Уикипедия:Разговори/Архив/2018/юли

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари обсъждания в Уикипедия:Разговори. Моля, не редактирайте съдържанието на страницата! Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, направете го на текущата страница.

Въпрос относно преводна статия от чуждоезичен проект.

Здравейте колеги, тъй като не откривам конкретните пояснения тук относно поставени шаблони в чуждоезичните статии, въпросът ми е има ли другаде повече информация или ако трябва да задам въпроса си по точно:

  • Уместно ли е да се прави преводна статия от чуждо уики, ако на съответната е поставен ето този шаблон, а източниците в Българските сайтове за нея са с незначителна и ниска енциклопедична значимост!

Поздрави, --Oficialniat Б П 20:08, 2 юли 2018 (UTC)

Всяка статия от която и да е било езикова версия на Уикипедия може да се преведе на български. Ако няма източници и/или има ниска енциклопедична значимост може да бъде изтрита по бързата процедура. Ако статия няма надеждни източници и/или преценя, че има ниска енциклопедична значимост не бих я превеждал. --Стан (беседа) 20:18, 2 юли 2018 (UTC)
User:Oficialniat Питате дали при липса на източници на български език, дадена статия трябва да се предложи за изтриване? Правилно ли съм разбрал?Radiohist (беседа) 21:10, 2 юли 2018 (UTC)
Не Radiohist. Въпросът ми е само и единствено уместно ли е да се прави превод в БГ уики от En wiki, ако в основната статия е поставен шаблон Повече източници. --Oficialniat Б П 10:09, 3 юли 2018 (UTC)
User:Oficialniat Сега вече разбрах. Простете за объркването. Поздрави.Radiohist (беседа) 12:41, 3 юли 2018 (UTC)
За нищо User:Radiohist. Аз ви се извинявам че изпаднах в "конкретика" по въпроса. Лош навик който пречи понякога, но в случаят държах да бъда точно изразяващ се юзер. Поздрави, --Oficialniat Б П 13:35, 3 юли 2018 (UTC)

Дължина на главните реки в България

Здравейте, преглеждам Статистически годишник 2017 на НСИ и впечатление ми направиха дължините на главните реки в България. Има доста големи разлики от описаните източници. Аз си ги обяснявам с това, че в справочниците се ползват едни и същи данни от няколко десетилетия, които не са били актуализирани. Ако проявявате интерес може да видите стр. 17. Въпросът ми е какво да направим, дали да се вземат предвид данните от Статистическия годишник и да бъде актуализирана информацията за реките или не.--Спасимир (беседа) 08:00, 4 юли 2018 (UTC)

В този статистически справочник има немалко странности - примерно откривам липсата на планината Боздаг и най-високия ѝ връх у нас Чиплак баир (в списъка "Планини в България"). За сметка на това вътре са всички местни планинки в областта Краище, които обзалагам се, няма да видите в статистическите справочници преди 1944 г. Поздрави, --Dido3 (беседа) 09:14, 4 юли 2018 (UTC)
Разликата между поместените тук данни за територията и публикуваните в ,,Статистически годишник 1986" се дължи на новата технология, използвана за изчисляването им. (с. 12)
Данните в годишника са ок.--Чигот (беседа) 05:51, 5 юли 2018 (UTC)
Това разяснение се отнася за територията (площта) на България.--Спасимир (беседа) 06:46, 5 юли 2018 (UTC)
Да, но отговаря на поставения въпрос.--Чигот (беседа) 10:14, 5 юли 2018 (UTC)

Предложение: Временно затваряне на българската Уикипедия

Архив Това гласуване вече не е актуално.

Здравейте колеги. Предлагам българската Уикипедия да бъде временно затворена, в знак на протест във връзка с новата директива за авторското право на ЕС, застрашаваща свободния Интернет. Повече информация тук . Quickfingers (беседа) 21:24, 4 юли 2018 (UTC)

+1 — Luchesar • Б/П 09:10, 5 юли 2018 (UTC)
Добрата новина е, че проектодирективата е отхвърлена! Предлагам това гласуване да бъде затворено.--Спасимир (беседа) 11:47, 5 юли 2018 (UTC)
Евродепутатите отхвърлиха спорната директива за авторското право
С 318 гласа "против" и 278 "за" евродепутатите отхвърлиха спорната директива за авторското право, чиито противници твърдят, че рискува да наложи безпрецедентна цензура в интернет. Сега текстовете, които притесниха активистите за свободата на мрежата, ще бъдат разгледани на пленарно заседание на европарламента през есента.
— Luchesar • Б/П 11:51, 5 юли 2018 (UTC)

