Уикипедия:Разговори/Архив/2017/август

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари обсъждания в Уикипедия:Разговори. Моля, не редактирайте съдържанието на страницата! Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, направете го на текущата страница.

Уики обича Земята 2017 – Победители

Здравейте, радвам се да ви съобщя победителите в Уики обича Земята 2017 в България. Благодаря на Vodnokon4e и Spiritia за организирането на конкурса и тази година. Очаквайте през септември и награждаването.--Спасимир (беседа) 20:48, 1 август 2017 (UTC)

Ограничение

Защо ограничавате хората да се регистрират от 4G? Бих гласувала една звезда, ама за съжаление не може.
Валя Стефанова (беседа) 06:46, 2 август 2017 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

У:ЗБММ, въпреки, че ако сте тея, които си мисля, че сте, няма и смисъл да ви обяснявам.
— Luchesar • Б/П 21:24, 4 август 2017 (UTC)

Проблем със скрипт

Преместено на Шаблон беседа:Флагче#Проблем със скрипт. --Спас Колев (беседа) 08:04, 19 септември 2017 (UTC)

Изтекли източници

Преместено на Уикипедия беседа:Цитиране на източници#Изтекли източници. --Спас Колев (беседа) 08:05, 19 септември 2017 (UTC)

Проблеми

Здравейте, снощи се получиха редица проблеми и не мога да продължа да работя. Дано някой може да ми помогне и да каже как да ги оправя. Давам скрийншотове:

 1. При посочване на разликите се получава тази лентичка
 2. Заглавията на статиите са много дребни, а снимките са по-малки от пощенски марки.
 3. В режим РЕДАКТИРАНЕ цялата долна лента е смачкана, а в полето за редактиране шрифтът е много по-ситен.
 4. От НАСТРОЙКИ не мога да избера нищо
 5. На личната ми страница Вавилон изглежда по този начин

Молли (беседа) 07:48, 6 август 2017 (UTC)

Проблемите ти са персонални. Опитай се да направиш това което искаш през „Internet Explorer“ а не през браузърът, който в твоят случай е „Google Chrome“. Със сигурност се нуждаеш от „update“ или „upgrade“ на някой от тях или на цялата ОС.
 • В превод update означава актуализация, а upgrade - надстройка.

Поздрав --Oficialniat ( беседа | приноси ) 08:09, 6 август 2017 (UTC)

Молли, просто натисни Ctrl+0 на клавиатурата (може да трябва да е превключена на английски). Алтернативно, избери с мишката малката лупа в дясната част на адресното поле (до звездичката) и щракни в отвореното прозорче бутона Reset (или съответния на български).
— Luchesar • Б/П 11:36, 6 август 2017 (UTC)
Благодаря Ви и на двамата. Не знам как, но всичко се е оправило. Само (!). Остана само дребният шрифт в режим Редактиране. --Молли (беседа) 13:34, 6 август 2017 (UTC)
Ако лупата все още стои в адресното поле, пробвай все пак това, което ти бях писал.
— Luchesar • Б/П 13:52, 6 август 2017 (UTC)
Препоръчвам uBlock Origin вместо AdBlock. По принцип, не че има общо с проблема. --Поздрави, Петър Петров 14:07, 6 август 2017 (UTC)
Браузърните и някой други актуализации са автоматизирани (на заден план) и за тях в повечето случаи не си изискват действия от юзърите. Ето защо проблемът ти се е решил само временно и (частично), така че ще е нужно да помислиш за upgrade (надстройка) на Windows OS. Нарушаването на интерфейсната визуализация в Google Chrome с Windows 7 при сърфиране е често срещан бъг и проблем от производителен характер. Само ти посочвам от какво се нуждае машината според мен. Но все пак пробвай съветите на колегите. Поздрави от мен Молли, с пожелание за успех. --Oficialniat ( беседа | приноси ) 14:48, 6 август 2017 (UTC)

