Уикипедия:Разговори/Архив/2015/май

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари обсъждания в Уикипедия:Разговори. Моля, не редактирайте съдържанието на страницата! Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, направете го на текущата страница.


Здравейте. Моля за помощ. Някои с господини може да ми обясни и оправи как да направя, за да снимката на зобър е точно под раздел фауна от ляво, а не отдолу. Код |thumb|left|250px не помага, както и на бг |мини|вляво|250п|. Джевянин (беседа) 09:26, 2 май 2015 (UTC).

Това го забелязвам от известно време и предполагам има връзка с класа Infobox използван в двата инфо-шаблона горе. Ако забелязваш картинката застава точно в горният край на втория инфо-шаблон. И според мен този проблем започна при използването на Модул:Infobox, но не съм сигурен. При всички случаи има връзка с шаблоните защото ако ги махнеш картинката си отива на мястото. --Termininja 12:12, 2 май 2015 (UTC)
От Културното наследство е. Отдавна трябваше да е към Infobox. --Rumensz (беседа) 12:18, 2 май 2015 (UTC)
Фактично. Проверих и без шаблон „Световно културно наследство“ снимката е под раздел фауна както искаме. Добре познахте. Така освен ще трябва да статиията е без фотка на зубър, че ако под двета шаблоните, тогава статията стане дълга и празна отлява страница. Джевянин (беседа) 12:25, 2 май 2015 (UTC).

Хах аз съм гениален xP Намерих решение. Модулът за ЮНЕСКО трябва да е винаги под картинката, който искаме да е вляво. Аз съм го дал под раздел Флора. Джевянин (беседа) 12:30, 2 май 2015 (UTC).

Нормално е когато сложиш картинка в ляво да си остане там и да не се избутва надолу без значение колко инфо-шаблона имаш в дясно и как са наредени. --Termininja 12:41, 2 май 2015 (UTC)
Знам това, но виждаш, не винаги всичко работи по ни мисъл. Аз ви Благодаря за вашата ангажираност към темата. Джевянин (беседа) 16:48, 2 май 2015 (UTC).

ѝ

Преместено на МедияУики беседа:Gadget-Advisor.js#ѝ. --Спас Колев (беседа) 10:24, 18 юни 2015 (UTC)

На 01. 06.-ден на детето ще има ли възможност за безплатно посещение на ученици?


88.203.209.32 17:27, 3 май 2015 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

На 1 юни задължително ще има безплатно посещение на ученици в Уикипедия! Жалко, че вече ще са във ваканция и не ще имат желание за това. --Rumensz (беседа) 15:41, 4 май 2015 (UTC)
WTF? — Luchesar • Б/П 15:45, 6 май 2015 (UTC)

Потребител Rebelheartous (тема поредна)

Искам да привлека вниманието на общността към навика на този потребител да отпрява заплахи и закани към други потребители. Днес потърпевш бях аз, цитирам: "Ти се мери приказките, за да не ти излезе „чувството за хумор“ през носа.", а примера с лай**та изобщо не подлежат на коментар. За пореден път искам да попитам колко потребители трябва да се жалват от езика и действията на въпросния юзер за да се вземат спрямо него някакви мерки? Виждам, че наскоро админ вече го е предупреждавал на беседата му, но бележки така и не си е взел. Поздрави.--Litexfan (беседа) 11:01, 4 май 2015 (UTC)

И това след репликата ти „Ами обикновено така се получава, когато човек се приема твърде на сериозно като велик редактор или не е вечерял с чувството си за хумор както теб“ ли го казваш? Точно така, хвърляш лайна по мен и не си спирал. Не те ли е срам да се жалваш, след като потърпевшият от безпардонното ти поведение и отношение съм аз? Значи правилно не съм се заблудил в Беседа:Реал Бетис, че сговорчивостта ти е само привидна. Както е казал мъдрецът: Wise men speak because they have something to say; Fools because they have to say something.--Rebelheartous (беседа) 13:20, 4 май 2015 (UTC)
С тази разлика, че аз никъде не съм те нагрубил, обидил или заплашвал с нещо - факт. А ти си продължавай, продължавай няма проблеми. Колкото до мъдрости има и още много, не само за глупаци! Ще се въздържа да ги цитирам тук. Поздрави още веднъж.--Litexfan (беседа) 14:49, 4 май 2015 (UTC)

Страници за изтриване

Може ли да направим така, че от Уикипедия:Страници за изтриване, при избиране на някое от предложенията за изтриване да се отваря именно то, а не самата страница. Пример: При избиране на предложението за изтриване на Джорджано, да се озоваваме тук, а не в самата статия. Така и така от предложението има препратка към статията, защо да не улесним леко процесът?--Rebelheartous (беседа) 14:28, 4 май 2015 (UTC)

Според мен също в момента не е направено добре, понеже до името на статията като натиснеш „редактиране“ отиваш да гласуваш а не на статията. Това е шаблона: {{Предложение за изтриване}} --Termininja 20:25, 4 май 2015 (UTC)
Боя се, че не разбирам за какво говорите. 1) Какво означава "избиране на някое от предложенията"? Щракване върху заглавието? Вярно е, че това е връзка към статията, но това е точно онази "така и така има препратка" в подстраницата с гласуването, тъй като подстраниците се включват (transclude) в У:СИ. 2) Какво означава "да се отвори" предложението? Ако става дума за четене, подстраниците и сега се виждат в пълния си обем. Обикновено човек има нужда да отвори специално подстраницата, за да я редактира -- но това и в момента става изключително лесно с щракване върху връзката "редактирай", която стои вдясно до всяко заглавие. Понеже за мен всичко работи съвсем нормално и удобно, явно нещо не мога да схвана, затова ще съм ви благодарен ако разясните малко повече. — Luchesar • Б/П 15:42, 6 май 2015 (UTC)