А, все пак, някой от Вас разбрали за какво се притеснява Уикипедия? То и сух режим имаше, и ембарго, и освен по-високи цени и мафия, нищо различно не се получава. Срещу прогреса не се върви. --Rumensz (беседа) 07:29, 6 юли 2018 (UTC)

Подравняване на колони в таблица

Здравейте! Един от най-досадните проблеми в уикитаблиците е невъзможността лесно да се подравняват колони (освен когато искаме да подравним всички колони на таблицата в една посока). Обикновено за да се направи това трябва към всяка клетка да се добави или style="text-align:center", или align="center" (което не се поддържа в HTML5), или направо данните да се обвият в <center>...</center> (което не се поддържа в HTML5 стандарта и трябва да се мигрира към семантично правилен вариант), или чрез новосъздадения шаблон {{center|...}} (който реално добавя <div class="center" style="text-align:center;width:auto; margin-left:auto; margin-right:auto;">...</div>). Всички тези варианти изискват доста код, при което уикикода на таблицата става излишно раздут и по-труден за разбиране от по-младите редактори. По тази причина разгледах вариантите да се реши този проблем възможно най-елегантно. Спрях се на следното решение, за което ще ви помоля да си кажете мнението: Създадох отделни класове за колони от 1 до 9, чрез които се подравнява в ляво, център и дясно. Те се добавят на самата таблица, без значение дали е чиста таблица с уикикод, уикитаблица или чист table таг (които в скоро време ще започна да чистя по разбирами причини). Ето пример:

{| class="wikitable col-1-right col-2-center col-3-left"
|+ Уикитаблица: Първата колона в дясно, втората центрирана, третата в ляво
! колоooooooooooooooooooooooooooна 1
! колоooooooooooooooooooooooooooна 2
! колоooooooooooooooooooooooooooна 3
|-
| ред 1, клетка 1
| ред 1, клетка 2
| ред 1, клетка 3
|-
| ред 2, клетка 1
| ред 2, клетка 2
| ред 2, клетка 3
|}
Уикитаблица: Първата колона в дясно, втората центрирана, третата в ляво
колоooooooooooooooooooooooooooна 1 колоooooooooooooooooooooooooooна 2 колоooooooooooooooooooooooooooна 3
ред 1, клетка 1 ред 1, клетка 2 ред 1, клетка 3
ред 2, клетка 1 ред 2, клетка 2 ред 2, клетка 3
{| class="center col-3-left"
|+ Таблица с Уикикод: Всички центрирани, третата подравнена в ляво
! колоooooooooooooooooooooooooooна 1
! колоooooooooooooooooooooooooooна 2
! колоooooooooooooooooooooooooooна 3
|-
| ред 1, клетка 1
| ред 1, клетка 2
| ред 1, клетка 3
|-
| ред 2, клетка 1
| ред 2, клетка 2
| ред 2, клетка 3
|}
Таблица с Уикикод: Всички центрирани, третата подравнена в ляво
колоooooooooooooooooooooooooooна 1 колоooooooooooooooooooooooooooна 2 колоooooooooooooooooooooooooooна 3
ред 1, клетка 1 ред 1, клетка 2 ред 1, клетка 3
ред 2, клетка 1 ред 2, клетка 2 ред 2, клетка 3

Ако не се намери по-добър вариант и/или няма против, ще добавя нужната документация в Уикипедия:Таблици. --Стан (беседа) 22:14, 5 юли 2018 (UTC)