This Month in GLAM: July 2017

Headlines

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

Рали Дакар 2010

Статията Рали Дакар 2010 е в много лошо състояние. Дали има доброволец, който да се занимае с нея? Молли (беседа) 06:56, 7 август 2017 (UTC)

Национален отбор по футбол на България‎

Здравейте! В отговор на мое официално запитване по имейл до г-н Борислав Попов (изпълнителен директор на БФС), дали в Уикипедия може да се ипозлва официалното лого на БФС, получих положителен писмен отговор и тъй като не съм запознат какво следва, имам нужда от съдействието ви. Благодаря! --Станислав Николаев 12:47, 7 август 2017 (UTC)

Здравей, обяснил ли си на г-н Попов, че за да се използва официалното лого трябва да е публикувано под лиценз, позволяващ комерсиална употреба? Не вярвам той, а и въобще БФС да се съгласят с това, тъй като логото е защитено от авторско право.--Ilikeliljon (беседа) 13:34, 7 август 2017 (UTC)
Мисля, че е най добре да публикувам писмото или да ти го препратя? Всъщност съм ползвал текст от имейл, който преди години използвах, когато поисках разрешението от ПФК Левски София за използването на няколко снимки. --Станислав Николаев 13:59, 7 август 2017 (UTC)
Ето и кореспонденцията ми с г-н Борислав Попов, моля за по компетентно мнение, дали можем да го ползваме това лого или не. --Станислав Николаев 06:57, 11 август 2017 (UTC)

Уважеми г-н Борислав Попов,

Казвам се Станислав Николаев и съм редактор в българската Уикипедия, пиша Ви този имейл, в качеството Ви на Изпълнителен Директор на БФС с молба за разрешение за ползване на официалното лого на БФС в статията за Бъ̀лгарският национа̀лен отбо̀р по фу̀тбол в Уикипедия. В момента като лого се използва официалният флаг на България, но разбира се би било по-добре ако там е официалното лого на БФС. Ето тук може да погледнете и самата статия: http://bg.wikipedia.org/wiki/Национален_отбор_по_футбол_на_България

Уикипедия (http://bg.wikipedia.org) е свободна енциклопедия, която се създава съвместно от хора от цял свят.

Можем да използваме логото на БФС само ако сте съгласни да дадете разрешение за неговата употреба при условията на Лиценза за свободна документация на ГНУ. Това означава, че всеки ще има правото да го използва и осъвременява, например, като добавя нова информация. Можете да прочетете пълния текст на лиценза на: http://bg.wikipedia.org/wiki/Уикипедия:GFDL (бележка: за да е колкото се може по-просто, не използваме Invariant Sections, Front-Cover Texts или Back-Cover Texts).

Лицензът също изрично защитава авторите от това "да се смятат за отговорни за промените, направени от други", като в същото време осигурява, че авторите ще получат признание за работата си.

Ако сте съгласни, в раздел "Източници" ще запишем, че статията се основава на Вашия материал и логото се използва с Ваше позволение.

Здравейте г-н Николаев,

В отговор на запитването Ви уведомявам, че давам съгласие за поставяне на логото на БФС в статията за българския национален отбор по футбол. Логото на БФС е запазен знак и е регистрирано в Патентното ведомство и се намира под неговата правна закрила. Това означава, че същото не следва да се модифицира, изменя или осъвременява. Това действие се преследва от закона. Що се отнася до статията за българския национален отбор, с линк във Вашето съобщение, мога да Ви предложа някои корекции, обозначени в червен цвят

Цитат от статията - „Той се контролира (правилният израз е администрира; може да използвате също – създава и администрира) от Българския футболен съюз (БФС), създаден през 1985 година.[10] Отборът (отборът не може да бъде член – член на двете международни организации е БФС, и като техен член има правото да създава национален отбор и да го представя за участие в международните футболни турнири)е член на Международната футболна федерация (ФИФА) от 1924 година[11] и на Европейската футболна федерация (УЕФА) от 1954 година.[12] Официалният спортен код на отбора на България е BUL, а тимът също така е познат и с прякорите си „лъвовете“ и „трикольорите“. Традиционните цветове на екипа на отбора са бяло, зелено и червено, същите като тези на националното знаме на страната. България играе домакинските си международни футболни срещи на националния стадион „Васил Левски“ в София.