Превод на статия

Здравейте, Пак питам, защото продължавам да не мога да се ориентирам ... ако искам да преведа статия, кой е по-добрият вариант: да отворя редактиране на оригиналната страница и да продължа под нея с шаблон превод. или да отворя "създаване на страница"? или има нещо по-друго? или да я направя в пясъчника... освен това, ако копирам съдържанието на оригиналната страница и преведа само текста (без скобите и апострофите... и другите страшни неща) ще се получи ли? Galya (беседа) 18:45, 4 май 2015 (UTC)

Напиши си я на „Word“, после създай страницата в БгУ и прехвърли текста като го форматираш. Отдолу {{превод от}}. --Rumensz (беседа) 19:54, 4 май 2015 (UTC)
Опитай, понякога се получава, понякога не, зависи от това какво копираш. Просто давай „Предварителен преглед“ преди да записваш за да видиш какво се е получило... Не ползвай Пясъчника за създаване на страници, понеже бота редовно го зачиства и ще ти пречи - пясъчника го ползвай за дребни тестове в рамките на 3-5-10 мин. Аз лично ти препоръчвам да си направиш потребителска подстраница (напр. тук) в която да работиш за да свикваш с интерфейса за редактиране. Освен това когато си готова можеш да преместиш директно страницата заедно с историята ѝ. За форматирането не се притеснявай - ако не е както трябва някой друг ще я форматира след тебе, а ти със времето ще се научиш също. --Termininja 20:49, 4 май 2015 (UTC)

Омазани координати

В Национална музикална академия координатите горе вдясно са омазани (има два чифта едни върху други). Никъде в статията няма шаблон Coord, доколкото видях. Вероятно е някаква координация от Уикиданни и шаблона за университет. Някой би ли хвърлил едно око? --Лорд Бъмбъри (беседа) 21:29, 5 май 2015 (UTC)

Моя беше вината. През инфо-шаблона идваха и двете. Бях преместил координатите на всички шаблони да са на едно място (в {{ПК}}), но съм забравил явно в този за {{Висше училище}} да изтрия старите. Надявам се да няма повече дублирания. --Termininja 00:49, 6 май 2015 (UTC)
Ей на това му казвам бърза реакция :). Благодаря! --Лорд Бъмбъри (беседа) 11:24, 6 май 2015 (UTC)

Собственик и администратор на тематика

Romeo mikay (беседа - приноси)
Може ли някой да ми каже как може някой си несъгласен с моето писане ,със явни и доказани факти за който съм направил заглавие във Википедията, Също така съм и администратор на тази тема , този несъгласен да ми изтрива страницата и ме заплашва със блокиране ,отстраняване ,предупреждения .....
Romeo mikay (беседа) 14:17, 6 май 2015 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

RTFM. — Luchesar • Б/П 15:30, 6 май 2015 (UTC)

Атака на IP вандали-марионетки

От около две седмици, т.е. след началото на процедурата по блокирането на Mpbu се забелязва атака на IP вандали-марионетки настроени "атакистки", които съсипват статии свързани с историята на българите и Българските земи и на Турция и турците с небивалици и глупости. Струва ми си, че администраторите действат доста предпазливо, а явлението доби характера на епидемия. Jingiby (беседа) 17:25, 7 май 2015 (UTC)

Не е драма голема - мислим двамата се оправяме, но да, неколко блока ще са разумни, защото само си хабим времето с глупости страховити. --Мико (беседа) 17:30, 7 май 2015 (UTC)
Дайте една заявка, че съм в настроение за блокиране. --Лорд Бъмбъри (беседа) 17:34, 7 май 2015 (UTC)
Според мен по-ефективно ще е заключването на темите за нерегистрирани потребители. Иначе IP-тата вече са доста на брой и се съмнявам, че друга тактика ще е ефикасна. Це изкарат нови IP-та. Jingiby (беседа) 17:37, 7 май 2015 (UTC)
Иначе ето част от вандализиращите съдържанието на редица статии: IP Специални:Приноси/212.5.158.151; Специални:Приноси/212.5.131.212; Специални:Приноси/212.5.158.166; Специални:Приноси/212.5.158.142; Специални:Приноси/212.5.158.214. Jingiby (беседа) 17:48, 7 май 2015 (UTC)
По-удачно в случая е полузащита на страници, които са обект на вандализъм понеже IP адресите редактиращи (вандализиращи) непрекъснато се менят. --Izvora (беседа) 17:55, 7 май 2015 (UTC)
Да, но за съжаление аз не съм администратор и не мога да го направя. Jingiby (беседа) 18:07, 7 май 2015 (UTC)
Идеята ми беше да предложиш за полузащита в У:ЗА вандализираните статии, защото аз примерно не съм наясно кои са. --Izvora (беседа) 18:14, 7 май 2015 (UTC)
Направих го два пъти и засега няма резултат. Jingiby (беседа) 18:19, 7 май 2015 (UTC)
Добре, ще погледна заявките. Зачетох се сега и се е получило малко хаотично. Отсега обаче ще кажа, че запитване и проверка за марионетки не става тук. Дори и така да е марионетките са регистрирани потребители като доколкото аз знам се регистрират и ползват един или няколко IP адреса, които чекюзърите могат да проследят. Няма как да се докаже марионетка т.е. дали зад посочените IP адреси стои един човек или група от хора целящи нещо конкретно. Ако се бъркам нека да бъда оборен. --Izvora (беседа) 18:28, 7 май 2015 (UTC)
Някои националистически партийки поддържат платени клакьори по форумите и е възможно да опитат да проникнат организирано и тук. Jingiby (беседа) 18:32, 7 май 2015 (UTC)
Блокирах вивакомската мрежа 212.5.128.0/19 за три дни. — Luchesar • Б/П 21:30, 7 май 2015 (UTC)
Също актуализирах малко инструментите за IP адрес, особено в частта за анонимните проксита, така че да сме по-добре подготвени. — Luchesar • Б/П 22:20, 7 май 2015 (UTC)