Stack Exchange изглежда на същото мнение. По принцип има и phab:T2418, но без особена активност.
— Luchesar • Б/П 08:53, 6 юли 2018 (UTC)
Iliev: Реализацията ми е точно от там. Хубаво е, че си писал във Фабрикатора. Дано се замислят да добавят малко повече класове като базови, за да има съвместимост между различните езикови версии. Още по-добре ще е да ги вградят и например можем да дефинираме това с атрибут и стойност col1=left. --Стан (беседа) 16:03, 8 юли 2018 (UTC)
Този вариант е добър. Друга идея е да бъдат добавени класове за индивидуално подравняване на текста – напр. class="right", class="left" (class="center" вече го има). Пак ще е тромаво за таблиците, но пък ще е по-кратко в сравнение с повечето сегашни варианти. Ще е по-лесно и в случай че е необходимо да се замества остарелия атрибут align=, ако последният отпадне напълно, в бъдеще. Дали ще е полезно (приложимо) – незная. Ако е приложимо, то класовете ще могат да бъдат използвани и при повечето тагове, извън таблиците – напр. <div class="right">, <p class="right"> и т.н. --Ted Masters (беседа) 11:09, 6 юли 2018 (UTC)
align="center" ще трябва да се изчисти в бъдеще понеже не се поддържа в HTML5 стандарта. Ще трябва да развием малко документацията за подобни неща. За съжаление с подобни почиствания английската уикипедия е доста зле и постоянно от там се вкарват подобни неща. По отношение на класовете class="right", class="left" и class="center" трябва много да се внимава, защото имат различна семантика и понякога различна интерпретация т.е. ще изисква допълнителна работа в CSS за да се прецизира дали е float или align, и за какъв елемент се ползва. Когато таблица има class="center" не се знае дали центрираме самата таблица или данните в клетките (в момента ползваме center за клетките, а centered за самата таблица). От друга страна не е желателно да се правят много промени по common.css, тъй като при пренос на уикитекст от други езикови версия на Уикипедия може да има разлика във визуализацията. --Стан (беседа) 11:56, 6 юли 2018 (UTC)
Хм, не се бях замислил, че това може да доведе до объркване с float. Идеята беше за text-align. Пренасянето на текст от едно уики на друго (при разлика в кода на класовете в различните Common.css) вероятно ще доведе до повече неопределени резултати (грешки) във визуализацията, въпреки че и сега си стават тия неща. От друга страна обаче, колкото по-голяма е разликата, толкова по-голяма е вероятността за непредвидени резултати. Другият път ще се опитам да преосмисля всички възможни фактори. Благодаря за разяснението! :-) --Ted Masters (беседа) 13:21, 6 юли 2018 (UTC)

Динамични карти в статиите

До тоя момент новите карти в статиите представляваха просто картинки, върху които можеше да се щракне, и едва тогава да бъдат увеличавани, намалявани и местени. Сега вече ще бъде възможно това да става в самите статии: с колелото на мишката, когато курсорът ѝ е поставен върху картата, с бутоните +-, както и с теглене за преместване на картата.[1]
— Luchesar • Б/П 09:02, 6 юли 2018 (UTC)

Страхотно --Скроч б. п. 10:14, 6 юли 2018 (UTC)

This Month in GLAM: June 2018





Headlines
Read this edition in fullSingle-page

To assist with preparing the newsletter, please visit the newsroom. Past editions may be viewed here.

Има ли някакъв начин да спрем този централизиран спам? Мисля, че ще е по-добре ако отива в нарочна страница, а тук се дават само препратки натам. --Поздрави, Петър Петров 12:08, 9 юли 2018 (UTC)

Миналата година писах на човека, който ми спами и личната поща, но без резултат. Сега премахнах връзката към Разговори от тук, което уж трябва да ни отпише от абонамента - да видим дали ще проработи. Между другото бяхме единствените, абонирали страницата си за разговори там усмивка По принцип ни трябва нещо такова. --ShockD (беседа) 12:28, 9 юли 2018 (UTC)
От този списък би трябвало да идва абонамента. Иначе тази страница би вършила работа Уикипедия:Новини.--Спасимир (беседа) 13:09, 9 юли 2018 (UTC)
А, супер, мерси и на двама ви. Добавих да спами в Уикипедия:Новини. Да го махаме съвсем е прекалено радикално според мен, нека го има за който иска. Пък после пак може да говорим като мине известно време. --Поздрави, Петър Петров 13:22, 9 юли 2018 (UTC)
Било е добавено от Потребител:Spiritia [2]. --Поздрави, Петър Петров 13:29, 9 юли 2018 (UTC)
Да, мисля, че имаше предложение от нейна страна и след като нямаше против, беше добавена тази страница.--Спасимир (беседа) 13:34, 9 юли 2018 (UTC)
Да, няма да го махаме, просто отива на друга страница. --Поздрави, Петър Петров 15:30, 9 юли 2018 (UTC)
Пренасочих и This Month in Education. --Поздрави, Петър Петров 15:32, 9 юли 2018 (UTC)
Тогава сигурно и за CEE Newsletter трябва. Спири ··· - - - ··· 06:03, 13 юли 2018 (UTC)
А какви ценни идеи - Wiki Loves Pride/Wiki Loves Lukovmarsch! ;-)--Rumensz (беседа) 07:27, 13 юли 2018 (UTC)
Да, благодаря! --Поздрави, Петър Петров 06:47, 14 юли 2018 (UTC)