Поздрави и успех !


Borislav Popov General Secretary

Bulgarian Football Union 18, Vitoshko lale Str., Boyana 1618 Sofia Bulgaria Tel.: +359 2 9055303 Fax: +359 2 9426 291 Mob.: +359 896 788 789

 Логото на БФС е запазен знак и е регистрирано в Патентното ведомство и се намира под неговата правна закрила. Това означава, че същото не следва да се модифицира, изменя или осъвременява. Това действие се преследва от закона. 
Боя се, че макар формално да е дадено разрешение „за поставяне на логото на БФС в статията за българския национален отбор по футбол“, ние нито има как да ограничим използването на логото само в тази статия, нито – и още по-малко – как да гарантираме, че логото няма да бъде „модифицирано, изменяно или осъвременявано“. Напротив, нашите лицензи изискват точно обратното. Да не говоря, че при други обстоятелства уточнението за преследване от закона бихме сметнали за правна заплаха. Казано накратко, за съжаление този отговор на практика означава „не“ (но виж малко по-долу).
Писмото до БФС иначе ми хареса и е добре написано като цяло, но според мен е добре да се имат предвид две неща. Първо, GFDL е силно неудобен за изображения и е по-добре да се следват препоръките за избор на лиценз, което на практика означава някой от възприетите лицензи на Creative Commons. Второ, в случаите, когато се търси подобно разрешение, е силно желателно да се следват инструкциите от c:Commons:OTRS, и, в частност, разрешенията да се дават по шаблоните от c:Commons:Email templates. Основно това е автоматизираната форма за генериране на разрешение и само в редки случаи – даденият по-долу на страницата шаблон за декларация по имейл. Отговори в свободен текст като този от БФС може да бъдат разгледани от OTRS екипа със значително забавяне или дори въобще да не бъдат разглеждани (разглеждащите разрешенията са доброволци като нас).
Що се отнася до самото лого, мисля, че може би е възможно да го ползваме и въобще без разрешение, защото е твърде вероятно да не прехвърля прага на оригиналност. Може би само ще бъде добре да го векторизираме, вместо да ползваме готова картинка отнякъде. В случая обаче бих се радвал ако може да вземе отношение някой по-добре запознат с практиката на българските съдилища по такива казуси, щото нерядко се оказва, че у нас не сме много в крак с развитите държави и дори концепцията за „праг на оригиналност“ може да се окаже непозната, особено за по-нискоинстанционни съдилища.
— Luchesar • Б/П 09:54, 11 август 2017 (UTC)

Админ намеса

Моля, някой администратор с поне бегли познания по футбол да се включи в Беседа:ПФК Черно море (Варна). Има спешна нужда от намеса, защото празнословията там станаха километрични. Аз нямам нищо против да отстоявам позицията си и го правя вече повече от година, защото съм убеден, че е правилната, но ми омръзна да повтарям едни и същи неща и да се занимававам с хора, които не познават елементарни правила в Уикипедия и са в проекта само от фенски пристрастия, редактирайки една-единствена статия.--Rebelheartous (беседа) 07:03, 10 август 2017 (UTC)

Дали някъде има резюме на спора? По спомени ставаше дума за това, дали в инфокарето да стои датата на сливане на някакви клубове или най-ранната дата на основаване на един от тях? --Спас Колев (беседа) 08:53, 10 август 2017 (UTC)
Някъде от раздел 21 може да попрегледаш.--Rebelheartous (беседа) 09:00, 10 август 2017 (UTC)

Share your thoughts on the draft strategy direction

Здра́сти! I'm sorry that I'm not writing in Bulgarian. Моля, помогнете с превода на Вашия език!