Какви ги вършат администраторите

Ако на някого му е особено интересно. — Luchesar • Б/П 23:17, 7 май 2015 (UTC)

Индекс на човешкa развитoст

От У:ЗА. — Luchesar • Б/П 15:29, 9 май 2015 (UTC)

Уважаеми администратори, любезно ви приканвам да помислите относно преименоването на страницата Индекс на човешкото развитие като Индекс на човешкa развитoст - това би бил смисловият български превод; индекс на развитие, пък то човешко, препраща по-скоро там където майнуната е стигнала. (Хроничен проблем стана , че 'знаещи езици' технократи налагат преводите. За това неотдавна получихме 'облачен' - а не облаков- сървър.) Пък ако не ви се мисли - недейте. 80.72.94.192 14:04, 9 май 2015 (UTC)

Може и Индекс на развитие на човечеството, въпросът е как се пише в официалните институции, нещо което ние не можем да променяме. Уикипедия не е нито БАН, нито парламент, или преса. --Rumensz (беседа) 15:55, 9 май 2015 (UTC)
Уикипедия е в правото си да използва пренасочване - от неправилно & общоупотребимо към правилно; и вълкът - цял и агнето - сито.80.72.94.192 20:13, 9 май 2015 (UTC)
Точно обратното - вижте У:ПН. --Спас Колев (беседа) 10:32, 11 май 2015 (UTC)

Фото снимки към информацията за всеки озвучащ актьор

Защо не се публикуват фото снимки към информацията за всеки озвучащ актьор ?
77.236.175.146 11:14, 10 май 2015 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Защото именно Вас чакаме вече толкова време да направите тези снимки и да ги публикувате под свободен лиценз. Въпросът следователно е Вас какво толкова Ви бави тази работа? — Luchesar • Б/П 11:40, 10 май 2015 (UTC)

Шаблон:Списък на актуалните събития

Направих си труда да проверя първите 5 "новини" в Шаблон:Списък на актуалните събития - и петте съдържаха фактологически грешки. [1] Подборът също е спорен. Оставяйки настрана безотговорното отношение на Потребител:Stanqo, явно никой не си прави труда да проверява какво става с този шаблон. Според мен трябва да се махне от Начална страница (ако не и изобщо). --Спас Колев (беседа) 09:42, 13 май 2015 (UTC)

Какви са фактологически грешки в съобщението: 10 май - В Полша се провежда първи тур на президентските избори с избирателна активност 47.93%. За втория тур на 24 май се класират кандидатът на опозиционната партия „Закон и справедливостАнджей Дуда с 35.31% от гласувалите и сега действащият президент Бронислав Коморовски с 33.32 % от вота на избирателите.“? Раздел за актуални събития показва състоянието на Уикипедия; а сегашно е много добре. Това важен раздел (не трябва да има много, ама тябват да са поне тези най-значими събития (а само спрямо мен това съобщение, който съм дал за пример (за избори в Полша), не е нужен в главния място на начална страница, а в друго място заедно със по-малко значими новини)), който трябва да остане и който може да се развива. Джевянин (беседа) 18:02, 13 май 2015 (UTC).
Всички числа са неверни: [2]. --Спас Колев (беседа) 09:34, 14 май 2015 (UTC)
То obwieszczenie, който дал за пример е вярно или не, че не съм разбрал? Джевянин (беседа) 15:47, 14 май 2015 (UTC).
Не е пример, а източник. Числата в шаблона вероятно са някакви предварителни данни без това да е ясно обозначено. --Спас Колев (беседа) 09:41, 15 май 2015 (UTC)
Разбирам. Поне това е вероятно, но и така съм против за махнене на раздела „Новини“. Джевянин (беседа) 15:09, 15 май 2015 (UTC).
Подкрепям. Или трябва да се намерят повече доброволци да поддържат шаблона. Това тъй или инак не бива да е работа за един човек. — Luchesar • Б/П 15:31, 14 май 2015 (UTC)
Преди време имаше дискусия по темата. Още тогава заявих, че го смятам за ненужен - това не е информационна агенция. Продължавам да смятам така. --Peterdx (беседа) 05:49, 16 май 2015 (UTC)
Този раздел не отговаря на характера на енциклопедия. Принципно такива сайтове се поддържат от агенции и съответната им администрация. Не е за доброволци. Може, евентуално, да има част за предстоящи събития, каквито статии има. --Rumensz (беседа) 13:09, 16 май 2015 (UTC)
„Не е за доброволци.“ Напротив, но наистина изисква достатъчно доброволци. — Luchesar • Б/П 17:05, 16 май 2015 (UTC)

