Уикипедия:Разговори/Архив/2012/октомври

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Архив Това е архив на стари обсъждания в Уикипедия:Разговори. Моля не редактирайте съдържанието на страницата! Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, направете го на текущата страница.


Отстранена избрана статия

Тази статия май не е избрана от близо 3 години (4 „за“ / 2 „против“ изпълнява мнозинство Б). Може ли някой, който е по-запознат с това гласуване, да погледне.--Методи Колев 09:45, 1 октомври 2012 (UTC)

Спорни теми около Всемирното бяло братство

Добро утро, Здравейте на всички,

Тук (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B0:%D0%92%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%BD%D0%BE_%D0%B1%D1%8F%D0%BB%D0%BE_%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE) се заформя спор , който колкото и да е забавен , май има нужда от по-сериозна намеса.Най-голямата препирня е около расизмът на Дънов - който за мен е очевиден , а за агитката на бялото братство не е. Вероятно трябва малко по-обективно мнение.Най-вече имам желание да разкарам шаблончето за спорната обективност.--Npocmaka (беседа) 18:09, 1 октомври 2012 (UTC)

Въпросът е интересен. Ще погледна темата. --Hrisantius (беседа) 05:13, 2 октомври 2012 (UTC)

Градско и селско поселение в Русия

Здравейте, някой способен ли е да ми отговори на един въпрос, който в момента си задавам. В Уикипедия на руски гледам че районите в Русия се поделят на градски и селски поселения, дали е редно и на български да е така? Примерно от Вешкаймское городское поселение на Вешкаймско градско поселение, или пък Вешкайма (градско поселение). Имат особено деление за самоуправление, нещо като градски и селски общини. Как смятате? --Targovishtenec_bg 09:24, 2 октомври 2012 (UTC)

Не знам колко съм компетентен по въпроса. Веднъж се занимавах с Лотошино-селище от градски тип (градско поселение), административен център на Муниципален район „Градско поселение Лотошино“(муниципалния район отговаря на нашата община). В района има и съставни села-Микулино и Ошейкино и още към селата има селски поселения (разпръснати малки населени пунктове, нещо като нашето отдалечена махала на селото като разбира се махалата има свое наименование). Тук Лотошино ни е побратимен град та техните представители разясниха при посещението си тази структура. Дано да съм ги разбрал правилно.Та излиза следното: Лотошински муниципален район, в състава му са Селище от градски тип Лотошино и селата Микулино и Ошейкино (като част от селата са селските поселения) .--Bulldog4eto (беседа) 19:12, 2 октомври 2012 (UTC)
Благодаря за мнението. За в момента няма да се занимавам да създавам тези статии, пък занапред ще видим. Поздрави! --Targovishtenec_bg 15:30, 3 октомври 2012 (UTC)

Критериите за значимост и процедурата по номиниране за изтриване с това основание

Здравейте. В момента текат три гласувания (тук, тук и тук), в които ми прави впечатление пълният произвол, с който гласуващите потребители оценяват и прилагат У:З и У:ЗХ, както и начина, по който обосновават гласовете си за триене на статии. Претендирам, че в случая със статията за Михаил Стоянов (която бе преместена като Убийството на Михаил Стоянов, поради фактическата значимост на събитието, а не на личността на жертвата) има безогледен отказ от страна на номиниралия статията за изтриване да се съобрази с изискуемите процесуални предпоставки за номиниране за изтриване, разписани в У:ИСФ. От поведението на номиниращия, както и на мнозинството от гласувалите, а също и предвид предишни спорни прояви на някои от тях, смея да спекулирам, че не значимостта е основният мотив за инициираното изтриване. Призовавам потребителите да се включат в обсъжданията по тези три казуса във връзка със стандартите, по които гласуванията за изтриване по принцип се извършват, както и стандартите, по които статии биват номинирани за изтриване въобще. Ще прилагаме ли правилата на Уикипедия като правила, даващи ясни предписания кога кое може да се номира и гласува; или ще ги прилагаме като празнословия, които имат за цел само да придадат формална форма на желанието ни в Уикипедия да има едно, но не друго? Мерси преварително. --Stalik (беседа) 20:38, 2 октомври 2012 (UTC)

