Уикипедия:Разговори/Архив/2016/август

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари обсъждания в Уикипедия:Разговори. Моля, не редактирайте съдържанието на страницата! Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, направете го на текущата страница.


Как да добавя нова страница?

Здравейте, Имам исторически материали на български и английски език, които са публикувани в списания, но бих искал да публикувам при вас защото ще има много по-голям достъп, моля да ме упътите как може да стане това Благодаря, Ст.н.с.Инж.М.Манев
Manco22 (беседа) 11:52, 1 август 2016 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Manco22, измисли си заглавие и пусни материала си. Те ще се обадят, ако нещо намират, че не е както трябва. --Sim (беседа) 11:57, 1 август 2016 (UTC)
Sim: Голямо обяснение, няма що.
Manco22: Най-добре започнете със запознаване с няколко помощни страници: Уикипедия:Вашата първа статия, Уикипедия:Цитиране на източници, Уикипедия:Без оригинални изследвания, Уикипедия:Как се започва страница. Ако бъдете по-конкретен във въпроса си, ще получите и по-конкретен отговор. Спири ··· - - - ··· 13:02, 1 август 2016 (UTC)

Категория:Pages using invalid self-closed HTML tags

Заради {{Br}} и използването на HTML-тага за нов ред куп статии се озовават в категория:Pages using invalid self-closed HTML tags. Какво да ги правим? --Лорд Бъмбъри (беседа) 15:13, 2 август 2016 (UTC)

Сигурен ли си, че точно там е проблема? Проверих една страница и от нея се вижда, че в шаблона който ползва има <span />, което е точно невалиден самозатварящ се таг, тъй като "span" не е самозатварящ се таг. --Стан (беседа) 15:27, 2 август 2016 (UTC)
1286 страници са, ще хвърля един бърз поглед, да видя дали не мога да ги редуцирам. --Стан (беседа) 15:38, 2 август 2016 (UTC)
✔Готово Готово --Стан (беседа) 17:39, 2 август 2016 (UTC)

Участници за конференцията на Уикимедия Украйна

Здравейте! Уикимедия Украйна дава стипендии за пътуване и храна за местната им конференция, провеждаща се на 2-ри до 4-ти септември. Ако има желаещи, могат да ми пишат до сряда вечер. --Лорд Бъмбъри (беседа) 20:03, 2 август 2016 (UTC)

Като цените на самолетните билети, само с 1 прекачване и с кратки престои са само 127 евро днес :) VladislavNedelev (беседа) 20:47, 2 август 2016 (UTC)

Шаблони за олимпиади

Предлагам да поставяме шаблоните за олимпиадата, приготвени от Иван всяка сутрин (кой когато се събуди и сети, но преди да стане сутрин в Рио) директно под картинката на деня. Какво ще кажете? --Лорд Бъмбъри (беседа) 23:16, 3 август 2016 (UTC)

✔Готово Готово Позволих си да го сложа най-отгоре по цялата ширина, защото някои от шаблоните са доста големи (също направих и малки поправки по самите шаблони за да стоят добре по тоя начин). Благодаря на Иван за труда – наистина чудесно се е получило! — Luchesar • Б/П 06:55, 5 август 2016 (UTC)

Актуализиране на информацията

Крайно село (беседа • история • история на беседата • какво сочи насам • свързани промени • изтриване • възстановяване • защита)
Срединка (беседа • история • история на беседата • какво сочи насам • свързани промени • изтриване • възстановяване • защита)

Двете села Крайно село и Срединка вече са отделни кметства. община Кърджали
85.187.195.187 05:50, 4 август 2016 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Сложих временен код на Срединка, защото не намерих новия, за да показва новия кмет. --Rumensz (беседа) 08:42, 5 август 2016 (UTC)

Грешки в Курс (ветроходство)

Курс (ветроходство) (беседа • история • история на беседата • какво сочи насам • свързани промени • изтриване • възстановяване • защита)

Смятам, че в статията Ви "Курс (ветроходство)" има грешки, понеже текстът се разминава с диаграмата. Например Бейдевинд отговаря на буква В от диаграмата. В текста пише, че посоката на вятъра сключва ъгъл, по-голям от 100 градуса с носа на кораба. От диаграмата се вижда, че при В ъгълът е 45 градуса. Понеже се обърках, потърсих и друг източник на информация и попаднах на следната статия: http://www.360mag.bg/posts/259, според която при Бейдевинд, движението на ветрохода и посоката на вятъра сключват малък ъгъл, от 25 до 80 градуса. Излиза, че е вярна информацията в диаграмата, а текстът е сгрешен.
Feishtica (беседа) 13:57, 5 август 2016 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Благодаря за Вашето предложение! Ако смятате, че дадена статия трябва да бъде написана или подобрена, моля, чувствайте се свободни да направите тези подобрения. Уикипедия е уики, така че всеки може да редактира почти всяка статия просто като щракне бутона редактиране отгоре. Дори не е нужно да сте влезли (въпреки че има много причини да го направите). Уикипедианската общност Ви окуражава да бъдете смели, когато редактирате статии. Не се притеснявайте, ако от време на време допускате неволни грешки – вероятно те ще бъдат открити и оправени бързо. Ако не сте сигурни как се редактира, вижте тук или потренирайте в пясъчника.
Явно навремето авторът на статията е се е объркал от разликите в посоките на курса и вятъра. Това оъркване е съвсем естествено за човек незапознат с терминологията. Моряшкият жаргон казва, че „вятърът влиза в компаса а корабът излиза от него“. Така, че да диаграмата е вярна а текстът е „обърнат“ на 180°
От няколко години се каня и все отлагам да оправя маклото статии за ветроходство и да добавя някои от многото липсващи. Една от сериозните спънки е трудното намиране на достоверни източници за цитиране в съчетание с тоталното разминаване в терминологията на различни езици, което прави много трудно превеждането на текст от други статии. Традиционната българска терминология почти напълно съвпада с руската, която пък е заимствана от немски, нидерландски и английски в миналото докато съвременната английската терминология е принципно различна. И тук е другата ми сериозна спънка. Все повече хора се опитват да изчистят всякакви специализирана терминология от руско влияние независимо дали е реално или предполагаемо а не ми се спори на подобни теми. --Сале (беседа) 20:00, 5 август 2016 (UTC)
Уважаеми, напоследък забiх в тази тематика. Има много неща, които направих, но определено дадената статия не е от тях. Също ще е много полезно някой със знания за българската терминология /съгласен съм с адаша, на 90% е руска, но разлики има/ да попрегледа нещата. Аз смятам и тази седмица да се занимавам с това, после с нещо от общата тематика, а не ветроходните кораби. Поздрави Alexander.D.Hristov (беседа) 18:35, 15 август 2016 (UTC)

В Мета вчера спонтанно започна състезание за писане на статии на тема олимпийски и параолимпийски игри, m:Wiki Loves the Olympics. Правилата за участие и списъкът на участниците са тук: m:Wiki Loves the Olympics/Participants. Състезанието продължава до 18 септември, когато приключва и параолимпиадата. Спири ··· - - - ··· 06:27, 6 август 2016 (UTC)

Национална уикисреща - организационна страница в Мета

През последния един месец, откакто зададох въпроса за национална уикисреща, десетина души вече проявиха интерес. Затова предлагам лека-полека да започнем организацията. m:Talk:Wikimedians of Bulgaria#Начало на организацията и m:Wikimedians of Bulgaria/National-Meeting-2016. Спири ··· - - - ··· 09:30, 8 август 2016 (UTC)

Проблем с редакция

Искам да актуализирам информацията за Село Дълбок извор, но нямам достъп до частта за Администрацията на кметството. Трябва да се редактира информацията за кмета. Настоящият кмет е Костадин Кротнев. Става въпрос за тази страница: https://bg.wikipedia.org/wiki/Дълбок_извор
Stankah (беседа) 13:27, 8 август 2016 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

✔Готово Готово Оправено. --Rumensz (беседа) 14:53, 8 август 2016 (UTC)

Беседа на историческа тематика

Има ли отделна беседа, в която хората с познания в тази материя обсъждат историческото съдържание на българската Уикипедия? B.Velikov (беседа) 16:26, 8 август 2016 (UTC)