Преместване/Преименуване на страници

Форум или Разговори

В момента първото пренасочва (от менюто в ляво) към второто. Ако Форум ви звучи по-добре, нека да преименуваме/преместим настоящата страница към Уикипедия:Форум. --Termininja 20:30, 14 май 2015 (UTC)

Други предложения освен посочените приемат ли се? На мен ми звучи добре Говорилня, защото всеки говори за каквото си поиска, а и на какъвто език си поиска понякога... от една страна се усеща свободата да се говори, а от друга страна това звучи като място за говорене или обсъждане. --Николов (беседа) 22:15, 14 май 2015 (UTC)
Не мисля, за това си имаме У:КР.--Termininja 06:17, 15 май 2015 (UTC)
За Форум съм – в случая е по-точна от „разговори“ (определено не са синоними).--Zhoxy (беседа) 06:36, 15 май 2015 (UTC)

Мисля, че значителна част от редакторите са си свикнали с Разговори. Има ужансно много употреби по беседите и никак не мисля, че има каквато и да е нужда от преименуване.--Алиса Селезньова (беседа) 06:48, 15 май 2015 (UTC)

Какво значение има? Все пак, във връзка с това, че съществуват препратки в много от беседите, както и с факта, че сме свикнали, мисля, че трябва да си запазим "Разговори". --Молли (беседа) 06:52, 15 май 2015 (UTC)
Аз нямам нищо против Разговори, но ако го предпочитате мисля е редно отново „преименуване“, а именно това в менюто в ляво където пише Форум. Объркването ми е само заради разминаванията между двете при пренасочването, иначе ми е все тая кое ще бъде. --Termininja 07:14, 15 май 2015 (UTC)
Не бях забелязала, че се разминават. Да преименуваме тогава менюто. --Молли (беседа) 10:03, 15 май 2015 (UTC)
Аз също съм за "Разговори", свикнали сме му от доста време, а и просто като чуя "форум" най-малкото си представям стандартен форум, а не страница за разговори в самото Уики. За разминаването в лентата отстрани мисля че преди време Лъчезар или някой друг правеше промени по менютата и за това се разминава така, просто поправката му обратно на "Разговори" мисля че ще е по-добре. Поздрави!--The Wiki Boy (беседа - приноси) 11:25, 15 май 2015 (UTC)

Аз промених менюто и го направих, защото предположих, че за повечето външни хора връзката „Разговори“ ще звучи непонятно, докато „Форум“ е познато. Преди време и Спири ми обърна внимание, че така е объркващо за самите редактори, но пък си мисля, че редакторите така или иначе могат да се ориентират кое къде се намира, докато имаме по-скоро нужда да се отворим към нови хора. Нямам проблем с каквито и да е промени; между нас казано, мисля, че обсъждането на такива въпроси е излишно губене на време. У:БС — Luchesar • Б/П 12:07, 15 май 2015 (UTC)

П.С. Според мен, каквото и да е името на връзката, самата У:Р е вече твърде добре позната като У:Р, и затова най-добре да не бъде пипана. — Luchesar • Б/П 12:15, 15 май 2015 (UTC)

Като се сещам за приказката за агнето и вълка, не може ли в менюто да стане „Разговори (Форум)“? Това Форум ми напомня по-скоро на говорилня, но пък вероятно ще е по-понятно за начинаещите. --Молли (беседа) 12:43, 15 май 2015 (UTC)
Молли: Да го променим тогава в менюто на „Обсъждания“? — Luchesar • Б/П 14:11, 15 май 2015 (UTC)
След като за „новите“ е по-добре да пише Форум, а „старите“ не го забелязват, мисля че е по-добре да си остане както си е. Предложението ми беше свързано с преместване на страницата само защото си мислих че след като е променено така в менюто го предпочитате пред Разговори. Закривам темата :) --Termininja 13:29, 15 май 2015 (UTC)

Промених менюто малко по-радикално. Ще се радвам да чуя мнения. — Luchesar • Б/П 12:29, 16 май 2015 (UTC)

Помощни страници

Видях че Уикипедия разполага с именно пространство Помощ:, което не сме използвали въобще, а в доста уикипедии (виж МЕП-овете от Help:Contents) помощните страници са вкарани в него както трябва да е. Предлагам и ние да си преместим помощните страници там, за да може търсачката да работи коректно когато някой търси нещо свързано с „помощ“, а не както сега да се намират в namespace Уикипедия: --Termininja 11:08, 15 май 2015 (UTC)