Всеки участник има правото да върши това, което смята, че е в полза на проекта, в случая - да номинира някоя статия за изтриване. Възможността да сбърка е доста голяма, но понеже тук няма (слава Богу!) ВАС, ВКС и пр. тези гласувания са начин за минимизиране на грешките. Според мен правилата, които цитираш, трябва да бъдат ориентир, но буквалното им прилагане може да бъде разрушително.--Добри (беседа) 11:01, 7 октомври 2012 (UTC)

Уикисреща — 12 октомври

We are Ukrainian editors visem and Jbuket are going to CEE Meeting 2012 in Belgrad. We will go by train to Sofia, then to Belgrad. So, we will be happy to meet with Bulgarian editors and discuss about future Ukrainian-Bulgarian Wiki-cooperation. Also it will be nice to see some sightseens in Sofia, because for both of us it is the first visit to Sofia. So, please join to the meeting. We arrive 12.10 at 9:25 by train Moscow-Sofia. --Visem (беседа) 09:09, 4 октомври 2012 (UTC)

Участниците:

 1. - visem
 2. - Jbuket

Бавно или бързо

Моля някой по-разбиращ от мен да прегледа тези и тези приноси и прецени дали са за бързо или бавно. Аз сложих шаблон за бързо на някои, но авторът им нещо започна да ми държи тон, за да не направя грешка, моля да погледне или администратор или поне човек от България, който да прецени по-добре.--Радостина 00:42, 8 октомври 2012 (UTC)

Вижте, аз съм авторът. Направо изтрийте всички страници наведнъж. Очевидно, многото редакции една след друга са подразнили госпожата. И не съм държал тон, само изразих несъгласие неидентифицирани лицада определят изтриване и значимост. Не знаех, че тук е такава говорилня, иначе нямаше да започвам да се занимавам. Има достатъчно ресурси, в които излизат линкове и информация.

Пак не сте прочели и пак не сте се подписали. Аз не съм неиндефицирана. По-скоро Вие сте, защото пишете под IP, само че това няма значение. Тук всички сме доброволци с еднакви права. [[Категория:Произведения по автор]] е напълно безсмислена, при положение, че има категория Български писатели, Български публицисти, Български писатели-фантасти и тн. Отделно да правите отделна страница с произведенията си е напълно безпредметно, при положение, че основната страница няма съществено съдържание. И третото е, че е в разрез с правилата да пишете автобиографични страници. Аз реших да не се занимавам повече и да го оставя на хора, които ще преценят. Изтриването на съдържанието на страниците не ги изтрива, трябва администратор за това.--Радостина 02:20, 8 октомври 2012 (UTC)
Щом искате да ги изтрием - Yes check.svg. −PetaRZ ¬ 08:21, 8 октомври 2012 (UTC)
Да, наистина, имаше известно лутане на принципа проби-грешки, което очевидно ви е подразнило с множество редакции и някоя страница в повече.
Когато ставаше въпрос за автобиографична страница, за разлика от начина, по който днес много известни лица си пишат автобиографиите, тук фигурираха само наименования на произведения, публикувани или с връзки (линкове), които могат да се четат - безплатно, без претенции заради това, че са под авторски права. Когато се вкарват факти, вероятно авторът най-добре може да допринесе, това го разбрах неотдавна, когато в паралелен ресурс ми направиха страница с частична информация и се налагаше сам да я попълвам, за да има смисъл да стои там. Създаването и присъствието в интернет на частична информация е обидно и злепоставящо за съответното лице, за което е направена. По-добре да не стои, създава изкривена представа.
В какво е конфликтът на интереси, че си правя автореклама да идвате на концертите и представленията ми ли, или че получавам пари от това? В ресурсите излизат множество линкове, които водят към текстовете, които бях вкарал в съдържанието, достатъчно много.
Има категории за едно и друго, сигурно е така. Признавам, че не съм разглеждал структурата подробно. Проблемът е в липсата на комплексност и на интердисциплинарност (за да не кажа трансдисциплинарност). В едната категория ми казват - тук при нас е само за фантастика, другите неща не може да ги слагаме. В другата ще се окаже, че е само за публицистика и т.н. Отделните категории си поставят ограничения. Всяка категория ще създава частична представа.
Когато от съдържанието на това, което пиша, се разбира кой го пише и когато няма причини да се крия зад измислени имена, просто попълвам нещо, без да се логвам всеки път. Аз ползвам два IP номера и е ясно, че приносителят съм аз, вкл. и от случаите, когато се логвам. Ако се бях регистрирал с някое има като Радослав или Радостин или Радомир, каква щеше да е разликата като се логвам?
Но всичко това няма никакво значение повече. Има много хора, които са приели някакъв подход, в процеса стават толкова много убедени в правотата си, че дори започват да не се замислят, като накрая рискуват да стигнат до арогантност в нещо, което си мислят, че е единственото и най-правилното като позиция и подход. Не знам защо е нужно да обяснявам.
Изтрийте всички страници. Аз вече ги изпразних. Ако успея да се вмъкна, ще ги маркирам всички за "Изтриване". Причина - нежелание за присъствие тук.