At the beginning of this year, we initiated a broad discussion to form a strategic direction that will unite and inspire people across the entire movement. This direction will be the foundation on which we will build clear plans and set priorities. More than 80 communities and groups have discussed and gave feedback on-wiki, in person, virtually, and through private surveys[strategy 1][strategy 2]. We researched readers and consulted more than 150 experts[strategy 3]. We looked at future trends that will affect our mission, and gathered feedback from partners and donors.

In July, a group of community volunteers and representatives from the strategy team took on a task of synthesizing this feedback into an early version of the strategic direction that the broader movement can review and discuss.

The first draft is ready. Please read, share, and discuss on the talk page. Based on your feedback, the drafting group will refine and finalize this direction through August.

SGrabarczuk (WMF) (беседа) 09:05, 10 август 2017 (UTC)

Skoda

Моля да си проверите информацията относно skoda. Собственници и основатели на фирмата са лаурин и клемент. Години по късно става skoda. След един пожар при който им изгаря фабриката за мотоциклети и автомобили. Skoda на чешки означава жалко, съжалявам, извиняваи. Моля не пишете щуротий. Благодаря ви
149.62.200.172 19:54, 11 август 2017 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Благодаря за Вашето предложение! Ако смятате, че дадена статия трябва да бъде написана или подобрена, моля, чувствайте се свободни да направите тези подобрения. Уикипедия е уики, така че всеки може да редактира почти всяка статия просто като щракне бутона редактиране отгоре. Дори не е нужно да сте влезли (въпреки че има много причини да го направите). Уикипедианската общност Ви окуражава да бъдете смели, когато редактирате статии. Не се притеснявайте, ако от време на време допускате неволни грешки – вероятно те ще бъдат открити и оправени бързо. Ако не сте сигурни как се редактира, вижте тук или потренирайте в пясъчника. Петер Милев (беседа) 19:58, 11 август 2017 (UTC)
Шкода Ауто е едно, а Шкода е друго. --Спас Колев (беседа) 13:53, 13 август 2017 (UTC)

Междуезикова бърканица

Здравейте, имам проблем с езиковите препратки. Статиите „Четирите печата (Four Dharma seals) и Три белега на съществуване (Three marks of existence) дълго стояха предложени за сливане. В беседата обясних несъгласието си още тогава и сега след като махнах шаблона за сливане се опитвам безуспешно да ремонтирам оплетените междуезикови препратки та да сочат към съответната статия. Моля за ремонт или съвет.--ДиХри (беседа) 13:14, 12 август 2017 (UTC)

Може би да съм пропуснал нещо, но само се наложи да добавя препратката към Трите белега – другата си беше вече точна.
— Luchesar • Б/П 13:40, 12 август 2017 (UTC)
Благодаря!--ДиХри (беседа) 19:29, 13 август 2017 (UTC)

Ботевград – първият уикиград в България

Здравейте, има идея за създаване на първия уикиград в България в сътрудничество с Община Ботевград заедно с културни и образователни институции (училища, читалища, клубове, библиотеки, МВБУ Ботевград, обучителни центрове, НПО) от общината. Ще е добре да се включат повече хора, също така ще е добре да има предложения и въпроси. Повече информация: Уикипедия:Сътрудничество/Ботевград.--Спасимир (беседа) 07:51, 14 август 2017 (UTC)

Създаване на Портал

Здравейте. Имам желание да направя Портал за Коренното население на Америките, но не съм сигурен дали е време и уместно за това. Затова ще се радвам да чуя вашите мнения. Може да пишете по въпроса на беседата ми вместо тук, мисля че така ще е по-добре. Благодаря ви предварително, а и ще се радвам ако някой ентусиаст с добро сърце и навътре в нещата ми поразясни за създаването на Портала (как и какво е нужно да се направи).--Я.Запрянов (беседа) 08:46, 16 август 2017 (UTC)

