Уикипедия:Разговори/Архив/2018/май

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари обсъждания в Уикипедия:Разговори. Моля, не редактирайте съдържанието на страницата! Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, направете го на текущата страница.

Уики обича Земята 2018 в България

Здравейте, може би има някого, който иска да организира провеждането на фотоконкурса Уики обича Земята 2018 в България.--Спасимир (беседа) 05:53, 1 май 2018 (UTC)

ВАЖНО за всички патрульори и администратори

Има предложение от немската общност всяка отмяна на редакции да изисква потвърждение, тъй като, според тях, иначе ставали грешки. Можете да коментиратедо 4 май включително на тази страница.
— Luchesar • Б/П 07:15, 2 май 2018 (UTC)

Защо ми изтрихте биографията - тя е точна и конкретна, а Селезньова в трие най безцеремонно - потрсен съм,!!!

Emilizmirliev (беседа) 08:18, 2 май 2018 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Emilizmirliev, решението за изтриване е взето от редакторите чрез обсъждане и гласуване на Уикипедия:Страници за изтриване/Емил Измирлиев. „Селезньова“ нито по принцип „трие най безцеремонно“, нито пък в конкретния случай дори има нещо общо. Това е стандартна процедура в Уикипедия, а енциклопедията не е свободно пространство в интернет, където всеки да може да си качва биографии, независимо колко точни и коректни могат да бъдат. Вижте също У:ЗХ.
— Luchesar • Б/П 08:42, 2 май 2018 (UTC)
Изтриването вероятно е заслужено, особено ако има Конфликт на интереси. Но е и повод да обсъдим дали и кой случай е резонно да си извършва триене по У:ИОГ. Дали е правилно при гласуване 2:1 гласа да се прави? Ако няма достатъчно гласове - да отива ли в Инкубатора? И пр. --Rumensz (беседа) 09:12, 2 май 2018 (UTC)
В случая гласуването е 2:0, т.е. без възражения. Ако гласовете бяха 2:1, решението наистина можеше да бъде и друго.
— Luchesar • Б/П 09:28, 2 май 2018 (UTC)
Видях стара версия на тази статия и смятам че в онзи ѝ вид не е била за Уикипедия, уви съм изтървал последната преди да бъде изтрита. Като цяло си има конфликт на инфереси, тъй като автора и обекта е един и същ и само заради това може да се изтрие. --Скроч б. п. 09:33, 2 май 2018 (UTC)
Отгоре на всичко заплахите за съд и обещетение от 50 млн. долара ми идват малко повече --Скроч б. п. 09:42, 2 май 2018 (UTC)


”Неуважаеми цензори на Уикипедия, Не заслужавате да притежавате моята биография. Потресен съм от факта, че за 65-та ми годишнина изтрихте биографията ми, за чието създаване положих много труд! Потрсен съм от безцеремоннито отношение към мен - изтрихте биография, която никой друг не може да напише така точно освен мен! Такака цензура нямаше и по време на комунизма в България, това го няма и в книгата на Оруел “1984” Ще се постарая повече хора да разберат за позорния ви акт, а тази Селезньова е направила нещо ужасно и ще го разбере по трудния начин!

С неуважение и нестихващо отвращение към Уикипедия и нейните цензори! Емил Измирлиев, обикновен български писател, чиято биография никога няма да притежавате!!!😡 За изтритата биография ми дължите 50 милиона евро, каквато е обичайната ми такса за дребни душици като вас! “

--Предният неподписан коментар е направен от Emilizmirliev (приноси • беседа) 09:58, 2 май 2018‎ (UTC) (проверка)

Emilizmirliev, блокиран сте от мен безсрочно за отправени заплахи срещу други потребители. Обръщам ви внимание, че подобни действия могат да бъдат квалифицирани като престъпление по раздел V от действащия НК на РБ.
— Luchesar • Б/П 11:53, 2 май 2018 (UTC)

This Month in Education: April 2018

Wikipedia Education globe
Wikipedia Education globe
This Month in Education

Volume 7 | Issue 4 | April 2018

This monthly newsletter showcases the Wikipedia Education Program. It focuses on sharing: your ideas, stories, success and challenges. You can see past editions here. You can also volunteer to help publish the newsletter. Join the team! Finally, don't forget to subscribe!

In This Issue


Featured Topic

Wikimedia at the Open Educational Resources Conference 2018

From the Community

Global perspectives from Western Norway

Togh's WikiClub: Wikipedia is the 8th wonder of the world!

Aboriginal Volunteers in Taiwan Shared Experience about Incubating Minority Language Wikipedia in Education Magazine

Workshops with Wiki Clubs members in the Republic of Macedonia

Celebrating Book's Day in the University of the Basque Country: is Wikipedia the largest Basque language book?