Виж Портал:История на България, Портал:Военна история на България, Портал:История. Виж кой редактира статиите за история в историята на страниците и си пиши на лична с тези хора. → Иван (беседа) 22:19, 8 август 2016 (UTC)
Доколкото знам няма такава. Може да използваш беседите към порталите, но не е ясно дали някой ги наблюдава. Ако пишеш там може да направиш нова тема тук и да оставиш линк към обсъждането, за да достигнеш повече хора. --ShadeOfGrey (беседа) 09:33, 9 август 2016 (UTC)
Не виждам някаква активна беседа на такава тематика, а на портала за история въобще няма беседа. Искам да започна обсъждане на какафонията, която се получава със статиите за монарси и аристократи и особено тези за германски владетели и аристократи. Опитах се да коригирам три – четири статии като образец, корекциите бяха върнати директно, въпреки че в неделя в беседата в една от статиите изложих просто и подробно канонът за изписване на титулатури и аристократични имена, такъв, какъвто съм го учил. Не желая да продължавам да коригирам еднолично и да предизвикам редакторска война, от това няма никаква нужда. Но има нужда от цялостна редакция на всичките статии, защото титлите на владетелите и имената на аристократите следват установени канони, а не всеки както си реши и както му дойде да ги именува. Затова имам желание в обсъждането да се включат повече хора, особено редактори вещи в историческата тематика. B.Velikov (беседа) 15:11, 9 август 2016 (UTC)
Ако промените са в духа на "Лудвиг III фон Хесен унд бай Райн", аз лично бих желал де не налагате подобен "*уй" стил. --Rumensz (беседа) 16:15, 9 август 2016 (UTC)

This Month in GLAM: July 2016





Headlines

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

Бутон „Съхраняване“

Има план бутонът Съхраняване да бъде променен. При създаване на нова статия вече надписът върху нещо ще гласи Публикуване на страницата, а при промяна на съществуваща – Публикуване на промените. Обявената причина е объркване сред по-неопитните редактори, които смятали, че „съхраняване“ означава само записване на страницата някъде, но без да бъде реално публикувана и съответно видима в енциклопедията. Ако имате идеи за по-подходящи имена, не се колебайте да ги споделите. Например си мисля дали Публикувай страницата и Публикувай промените няма да е по-кратко и ясно (но това вероятно ще означава, че и сегашното Показване на промените ще е хубаво да се промени на Покажи промените). Двете нови съобщения в translatewiki са съответно това и това. — Luchesar • Б/П 08:23, 10 август 2016 (UTC)

Повелителното наклонение не е за предпочитане при превод на потребителски интерфейси и по тази причина при преводите ми на интерфейса никога не съм го ползвал. Така са правили в повечето случаи и другите преводачи. Накратко: „Публикуване на промените“ (именен стил) е за предпочитане пред „Публикувай промените“ (заповеден стил). --Стан (беседа) 08:43, 10 август 2016 (UTC)
Възможно е, наистина, не съм специалист по UX. Просто на английски е в повелително наклонение, та затова се замислих дали и на български няма да е по-добре, също и предвид краткостта. За мен лично и двата варианта са приемливи. — Luchesar • Б/П 10:52, 10 август 2016 (UTC)

kachen.jpg - file koito moje da bude iztrit

kak da zapazia tozi file? kak da zapazia file koito kachih dnes?
V1V21498 (беседа) 16:14, 10 август 2016 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Не виждам нещо смислено в този файл, ако става въпрос за него. --Rumensz (беседа) 15:54, 10 август 2016 (UTC)
tova sa imenata na 6te manastirci za koito stava duma v texta.Iztocnikut e tburde goliam nad 800str, moiat prinos be da gi obedinia v edno miasto za statiata za Manastir
nesto povece, 3ma ot tiah sa ZAGINALI na 10 avgust 1913, kazvam zaginali zastoto tazi data se povtaria za mnogo drugi ot arhiva. Dokolkoto sum zapoznat s iztoriata tova sa dnite malko predi opojariavane na seloto i ne e izklucheno tocho tezi 3ma i mnogo drugi da sa zaginali zastitavaiki rodnoto si selo. No r
Kakto se kazva v Predgovora na МАКЕДОНО-ОДРИНСКОТО ОПЪЛЧЕНИЕ 1912 - 1913 г. ЛИЧЕН СЪСТАВ по документи на Дирекция „Централен военен архив“ toza document sudurja imenata na 18 870 dobrovolci. Imenata na tezi 6ma manastirci biaha prisnati po 800 stranici. MOIAT file predstavliava montaz na niakolko snapshots koito napravih za da ne prepisvam informaciata na ruka i suotvetno da napravia greshki. Iskam fila da e dostupen crez statiata za Manastir.
Дали можете да пишете на български език, понеже шльокавицата не се разбира добре? Jingiby (беседа) 18:24, 10 август 2016 (UTC)
Moga no mi e trudno. A sega po sustestvo -- kak da ubedia Wikipedia che tozi file niama copyright ili ako ima toi e moi? V1V21498 (беседа) 19:33, 10 август 2016 (UTC)
Не мисля, че има особено голям смисъл от това изображение. Просто добавете имената на тези хора в желаната статия и цитирайте източника. Но все пак пишете на български! --Спасимир (беседа) 09:42, 11 август 2016 (UTC)

Спасимир: Jingiby: Rumensz: Този документ за Опълчението съдържа над 18 000 имена.За сравнение българската редовна армия е наброявала близо 50 000 според един военен site. Поиграх си малко с документа. Оказа се датата 10.VIII.1913 е свързана с имената на над 8 000 души (вкл.11 август) което значително надхвърля броя на убитите (около 800 съгласно приложенията към документа) затова реших тази дата е край на военната им служба. Освен това на 10 авг се подписва Букурещки(?) договор.

Това разбира се не намалява патриотизма и геройството на тези шестима манастирци. Ако след уволнението те са се връщат в родното си село, още по-кръвопролитни събития ги очакват тъй като на 7 септемри 1913г. селото бива опожарено след неуспешната му отбрана заедно с тази на Съчанли. Тук историята за селата трябва да се разшири да се преразкаже това което вече sе знае от Л.Милотич.

Манастирци (около 3 000 души) се разделят на две основни групи. Едната заедно със Съчанлийци поема пътя към България да пресекат (което ще се окаже кървавата) река Арда, другата слиза долу в равнината и чак през 1925 отива в Бългрия. Една малка група обаче остава да се крие из горите на селото. Те са вярвали че българската армия е на път да ги защити. Те биват заловени, мъжете убити а над 40 жени, девойки и деца отвлечени най-вероятно от помаци следвайки примера на братята си по религия. За разлика от турците обаче, помаците не се сещат че те живеят много близко до родните места на жертвите си и такава огромна плячка не може просто да бъде скрита. В Гюмюрджина властите започват да търсят изчезналата група. От страх да не бъдат открити, помаците след като влачат жертвите си дни наред насевер из планината, ги убиват всички в едно дере близо до село Аврен (днес в България) Там има издигнат паметник в тяхна памет. V1V21498 (беседа) 17:06, 14 август 2016 (UTC)

Vece napravih niakoi promeni v stranicata za Manastir

Това е снимка от книга, издадена в 2006 година - откровено нарушаване на авторски права. Аз отдавна я ръчкам, също и Тони - можете просто да разкажете информацията в съответните статии. --Мико (беседа) 07:06, 16 август 2016 (UTC)

В подобни случаи няма нужда от доказване чрез снимка на страница книгата, а просто се записва името на книгата и от коя страница е информацията, в случая и с линк към страницата - както и е направено.--Rumensz (беседа) 08:32, 16 август 2016 (UTC)

Изтрита снимка на Общомедия

Здравейте, днес беше изтрита интересна снимка за българското участие във Втората световна война. Касае се за тази дискусия в Общомедия [1]. Иначе снимката може да се види в лоша версия във вестник Сега - тук. Касае се за навлизането на Българската армия в Скопие през ноември 1944 г. Дали някой може да даде идеи за възстановяването й. Снимката е от архивите на НИМ, но е публикувана във вестник Сега в рубрика водена там от археолога Иван Петрински. Снимката беше изтрита по някаква странна американска конвенция, която възстановява авторските права в САЩ върху определени обекти. Jingiby (беседа) 04:31, 11 август 2016 (UTC)

Доколкото съм информиран от г-н Петрински, снимката е от архива на НИМ. Дали ако получа от там утвърдително електронно съобщение бих могъл да я кача отново на Общомедия. Има ли изобщо друг вариант за качване, ако някой се сеща за това? Jingiby (беседа) 09:14, 11 август 2016 (UTC)
Кой е автор на фотографията? Има ли такава информация?--Спасимир (беседа) 09:33, 11 август 2016 (UTC)
Не, авторът не е известен и така бях качил снимката с Шаблон:Anonymous-EU. Jingiby (беседа) 09:43, 11 август 2016 (UTC)
Той е за публикувани анонимно преди 70 години неща. --Мико (беседа) 06:50, 15 август 2016 (UTC)
Тоест, да открия къде е била публикувана снимката преди 70 години за първи път и да пробвам да я кача отново? Jingiby (беседа) 12:37, 15 август 2016 (UTC)
Ако я намериш в издание отпреди 1945 година и не е подписана там - да. --Мико (беседа) 12:54, 15 август 2016 (UTC)