Срещу авторитарната практика

Презюмира се, че допринасящите в Уикипедия са мотивирани от желанието да я подобрят. Противното би следвало да се доказва или поне да се екцплицира. Така би се премахнала неприемливата практика добросъвестни приноси да се връщат без аргумент, нещо което утвърдените администратори като че ли считат за свое право.80.72.90.183 12:16, 17 август 2017 (UTC)

Какво точно имате предвид? Прегледах приносите Ви и виждам само един изтрит текст, този в статията Изригване на Санторини. Изтрих го аз, защото добавената от Вас информация не е подкрепена със сериозен източник. Всъщност, не е посочен никакъв източник. --Молли (беседа) 12:36, 17 август 2017 (UTC)

Aсиметрията между добавяне и триене е очевидна; както в правото се доказва вина (а не невинност), триенето би следвало да е мотивирано. Дори смятам, че автоматчиците би следвало да направят невъзможна опцията 'връщане' когато не е попълнено поле 'аргумент' (със стандартни етикети, примерно, 'вандализъм', 'нелепост', и пр. но без 'други').

Иначе нищо лично, просто се чудя как в една статия реално без източници, добавеният нов параграф бива премахнат на това основание. 80.72.90.183 16:45, 17 август 2017 (UTC)
Статията има източник. В нея времето на изригване на Санторини беше дадено като 2 хилядолетие пр.н.е. Заменихте го със следното: Различни физически методи, преки или косвени, се схождат към дата от последната четвърт на 17в. пр. н.е. (около 1613), докато археолози и историци настояват за по-близка до нас дата (1550-1450).. Променяте времето с около 3500 години, без да посочите никакъв източник. Не само администратор, всеки има право да изтрие такова твърдение, както Вие сте си позволил да изтриете предишното. Също без писмена мотивация. Не се чудете, ако добавка, без приложен източник е изтрита без обяснения. Ясно е защо. Ако имате желание да продължите да редактирате, по-добре прочетете поне У:ПИ. --Молли (беседа) 17:08, 17 август 2017 (UTC)
Относно асиметрията и паралела с правото, то той е дълбоко неверен, а паралелът е неприложим - тежестта на доказателството лежи върху пишещия, а не върху триещия. Писането трябва да е мотивирано - триенето се мотивира от съмнението, при положение, че няма посочен източник или добавката противоречи на източника.--Алиса Селезньова (беседа) 18:20, 17 август 2017 (UTC)

Машинен превод на описание на картинка на деня

Струва ми се, че машинният превод стои малко нелепо (примерно "A male комодски варан on the island of Komodo..." и др. п.). По-добре без. Може евентуално линковете да сочат към български статии, когато са налични. Tropcho (беседа) 13:15, 17 август 2017 (UTC)

Съгласен. Аз бях пробвал да ги допревеждам преди, но явно се съхраняват някакви кеширани копия и накрая пак излизаха на полу-английски, полу-български. --ShockD (беседа) 13:20, 17 август 2017 (UTC)
Така като гледам не са кеширани копия, а автоматична подмяна на уики връзките в оригиналния текст. Нещата се случват тук. A преводачът :) е ботът на термининджа. Струва ми се, че лесно може да бъде пренастроен да оставя оригиналния текст и само да слага бг връзки, където са налични. Tropcho (беседа) 14:10, 17 август 2017 (UTC)
Да, точно затова говоря. Спомням си, че бях променил това и после цял ден го гледах тоя "пейзаш" усмивка. Но може би наистина ще е по-добре да си излизат само на английски, поне докато се намери доброволец да ги превежда всеки месец. --ShockD (беседа) 14:15, 17 август 2017 (UTC)
✔Готово Готово Махнах полупревода, той и без това беше експериментален (идеята му беше да се прехвърлят препратките от enwiki към нашата уики). @ShockD, ако превеждаш в Commons няма нужда да го превеждаш и тука, бота ще дръпне превода от там, единственото условие е да е направен седмица по-рано. --Termininja 07:15, 20 август 2017 (UTC)
Благодаря! Tropcho (беседа) 14:55, 21 август 2017 (UTC)