Картинка на деня от Общомедия

Нещо не е както трябва с тази картинка. Въртят се едни и същи, а това марабу в момента го виждам сигурно за 20-ти път в последните два месеца. Картинката на деня в Общомедия днес е съвсем друга - https://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page . --Ģiverņ (беседа) 13:20, 10 юли 2018 (UTC)

Ботът, който я поддържаше вече не работи. Преправих шаблона изцяло - сега картинката се актуализира автоматично (чрез бот в Уикиданни). Описанието на български се взима от Шаблон:Картинка на деня в Общомедия/Описания - ако има кой да го преведе се показва, ако не - просто няма описание. --Спас Колев (беседа) 07:36, 13 юли 2018 (UTC)

Hello. As I understand, both these page are about the same animal taxon (although I didn't really delve into). Is it possible to merge two these pages into only one? Also pay attention that Безчерепни is for now linking with the wrong interwikis. Sorry that the message is not in Bulgarian; thanks in advance. --Wolverène (беседа) 16:00, 10 юли 2018 (UTC)

Hello. So it seems - both of them are Acrania or Cephalochordata. Maybe these taxons have been merged at some point? As far as I can tell Безчерепни is essentially the Russian loanword for the same taxon but I'm definitely not an expert. Termininja: - are you available for a quick fix? If not then I'll handle this myself. Cheers and thanks for notice. --ShockD (беседа) 07:56, 11 юли 2018 (UTC)
According to en:Cephalochordate there are 2 separate taxons, Acrania is subdivision of Cephalochordate. --Спас Колев (беседа) 12:48, 11 юли 2018 (UTC)
On English wiki Acrania doesn't have a separate article and on French wiki Acrania redirects to Cephalochordate. It's a mess really. --ShockD (беседа) 14:39, 11 юли 2018 (UTC)

Важни промени в правата на администраторите

Преместено на Уикипедия беседа:Администратори#Важни промени в правата на администраторите. --Спас Колев (беседа) 11:01, 16 август 2018 (UTC)

Изписване на кода за посочване на източници.

Как трябва да изпиша кода когато посочвам като източник url адрес или име на страница.? Кое в кода става автоматично? --Предният неподписан коментар е направен от Brassmonger (приноси • беседа) 12:41, 11 юли 2018‎ (UTC)

Brassmonger, вижте страницата Уикипедия:Цитиране на източници. Ако все още имате неясноти, не се колебайте да питате пак.
— Luchesar • Б/П 14:50, 11 юли 2018 (UTC)

Изписване на напомняне за неточност на информация и липса на източници.

Напомнянето че липсват източници автоматично ли се създава или се изписва от потребителя.? --Предният неподписан коментар е направен от Brassmonger (приноси • беседа) 12:00, 13 юли 2018‎ (UTC)

Ако става дума за Шаблон:Без източници, то той се добавя ръчно. Когато пишете на беседи и страницата за разговори трябва да подпишете мнението си чрез третата иконка от лентата с инструменти в режим на редактиране, което генерира следния текст в кавичките "--~~~~" --Стан (беседа) 12:46, 13 юли 2018 (UTC)

Подобрени статистики

Подобрили са визията на персоналните статистики за брой редакции. Браво! Особено ми хареса графиката за дневната часова активност през седмицата. --Rumensz (беседа) 04:34, 14 юли 2018 (UTC)

Молба към всички администратори, редактори и т. н.