Искам да актуализирам информацията за Село Гюльовца, но нямам достъпя

Mimi6510 (беседа) 11:39, 11 август 2016 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Проблемът с името на кмета е оправен. --Rumensz (беседа) 12:22, 11 август 2016 (UTC)

Интеруики

Здравейте ! Как мога да добавя Диана Йоргова (стрелец) към междуезиковите препратки на en:Diana Iorgova? Появява се, че има създаден "item" и за двете статии в wikidata. Как се обединяват? Няколко пъти ми се е случвало да се появи подобна грешка и никога не знам какво да направя. Благодаря.--Ģiverņ (беседа) 05:56, 12 август 2016 (UTC)

Givern: Хм, не видях да има някакъв проблем, освен ако някой междувременно не е изтрил евентуално дублирания обект. Добавих връзките по обичайния начин: от българската статия, долу вляво Език --> Добавяне на препратки --> enwiki --> Diana Iorgova --> Потвърди. Иначе, когато действително има нужда да се обединяват обекти, може да видиш подобен случай в моята беседа. — Luchesar • Б/П 06:05, 12 август 2016 (UTC)
Хм, странно. Може би съм се опитал да добавя другата Диана Йоргова, знам ли.--Ģiverņ (беседа) 06:13, 12 август 2016 (UTC)
Да, това звучи възможно, а и е лесно човек да се обърка, ако го прави директно в Уикиданни. — Luchesar • Б/П 06:47, 12 август 2016 (UTC)

Имена на училища

От 1 август 2016 г. влезе в сила нов закон за предучилищното и училищно образование, с който Средно общообразователните училища (СОУ) стават Средни училища (СУ), а математическите (МГ, ПМГ) и езиковите гимназии (ЕГ) – профилирани гимназии (ПГ), което ще е добра възможност да се оправят имената на статиите на училищата. --Спасимир (беседа) 08:22, 12 август 2016 (UTC)

Има ли възражения да се преименуват като например: 2 Средно училище „Академик Емилиян Станев“ и Средно училище „Христо Ботев“, Съединение? --Спасимир (беседа) 11:59, 12 август 2016 (UTC)
Да, съгласен съм - в никакъв случай СУ. Не съм сигурен за ,Съединение, не е ли по-добре (Съединение) или смяташ, че е част от името и е фиксирано със запетая? --Мико (беседа) 06:48, 15 август 2016 (UTC)
Добре, наистина е правилно името на селището да бъде в скоби. Иска ми се да се уточнят тези неща, за да не се налага постоянно да се сменят имената в последствие. --Спасимир (беседа) 08:58, 15 август 2016 (UTC)

Как да направя родословно дърво?

Здравейте,
Искам да проверя дали един човек е роднина на Иван Вазов. Направил съм му дърво (на поета), но въпросната личност няма информация. Откъде може да я набави? Разбрах, че от „семеен архив“ за всяка община явяваща се родно място на дадена личност. Четох и че Държавен архив можело? Тук имаше хора, които имат връзки там, могат ли да съдействат? Ani♛saj 08:29, 12 август 2016 (UTC)

Здравей, за кой роднина става въпрос? Възможностите, които се сещам са да питате в Къща-музей „Иван Вазов“ в Сопот или в Държавен архив – Пловдив. --Спасимир (беседа) 08:36, 12 август 2016 (UTC)
Останах с впечатлението, че в къщата-музей в Сопот нито разполагат с родословно дърво над 3-4 поколения, нито проявяват интерес към такова. Каква е процедурата да се поръча на Държавен архив – Пловдив такава информация и заплаща ли се? Ani♛saj 12:08, 12 август 2016 (UTC)

Статия БТК / Виваком

Здравейте,

Вчера (12.08.2016г.) качих нова статия за БТК (Българска телекомуникационна компания), но същата бе свалена от модератор, под предтекст, че не се спазва принципа на енциклопедичност, и че в нея не са посочени конктетни източници.

На първо място, статията, която се пробвахме да редактираме е бувален превод на английската версия - https://en.wikipedia.org/wiki/Vivacom На второ място, посочените източници са обвързани с конкретен линк, като всеки от тях води към официален документ (консолидираният финансов отчет на Виваком, официално обръщение на Empreno Ventures и т.н.), като всяко от тях е с изричен линк.

За достоверността на статията са показателни и консолидираният финансов отчет на Виваком /БТК/, публикуван на официалната страница на компанията: https://s2.vivacom.bg/files/financial_reports/72/document/Vivacom_report_Q1_2016.pdf

Подадената жалба от Empreno Ventures се доказва от изявление на компанията на официалният ѝ сайт, публикувана в руски и български медии

http://glasove.com/categories/komentari/news/britanskata-vtb-vliva-kapitala-na-kompaniyata-majka-v-btk

Всички останали обстоятелства, описани в статията са потвърдени от всички страни и са публикувани в следните медии: http://www.forbes.ru/news/306347-vtb-prodal-bolgarskogo-operatora-svyazi-vivacom-za-330-mln http://polit.ru/news/2016/08/04/vtb/

https://vivacom.bg/Content/files/ir/reports/report_56_en.pdf

http://www.pravda.ru/economics/rules/business/30-06-2016/1305337-kosarev-0/ http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2016/02/12/2703760_mark_shnaider_oshte_se_interesuvam_ot_pokupkata_na_btk/ https://s2.vivacom.bg/files/financial_reports/76/document/Vivacom_report_Q2_2016.pdf.

http://www.emprenoventures.com/media-about-us/2016/7/7/dmitry-kosarev-yuri-soloviev-is-the-mastermind-of-the-attack-on-vivacom. Missing or empty |title= (help) http://www.pravda.ru/economics/rules/business/30-06-2016/1305337-kosarev-0/.

Всички горепосочени линкове, може да намерите в английската версия на статията, към която линк е публикуван по-горе.

Надявам се молбата ми да бъде одобрена, а текста публикуван, както следва:


Българската телекомуникационна компания е създадена през 1992 г. като част от разделянето на държавно предприятие Български пощи и далекосъобщения в различни фирми.[5] През юни 2004 г. българското правителство продаде 65 процента от капитала на БТК на Viva Ventures Holding, филиал на американския частен инвестиционен фонд Advent International, за 280 млн €. През януари 2005 г. българската държава направи публично предлагане на остатъчния пакет от акции и 34.78% от капитала на дружеството (2,869,573 акции) на Българската фондова борса - София. През май 2005 г. БТК получи лиценз за изграждането на трето поколение мобилни далекосъобщителни системи по стандарта UMTS, клас Б (2x5 + 5 MHz). Разрешението е валидно за срок от 20 години и лицензионната такса е 42 милиона лева. През ноември 2005 г. компанията стартира своите мобилни услуги с марката "Вивател", третият български мобилен оператор. По-късно той се превърна в най-бързо развиващият се мобилен оператор в страната.[6] През август 2007 г. компанията бе продадена отново. AIG Investments чрез дъщерното си дружество AIG Capital Partners Inc. придоби мажоритарен дял в БТК за обща цена от 1,080 млн. € (2,112 млн. лв.).[7] През януари 2009 г. БТК обяви за сливане с дъщерното си дружество БТК Мобайл (Вивател). Целта на обединяването е да се подобри ефективността на управлението, оптимизиране на разходите, сигурен и устойчив растеж и въвеждане на единна марка. През септември 2009 г. БТК и Вивател се обединиха под нова марка - ВИВАКОМ. В края на 2012 г. VTB Capital, инвестиционното подразделение на втората по големина банка в Русия, довежда консорциум (Вива Телеком България ЕАД) да купи контролния пакет акции от БТК. Консорциумът включва местен партньор г-н Цветан Василев. През ноември 2012 г., Вива Телеком България ЕАД придоби 93,99% от акциите на Българската телекомуникационна компания. Сделката стана факт в резултат на одобрението на цялостна схема за продажбата и преструктурирането на компанията. Сделката получи одобрение от Европейската комисия и други регулаторни органи.[8] Местните експерти са на мнение, че покупката на VIVACOM е сред най-сложните сделки в България.[9] През 2013 г. Акционерите на Виваком, включително и Цветан Василев, са отпуснали кредит в размер на EUR150 млнилиона. € Василев не успява да направи навременни плащания по кредита, поради проблемите с Корпоративна търговска банка, където той е мажоритарен собственик. Скоро след това, Василев бяга от страната. Тъй като Василев не може да изпълни финансовите си задължения, оформени като обезпечения по кредита, 100% от дяловете на холдинговото дружество Виваком се продават на отворен и конкурентен търг. Търгът е проведен от Ernst & Young с участието на големи международни оференти, включително и американски компании. След 20 кръга на наддаване, консорциум от финансови инвеститори, воден от Спас Русев бе обявен за победител и нов собственик на Виваком.[10] В консорциума са включени VTB Capital и Delta company със собственик Милен Велчев, главен изпълнителен директор на VTB Capital АД (българското дъщерно дружество на банката).[11] Според хора, близки до сделката, VTB беше едновременно и продавача и купувача на търга и предостави на г-н Русев необходимата сума.[12] Въз основа на последния финансов отчет "Консолидирани и индивидуални отчети за шестте месеца, приключващи на 30 юни 2016 г.",[13] публикуван на официалния сайт на Виваком, компанията-майка на Българската телекомуникационна компания ("БТК") е V Telecom Investment S.C.A. Двама акционери притежават повече от 20% от акционерния капитал на V Telecom: LIC Telecommunications S.a.r.l. (Косвено притежание на Empreno Ventures Limited с нейния бенефициарен собственик г-н Дмитрий Косарев) с 43,3% от акционерния капитал на V Telecom, и Crusher Investment Limited, с 33,3%. Въпреки че VTB обяви продажбата на Виваком на г-н Русев през ноември 2015 г., сделката все още не е приклучена приключена и г-н Дмитрий Косарев остава най-големият акционер на компанията. През юни 2016 г. над 87% от облигационерите на емисия еврооблигации за 400 милиона евро на БТК дават съгласието си за промяна на контрол върху дружеството, както е описано по Ирландската фондова борса, подкрепяща по-нататък легитимността на търга. Придобиването също получи клирънс /(изчистване) на контрола върху сливанията от българската Комисия за защита на конкуренцията и на Европейската комисия.[14] В интервю г-н Косарев заяви, че Европейската комисия все още не е одобрила сделката. Българскатаи Комисия за защита на конкуренцията е дал разрешението въз основа на неверни данни за състава на консорциума и ролята на ВТБ в него, предоставени от купувача. Тази резолюция е била оспорена в българския съд от Empreno. [15]

Empreno е подал завело съдебен иск срещу VTB Capital във Висшия съд на Лондон, делото все още е висящо.[16] През август 2016 г. Empreno изпрати жалба до членовете на Надзорния съвет на VTB за да ги предупреди, че ръководството на VTB планира да отпусне мним заем (с цел измама) от 240 милиона евро на консорциума от купувачи за закупуването на компанията InterV (непряк холдинг на БТК).[17] По време на процеса на получаване на съгласието на притежателите на облигации VTB не е изложила много и важни данни, като така ги е подвела. В резултат на това US Trustee bank, която представлява интересите на облигационерите, отказа да подпише каквито и да било одобрителни документи. Като следствие от дълги преговори, притежателите на облигации се съгласиха да предоставят съгласието си в случай на изпълнение на редица важни условия, като например: прекратяване на всички съдебни дела и правно потвърждение за произхода на капитала на г-н Русев и г-н Велчев. От правна гледна точка няма съгласие, тъй като нито едното, нито другото изискване може да се изпълни. По този начин, ако VTB продаде заложените като обезпечение акции, тя предоставя на облигационерите възможност за ранно обратно изкупуване на облигациите, което неизбежно ще доведе до фалита на компанията.



Lunno pti4e (беседа) 11:10, 12 август 2016 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Като е в графа контакти не знам дали ще погледне тук какво му пишем, но мога да повторя това, което са обяснявали и на мен. Позоваването на чуждоезична Уикипедия не е критерий за достоверност, а ако има източници посочени другаде, то трябва да се пренесат. Също така да се ползва формуляра за превод, щом е превод от английската версия. Ani♛saj 12:11, 12 август 2016 (UTC)
Не виждам нищо енциклопедично в добавянето на информация за текущи бизнес сделки, спорове и персонални обвинения на Х към У - само заглавието на един от източниците говори много: „Дмитрий Косарев: Дирижер атаки на Vivacom - Юрий Соловьев“. Но както казва Потребител:Animsaj, едва ли тези доводи ще бъдат прочетени от редактора, който се жалва.--Ket (беседа) 13:24, 12 август 2016 (UTC)
То нова статия няма! Има две статии - Българска телекомуникационна компания и Виваком, които могат да се допълват. Явно "ремонтчика" бърка компанията с бранда. Поради което промените му са изтрити основателно. НЕ следва да се толерират подобни "промени". --Rumensz (беседа) 13:33, 12 август 2016 (UTC)

Очаквам обяснение!!!

В духа на предишната тема, но в малко по-различен контекст, получих следното съобщение по електронната поща:

Здравейте,
Моля да обясните каква е причината непрекъснато да ми изтривате страницата за събитието https://bg.wikipedia.org/wiki/Peace_for_you_peace_for_me . Наистина не мога да разбера какъв е проблемът и каква е злоупотребата, заради която сте ми блокирали профила prbia .
Изчетох ви всичките наръчници и указания, но толкова информация и изисквания сте изписали, че човек може да полудее, без да разбере нищо, а за капак му блокирате профила.
Изтрили сте ми и страницата за Българска стопанска камара , за която ми писахте, че е твърде пиарска и рекламна, затова коригирах съдържанието, така че да отговоря на изискванията ви. Вместо да дадете обратна връзка доколко направените корекции са в тон с невероятните ви изисквания, директно ми изтривате страницата с обяснението „Масово изтриване на страници, създадени от Prbia (вандализъм, марионетки)“. Какви марионетки, какъв вандализъм? Опитвам се да кача нормално съдържание за една нормална организация, призната в цял свят, и за едно предстоящо събитие с некомерсиална, благотворителна цел!
Моля да обясните на човешки език какъв е проблемът с профила ми и с двете страници, без да ме карате да чета десетки страници със светли указания и многобройни препратки към нови и нови изисквания.
Съжалявам за нервния тон, но след няколкодневните ми опити да разбера какво искате и защо ми триете съдържанието, вече нервите ми наистина не са в най-балансирано състояние. Поведението на Iliev приемам вече като лично заяждане!!!
Очаквам обяснение!!!

Поздрав,
Ани Алашка, директор „Връзки с обществеността“ на БСК

Става въпрос за тази „статия“. Това съдържание беше неколкократно създавано по потребителските страници на Peaceforyou-org (изтрити), PeaceForYouPeaceForMe (изтрити), както и в едноименната статия в ОИП, като в първоначалните си варианти дори имаше банкова сметка, на която очевидно се очакваше да се получават дарения. Страницата в ОИП беше също предлагана от ShockD за бързо изтриване и изтривана и от Мая в една от своите инкарнации. Освен всичко друго, доколкото можах да се ориентирам от публикациите в медиите, става дума за „кьорфишек“ от „съмнителна фондация“.

Всичко това взето накуп за мен си беше очевиден зловреден вандализъм и използване на Уикипедия за реклама, а може би и за измама, особено пък след като първата сметка отказа да се преименува, а вместо това се появи нова. Третата сметка, Prbia (изтрити), поначало изглеждаше добронамерена, като изключим, че създадената от нея статия за БСК звучеше също като медийно представяне. Което пък не е учудващо, понеже, както беше установил Румен, основната част от статията е била копирана от сайта на БСК. Впрочем, по същата причина статията е била изтрита още през 2010 г. Когато видях обаче, че от тая сметка за четвърти или пети път се създава статията за въпросното „събитие“, реших, че няма какво да се церемоня и затова използвах функцията за масово изтриване.

Причината да пиша всичко това е, че и аз съм човек и може да съм сбъркал в преценката си. Затова, ако някой има желание да се разбере с въпросната госпожа, ще отблокирам последната ѝ сметка. Боя се обаче, че аз лично нямам нужните нерви за това, пък и не съм сигурен, че бих поел риска Уикипедия да се окаже разпространител на дезинформация.