84.22.10.6 08:49, 8 октомври 2012 (UTC) Евгени Алексиев (беседа) 08:52, 8 октомври 2012 (UTC)

Сам си задавате въпроси и сам си отговаряте на тях. Такива хора най обичам. Явно не искате да научите нищо. И най-лошото е, че сам направихте говорилнята.--Rebelheartous (беседа) 09:51, 8 октомври 2012 (UTC)

Проблем със статия

Само при мен ли с таблиците в края на тази статия Списък на срещите на националния отбор по футбол на България има някакъв проблем? --Предният неподписан коментар е направен от Stolz (беседа • приноси) .

И при мен има проблем. Обаче защо при предварителен преглед проблема не се показва? --Йордан Генев (беседа) 11:09, 13 октомври 2012 (UTC)
Наистина е странно, дано някой да каже какъв е проблемът. --Станислав Николаев Flag of Bulgaria.svg 13:47, 13 октомври 2012 (UTC)
Ако спре да ми дава Wikimedia Error, може и да го оправя. :-)--Rebelheartous (беседа) 14:03, 13 октомври 2012 (UTC)

Проблемът е в задклавиатурното устройство. След като преди две години оправих частично същия проблем и посочих решението за бъдеще тук, молбата ми беше за повече разум, но найсе. Малоумното включване на шаблони до откат е причина за това което наблюдавате (плюс подозирам и кофти избора на браузър, щото с Файърфокс е наред поне под Линукс, ще пробвам и М$ Window$). Извинявам се предварително на зесегналите се, но по-меко явно не е добре да се говори, защото няма разбиране. Помня че точно през септември 2010 година загубих известно количество време за да оправя статията... сега отново е насрана. BloodIce (беседа) 14:08, 13 октомври 2012 (UTC)

Аз съм с Файърфокс под Уиндоус 7-ца и не ми дава да направя каквито и да било промени. Изписва по-горната грешка. Явно шаблоните трябва да се намалят до минимум.--Rebelheartous (беседа) 14:10, 13 октомври 2012 (UTC)
До нула, ако мене питаш. Става лесно, като се добави {{subst: или {{замест:. Наистина ме учудва упорството с което се добавят шаблони в този контекст. Няма начин знамето да се промени (каквото е било през 1956 година, такова), що ли ни трябва шаблон... BloodIce (беседа) 14:13, 13 октомври 2012 (UTC)
Лично аз за първи път се сблъскам с този проблем и нямах никаква идея, че BloodIce вече е писал за това и изобщо, че е имало такъв проблем. Последните редакции по тази статия са мои, но наистина нямах представа, че ще възникне този проблем. Извинявам се за неудобството конкретно на BloodIce, но отново казвам не съм бил запознат, че прекомерното използване на шаблоните води до това. --Станислав Николаев Flag of Bulgaria.svg 14:15, 13 октомври 2012 (UTC)
Според мен, ако се заменят шаблоните със събст или замест, ще се оправи. Ако ти се занимава, отваряй секция по секция и го добави. Така е по-лесно и проблема ще се оправи. Няма неудобство, но наистина съм малко раздразнен, извинявай за което. Ако нанесеш корекциите, проблемът ще е приключен и всички ще сме доволни :-). BloodIce (беседа) 14:20, 13 октомври 2012 (UTC)
Мисля, че мога да се захвана с това, но имам нужда от малко повече разяснение, как точно да го направя. Не те разбрах в по-горният ти коментар с това {{subst: или {{замест:. --Станислав Николаев Flag of Bulgaria.svg 14:27, 13 октомври 2012 (UTC)
Това, което имах предвид е, че можеш да отвориш секция по секция (без основната класация, където има смисъл от шаблон) и да коригираш примерно {{флаг икона|Мексико}} {{ИмеНОФ|Мексико}} || Г || {{флаг икона|Мексико}}, на {{subst:флаг икона|Мексико}} {{subst:ИмеНОФ|Мексико}} || Г || {{subst:флаг икона|Мексико}} или {{ЗАМЕСТ:флаг икона|Мексико}} {{ЗАМЕСТ:ИмеНОФ|Мексико}} || Г || {{ЗАМЕСТ:флаг икона|Мексико}}. След като запаметиш, автоматично ще се оправи. Може да даде съобщение за грешка, но в страницата ще е заменена употребата на шаблоните със съответен текст. BloodIce (беседа) 14:37, 13 октомври 2012 (UTC)
Между другото, в момента тече постепенно ограничаване на максималния брой редове в switch-ове (заради катастрофични явления във фр: :-)): [1]. Не мисля, че ще засегне нещо при нас (освен може би селата в България), но може да пропускам нещо. --Спас Колев (беседа) 14:01, 15 октомври 2012 (UTC)
 • Загубих си едно четири-пет часа да оправям бакийте на тая статия (сега вече няма съобщения за грешки от милиони превключвания, но има съобщение за претоварване на сървъра при редактиране). Според мен, нещата трябва да изглеждат, както са в момента секциите 1924 – 1929 и 2010 - 2019. Т.е. без повторения на аналогичните прапратки (градове на срещите и съответните национални отбори, един път в секция), знамената без шаблон, но сочещи към статиите за държавите, без шаблони или знамена за градовете, както и без шаблон, но с препратка към съответния национален отбор (един път за секция). Работата трябва да се довърши докрай... но не ми се губят повече часове. Ако някои има интерес, нека преправя. Статията все още е осрана с шаблони (по мой предварителни изчисления, все още тези шаблони генерират между 300 и 800 превключвания, пълна кретения). BloodIce (беседа) 11:07, 16 октомври 2012 (UTC)