Шаблон

Некой дали може да погледне Шаблон:Taxobox - изкарва от Уикиданни кофти името на първия описал вида - пример Охридска пъстърва. Аз нещо не се ориентирах. --Мико (беседа) 06:22, 18 август 2017 (UTC)

Имало си отделен параметър за името, което се показва при такива цитирания... [1] --Спас Колев (беседа) 09:04, 18 август 2017 (UTC)

Идеи

Бих искал да споделя някои от идеите, които обсъждахме през миналата седмица с различни колеги от ЦИЕ (и не само) и какво ви е мнението за тях. Ще се радвам на отзиви дали са приложими, дали могат да бъдат от полза и т.н.

 1. Място за новодошли – идея от еврейската уикипедия: https://he.wikipedia.org/wiki/ויקיפדיה:ביכורים (няма друг линк в други уикита, засега това е само там, но първоначалните им отзиви са добри). Нужни са 2 – 3 доброволци по проекта, които проверяват отвреме-навреме приносите на новодошли потребители, предлагат избран Нов редактор на месеца, провеждат интервю или просто разговор на беседата с него – как е започнал, кога, защо и т.н. Според колегите от Израел това се отразява много добре на качеството и количестовото на приносите на новите редактори. Според тях това е различен проект от страниците за помощ или на друго място – новодошлите биха искали да видят приноса си към Уикипедия, биха искали да бъдат забелязани, да станат част от Уикипедия, а това увеличава тяхното участие.
 2. Уикиградове – QR кодове и NFC тагове и табели за сгради, улици, статуи и др. – тук Спасимир вече е започнал една инициатива – Уикипедия:Сътрудничество/Ботевград и който желае да се присъедини, е добре дошъл.
 3. Идея на Иво от Естония – участие в Wiki Science Contest – снимки от научна гледна точка: [2] - всичко, свързано с наука, за разлика от Уики обича Земята или Уики обича паметниците например. Състезанието ще се проведе през ноември 2017 г. [3] - ако има желание от страна на българската общност, бих могъл да помогна с превод и организирането.
 4. . Стратегическа дискусия – това е много важно за всички нас, но няма достатъчно обратна връзка от общностите и отделните потребители (няма дори преводи). Direction – всякаква обратна връзка е добре дошла, защото започна следващата фаза и скоро ще бъде прието каква посока ще поеме Уикипедия.
 5. . Идея на Аахим от Германия – сътрудничество между концерти и фестивали, и Wikipedia. Всъщност този проект е започнал преди 2 – 3 години и вече има качени над 30 000 снимки на състави и изпълнители от концерти и фестивали. Festivalsommer и във Фейсбук: WikipediaFestivalsommer Това общо взето е за тези които обичат музиката и са фотографи – чрез кореспонденция с организаторите се акредитира доброволец-фотограф от Уикипедия на първите ред на концерта (фестивала) – след това той ще качи изображения в Общомедия. Изненадващо много групи или фестивали се съгласяват да дадат достъп и свободни права тези снимки да бъдат качени в Общомедия – особено нови групи – те се нуждаят от популярност и слава и виждат Wikipedia като канал за увеличаване на популярността им. Акредитацията по електронна поща и кореспонденцията трябва да бъдат организирани от сдружение (или потребителската ни група – не знам дали това ще стане) като официален представител на Уикипедия.
 6. . Идеята за нов конкурс в Централна и Източна Европа – като нашите отминали Уикиигри или подобни, но в които участват страните в региона, Идеята все още не е много ясна – вероятно ще бъде във формат на въпроси за една страна и потребителите ще отговорят, но ще се опитаме да включим потребителите също и в редактирането на статии, писане на нови статии. качване на снимки в статиите и т.н. Следващата седмица може да бъде за следващата страна – докато достигнем броя на участващите страни (по принцип в момента има 27 страни в ЦИЕ). Също така може да бъде въпрос за картина, карта, може да бъде създаден по интересен начин с приятен интерфейс, бутони, върху които може да се кликне. Имахме нещо подобно миналата година, но само текст – въпроси и отговори. Отговорите се дават всеки ден и всеки може да следи верните си отговори и точки. Всъщност има много опции и място за идеи – това е нещо свързано и с въпроса как можем да включим повече хора в Уикипедия). Може да се организира с грант от WMF и този път с някои по-големи награди, не само книги – победител на първо място да отиде на някое уики събитие, второ – на срещи в ЦИЕ и т.н., всичко останало, за което се сетим, че може да е награда. Идеята ни от миналата година така и остана в развитие, тъй като започна друг конкурс и не успяхме да уточним варианти, какви грешки направихме, начини да увеличим участието, но подробностите могат да се обмислят стига да има заинтересовани.