— Luchesar • Б/П 11:34, 13 август 2016 (UTC)

Еми, пускай ги за гласуване тогава, за да не си ги късаш. Аз обаче съветвам запердяване и поддържане на бързото - то май само ти се занимаваш напоследък. --Мико (беседа) 06:14, 15 август 2016 (UTC)
По отношение на страницата PeaceForYouPeaceForMe, която и аз изтрих в един момент - беше изцяло на чужд език (английски, впрочем, с доста грешки и не съвсем енциклопедичен стил), отнасяше се за бъдещо събитие, а липсваха независими благонадеждни източници, т.е. отговаряше дори на повече от един от критериите за бързо изтриване. По отношение на страницата за БСК - явно има текст, копиран в нарушение на авторски права и също подлежи на бързо изтриване. Освен обстоятелствата, описани от Luchesar, блокирането е основателно и защото, както Peaceforyou-org, така и Prbia са неподходящи потребителски имена, а „Потребителските имена съвпадащи с име на компания или група оставят впечатлението за желание за реклама на тази група, затова такива сметки биват безсрочно блокирани“. Вкратце, това е - определено не става въпрос за проява на „лично заяждане“, просто е имало нарушение на определени правила за допринасяне в Уикипедия (поради незнание, неразбиране или друга причина) и са взети съответните мерки - изтриване, блокиране. А внимателният прочит на помощните странички би следвало да спомогне за повече разбиране и избягване на подобни проблеми. Поздрави, --Maymay (беседа) 15:16, 18 август 2016 (UTC)
Продължение по темата. — Luchesar • Б/П 21:05, 8 септември 2016 (UTC)

Съвет от знаещите немски относно Борусия Дортмунд

Здравейте, реших преди да предприема някакво самостоятелно действие да се допитам до имащите по-добри знания по немски. Направи ми впечатление, че статията за споменатия в заглавието отбор е озаглавена БШ Борусия 09 (Дортмунд) (на немски: Ballspielverein Borussia 09 e.V. Dortmund), което породи у мен леко недоумение защо точно „БШ“. Доколкото съм запознат първоначално (или алтернативно) изписване е Ballspiel-Verein, а и отделно самият отбор е познат като BVB (а не BSB). Тоест макар и думата да е съставена от три други, то основните са Ballspiel и Verein, а не Ball и Spielverein. Би следвало да е БФ Борусия 09 (Дортмунд)? Но второто ми чудене е дали не трябва това Ballspielverein всъщност да се преведе на български, защото реално не носи никаква информация, а просто се възприема като име. Буквално би следвало да е клуб по игра на топка (което на мен ми звучи като игра на ритни топка), но си е точно българското съответствие „футболен клуб“. Отделно на сръбски и руски са го написали като ФК. Крайното ми питане е ФК Борусия, БФ Борусия или сегашното БШ Борусия, всъщност не е объркано (което според мен няма как да е вярно)? --Миньор (беседа) 20:58, 14 август 2016 (UTC)

Съкращението BVB идва от Ballspielverein Borussia. Ballspielverein, буквално "Съюз за спортове с топка", защото футболният отбор не е единственият в Борусия Дортмунд. Пълното наименование се превежда:

Ballspielverein Borussia 09, eingetragener Verein, Dortmund - "Съюз за спортове с топка Борусия 09, вписан съюз Дортмунд". Вписан съюз означава, че е сдружение, вписано в съдебния регистър. Според мен удачно е Ballspielverein да се преведе по-разширително като "спортно сдружение".B.Velikov (беседа) 21:36, 14 август 2016 (UTC)

Това е интересно предложение, притесненията ми са, че ще стане СС Борусия... и също, че леко се отдалечава от Ballspielverein (поне на мен така ми се струва, заради липсата на ball). От друга страна моето разбиране за ФК, което разбира се може да не съответства на някакво в речника, е, че е спортно сдружение, което основно се занимава с футбол, но може да има и други подразделения. Някои от големите клубове в Европа имат баскетболни (и други) подразделения, които се състезават под имена като FC Barcelona или FC Bayern. С други думи не мисля, че един футболен клуб се ограничава само до футбол. Може би, ако това остане единствен съвет, ще е най-точно заглавието да стане Борусия 09 (Дортмунд), а на първия ред да пише „Съюз за спортове с топка Борусия 09 (Дортмунд) (на немски: Ballspielverein Borussia 09 e.V. Dortmund) ...“ --Миньор (беседа) 22:06, 14 август 2016 (UTC)

Мисля, че най - добре ще е BVB или БВБ Борусия 09 (Дортмунд) и първи ред BVB Борусия (Дортмунд) на немски..., буквално... е немски футболен клуб. Това БШ нещо не върви.--Я.Запрянов (беседа) 05:52, 15 август 2016 (UTC)

Референдуми и неутралност

Референдум за промяна на политическата система (беседа • история • история на беседата • какво сочи насам • свързани промени • изтриване • възстановяване • защита)

Дали може да помоля и други хора да хвърлят един поглед на тая статия, която несъмнено ще привлича внимание идните 2-3 месеца. В тази нейна версия се говореше (без посочени източници) за скандални закони, скандални решения на НС и пр., а и до момента стоят според мен съвсем ненужно разточителни цитати как „това са 673 481 съдби. 673 481 мечти“, „това е волята на народа“, „Вие не сте богове! Вие не сте императори!“, „Днес просто ни обявиха война. И като я искат тая война, ще си я получат.“, „ще започне една промяна, която няма да може да бъде спряна“ и т.н. Като цяло, за мен това си беше определено използване на Уикипедия за трибуна. Някои неща оправих, но и в момента все още има твърде много цитирания директно от сайта на „Шоуто на Слави“, който е първичен източник, и още по-проблемно се цитират закони в подкрепа на твърдения, че нещо си било незаконно, което де факто представлява оригинално изследване. Имах желание да продължа да се занимавам, но за съжаление ми се появиха допълнителни задачи, заради които няма да мога идните дни да отделя необходимото време. Освен това, колкото повече очи гледат, толкова по-добър баланс ще се получи. Тнх! — Luchesar • Б/П 10:58, 15 август 2016 (UTC)