Заявка към администратори - Потребител 213.240.196.246

Потребител 213.240.196.246 продължава да дефекира, не съм му забърсал всичкото. За гърлото му - гарота. Quake44 (беседа) 17:12, 13 октомври 2012 (UTC)

Тоя е успамил цялата Уикипедия... Искам да попитам (тъй като е по темата и да не правя нова тема) какви са критериите за заключване на една статия? Прочетох това, но не разбрах дали ако помоля администратор да заключи моя статия аз ще продължа ли да имам правото да я редактирам? --Йордан Генев б. 18:02, 13 октомври 2012 (UTC)
Няма такова нещо като моя или твоя статия. Статиите нямат собственици така, че напълно защитена статия не може да се редактира от никого освен от администраторите. --Сале (беседа) 21:24, 13 октомври 2012 (UTC)
Сега забелязах, че на Защита на страници не е обяснено какво е частична защита. Частично защитена страница може да бъде редактирана само от регистрирани потребители, което е подходящо за страници често вандализирани от разнообразни IP адреси. --Сале (беседа) 21:33, 13 октомври 2012 (UTC)
Благодаря за обяснението. А какви са критериите за частична защита? --Йордан Генев б. 07:32, 14 октомври 2012 (UTC)
"[...] което е подходящо за страници често вандализирани от разнообразни IP адреси." — Лъчезар • Б/П 09:15, 14 октомври 2012 (UTC)
Говорех за числа - колко минимум вандалски редакции? --Йордан Генев б. 09:49, 14 октомври 2012 (UTC)
Трудно е да се говори с числа. Бих казал: повече, отколкото е реалистично да бъдат премахвани от останалите редактори. Обикновено става дума за интензивно вандализиране, например десетки редакции в час, или пък упорито: повторно вандализиране скоро след почистването. — Лъчезар • Б/П 10:28, 14 октомври 2012 (UTC)
Пропуснах и редовното вандализиране, въпреки, че то се припокрива с предишните два критерия. Ако например анонимни потребители вандализират определена статия само веднъж дневно, но в продължение на множество дни, тогава наистина е по-добре тя да бъде защитена, вместо редакторите да губят време всеки ден да я почистват. Но има още два фактора, които трябва да бъдат взимани предвид. Първо, повечето анонимни редактори са добросъвестни. Затова трябва винаги да се съпоставят ползите от евентуална полузащита с потенциалните вреди за енциклопедията. Ако в дадена статия има голяма добросъвестна активност на анонимни потребители, може да не е добре да бъде полузащитавана заради не толкова интензивни вандализми. Второ, ако вандализмите са от един адрес или ограничен кръг адреси, по-добре е да се блокират съответните анонимни редактори, отколкото да се защитават статиите. — Лъчезар • Б/П 10:37, 14 октомври 2012 (UTC)
Това (относно редакциите на "Списък с епизоди на Б...") отговаря ли на условията? Не мога да го нарека точно вандализъм, но във всичките си редакции (които са премахнати) той/тя не поставя източници, а информацията (която той/тя редактира) е сверена с другите страници и/или видеа. --Йордан Генев б. 19:54, 14 октомври 2012 (UTC) (редактирано 19:57, 14 октомври 2012 (UTC))
Редактори, които правят спорни редакции и отказват да дискутират въпроса с колегите си, може да бъдат блокирани, защото с действията си реално саботират работата в енциклопедията. Не съм се задълбочавал, но случаят изглежда наистина такъв. Все пак е редно да се направят още няколко опита за комуникация. Обикновено блокиране се налага едва след три-четири безуспешни такива опита. Целта на блокирането в Уикипедия въобще е не да наказва, а именно да предотвратява вреди. А относно защита на статията, ако проблемът е само с един редактор, то не би било подходящо, освен ако не става въпрос за редакторска война. — Лъчезар • Б/П 21:37, 14 октомври 2012 (UTC)
Мисля, че не става въпрос за редакторска война, защото инфорамцията, написана на страницата е сверена с другите (по език) на нея страници. Единствено, когато намеря епизода в Интернет и му видя заглавието тогава поставям източник и обновената информация. Както е с българските имена - той беше въвел всички имена, но ето, че сега като ги излъчват по съответната телевизия те са напълно различни от превода му (който всъщност е буквален). Благодаря. --Йордан Генев б. 13:08, 15 октомври 2012 (UTC)