Съжалявам, че така малко разхвърляно написах идеите, но имам и някои други неща онлайн тези дни.--Vodnokon4e (беседа) 21:36, 19 август 2017 (UTC)

По т. 3 за конкурса, Вася и аз имаме желание и най-вероятно България ще участва. --Спасимир (беседа) 18:07, 20 август 2017 (UTC)
Писах на Иво за повече подробности. При отговор и повече детайли - ще направя страниците.--Vodnokon4e (беседа) 13:16, 25 август 2017 (UTC)

Уикисреща, 23 август, кафето на Архивите

Който иска, може да заповяда на следработна уикисреща в кафето на последния етаж на Държавния архив на 23 август, след 19 часа. Аз ще разкажа за Уикимания, включително и за някои от идеите, които Vodnokon4e е описал по-горе, които също чух да се обсъждат, а Спасимир – повече за идеята за Ботевград. Спири ··· - - - ··· 17:41, 20 август 2017 (UTC)

Ще ги напиша тук, за да не забравя – награждаването на победителите от УОЗ, провеждането на Уики обича паметниците, конкурсът за научни фотографии и сътрудничеството с Българска фондация Биоразнообразие за биосферните резервати в България. --Спасимир (беседа) 18:17, 20 август 2017 (UTC)

За споменаванията и шаблона „пинг“

Преместено на Шаблон беседа:Отговор до#За споменаванията и шаблона „пинг“. --Спас Колев (беседа) 08:17, 19 септември 2017 (UTC)

Ориз с грозде

Истина е, че забравям български и все пак..., случайно открих, че (според мен) е станала някаква каша, манджа с грозде със следните понятия:

Има статия трапеза, която няма препратки към други езици и според мен е написана не с първото си значение и е без източници. Пак според мем май-близкото значение на английски е meal, макар еквивалентът да не е добър и трябва да се сложат съответните препратки. Софра пренасочва към маса (мебел), а според мен трябва да пренасочва към трапеза. Кажете ако не съм права, иначе мисля да ги поправя. О. да, и ядене пренасочва към храна, което е неправилно.--Радостина 06:33, 23 август 2017 (UTC)