Махнах пропагандни цитати и твърдения. Ще трябва още да се отръска. --Rumensz (беседа) 11:17, 15 август 2016 (UTC)
Благодаря ти много, Румене! — Luchesar • Б/П 12:13, 15 август 2016 (UTC)
Както предложих на Беседата на статията - ако няма съобразяване с препоръките - най-добре е статията да се изтрие и да се върне след резултатите от референдума, когато пропагандата и политическите виждания ще са излишни. Все пак това е Енциклопедия. --Rumensz (беседа) 19:17, 18 август 2016 (UTC)
Неутралността липсва и статията ще бъде редактирана, иначе по-добре да я няма – празни приказки и жълти вестници. Обаче не мога да открия официален документ за обявяване на датата за провеждане на този референдум. То е ясно, че ако се провежда, ще бъде с президентските избори, но такова решение няма обнародвано в Държавен вестник, поне не съм виждал до сега. Може и да греша.--Спасимир (беседа) 20:45, 18 август 2016 (UTC)
Фактът, че за вас има още въпрос, че "ако се провежда" говори изключително много за запознатостта ви с актуалната ситуация в страната. Та - да ви кажа - по закон, ако има над 400 000 подписа, референдумът е задължителен за произвеждане. Мина през НС - гласуваха за въпросите в цялост(следователно, да, ще има), после КС махна три от въпросите и президентът определи 6ти ноември като дата за изборите. Преди няколко дни издаде и Указ за произвеждане на референдума в същия ден. Почетете малко в Интернет или в традиционните медии като телевизия, радио и печат - и не говорете глупости. Иначе за супер умното решение за премахване на статията - дори и след референдума, въпросите за дискутиране ще са същите, така че няма смисъл.... Mit97 (беседа) 21:12, 18 август 2016 (UTC)
Твърде различно ще е след референдума. И няма да „подскачате“ толкоз, защото това е PR за наивници, и разсейване от истинските кукловоди, дето плащат, вкл. и на медии. --Rumensz (беседа) 21:25, 18 август 2016 (UTC)
Какво по-точно ще е различно? Социологическите данни на агенцията TNS Opinion, че тогава ще са ви по-поносими за публикуване ли, или пък изказванията на Президента и Трифонов? И за пореден път моля без лични квалификации и нападки към мен самия. Mit97 (беседа) 06:12, 21 август 2016 (UTC)
По повод на това проучване, аз лично съм на кантар, но то все пак отново е пример за проблемите със статията. Ще цитирам мнението си, изказано на Уикипедия:Заявки към администраторите/2016/33...
TNS наистина са голяма и известна агенция, но и за мен резултатите от проучването са донякъде странни. Не бива да се забравя, че единствената мотивация за обективност в тези агенции е стремежът да бъде поддържана добра репутация, но ценността на репутацията не е универсална. Образно казано, човек не би искал да стане известен като лъжец в родния си град, където живее, но може би не би имал проблем да си развали репутацията на честен човек в някакво отдалечено село, където втори път скоро едва ли ще стъпи. TNS явно има отделни подразделения, занимаващи се с маркетингови и политически проучвания, и както изглежда и от написаното от Цветан в беседата, политическото подразделение по принцип не работи в България. В този смисъл, бих имал едно наум, че може да не им пука особено за репутацията им като агенция за политически проучвания именно у нас (клиентите им в областта на маркетинга все пак се интересуват от точността на маркетинговите, а не политическите изследвания).
Дори да игнорираме подобни разсъждения, данните от самото проучване съвсем не са и толкоз лицеприятни за организаторите на кампанията за референдума. Действително, от проучването излиза, че Слави Трифонов е безспорен фаворит сред кандидатите за президент на Република България, но прави силно впечатление разпределението на симпатиите: основно това са млади, бедни и слабообразовани хора от най-изостаналите райони на България, занимаващи се с физически труд, безработни или (най-високата поддръжка) въобще нетърсещи активно работа.
Всъщност, проблемите с тази статия са свързани именно с едностранчивото представяне на информацията. Така че за мен, ако има проблем с данните от социологическото проучване, то е именно свързан с факта, че освен колко много хора щели да подкрепят референдума според проучването, редно е да се спомене и въпросното не особено ласкателно демографско разпределение, за да е пълна картината. Както гласеше един лаф, не може хем душата в рая, хем...
— Luchesar • Б/П 14:24, 21 август 2016 (UTC)
Моето мнение пък е категорично против представяне на социологически проучвания по повод бъдещи гласувания в Енциклопедия. Те могат да имат някакъв статистически смисъл само след събитието. Преди него са PR и политическа манипулация. --Rumensz (беседа) 15:10, 21 август 2016 (UTC)
Как ще коментираш тогава присъствието на данните в тези две статии(Парламентарни избори в България (2013) и Парламентарни избори в България (2014))? Също можем да кажем, че са политическа манипулация. Иначе в статията за референдума няма как да е "политическа манипулация", защото нито един от инициаторите не е/бил политик. Mit97 (беседа) 15:17, 21 август 2016 (UTC)
Доколкото виждам за записани след изборите. --Rumensz (беседа) 15:24, 21 август 2016 (UTC)
 Иначе в статията за референдума няма как да е "политическа манипулация", защото нито един от инициаторите не е/бил политик. 
...и е съвсем случайно, че почти 2/3 от социологическото проучване е посветено на въпросите „ще подкрепите ли Слави Трифонов при евентуално явяване на президентски избори“ и „ще подкрепите ли партия, оглавявана от Слави Трифонов, при евентуално явяване на парламентарни избори“. Не обиждайте интелектуалното ни ниво, ако обичате. Все пак това е Уикипедия, а не „Син Сити“.
— Luchesar • Б/П 15:26, 21 август 2016 (UTC)
Не съм целял да обидя никого. Това какви въпроси да бъдат включени в определено социологическо изследване решава самата агенция, а и още - както вече казах, данните от такъв тип въпроси, цитирани от вас по-горе, не трябва да представляват интерес, нито да бъдат дискутирани и/или вкарвани в статия, защото те просто нямат общо с нея. Нейната тема е референдумът, а това е съвсем друго нещо. Доколкото знам също, нито един от членовете на ИК никъде не е заявявал, че има дори и намерения или идеи за това да влиза в политиката, тъй че всички въпроси за това дали ще се влиза или не са интерпретация на медии и политолози, както и желание на част от хората. Още повече, че предаването на Трифонов се завръща тази есен на екран и двете неща(политиката и предаването) очевидно няма как да вървят по едно и също време. Mit97 (беседа) 15:42, 21 август 2016 (UTC)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── Както с поръчването на музиката, въпросите ги решава не агенцията, а този, който плаща за проучването. Впрочем, след прочитането на този материал в Дойче Веле, вече промених мнението си, и смятам, че Цветан и Румен са напълно прави да го изтриват. Ако пък изследването все пак остане, ще добавя анализа от тази и евентуални други подобни публикации в статията, което е в интерес на неутралната гледна точка.
— Luchesar • Б/П 17:07, 21 август 2016 (UTC)

А защо не правите разлика между резултати, касаещи референдума(обект на статията ни), и резултати, касаещи президентски и парламентарни избори? За пореден път казвам, че според мен в статията място имат само нещата, свързани с референдума, и никога не съм твърдял нещо различно от това по принцип. Mit97 (беседа) 17:12, 21 август 2016 (UTC)
П.С. Интересно ми е какво точно в статията обърна мнението ви, при положение, че тя е за евентуалната бъдеща политическа кариера на Трифонов, а не за референдума? Иначе, не е коректно от гледна точка на това, че с по-горното си изречение буквално все едно им казвате - "хайде, трийте на воля изследването"(въпреки това, че статията предстои да бъде прегледана от друг администратор и евентуално пре-редактирана)... Mit97 (беседа) 17:15, 21 август 2016 (UTC)
Статията в DW може да обръща повече внимание на евентуалната президентска кандидатура на Трифонов, но един от разделите е изцяло посветен на проблемите с изследването от гледна точка на социологията. И въпреки, че и тук анализът се концентрира върху данните за популярността на Трифонов, дискредитирането на по-голямата част от изследването няма как да не го постави под съмнение в неговата цялост. Не виждам причина да вярваме безрезервно на едните данни, ако е вече ясно за другите, че са некоректно извлечени и представени. — Luchesar • Б/П 16:18, 23 август 2016 (UTC)
Не, не са записани след изборите данните, защото първите такива са от 10 март 2013 - 2 месеца преди изборите на 12 май 2013 г. и не е имало никакъв проблем с тях през цялото съществуване на статията.
Що се отнася до тази от 2014 година пък - интересно ми е държанието и мнението на Потребител: CvetanPetrov1940 тогава и сега? Сякаш е коренно различен човек... да не би да е от това, че сега е референдум? (Беседа:Парламентарни избори в България (2014)) 2014:  публикуваните проучвания са факт и не трябва да се обсъждат от нас, редактиращите в Уикипедия(...)Нито аз, нито Вие, нито кой да е друг, може да съди гилдията на социолозите и да участва в професионалните им спорове. С поставяне на шаблон за неутралността на секцията, Вие вече не само не изразявате съмнения срещу обнародвани факти от изследвания, но правите опит да оцените косвено точността на изследванията, като определено вземате страна 
2016: оспорване на проучване, съмнения срещу официални данни на голяма агенция, явно заемане на страна(спрявка - Беседа:Референдум за промяна на политическата система Mit97 (беседа) 15:57, 21 август 2016 (UTC)

Промяна на име на статия

Здравейте! Искам заглавието 2 Средно училище „Академик Емилиян Станев“ да бъде променено на 2. средно училище "Академик Емилиян Станев", но не знам как да го направя. Преди да предложа промяната е направена консултация с БАН. Благодаря: Илияна Илиева (Iliyana 2.SU)
Iliyana 2.SU (беседа) 14:18, 15 август 2016 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Конкретната причина да не можете да преименувате статии е, че трябва да минат три дни от създаването на потребителската Ви сметка. След този срок вече ще имате това право: в менюто „Още“ над статията ще има опция „Преместване“. Обаче тук въпросът е също стилистичен и мисля, че Спасимир и може би Мико биха могли да вземат отношение. — Luchesar • Б/П 14:44, 15 август 2016 (UTC)
Между другото, Илияна, можете директно да редактирате тази страница или да използвате връзката „Нова тема за разговор“ в началото ѝ. Не е нужно да минавате през „За контакти“. Това се отнася и до всички останали беседи. ;) — Luchesar • Б/П 14:46, 15 август 2016 (UTC)

Микромъничета

Уважаеми Администратори,

Забелязвам необяснима активност днес в броя на изтритите статии /24/ спрямо 7 от вчера, например. Не мога да знам за какво са изтрити останалите, но какво ви пречеше кофел-нагел-а? Ок – малка, ок микромъниче. Защо поред не махнете и кофел-планка-та и всички останали. С извинение, ама няма статия за шайба (кандидати – ето предложение за име шайба (техника)), а каквото има – трием. На фона, че няма статии, на фона на това, че няма как да се привлекат, мотивират и задържат нови редактори и как да се допълва съдържанието на български ние (вие всъщност, аз още не съм се запознал с тази част от менюто, но имам желание) трием. Последно – някъде по обясненията и беседите ми се мярна есин коментар на Веси, по отношение на препратки от английски тук, че е по добре да се оставят празни, червени линкове, за да може все някой да реши да направи дадената статия и на български. Тогава си помислих, че може би е по-хубаво да има малко, но на български, отколкото нищо или всичко, но на чужд език. Моля да получа отговор. Благодаря и поздрави, Alexander.D.Hristov (беседа) 18:49, 15 август 2016 (UTC)