Моля за преработка на шаблон

Ще се намери ли добра душа да осъвремени шаблона {{Котешка порода}}, едно че е с остарял дизайн, но и ако не се напише нещо в полетата, се появява самият код, вижте примерно в Шартрьоз. Испанският шаблон е много хубав, ако някой може да преработи нашия да изглежда така... благодаря предварително.--Радостина 01:13, 14 октомври 2012 (UTC)

Готов. Нормально? Мастер теней (беседа) 00:31, 7 ноември 2012 (UTC)

Upcoming software changes - please report any problems

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

(Apologies if this message isn't in your language. Please consider translating it)

All Wikimedia wikis - including this one - will soon be upgraded with new and possibly disruptive code. This process starts today and finishes on October 24 (see the upgrade schedule & code details).

Please watch for problems with:

 • revision diffs
 • templates
 • CSS and JavaScript pages (like user scripts)
 • bots
 • PDF export
 • images, video, and sound, especially scaling sizes
 • the CologneBlue skin

If you notice any problems, please report problems at our defect tracker site. You can test for possible problems at test2.wikipedia.org and mediawiki.org, which have already been updated.

Thanks! With your help we can find problems fast and get them fixed faster.

Sumana Harihareswara, Wikimedia Foundation Engineering Community Manager (talk) 02:42, 16 октомври 2012 (UTC)

P.S.: For the regular, smaller MediaWiki updates every two weeks, please watch this schedule.

Distributed via Global message delivery. (Wrong page? Fix here.)

Предстоящи промени в софтуера - моля съобщавайте за всякакви проблеми

Wikimedia Foundation RGB logo with text.svg

Всички уикита на Уикимедия, включително и това, ще бъдат скоро променени с нов, възможно предизвикващ грешки, код. Този процес започва днес и ще продължи до 24 октомври (виж програма за обновяване и подробности за кода).

Моля, следете за проблеми в:

 • разлики в редакциите
 • шаблоните
 • CSS & JavaScript страници (като потребителски скриптове)
 • ботове
 • PDF експорт
 • картинки, видео и звук, специално в мащабните размери
 • CologneBlue външен вид

Ако забележите някакъв проблем, моля съобщете проблемите на нашата страница за следене на дефекти. Може да тествате за възможни проблеми на test2.wikipedia.org и mediawiki.org, които вече са обновени с новия код.

Благодаря! С вашата помощ ще открием бързо проблемите и ще ги отстраним бързо.

Sumana Harihareswara, Wikimedia Foundation Engineering Community Manager (talk) 02:42, 16 октомври 2012 (UTC)

P.S.: За редовни, по-малки MediaWiki обновявания всеки две седмици, моля вижте тук.