прехвърлено от Потребител беседа:Молли

Предлагам да се намери начин да се спре за в бъдеще следният начин на писане при редактиране (примерът е от https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B0): агората (вижте в кода в статията: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B0, тъй като тук излиза "нормално" на външен вид, търсете само "агора" (без кавичките)). Предполагам, че без обяснения разбирате защо. Това ме отблъсква от редактиране най-много, тъй като не позволява проверка на правописа, каквато ползвам задължително във Firefox и каквато очевидно не ползват много редактиращи, защото има елементарни правописни грешки, и ползване на функцията Find. Xakepxakep (беседа) 20:50, 13 юли 2018 (UTC)

Не разбирам. Какво ѝ е на агората? --Молли (беседа) 06:14, 14 юли 2018 (UTC)
Според мен става дума за уикисинтаксиса за вътрешни препратки: [[агора]]та. Вярно е, че така при търсене на „агората“ в уикикода не се намира, но пък ако искате WYSIWYG редактор може да ползвате визуалния. На мен този синтаксис много ми харесва, защото позволява избягването на повторения, примерно [[агора|агората]]. --Поздрави, Петър Петров 06:31, 14 юли 2018 (UTC)

Архивирано (затрито) с усмивка

Още веднъж се налага да повдигна темата, защото там, където я обсъждахме, тя изчезна. без да е обсъдена. Архивирано с усмивка (обърнете внимание на последното написано в дискусията). занимателно четиво Няма да давам квалификации, щото както каза Luchesar в архивираната дискусия, съм стар и мъдър и трябва да уважавам проблемите на някои редактори. Ето това е затрито, включително 7 страничния труд на колегата, редактор и администратор Luchesar. Защо не се прави както прави Алиса Селезньова в нейната беседа ли? Ами защото има правила. Едно от тях е описано тук: У:АРХ. Лесно е намерите къде пише "Затова се архивират само приключили нишки.". И лесно е да се обясни какво и защо прави другия колега редактор и администратор Алиса Селезньова. Е, всеки сам да си го обяснява. Но за мен това е неприемливо поведение за редактор! При това повтарящо се! Въпреки забележките на няколко колеги администратори. Както е видно от архива. За това пиша тук, Алиса Селезньова няма да може да игнорира и архивира мнението на колегите. --Uroboros беседа 21:00, 16 юли 2018 (UTC)

Все пак не забравяйте, че сме след Боливия и Македония..... --Stanqo (беседа) 08:34, 17 юли 2018 (UTC)
Имаш лайк от мен. В търсенето, къде е заровено кучето. --Uroboros беседа 18:53, 17 юли 2018 (UTC)

Огромно бяло поле в началото на списъка за наблюдение

Преместено на МедияУики беседа:Gadget-WatchlistTopSectionWidgetFix.css#Огромно бяло поле в началото на списъка за наблюдение. --Спас Колев (беседа) 11:04, 16 август 2018 (UTC)

Поискан източник

Някой сеща ли се защо, когато маркирам искане за източник само на конкретен текст, посивява само част от него, а не целият? Тук например. --Молли (беседа) 17:41, 18 юли 2018 (UTC)