Доколкото виждам, в случая става дума за група статии, маркирани като микромъничета (предимно от колегата Rebelheartous) и изтрити от Спас. Подчертавам, че това не е някакво еднолично решение на администратори(те), а е комбинация от преценката на редактори, за които дадена статия е твърде малка, и съответно я отбелязват с шаблон „микромъниче“ + администратори, които изпълняват изискването микромъничета да се изтриват две седмици след като са били отбелязани като такива. По отношение на микромъничетата има различни мнения и действително няма лошо темата да се дискутира. Само подчертавам, че ако има проблем, той е именно в тази концепция, а не в администраторите.
— Luchesar • Б/П 19:37, 15 август 2016 (UTC)
На мен ми е ясно, че не е еднолично решение, но нали се сещаш, че трябва да има някаква ясно изградена концепция. От една страна не е хубава да има непълни статии, но от друга /поне за мен е така/ ако има непълна все някой ще се наеме да я дооправи /или поне аз така правя, когато е свързана с нещо, което правя в момента/. Поздрави, Alexander.D.Hristov (беседа) 06:28, 16 август 2016 (UTC)
За кофел-нагела се позамислих, но реших, че след като от април никой не я е погледнал, по-добре да се приложи общия принцип. Да я върна, ако искаш да добавиш едно-две изречения? --Спас Колев (беседа) 20:23, 15 август 2016 (UTC)
:) Ами аз ще се радвам да я върнеш, защото си е част от нещо общо. Аз подкарвам една тема и се старая да направя всичко по нея. Както горе казах на Лъчо нещата са или-или /или има непълни, или не, ако е второто махаме всичко под еди колко си бита и пей сърце, а такива има много, много, много/. Конкретно това няма как да се допълни. Все пак е хубав мъник - имаше снимки и става ясно за какво е статията. Материята и просто е такава - палка, на която се връзват въжета. Все пак обърни внимание, че в нея имаше нещо интересно - аз например не знаех, че умишлено се правят не само от метал и дърво, а с определена цел /ако ти е интересно, може да я върнеш и прочетеш :)/. Мерси Спасе. Поздрави, Alexander.D.Hristov (беседа) 06:28, 16 август 2016 (UTC)

Извън конкретиката, отново вметвам, че трябва да се внимава с наличието на МЕП и какво има и по другите Уикипедии. --Rumensz (беседа) 06:50, 16 август 2016 (UTC)

✔Готово Готово Възстановена е. --Спасимир (беседа) 06:52, 16 август 2016 (UTC)
Благодаря! Alexander.D.Hristov (беседа) 17:43, 16 август 2016 (UTC)

Вандализъм в Уикипедия

докога ще търпим вандализъм в Уикипедия ? --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 96.9.75.12 (беседа) 18:37, 16 август 2016‎ (UTC) (проверка)

Защо така анонимно? --Stanqo (беседа) 10:03, 18 август 2016 (UTC)
Някой пак тества отворени проксита. — Luchesar • Б/П 13:05, 18 август 2016 (UTC)

Информация за страницата

Струма ми се добра идея най-отдолу да се сложат „Външни инструменти“ както са направили в рускоезичната Уикипедия. --Stanqo (беседа) 09:59, 18 август 2016 (UTC)

Идеята е добра. Мога да направя списък на инструментите, които могат да се добавят. Графиката също е полезна. --Стан (беседа) 10:37, 18 август 2016 (UTC)
Може би нещо пропускам, но не става ли дума за това? Връзките ги има в историята на всяка страница над списъка с редакциите. Може би обаче трябва да направя надписа по-ясно различим, защото изглежда много хора не ги забелязват. — Luchesar • Б/П 13:09, 18 август 2016 (UTC)
Направих някои малки промени. Надявам се сега инструментите да се забелязват по-лесно. Ако има и други полезни, които да бъдат добавени, пишете. — Luchesar • Б/П 13:18, 18 август 2016 (UTC)
Не, става дума за ето това: [2] --Стан (беседа) 13:42, 18 август 2016 (UTC)
Хмм... Освен вмъкнатите графики в руската, не виждам никаква разлика спрямо нашите външни инструменти, които са достъпни от историята на всяка страница. Нашите инструменти са дори повече. Съжалявам, ако съм тъп и нещо наистина пропускам. — Luchesar • Б/П 13:51, 18 август 2016 (UTC)
Ще погледна междувременно дали не можем да вмъкнем графики и при нас. — Luchesar • Б/П 13:55, 18 август 2016 (UTC)
Може просто да се добавят на "Информация за страницата". Иначе, "Външни инструменти" може да си остане със стария цвят - сега е твърде натрапчиво. --Стан (беседа) 14:02, 18 август 2016 (UTC)
✔Готово Готово Добавих графиките в страницата с информация (шаблоните, които бяха нужни, ще ги преведа по-късно, като ми остане повече време). Инструментите обаче мисля, че е по-добре да си останат, както и досега, в историята, където са по-лесно достъпни. Махнах форматирането на текста – хоризонталните линии може би действително са достатъчни. — Luchesar • Б/П 14:08, 18 август 2016 (UTC)
Супер, иначе нищо не пречи инструментите да бъдат и на "Информация за страницата". Когато ми остане време ще видя какво полезно може да се добави там. --Стан (беседа) 14:12, 18 август 2016 (UTC)
@Стан, ок, сложих инструментите в отделен шаблон {{външни инструменти за статия}}, за да не се дублира кода, и го вмъкнах в МедияУики:Histlegend и МедияУики:Pageinfo-footer. Друго предимство е, че така тези връзки са достъпни за редактиране и от неадминистратори, т.е. ако намериш още полезни инструменти, може да ги добавиш и сам (но трябва да следим да не бъде вандализиран шаблона). За колеги, които не съвсем наясно за какво си говорим, може да погледнат най-отдолу тук. — Luchesar • Б/П 14:27, 18 август 2016 (UTC)

За кметовете и шаблоните

Във връзка с честите оплаквания тук и на пощенския списък, че даден кмет на община или населено място не е актуализиран обикновено придружени с нещо от рода на „опитах и не можах да разбера откъде“ не е ли крайно време да махнем тази автоматизация и да оставим полето кмет като редактируемо поле в шаблона? Това е отличен пример защо подобни автоматични стойности заровени някъде в йерархията на шаблоните и модулите „вместо да изпишат вежди избождат очи“ както се казва в поговорката. --Сале (беседа) 12:56, 18 август 2016 (UTC)

{{миоправиго}} Намигам (В по-делови тон, Спас отдавна беше писал, че това трябва да се направи, но очевидно проблемът е по-скоро кой би се заел, защото работата вероятно няма да е малко, макар сама по себе си сигурно също да може да бъде автоматизирана в някаква част.) — Luchesar • Б/П 13:13, 18 август 2016 (UTC)
Така е. Преди последните избори имах намерение да го направя (или да изместя всичко в Уикиданни), но в последната година нямам възможност за толкова едри задачи. --Спас Колев (беседа) 14:10, 18 август 2016 (UTC)
Мога да пробвам да го оправя, но вече изобщо не смея да си мисля, че разбирам как работят шаблоните пък и това не е ли работа за бот? --Сале (беседа) 15:03, 18 август 2016 (UTC)
Точно заради тези запитвания добавих връзки към подшаблоните в самия шаблон: [3] --Стан (беседа) 15:14, 18 август 2016 (UTC)
Сложих му за проба параметър „кмет“, ако има ръчно въвеждане, иначе си остава автоматичното. --Rumensz (беседа) 17:31, 18 август 2016 (UTC)
По-добре е така. (Макар че има селища без кмет и кметове с по няколко селища...) --Спас Колев (беседа) 10:14, 19 август 2016 (UTC)
Със сигурност е за бот, и то с известно мислене преди това - точно това е проблемът. усмивка --Спас Колев (беседа) 10:14, 19 август 2016 (UTC)

Изтриване на страница SunnyBlind

Защо е забранено да създаваме история?! На колко години определяте дадена фирма за историческа?? Не мога да се досетя за уместна причина поради която аз не мога да добавя история за дадена фирма която е на 1год.
Rzamen (беседа) 18:43, 19 август 2016 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

За колко фирми за поставяне на щори сте прочели статии в „Енциклопедия България“? В „Большая Советская“? В „Енциклопедия Британика“? В „Енциклопедия Американа“? Точно така. За николко. Дори да са не на една, ами на 20 години. — Luchesar • Б/П 18:56, 19 август 2016 (UTC)