Ташилунпо и Панчен Лама

Ташилунпо и Панчен Лама Войната продължава.Виж историята им.--Luxferuer (беседа) 11:39, 17 октомври 2012 (UTC) Тия имат ли спирка?--Luxferuer (беседа) 11:41, 17 октомври 2012 (UTC)

Fundraising localization: volunteers from outside the USA needed

Please translate for your local community

Hello All,

The Wikimedia Foundation's Fundraising team have begun our 'User Experience' project, with the goal of understanding the donation experience in different countries outside the USA and enhancing the localization of our donation pages. I am searching for volunteers to spend 30 minutes on a Skype chat with me, reviewing their own country's donation pages. It will be done on a 'usability' format (I will ask you to read the text and go through the donation flow) and will be asking your feedback in the meanwhile.

The only pre-requisite is for the volunteer to actually live in the country and to have access to at least one donation method that we offer for that country (mainly credit/debit card, but also real-time banking like IDEAL, E-wallets, etc...) so we can do a live test and see if the donation goes through. All volunteers will be reimbursed of the donations that eventually succeed (and they will be low amounts, like 1-2 dollars)

By helping us you are actually helping thousands of people to support our mission of free knowledge across the world. Please sing up and help us with our 'User Experience' project! :) If you are interested (or know of anyone who could be) please email ppena@wikimedia.org. All countries needed (excepting USA)!

Thanks!
Pats Pena
Global Fundraising Operations Manager, Wikimedia Foundation

Sent using Global message delivery, 16:47, 17 октомври 2012 (UTC)

Търся хора за създаване на нови статии мъничета в екип

Търся хора с които да създавам нови статии мъничета в екип по този начин. Ако се интересувате ми пишете. Поздрави, --Ванка5 (беседа) 05:13, 20 октомври 2012 (UTC)

Аз засега :). През последните няколко дена вече напредваме значително, вчера смъкнахме 70 статии разлика спрямо Уикипедия на иврит, те откога ни се мотаят пред краката. Хубаво е да предприемем инициатива Уикипедия 150 000. --Targovishtenec_bg 05:27, 20 октомври 2012 (UTC)
Хубаво е да слагаме на мъничетата за селища шаблони НМ, бързо става. Ще ми се да има и инициатива за обогатяване на статиите. Де да владеех чужди езици, колко неща щях да преведа :P. --Targovishtenec_bg 05:50, 20 октомври 2012 (UTC)
Отговорих ти на Уикипедия беседа:1 нова статия#Сътрудничество. Пиши направо там. Благодаря. --Ванка5 (беседа) 06:27, 20 октомври 2012 (UTC)
Как е възможно те да се пред БГ Уики? Както и Bahasa Melayu?--Rebelheartous (беседа) 09:20, 20 октомври 2012 (UTC)

Вандализъм и конфликт на редакции

Здравейте. Не съм напълно на ясно с процедурата по отстраняване на конфликт на редакции, затова реших да пиша тук, ако може някой да обърне внимание. IP адрес 93.155.194.220 е нанесъл сериозни промени в статиите Уан Дайрекшън и Роналдиньо и те представляват безцелно рязане на информация. Успях да се оправя в статията за Уан Дайрекшън, по при Роналдиньо бот е добавял външни препратки след редакцията и където и да пипна ми дава конфликт на редакции. Освен това писах на беседата на IP-то с предупреждение, че при следваща подобна проява може да бъде блокиран, и понеже нямам представа как точно трябва да сигнализирам за такова нещо сметнах, че ще е по-добре да се обърна към вас. --Баба Ирка (беседа) 04:42, 22 октомври 2012 (UTC)

Отваряш историята на страницата, където датите и часовете са връзки към старите версии на статията. Избираш версията преди редакциите на анонимния редактор. Избираш редактиране (при което ти се появява предупреждение, че редактираш остаряла версия на страницата), записваш в резюмето, че връщаш версия еди-коя-си (можеш да го копи-пейстнеш от информацията под заглавието) и запазваш. По този начин реално връщаш статията към определено нейно състояние в миналото, без да е необходимо да връщаш самостоятелно отделните редакции. Относно анонимния редактор, ако активно трие информация без обяснения или откровено вандализира, най-добре е да пуснеш заявка на У:ЗА. — Лъчезар • Б/П 11:05, 22 октомври 2012 (UTC)

изтрита страница

Здравейте, страницата на БЪЛГАРО-РУМЪНСКА ТЪРГОВСКО ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА бе изтрита по причина , че е намерен линк към страница на наш проект, по който сме работили Eco Force, където е публикуван от нас същия презентационен текст. Същия текст може да бъде намерен и на страници на други наши проекти. Това достатъчна причина ли е да се откажем да създаваме страница на Палатата в Уикипедия? „{{авторски права}} {{бързо|1=копирано от: * www.eco-force.eu * [http://www.morski...) Благодаря. --Предният неподписан коментар е направен от Brcci (беседа • приноси) 10:44, 23 октомври 2012 (проверка).