Нямам идея, но явно посивяват само имената/заглавията/думите (и текста), които са без линк към друга страница. Ето вижте как беше в страницата на „Вдовицата в бяло“ (подраздел В България) преди да се изтрие информацията без източник.Radiohist (беседа) 17:51, 18 юли 2018 (UTC)
На всеки параграф ново искане - аз така правим. --Мико (беседа) 18:00, 18 юли 2018 (UTC)
Да. Това се случва при наличие на празен ред, тоест завършване на параграфа и започване на нов. Трябва всеки параграф да се огради поотделно с шаблона, за да се оцвети текстът. Този проблем е заради <span> тага (в самия шаблон), който е за inline елементи. При обграждане на множество параграфи води до подобни ефекти – посивява само първият параграф, а останалите не. --Ted Masters (беседа) 18:10, 18 юли 2018 (UTC)
Проблемът е по-скоро заради начина, по който МедияУики изобразява текста. Всеки абзац е ограден с < p > тагове, и тъй като < span > се оказва вътре в тях, той трябва да бъде (и явно автоматично бива) затворен при затварянето на < p > тага в края на абзаца. Ще помисля дали има начин да избегнем това, но иначе действително добрата практика е да не се огражда повече от един абзац наведнъж. Освен всичко друго, иначе може да бъде трудно да се прецени къде е края на шаблона, особено ако са оградени много абзаци наведнъж.
— Luchesar • Б/П 18:48, 18 юли 2018 (UTC)
Според мен преди нямаше такъв проблем. Но не пречи да се огражда и абзац по абзац, няма проблем. Благодаря на всички. --Молли (беседа) 18:54, 18 юли 2018 (UTC)
Хм, конфликт на редакциите усмивка. Промених <span> на <small>. Въпреки че пак ще дава грешки, то поне визуализацията е както трябва. --Ted Masters (беседа) 18:59, 18 юли 2018 (UTC)
Това прилича на бъг. small се копира върху всичките абзаци вътре в p таговете, докато span - не. Тоя шаблон въобще създава проблеми със Специални:LintErrors.
— Luchesar • Б/П 19:09, 18 юли 2018 (UTC)
Вероятно е бъг, но ако целта е да се визуализира добре, този вариант ми се струва малко по-добре. И двата тага водят до проблеми с LintErrors. Незнам. Ако предишният вариант е по-добре, моля, някой или да ми отмени редакцията, или да пише тук, за да си я отменя аз. --Ted Masters (беседа) 19:23, 18 юли 2018 (UTC)
Бях се замислил, че някой заменяше < big > и < small > със съответните < span style="font-size: ..." >, а сега видях, че си бил точно ти. :-D Но, да, тук проблемът наистина възниква при ограждане на повече от един абзац, заради неправилното вмъкване на таговете един в друг. Чудесно е, че си намерил начин да го закърпиш, но подозирам, че и това ще работи довреме, затова най-хубаво е наистина просто да използваме шаблона само в рамките на един абзац - или действително да измислим по какъв друг начин да форматираме текста, така че да избегнем автоматично генерираните за абзаците < p > тагове. Именно те „разкъсват“ нашия таг, въвеждащ сивия цвят.
— Luchesar • Б/П 19:37, 18 юли 2018 (UTC)
За big и small, признавам, виновен съм. Май се престаравам в чистенето на грешките. :-) Най-удачният вариант е да се огражда всеки параграф – така се избягват и LintErrors. А в бъдеще дано се измисли нещо, което би могло да „отрязва“ <p>...</p> таговете. --Ted Masters (беседа) 20:26, 18 юли 2018 (UTC)

Какво ново в Уикипедия?

  • За всички потребители вече е включен по подразбиране новият списък за наблюдение. Той прилича на новите последни промени, които вече би трябвало да сте забелязали. Списъкът водеше до разместване на {{Последни промени}}, но този проблем вече е решен (за повече информация, вижте #Огромно бяло поле в началото на списъка за наблюдение).
  • Глобалните настройки, за които вече бе писано, най-после работят. Можете да ги намерите в Специални:Настройки --> Основна информация. Накратко, това са настройки, които ще бъдат валидни за всички проекти на Фондацията: уикипедиите на други езици, Общомедия, Уикиданни и т.н.
  • В Специални:Дневници/create можете да виждате всички създадени страници, включително и тези, които междувременно са били изтрити.
  • Обновени са новите статистики на Уикипедия. Вече е възможно да виждате посещенията по отделни страни.
  • Ако не сте променяли настройката списъкът за наблюдение да показва редакции от последните 3 дни, това ще бъде променено на 7 дни. Ако сте го променили, ще се запази въведената от вас продължителност.

— Luchesar • Б/П 19:02, 18 юли 2018 (UTC)

Помощ с превод

Хванах си беля с Франсиско Гоя ;-), ама нали съм инат, ще я пиша. Стигнала съм до раздел „El capricho y la invención“ и искам да питам има ли утвърден термин на български? Засега съм го превела „каприз и изобретение“, ама може и „измислица и сътворение“ или „фантазия и изобретение“ и един куп други художествени преводи. Проблемът е има ли утвърден превод? След това следва „Los Caprichos“, което ако може да се вярва на статията Капричос е влязло на български като.... Капричос, звучи ужасно на руско-испански ама явно така е решил някой да се нарича... ако знаете със 100% сигурност как са преведени тези двете неща на български, моля уведомете ме.--Радостина 19:13, 18 юли 2018 (UTC)