Обмислил ли си всички гледни точки? Какво например ще правим със страниците, които са помощна информация, ама не съвсем, като тези в {{ИП Уикипедия/TabsHeader/1}}? — Luchesar • Б/П 12:10, 15 май 2015 (UTC)
За всички няма как да съм, но със сигурност съм напред, след като това си го бях набелязал да е мой въпрос: Къде точно е границата между именните пространства Помощ и Уикипедия? Просто чаках да чуя и вашето мнение за основния въпрос, за да не караме отзад напред. Но понеже вече попита, можем да се ориентираме по това как е в английската, напр. Уикипедия:Регистриране или влизане е en:Help:Logging in, но е по-добре ние да преценим коя страница е направена по-скоро с помощна цел, от колкото с информативна (може и това да е критерият, дали отговаря на някой въпрос). --Termininja 13:41, 15 май 2015 (UTC)
Помощните страници имат нужда от основно пренаписване. Според мен правилното е да започнем именно с това, като се съобразяваме и с въпроса за именните пространства, който много правилно повдигаш. Няколко пъти вече сме си говорили за това със Spiritia, но истината е, че задачата е доста обезсърчаваща с мащаба си. — Luchesar • Б/П 14:08, 15 май 2015 (UTC)
Да, вярно е, че с мащаба си мероприятието е доста обезкуражаващо. През 2007/8-ма аз действително се хванах да вкарам някакъв (настоящия) ред в страниците, с помощта и на Дарси и дори и тогава подхождахме с много страх в сърцето, че точно тази организация няма да се хареса, ще бъде оспорена, омърморена. Тогава ставаше дума за ИП „Помощ“ и отбелязахме (1, 2, 3), че то не се ползва и по-добре да не се опитваме да правим – понякога изкуствено – разделение между страници с помощен и общностен характер, често границата между двете е тънка като паяжина, и *това* също би могло да създава объркване точно у онези, които биха търсили помощта. На фона на това, че хората не обичат да четат помощни страници и прибягват до тази „крайна“ мярка в изключителни случаи, да ги пускаме в лабиринт от взаимнопрепращащи една към друга страници и помощни пространства би било просто издевателство. :)
Прочее, организацията от 2007-ма, за моя изненада, взе, че удивително дълго се задържа и въпреки инцидентни мрънкания за едно или друго, никой не се е хванал вече 7 години генерално да реорганизира. Ако смятате, че работи, по-добре да не я поправяме ;) но ако смятате, че има нужда от нов, свеж поглед към това ИП, лятото е един добър период за такова обновление... Спири ··· - - - ··· 18:40, 15 май 2015 (UTC)

Марионетки

Преместено на Уикипедия беседа:Марионетка#Христо Зарев Игнатов. --Спас Колев (беседа) 10:28, 18 юни 2015 (UTC)

webcafe.bg

Ако някой има интерес към статията в webcafe.bg за българската Уикипедия може тук да я прочете. --Станислав Николаев 08:59, 16 май 2015 (UTC)

И една друга, която намерих за много интересна :-) Не съм сигурен дали вече не е бил даван линк към нея, но описва много добре средата в Укипедия и проблемите на отношенията между потребителите. --ikonact (беседа) 07:46, 18 май 2015 (UTC)

Благодаря ти, наистина поучително четиво--Ket (беседа) 08:24, 18 май 2015 (UTC)
Такива връзки събирахме в Уикипедия:Статии за Уикипедия. усмивка --Спас Колев (беседа) 09:56, 18 май 2015 (UTC)
Аз там погледнах и видях, че го няма. Не съм сигурен, че е връзката е пускана на друго място и понеже тук имаше една от webcafe.bg реших да пусна и тази. :-) --ikonact (беседа) 10:06, 18 май 2015 (UTC)

Мнозинство за изтриване на статия с гласуване

Преместено на Уикипедия беседа:Изтриване на страници и файлове#Мнозинство за изтриване на статия с гласуване. --Спас Колев (беседа) 10:30, 18 юни 2015 (UTC)

Картинка на деня

Само да знаете, че картинката на деня е от миналия месец, както и тази от вчера :) Не знам каква е причината :) VladislavNedelev (беседа) 20:44, 16 май 2015 (UTC)

Благодаря че си го забелязал. Причината е била, че шаблонът за избраните картинки трябва да се обновява месец за месец, както съответно и този с описанията (заглавките) на тези картинки. Обнових файловите имена до 16 юни включително (повече от това не може днес, защото денят 17-ти ни трябва за текущия месец май), и до 24 май включително – описанията. Спири ··· - - - ··· 07:32, 17 май 2015 (UTC)
Благодаря много :) Поблъсках си главата малко и не успях да намеря шаблона в друга версия на У или Commons, та реших да помоля за помощ :) VladislavNedelev (беседа) 08:30, 17 май 2015 (UTC)
В Шаблон:Картинка на деня в Общомедия има три линка - отваряш ги, копираш колкото може, променяш размера на 400px, превеждаш описанията. усмивка --Спас Колев (беседа) 10:12, 18 май 2015 (UTC)

Преместено на Шаблон беседа:Превод от#Разположение в статията. --Спас Колев (беседа) 10:33, 18 юни 2015 (UTC)

Не е зле някой да вземе отношение по това обсъждане, за да не стои в такова разкрачено отношение: клана-недоклана. — Luchesar • Б/П 19:20, 23 май 2015 (UTC)

Не е никак зле и да се вземе отношение към статиите - Ребека Блек и Кен лий. Отношението на много хора към Джорджано е същото и към Криско. И от двете страни. --Rumensz (беседа) 19:59, 23 май 2015 (UTC)

Здравейте приятели. Създадох с риск тази статия. Стараех се колко умеех да е добра. Имам надежда че езикът там е по-български и по-разбран. Искам добавя я в раздела „Знаете ли?“ с въпрос: Колко метра има най-голямата базилика в Полша? а може друго. Затова първо идвам към вас за съвет и помощ. Мерси предварително и извинете ако губя на вас времето. Джевянин (беседа) 14:44, 24 май 2015 (UTC).