В Уикипедия е недопустимо да се използва текст със защитени авторски права освен с изрично разрешение на автора. Колкото до изтриването на статията много моля запознайте се с Уикипедия:Значимост_(уебсайтове) и Уикипедия:Какво не е Уикипедия. --Сале (беседа) 07:57, 23 октомври 2012 (UTC)

Текст по избор в Съдържание

Някой знае ли дали има начин да добавя текст към името на раздел, и този текст да не излиза в съдържанието на страницата?
Например при: === Раздел пример === да излиза в съдържанието само Раздел, без пример. --Termininja Ginga.gif 06:33, 24 октомври 2012 (UTC)

Не мисля, че има такава възможност. --ShadeOfGrey (беседа) 07:13, 24 октомври 2012 (UTC)
ОК, ами тогава друга идея, нещо като това: <h3>Раздел</h3> пример само че пример да излиза на същия ред, без да го вкарваме в името на раздела, възможно ли е? С други думи какъв е кода с който мога да накарам текст по избор от една статия да излезе в съдържанието. --Termininja Ginga.gif 11:32, 24 октомври 2012 (UTC)
Може и да стане, но трябва да се дефинира клас в глобалните стилове (нещо като .toctext .hiddenintoc { visibility:hidden; }). За какво ти трябва (в смисъл - струва ли си :-))? На мен ми се вижда по-скоро противопоказно. --Спас Колев (беседа) 11:52, 24 октомври 2012 (UTC)
Ами незнам дали си струва, просто ми мина през акъла да направя съдържание на дългите (отворени) класификации на животни, така че да е по удобно за търсене, и се сетих за това. Гледам в другите Уикита ги цепят на раздели, но на мен не ми харесва защото мисля че е по прегледно когато има различни отмествания за различните рангове в таксона. И така стигнах до идеята да запазя сегашния вид, но да вкарам съдържание което да препраща към отделните основни рангове. Например при Класификация на влечугите съдържанието да включва Подкласове и Инфракласове. Според теб струва ли си... --Termininja Ginga.gif 12:24, 24 октомври 2012 (UTC)
Няма да стане така, защото маха стиловете при съставянето на самото съдържание. Пробвах и някакви други варианти (display:inline за заглавията), но май най-просто е да се направи ръчно съдържание. --Спас Колев (беседа) 11:43, 25 октомври 2012 (UTC)

Шаблон

Някой може ли да разбере какво му има на Шаблон:ПК Русия Архангелска област, който създадох, уж копирах от другите версии, пък не се получава. Досега други подобни шаблони които съм копирал не са ми правили проблем. --Targovishtenec_bg 07:10, 25 октомври 2012 (UTC)

Не беше затворил първия „switch“. --Termininja Ginga.gif 07:47, 25 октомври 2012 (UTC)
Благодаря. Сега обаче, след като изпробвах шаблона, гледам кординатите на даденото селище не съвпадат на картата, а уж ги копирах, не знам защо така ги показва. --Targovishtenec_bg 07:56, 25 октомври 2012 (UTC)
Не си копирал достатъчно. :-) Понеже проекцията е нелинейна, имаше нужда от това и копирането на Шаблон:ПК Русия Архангелска област/x и Шаблон:ПК Русия Архангелска област/y. Мисля, че сега работи. --Спас Колев (беседа) 11:59, 25 октомври 2012 (UTC)
Аха. :-) Благодаря ти за помощта! --Targovishtenec_bg 12:48, 25 октомври 2012 (UTC)

Enabling post-edit confirmation

English screenshot

Hi!

Apologies for using English. This is an announcement about a small new feature, which was recently enabled on the English and German Wikipedias. After fixes there, we are ready to expand to other projects where the feature is localized, including this one later today.