Това е най - абсурдната глупост която прочетох!!! Явно тук се събират всички недоразвити и отхвърлени от обществото "същества". Извинете ме! Съжалявам, че наруших отчаянието Ви. Фирма SunnyBlind ще пребъде въпреки вашата злоба. --Предният неподписан коментар е направен от Rzamen (приноси • беседа) 20:26, 19 август 2016‎ (UTC)

Железна консеквентна връзка, кълнем се. Намигам --Мико (беседа) 21:10, 19 август 2016 (UTC)
А бе май този Rzamen е отчаяният че "няма да я бъде" SunnyBlind в Уикипедия. Горкият. Какво пък толкова, може да се пробва в някой сайт за "запознанства", и там да "пребъде". Поздравления за ("съществата") които изтриха тази реклама на щори !!!
:-) Потребител: Дрън - Дрън 22:43, 19 август 2016 (UTC) --Предният неподписан коментар е направен от анонимен потребител с адрес 203.130.228.60 (беседа) 22:29, 19 август 2016‎ (UTC)

Герб на гр. Раковски

През 2014 година град Раковски смени греба си. Може ли да помогнете старият герб да се премахне от страницата на града и да се замести с новия ако това е възможно.

http://rakovski.bg/docs/naredbi/27032014.pdf

Isip westboro (беседа) 21:54, 21 август 2016 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Обновяване на съобщителните карета/кутии

Здравейте, от известно време се занимавам с обновяването на шаблоните за съобщителни карета/кутии (ambox, tmbox и т.н.). По конкретно ползването на базирания на Lua модул Message box. При промяната на тези масово използвани шаблони, както Luchesar изтъкна е добре да пиша тук, за да са наясно и останалите редактори.

За момента следните шаблони ползват модул Message box: {{ambox}}, {{tmbox}}, {{cmbox}}, {{ombox}} и {{mbox}}. Остават да се обновят {{fmbox}} и {{imbox}}, като fmbox се води защитена страница и необходимо да се редактира от някого със съответните правомощия. Докато imbox до края на седмицата ще я обновя ако няма възражения или ако някой друг има време може той да се заеме. P3sh (беседа) 08:35, 22 август 2016 (UTC)

P3sh, промених (временно) защитата на {{fmbox}}, така че да можеш да обновиш и него. Благодаря ти за чудесната работа! — Luchesar • Б/П 12:53, 22 август 2016 (UTC)
Благодаря! Промяната е направена, като имам малко повече време ще добавя и /doc страничка. ~ P3sh (беседа) 13:11, 22 август 2016 (UTC)

искам да добавя забележителност

Здравейте, в статията за село Гара Орешевец - може да се добави ноовоткритата и вече достъпна за посощения пещера Венеца http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=67583

Добавен ред в статията за с.Гара Орешец. --Rumensz (беседа) 11:02, 22 август 2016 (UTC)

Шаблон за двама?

Простете невежеството ми, но има ли прост начин от cite journal да бъдат изписани last1 and last2 (евентуално заедно first1/2), за да се връзват с harvnb? Напр от тук

  • Ryder, Robin J. и др. Missing Data in a Stochastic Dollo Model for Binary Trait Data, and its Application to the Dating of Proto-Indo-European // Journal of the Royal Statistical Society: Series C (Applied Statistics) 60 (1). January 2011. DOI:10.1111/j.1467-9876.2010.00743.x. с. 71–92.

Или може би мачът бдс с/у харвард е предрешен завинаги? 80.72.94.103 20:56, 22 август 2016 (UTC)

Кое точно е проблемът - изписването или че връзката от harvnb се чупи? Второто може да се оправи и като се запази изписването по БДС/НБКМ (макар че може да е леко объркващо). --Спас Колев (беседа) 12:50, 23 август 2016 (UTC)
harvnb се справя; проблемът е, че би било хубаво ако горният преформатиран запис показваше имена и инициал(и) на автори, което и би съответствало на заявената цел 'да улеснява' (при писане на библиографии). Има достатъчно много случаи, в които имената на двама (съ)автори се произнасят, така да се каже, в един дъх. Ръчната промяна на coauthors= произвежда неудовлеторителното "и др." което за един брой „други“ не стои добре, така че май остава ръчното им вадене отпред. 80.72.94.103 15:16, 23 август 2016 (UTC)
Промених Шаблон:Cite journal, така че да разпознава last1, first1, last2, first2 (резултатът се вижда и в примерите по-горе). Ако няма много сериозни възражения, бих запазил изписването по БДС. --Спас Колев (беседа) 10:54, 24 август 2016 (UTC)
Благодаря.(Чувал съм, че и в НБКМ не харесват бдс.)80.72.94.103 15:08, 24 август 2016 (UTC)

Добър ден, четох за село Батишница и останах учудена от написаното "през 1977 г. заработва и цеха за дунапрен. По-късно в него се произвеждат и каширани тъкани. До 1989 г. в предприятието работят около 180 души. Днес в него се произвеждат матраци, топери и аксесоари за сън под марката „Матраци Блян“. Това е не вярна информация, „Матраци Блян“ сега собственост на ТЕД-Пловдив, бяха под наем в зграда на фабриката за дунапрен на „Петър Караминчев“ Русе. От 2014 г. цеха за Дунапрен в с.Батишница е собственост на Полската група Органика www.organika.bg и в него продължава да се произвежда дунапрен. Моля, бъдете коректни в информациите си. 87.120.225.98 10:05, 25 август 2016 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Уикисреща в събота, 3 септември

Бих се радвал да се срещнем на 3 септември в 20:00 в „Под Липите“, където да ви разкажа за срещата на страните от ЦИЕ, на която сме със Спасимир. --Лорд Бъмбъри (беседа) 06:32, 29 август 2016 (UTC)

Никакъв интерес към хапване и пийване ли няма? Или всички са на почивка? --Лорд Бъмбъри (беседа) 18:17, 31 август 2016 (UTC)
Приятно би ми било да се видим, но имам много работа и едва ли ще успея. Сорри. :( — Luchesar • Б/П 18:24, 31 август 2016 (UTC)
1 брой интерес. усмивка --Спас Колев (беседа) 19:23, 31 август 2016 (UTC)
Също, но не в Липите, че ми е скъпо, пък сега с финансите не съм много ок.--Ilikeliljon (беседа) 20:39, 31 август 2016 (UTC)
Дай алтернативно предложение, може и уикипикник, например, времето ще е хубаво. --Лорд Бъмбъри (беседа) 12:13, 1 септември 2016 (UTC)
Уикипикник да е. Южен парк?--Ilikeliljon (беседа) 17:55, 1 септември 2016 (UTC)
Супер. Среща в 16:00 пред Сити мол (бул. Арсеналски 2)? --Лорд Бъмбъри (беседа) 17:59, 1 септември 2016 (UTC)
Добре в 4 пред сити мола--Ilikeliljon (беседа) 18:53, 1 септември 2016 (UTC)
Пас, през деня не мога. --Спас Колев (беседа) 19:16, 2 септември 2016 (UTC)

Карти на общините

В момента се опитвам да картографирам общините в България. Тук са картите, които са произведени до момента. Картите, които са завършени, са отбелязани със зелен знак. Тъй като ми отнема много време да нанеса имената на географските обекти по анотациите искам да питам дали някой има желание да помогне. Процесът е следният: Аз генерирам картата, А_Nedev ги анотира и след това аз минавам да добавя имената върху направените карти. Може да видите в Комонс как са анотирани, като сложите мишката върху картата. Ако някой има желание да помогне, може да пише тук. Трябва да се добавят имената като се ползва Inkscape, безплатен и свободен софтуър. Ще дам подробности за желаещите. Благодаря --ikonact (беседа) 10:18, 29 август 2016 (UTC)

Ikonact:Ако това, което се изисква е само да се нанесат имената на населените места, мога да помогна. --Стан (беседа) 10:33, 3 септември 2016 (UTC)
Имената на населените места си ги има. Трябва да се нанесат имена на планини, реки и долини. По принцип те са отбелязани в Комонс с квадратчета точно на местата, където трябва да са и трябва само да се сложат на картата. Ако си съгласен, ще обясня как се прави. --ikonact (беседа) 21:00, 3 септември 2016 (UTC)
Мисля, че разбирам какво трябва да се направи. Има ли някакъв начин да разбера, кога анотирането на дадена карта е приключено (от Недев), за да мога да нанеса съответните наименования в SVG-то и да я кача отново? --Стан (беседа) 21:39, 3 септември 2016 (UTC)