Ако целта ти е да се подиграваш с читателите на Уикипедия на български и с обекта на статията — базиликата браво! Успял си! Много добре си избрал и кога да го направиш - около 24-ти май. Ако целта ти е била да направиш качествена статия е си можел да намериш някой, който да ти коригира българския преди да го пуснеш тук в Уикипедия. В сегашния вид на статията всичко след първото изречение е за изтриване. Иначе е добре структурирана а и самата базилика явно е достатъчно значима за да заслужава сериозна статия а не хумористична като тази в момента. --Сале (беседа) 07:26, 26 май 2015 (UTC)
Е, Джевянин е добронамерен, но българския му е твърде слаб за самостоятелно писане, дава много работа на другите. Ще се опитам да я оправя (и други неща съм му оправял). Адам, нали има българка до теб? Преди „съхрани“ наистина някой трябва да ти минава по текстовете. --Zhoxy (беседа) 08:24, 26 май 2015 (UTC)
До някое време беше добронамерен и с реална преценка за възможностите си. Сега мисля, че се надценява и се захваща с неща, които не са по силите му. Аз също вървях след него и му оправях езика, но вече се отказах. Някои статии са толкова неясни, че просто плачат за изтриване. Случвало се е да искам източник, за да разбера какво точно е искал да каже. Но когато той е полски... не мога да разчитам само на преводача. --Молли (беседа) 08:31, 26 май 2015 (UTC)
Май си права. Захванах базиликата, трудно върви. Иде ми да вкарам превод от англ. или руски.--Zhoxy (беседа) 08:49, 26 май 2015 (UTC)
Точно там е работата. Проблемът с такива статии е, че е много по-трудоемко да се „пооправят“ отколкото да се изтрият и напишат наново. Все едно съвсем добронамерено да изсипеш десет хиляди тухли в нечий двор, да ги залееш с пет кубика бетон, да оставиш човека да си го пооправи това нещо и да се радваш, че си му направил къща. Точно толкова са полезни подобни добронамерени приноси като въпросната статия, но за съжаление Джевянин така и не го схваща. --Сале (беседа) 09:22, 26 май 2015 (UTC)
Zhoxy благодаря Ти много за оцеляване статията. Сале аз не съм трол за да подигравам с читателите. А какво е било в 24 май, защото аз не знам, какво тогава е било толкова важно че представяне моята молба е неподходящо? Фактично още не умея български, може дори имам регрес в писанието. Май остават ми само стубовета за животни или растения и подреждане с адвизора, ако нещо позитивно имам да ви подаря. Тъжно кога уважавате че нямам възможности и не съм сериозен. Джевянин (беседа) 03:39, 27 май 2015 (UTC).
Джевянин, предлагам ти да си пишеш статии, но първо - в собствения си пясъчник или някъде другаде, където ти е удобно. След като прецениш, че статията е готова, да помолиш някой българин да ти я прегледа и коригира езика. Едва след това да я публикуваш тук. Виждам голямото ти желание да пишеш и мисля, че така би било най-разумно и удобно за всички. Иначе наистина няколко човека да вървят след теб и да поправят е прекалено неприемливо, а в някои случаи - и невъзможно. --Молли (беседа) 06:19, 27 май 2015 (UTC)
Адам, не се обиждай, в момента желанието ти надвишава възможностите. Нищо не става изведнъж, всичко е процес. Това за пясъчника е добре, да не е в основното пространство. Помъчих се за Катедралата, но (признавам) на места беше свободен преразказ, а не превод (ако съм схванал добре смисъла, дано не съм сгафил). --Zhoxy (беседа) 08:52, 27 май 2015 (UTC)
Прави сте. Мерси приятели. Вшъстност по-добре ще да първо добавя статия в пясъчника, или поне със шаблон „редактирам“, но няма кой да ми проверява. Не пиша от България. За Уикипедия, било би по-лесно да знам българите или да се уча на курсовета. И не ползвам машинен превод, щом глупав не съм, че това винаги е грешно. А когато напиша статия (факт понякога с речник или транслейт) имам чувство, че е всичко или почти всико добре, затова съм добавил Базиликата към сервъра, а не първо към пясъчника, защото мислях че изглежда добре. Но съм преценил силите си, да. Джевянин (беседа) 15:13, 27 май 2015 (UTC).
Обещавам да редактирам по една твоя статия на всеки три дни, в рамките на 24 часа, ако я пишеш в пясъчника си, независимо от дължината ѝ. Просто ми пускай едно съобщение когато си готов. Така хем ще има повече информация в Уикипедия, хем ти ще учиш езика от поправките, хем няма да стои известно време не съвсем правилен български език в статии в основното именно пространство. Междувременно можеш да продължиш да си форматираш статии както много хубаво правиш, както и да категоризираш и т.н. --Лорд Бъмбъри (беседа) 15:43, 27 май 2015 (UTC)
Невероятен си, позитивно мен изумил. Аз не искам да Ти давам тежест за моите работи, дела. Аз трябва да се огранича до по-малко сложни статии. Но ако има нещо интересно, хубаво за мен което ще искам да има в Бг-Уики, от време на време ще Ти кажа, и пооправим то:) Благодаря Никола. Джевянин (беседа) 16:25, 27 май 2015 (UTC).