Txikipedia is born and you'll love it

Students Write Wiktionary

From the Education Team


Presenting the Wikipedia Education Program at the Open Education Global Conference

Инструмент за графики

Здравейте, има ли възможност да се използва този инструмент: https://www.mediawiki.org/wiki/Extension:Graph в уикипедия на български.--Vislupus (беседа) 10:08, 4 май 2018 (UTC)

Може да се ползва, но все още не е интегриран в шаблони, които да се ползват в статии. Когато се ползва подобно разширение е добре да се разработят шаблони, за да се стандартизира употребата и да е по-лесно на редактори да се възползват от него. Може би в близко бъдеще ще го интегрираме за употреба в конкретни случаи. Ето пример в суров вид: --Стан (беседа) 10:20, 4 май 2018 (UTC)
Благодаря за информацията. Намерих един шаблон (https://en.wikipedia.org/wiki/Template:Graph:Chart), но не работи когато се опитвам да го използвам, може би нещо греша. --Vislupus (беседа) 11:53, 4 май 2018 (UTC)

{{Graph:Chart|width=400|height=100|xAxisTitle=X|yAxisTitle=Y|type=rect|x=1,2,3,4,5,6,7,8|y=10,12,6,14,2,10,7,9}}

В БгУ още няма програмен модул. --Rumensz (беседа) 12:03, 4 май 2018 (UTC)

CEE Newsletter - April 2018


CEE Newsletter
Volume 2 • Issue 4 • April 2018



Delivered by: MediaWiki message delivery (беседа) 14:19, 4 май 2018 (UTC)

This Month in GLAM: April 2018





Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

Как да добавя Statement в Уикиданни?

Опитвам се да добавя Statement в Уикиданни за една личност, следвайки Help-а, където пише, че отдолу на всички Statements трябва да има „add“ - но такова нещо няма... Моля за помощ! =L.Payakoff 07:00, 12 май 2018 (UTC)

Въпросът е разрешен! :) L.Payakoff 16:14, 20 май 2018 (UTC)

Финал на WikiBotevgrad

Здравейте, на 30 май 2018 г. (сряда) следобед (все още се уточнява часа, вероятно около 16 ч.) ще се открият първите табели с QR кодове в Ботевград. Ще се връчат наградите на участниците в третия етап от инициативата. В резултат на това сътрудничество с Община Ботевград, Историческия музей и библиотека „Иван Вазов“, бяха написани и разширени около 150 статии и са качени над 1000 файла – снимки, видео и аудио. С обявяване на края на инициативата дейностите не приключват. Благодаря на всички! Ще се радвам да се съберем повече хора.--Спасимир (беседа) 09:21, 17 май 2018 (UTC)

Това е страхотно, браво! --Поздрави, Петър Петров 11:02, 19 май 2018 (UTC)

Всъщност програмата е следната: В малкия салон на Народно читалище „Христо Ботев 1884“ в Ботевград от 17:15 ч. на 30 май 2018 г. ще се състои награждаването на участниците от финалния етап на инициативата, ще бъдат обобщени и крайните резултати. След това пред Часовниковата кула ще бъде открита първата табела с QR код. Наистина, много ще се радвам повече хора, редактиращи активно в Уикипедия да могат да присъстват.--Спасимир (беседа) 09:42, 23 май 2018 (UTC)

Какво ново в Уикипедия?

  • Освен потребителските настройки във всеки отделен проект, в идните дни вече ще можете да имате и глобални, общи за всички проекти настройки. Това ще ви спести излишна работа, когато сте активни едновременно в няколко проекта и искате да промените някаква потребителска настройка във всички тях. Глобалните настройки ще са достъпни от Специални:Настройки („Глобална сметка“ е друго нещо).
  • От сряда, при преглеждане на разлики между версии, ще бъде много по-лесно да бъдат забелязани абзаци, които просто са преместени, без да е променен текста в тях. Това например би позволило лесно да се провери, че при преподреждане на реплики по беседи, не е променено и тяхното съдържание. Тази възможност беше обявена преди доста време, но едва сега бива въведена във всички проекти.
  • Вече е възможно да бъде използван citoid, който генерира автоматично нужните цитирания при посочване само на URL, DOI, ISBN или друг подобен идентификатор, т.е. спестява необходимостта да се попълва ръчно цялата информация за автори, заглавия, издателства, години и т.н. Цитоид обаче изисква конфигуриране и работи само в новия редактор (както визуалния, така и този, който показва уикикода - но той пак е различен от стария редактор, който повечето от нас ползват). Ако има интерес, пишете.
  • Уикиданни вече поддържа лексикографски данни. Това ще позволи да се състави съответствие на думи между различните езици, и в някакъв момент ще промени принципно Уикиречник (с някои от вас сме разговаряли колко неефективна е сегашната система от независими уикиречници на различните езици).
  • Допълнително са забранени някои невидими Unicode символи в имената на статии.
  • Блокираните потребители, които отварят Уикипедия от мобилни устройства, вече ще виждат много по-четливи съобщения защо са блокирани.
  • Специални:Потребители вече ще има опция, позволяваща да бъдат показани само потребители, които са временно включени в някаква група (например администратори до определен срок).
  • Скоро ще има страница Special:PasswordPolicies, която ще показва какви са минималните изисквания към паролите на потребителите в зависимост от групите, към които принадлежат.

— Luchesar • Б/П 08:47, 28 май 2018 (UTC)

Благодаря за подробната информация!--Mmm-jun (беседа) 09:39, 28 май 2018 (UTC)