помощ:Съдържание. --Петко 09:48, 20 февруари 2006 (UTC)


Външни препратки в шаблони на филми

Привет, Забелязвам, че масово се слагат външни препратки в шаблони на различни филми, ако не се лъжа към една и съща уеб страница, например в Хубава жена е към IMDB. Вероятно IMDB е авторитетен източник на информация за филми, но освен ако не е официалната страница на филма, предлагам препратката да се записва в отделна секция в самата статия под Външни препратки например. Благодаря. --Ванка5 01:49, 22 февруари 2006 (UTC)

IMDB действително е авторитетна база данни за филми, актьори, режисьори и т.н. Освен това има значително предимство пред официалните страници, тъй като е относително неутрална и лесно може да се извадят филмографии на участниците в съответния филм. --Спас Колев 14:34, 22 февруари 2006 (UTC)
Предполагах, че е така. Въпреки това в по-голямата част ако не и всички останали шаблони се използват официалните страници на даденото нещо, например за градове, институции, отбори и т.н. Нищо не пречи да е на страницата, но според мен мястото на IMDB е под отделна секция Външни препратки. --Ванка5 04:37, 23 февруари 2006 (UTC)


За сведение

[Една от разработките на тема Семантична Уикипедия] --Емил Петков 16:14, 23 февруари 2006 (UTC)

Идята е добра, но като гледам, че поне при нас авторите на голям процент статии не си дават труда да използват и сегашното минимално и доста просто форматиране, не преливам от оптимизъм. :( --Спас Колев 16:42, 23 февруари 2006 (UTC)