Фотопостижение

Ето къде снимах днес. Снимах с едва 5 Мрх камера на телефона си и пак стана горе-долу прилична снимка. Напоследък нещо не виждам сравними по значимост кадри (за качеството моля без коментари, телефонът толкова си може). А по едно време май и дрон щяхте да купувате, какво стана с тази идея? → Иван (беседа) 19:42, 24 май 2015 (UTC)

Страхотна снимка, поздравления! Таз година снимка от Уикипедия, догодина направо Президент от Уикипедия. :-) Хм, това за дрона нещо съм го пропуснал, но е доста интересна идея за m:Wikimedians of Bulgaria#Planned. — Luchesar • Б/П 19:57, 24 май 2015 (UTC)
Леле, това обзавеждане не е сменяно сигурно от 70-те.--Радостина 20:11, 24 май 2015 (UTC)
Ако правилно виждам, часовника с махалото, което е във вертикално (мъртво) положение, показва час различен от датата на създаване на снимката, което означава че вероятно са го оставили като украшение. --Termininja 06:59, 25 май 2015 (UTC)
Браво за снимката! --Лорд Бъмбъри (беседа) 12:18, 26 май 2015 (UTC)

Какво да направя за да се впиша в "Родени"?

Здравейте, Преди година се бях вписал в "родени на ....". Може би е било нахално от моя страна и за това бях заличен. А в същото време чета имената на значими личности с явно някакъв принос, като например един марокански футболист. В началото на юли навършвам 65 години и искам да оставя някаква елементарна следа за моите внуци и правнуци. По професия съм военен пилот-инструктор и най–елементарният ми принос за бойната ни авиация е, че съм обучил няколко десетки млади летци. Поздрави. Н.Еремиев


Ненчо Еремиев (беседа) 12:09, 26 май 2015 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Ами, нищо - ако сте достатъчно значим, все някой друг ще ви напише все някога. --Мико (беседа) 14:02, 26 май 2015 (UTC)
Те форумите са пълни с мненията на Ненчо, дето се е снимал до един самолет. Скучае човека. --Rumensz (беседа) 15:22, 26 май 2015 (UTC)
И аз проверих, но не намерих нищо за него в пресата. Само по форумите. --Молли (беседа) 16:53, 26 май 2015 (UTC)
Мисля, че истинската и повече от достатъчна следа, която сте оставил като пример за внуците и правнуците си, е Вашият живот. Ценността на това, с което един човек се е преборил или е постигнал в живота си, нито се увеличава ако бъде записан в Уикипедия, нито пък се намалява – ако не бъде. Нека оставим суетата за тези, които нямат с какво друго да се похвалят, освен, че са известни. — Luchesar • Б/П 12:51, 27 май 2015 (UTC)
Драги Ненчо, ако започнете да допринасяте като редактор в Уикипедия, удовлетворението ще Ви е гарантирано. Щом се справяте да пишете на тази страница, значи сте в състояние и да прегледате статиите във Вашата област (и не само) и да ги подобрите. Имаме нужда от Вас!--Ket (беседа) 18:41, 27 май 2015 (UTC)

Уикисреща

Преместено на Уикипедия беседа:Уикисреща#Май 2015. --Спас Колев (беседа) 10:36, 18 юни 2015 (UTC)

Гласуване за управляващ орган в Уикимедия

До 31 май в 23:59 се провеждат избори за управляващ орган в Уикимедия. Принципно е хубаво да се гласува, а след това, което видях в Берлин като хора от Фондация Уикимедия направо си е добра идея да се гласува. Условията за гласуване са

  • потребителят да не е блокиран на повече от един проект
  • да има поне 300 редакции преди 15 април 2015 г. в уикитата на Уикимедия (при наличие на глобална сметка приносите се събират)
  • да има поне 20 редакции между 15 октомври 2014 и 15 април 2015 г.

Освен визитките помага да се видят и приносите на кандидатите – не е лошо да са писали някога нещо в Уикипедия или другаде, разбира се. Поздрави и приятно гласуване, --Лорд Бъмбъри (беседа) 23:09, 27 май 2015 (UTC)

За кого да гласуваме? Едва ли много хора самостоятелно ще тръгнат да правят такова разследване на кандидатите. --V111P 17:14, 30 май 2015 (UTC)
За който плаща е по принцип в последните години. Но не това е идеята... или някой да ти каже! --Izvora (беседа) 17:57, 30 май 2015 (UTC)
По принцип медиите и дебатите ти казват, но тук няма такива. --V111P 19:23, 30 май 2015 (UTC)

Аз предлагам пропаганда, но на лични съобщения, тъй като в случая моята гледна точка не е неутрална гледна точка. --Лорд Бъмбъри (беседа) 19:27, 30 май 2015 (UTC)

Скриване на Съдържание

Нещо е правено по кода и сега „Съдържанието“ не се скрива. --Rumensz (беседа) 15:56, 28 май 2015 (UTC)