Каша наистина има. Мисля, че първо трябва да направим разлика между ядене и хранене, meal, food и eating. За мене „ядене“ има двоен смисъл, а дали е така, не знам, например ядене това което се яде ли е или самият процес на хранене? Аз ги виждам така:--Termininja 09:16, 23 август 2017 (UTC)
bgwiki enwiki
Манджа - приготвено ястие ?
Хранене (в момента свързана с en:Nutrition) en:Eating
Ядене? (в момента пренасочва към Храна)
Трапеза (в момента свързана с en:Meal)
en:Meal - повод за хранене (закуска, обяд или вечеря)
Храна en:Food
Диетология (без МЕП) en:Nutrition
Софра (в момента пренасочва към Маса (мебел)) en:Sofra
Според мен софра трябва да пренасочва към трапеза или да има отделна статия. Ядене и хранене са (почти) синоними, но ядене не трябва да пренасочва към храна. Не знам просто, объркано е всичко, нека повече хора се включат...--Радостина 05:24, 24 август 2017 (UTC)
Мен ако питате, en:Meal е Ястие. --Спас Колев (беседа) 07:20, 24 август 2017 (UTC)
Ястие не е ли en:Dish (food) (свързано с Плакия)? А за en:Course (food) имаме ли дума? --Termininja 10:45, 24 август 2017 (UTC)
Да, софра е трапеза, без да са пълни синоними (и двете са маси, но трапеза е и друго); освен това не се сещам израз, в който трапеза да значи ядене (нито храна, нито хранене). Сложих там линк към речника на БАН. Но мисля, че en:Meal не е ястие, манджа, а дневните хапвания (закуска и т.н.). Трябва ни статия Ядене (процес) или Прием на храна (?), която да съответства на en:Meal, de:Mahlzeit, ru:Приём пищи, но в никой случай не трапеза (каквато сега е МЕП-а), защото осн. ѝ значение е маса.--Zhoxy (беседа) 11:43, 24 август 2017 (UTC)

Шаблон за България на олимпийските игри

Здравейте. Може ли някой да направи табличката от България на зимните олимпийски игри 2018 на шаблон ? Имам намерение да създам статиите за участието през всички години и този шаблон ще е много полезен не само за сега, но и за напред. Благодаря предварително. --Ģiverņ (беседа) 06:31, 24 август 2017 (UTC)

Има Шаблон:България на олимпийски игри – него ли търсиш? Ако не – би ли ми обяснил по-подробно как трябва да изглежда новият шаблон? --Лорд Бъмбъри (беседа) 09:22, 24 август 2017 (UTC)
Става въпрос за това.--Ģiverņ (беседа) 09:24, 24 август 2017 (UTC)
Givern:, просто копирай английския, преведи го и го създай. Бих го направил, но нямам достатъчно време.--Я.Запрянов (беседа) 10:08, 24 август 2017 (UTC)

Стефан Гецов

Някой може ли да коментира нещо, което ме озадачава. С моя редакция от 08:01, 25 август 2017 добавих по-точни дати и още награди на Стефан Гецов. Това беше в един отворен прозорец, който беше само за раздела награди, при който го запаметих. Преди това бях отворил и друг на цялата статия, след като нанесох промени като добавих за депутат отново запаметих и влизам – това е редакция 08:02, 25 август 2017. Влизам в статията и гледам, че промените ми са изтрити чрез втората ми редакция, а аз нищо не съм трил. Някой да има идея защо става така?--Ilikeliljon (беседа) 08:09, 25 август 2017 (UTC)

Защото се запаметява текстът, който е отворен за редактиране, в този случай – цялата статия. --Rumensz (беседа) 17:33, 25 август 2017 (UTC)
Чрез втората си редакция, която е на цялата страница (тя съдържа въпросния раздел и не е имала добавени награди, когато си я отворил), ти си записал промените върху първата си редакция, като така си изтрил промените от първата. Ако първо запишеш промените в цялата страница и след това запишеш промените в раздела, няма да се изтрие нищо. --ShockD (беседа) 16:24, 27 август 2017 (UTC)

Фиксиран размер в шаблона за флагчета

Моля за мнения по въпроса кой трябва да бъде фиксираният размер в шаблона за флагчета – Шаблон беседа:Флагче#Фиксирана ширина или фиксирана височина. Благодаря. --Спас Колев (беседа) 10:59, 31 август 2017 (UTC)