The feature is a confirmation message (see screenshot) that appears after you save an edit. It tells people that "Your edit was saved." It fades away automatically after two seconds, and can be removed immediately with a button ("x"). It was created by the Editor Engagement Experiments team, and tested with new users on the English Wikipedia. We saw very positive results: edits by new contributors increased 23% with a confirmation like this, with no decrease in quality.

If you don't want to see this feature at all, you can hide it in your personal CSS. Simply add the code below to Special:MyPage/common.css:

.postedit {
	display: none;
}

Thanks, and please reply here if you have any questions or see bugs. Steven (WMF) (беседа) 19:45, 25 октомври 2012 (UTC)

Джаджи и HTTPS

Тези от вас, които редактират Уикипедия през https://bg.wikipedia.org вместо http://bg.wikipedia.org, може да са забелязали, че от известно време част от джаджите бяха престанали да работят. Това е коригирано. — Лъчезар • Б/П 14:01, 27 октомври 2012 (UTC)


Редактиране: от снощи при мен липсава табелата: Лента с бутони за редактиране и менюта. Sim, 10.11.2012, 0:52h

ReferenceTooltips — нова джаджа

По заявка на Стан беше активирана джаджата ReferenceTooltips (Моите настройки > Джаджи > Интерфейс), която от известно време се използва в английската и някои други Уикипедии. ReferenceTooltips показва в малко изскачащо прозорче (tooltip) съдържанието на дадена бележка при посочването ѝ с мишката в статията. Това позволява бележките да бъдат преглеждани, без да е необходимо да се прескача до края на страницата и обратно. Имайте предвид, че джаджата е несъвместима с NavigationPopups. Засега не е активирана по подразбиране, но ако повече хора я тестват и не намерят проблеми, може да я включим за всички потребители. — Лъчезар • Б/П 14:08, 27 октомври 2012 (UTC)

Браво, добре сте се сетили да я включите към джаджите. Започвам да я използвам веднага. – Velo ко речи? 14:26, 27 октомври 2012 (UTC)
И аз мисля, че е добра идея. Горе-долу прилича на NavigationPopups и LocalUploadMarker, но мисля, че и на трите трябва да се махне този ненаситен жълт фон, и е най-добре да се добави бял или (ако искате да се отличава пред окото) някакъв малко доста избелял цвят. На мен за тези джаджи най-много ми харесва бяло небесно синьо (LightSkyBlue) с код #87CEFA. --Йордан Генев б. 17:43, 27 октомври 2012 (UTC)
Може да използваш собствените си common.css и vector.css, като настроиш overrides за конкретни дефиниции от оригиналния stylesheet. — Лъчезар • Б/П 02:15, 28 октомври 2012 (UTC)

Членуване

Видях няколко страници от вида "Списък с епизоди на..." (по-долу наричано 1 вар.) и "Списък с епизодите на..." (по-долу наричано 2 вар.). Повечето, които са били във 2 вар. са пренасочени към страници със заглавия от вида на 1 вар., но намерих и някои, които нямат такова пренасочване, а са доста стари. Та въпроса ми е какви са критериите за членуването с те или е утвърдено, че трябва да е само като на 1 вар. --Йордан Генев б. 18:10, 27 октомври 2012 (UTC)

"Епизодите" предполага изчерпателен списък, докато "епизоди" предполага непълнота. Първият вариант ще се използва и в случаите, когато е направен подбор по някакъв критерий и са включени всички епизоди, отговарящи на критерия (напр. Списък на епизодите със Селма Бувие в сериала Симпсънс, като се подразбира, че всички сезони са гледани и всички епизоди със Селма са включени). Така че, според мен, не може да има утвърден вариант за заглавие - те просто означават различни неща. И с риск да изпадам в подробности от пейзажа, трябва да бъде "списък НА епизодиТЕ" (т.е. на всички) и "списък С епизоди" (с разни)... :) Skl1750 (беседа) 23:16, 27 октомври 2012 (UTC)

Гласуване за временно отнемане на правата за редактиране на Angel ivanov angelov

Провежда се гласуване за временно отнемане на правата за редактиране на Angel ivanov angelov (беседа - приноси) поради сериозни нарушения на основни правила в Уикипедия с краен срок 12 ноември 2012, 17h (UTC). — Лъчезар • Б/П 16:18, 29 октомври 2012 (UTC)

Гласуването е приключило, но страницата е все още отворена за коментари. — Лъчезар • Б/П 19:08, 12 ноември 2012 (UTC)