При мен работи. Аз съм с облик Vector и Firefox. Пробвай refresh или затвори страницата, изчисти кеша и пак се логни. --Vodnokon4e (беседа) 16:07, 28 май 2015 (UTC)
И при мен го няма бутона за скриване. --Termininja 20:44, 28 май 2015 (UTC)
Тествах и с четирите облика от настройките – на Хром и Файърфокс – нямам проблем. Имам спомен, че това свито или разгънато да се вижда съдържанието някога беше опция в личните настройки, но вече го няма (т.е. не е нещо по грешка отметнато). В последните промени по ИП Медияуики също не личи да е пипано. Освен да дадете скрийншот и допълнителни детайли... Спири ··· - - - ··· 16:10, 29 май 2015 (UTC)
Оправи се, но не бе от личните настройки, браузъра или кеша. Пробвах всичко. Спомням си, че стана преди нещо подобно с свиването в инфокутиите. Сега там също не работеше. Затова просто изчаках. --Rumensz (беседа) 21:05, 29 май 2015 (UTC)
Много е възможно. Аз самият ползвам много бета и друти тестови в различните проекти и понякога въобще не днам откъде ми е дошла някоя промяна.--Vodnokon4e (беседа) 21:29, 29 май 2015 (UTC)
Сега същата „болест“ е хванала и английската. --Rumensz (беседа) 19:07, 1 юни 2015 (UTC)

Уики обича Земята -- да пробваме и при нас?

Преместено на Уикипедия беседа:Уики обича Земята#Уики обича Земята -- да пробваме и при нас?. --Спас Колев (беседа) 10:39, 18 юни 2015 (UTC)

Уикимедия ЦИЕ Пролет 2015

Здравейте. През Пролет 2015 за Централна и Източна Европа бяха създадени много интересни статии. Бих искал по някакъв начин да ги свързвам със „Знаете ли?“. Така може през известно време (може седмица или две) да изброяваме 6, 8 или 10 статии и да излизат в Знаете ли под заглавие (вместо от новите статии): Знатели ли: в рамките на ЦИЕ Пролет 2015:. А след седмица или две да отново изглежда каквото е било по-рано. Или може просто добавим повече някакви статии но от списъка към Знаете ли? Джевянин (беседа) 06:03, 30 май 2015 (UTC).

Според мен много ще се разводни така „Знаете ли“. А и ще е за кратко - следват нови проекти. По-добре да се добавят една по една отвреме-навреме. Ако искаш, можеш да си подготвиш гратък списък на страницата, аз ще го прегледам за грешки и ще слагаш отвреме-навреме в Знаете ли.--Vodnokon4e (беседа) 16:04, 30 май 2015 (UTC)
Така отвреме-навреме. Има много богати, любопитни статии. Ок, няколко с тях ще добавим към раздела. Джевянин (беседа) 08:00, 31 май 2015 (UTC).

Биография на Киро Геошев

В страницата за Киро Геошев пише, че е обесен "непосредствено до църквата Свети Спас на Говежди пазар в София",а "Дюкянът в София е на Конския пазар (до днешния Солни пазар)". Според карта на София от 1881 г. публикувана на сайта http://stara-sofia.com/ се вижда, че църквата е на Конски пазар - не на Говежди, а до Солни пазар е Говежди пазар - не до Конски. Моля, направете необходимото проучване.
46.233.20.212 07:44, 31 май 2015 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Благодаря за Вашето предложение! Ако смятате, че дадена статия трябва да бъде написана или подобрена, моля, чувствайте се свободни да направите тези подобрения. Уикипедия е уики, така че всеки може да редактира почти всяка статия просто като щракне бутона редактиране отгоре. Дори не е нужно да сте влезли (въпреки че има много причини да го направите). Уикипедианската общност Ви окуражава да бъдете смели, когато редактирате статии. Не се притеснявайте, ако от време на време допускате неволни грешки – вероятно те ще бъдат открити и оправени бързо. Ако не сте сигурни как се редактира, вижте тук или потренирайте в пясъчника.--Сале (беседа) 06:40, 1 юни 2015 (UTC)

Победител в Уикимедия ЦИЕ Пролет 2015

Честито на Молли! За малко на два месеца създаде 26 прекрасни статии за дворци, култура, история, политика, природа, география и архитектура в региона. Браво! Хубаво беше и че се включиха общо 13 души с поне по една статия. --Лорд Бъмбъри (беседа) 21:39, 31 май 2015 (UTC)

Благодаря Молли, поздравям. Джевянин (беседа) 05:10, 1 юни 2015 (UTC).
Благодаря ви, момчета. Беше ми много интересно и ще се радвам, ако отново се появи някакъв проект от подобен тип. За съжаление, не мога да се включа във фотоконкурса, нямам свестен апарат. Но успех на останалите, дано се появят много хубави снимки от България! --Молли (беседа) 08:48, 1 юни 2015 (UTC)
Честито и от мен! Радвам се че точно Молли е победител, защото чета статиите написани от нея с голям интерес. Не искам да обидя и останалите участници, които също се постараха. Поздрави и към тях! Аз пък съжалявам, че не се включих, но напоследък нещо времето ми не достига. --Izvora (беседа) 09:33, 1 юни 2015 (UTC)

Щом имахме тематични седмици, но поради липса на доброволци, проектът падна. А ако има достатъчно сконни потребители, може може искате да започнем пак? Джевянин (беседа) 18:48, 3 юни 2015 (UTC).

Преместено на Беседа:Макарий III Кипърски#Наложено име. --Спас Колев (беседа) 10:42, 18 юни 2015 (UTC)