Франсиско Гоя - Капричос --Rumensz (беседа) 19:20, 18 юли 2018 (UTC)
Колкото и да ми е неприятно, явно второто е влязло така, а първото?--Радостина 19:59, 18 юли 2018 (UTC)
За някаква ориентация – [3] и [4]. Може би „Прищявки и измислици“, защото той се е боял от Инквизицията. --Rumensz (беседа) 15:56, 19 юли 2018 (UTC)
Или „Приумици и измислици“? --Mmm-jun (беседа) 17:03, 19 юли 2018 (UTC)
В оригинал са в единствено число и думата изобретение/творение трябва да остане. Явно няма утвърден термин на български, не искам да го оставям „капричо и инвенсион“ докато не е влязло така в употреба :-))). Ще видя в контекст как ще е най-добре, може би най-подходящо ще е „фантазия и творение“... ако все пак намерите някъде утвърден термин, сигнализирайте.--Радостина 17:45, 19 юли 2018 (UTC)
май само капризи им викаме--Uroboros беседа 18:53, 19 юли 2018 (UTC)
Според мен този раздел трябва да се именува „Творчески капризи“! Все пак става дума за известен художник, а не за житейските капризи на фолк-певица, футболист или политик. --Oficialniat Б П 20:10, 19 юли 2018 (UTC)
Всъщност съм съгласна с Uroboros, че Капричос е най-добре „Капризите“ на български, защото осмива капризите на аристократите и духовенството. Не знам кой [...] е решил да ги нарече Капричос, което ако механично човек сложи ударението на о-то получава руско звучене и отделно нищо не значи на български. Проблемът е с второто. Oficialniat, не може да е творчески капризи, прекалено много се имества смисъла. Английската статия е много лоша, испанската макар да е избрана е разводнена и основно превеждам от френската, която ми харесва, но там думичките са същите, ще я мисля, но моля, давайте предложения.--Радостина 01:07, 20 юли 2018 (UTC)
В „История на изкуството“, т.4 от 2014 г. си е оставено просто Капричос. За съжаление El capricho y la invención не е споменато. Според мен не е добре да правим превод, по-добре си го остави в оригинал, както всъщност си направила. --Молли (беседа) 06:58, 20 юли 2018 (UTC)

Превод: Видени/невидени промени

Покрай подобрения списък за наблюдение попаднах на следните низове, чийто превод не ми звучи добре:

Предлагам следния превод:

  • Seen changes‎ – Прегледани промени
  • Unseen changes‎ – Непрегледани промени
  • Mark all changes as seen‎ – Отбелязване на всички промени като прегледани

Моля за мненията ви. — Борислав 16:00, 20 юли 2018 (UTC)

Звучи по-добре, но дали пък няма да се бърка с „патрулирани“? Би било необичайно, но ако ще е „(не)прегледани“, не знам дали няма да е по-добре да се добави „...от мен“.
— Luchesar • Б/П 16:11, 20 юли 2018 (UTC)
То дори не трябва да се обсъжда ;-). И ако натиснете там бутончето за превод, то ще ви даде точно прегледани и непрегледани, според мен няма никакво объркване с патрулирани и непатрулирани. Така че зелена светлина, Бориславе. --Радостина 16:15, 20 юли 2018 (UTC)
Бутончето за превод дава „прегледани“, просто защото току-що ShockD ги е променил.
— Luchesar • Б/П 16:18, 20 юли 2018 (UTC)
✔Готово Готово Поправих ги, тъй като се оказа, че са мое дело от миналата година, когато този нов списък го е нямало и не съм знаел какво точно превеждам. С патрулирани не би трябвало да се бърка - там промените се водят проверени. Във всеки случай, моля, чувствайте се свободни да редактирате преводите, аз дори не ползвам този списък, така че контекстът може да ми убягва. --ShockD (беседа) 16:19, 20 юли 2018 (UTC)
Ти много добре си бил направил, че си въвел преводи, пък дори да не са били супер перфектни. За бъркането не съм сигурен, но в крайна сметка ще си проличи. И само по принцип да напомня, че като се вземе окончателно решение, трябва да се променят и локалните съобщения: MediaWiki:Rcfilters-filter-watchlistactivity-seen-label, МедияУики:Rcfilters-filter-watchlistactivity-unseen-label, MediaWiki:Rcfilters-watchlist-markseen-button.
— Luchesar • Б/П 16:24, 20 юли 2018 (UTC)
Упс, мислех, че преводът е автоматичен, извинявам се, Лъчо. ShockD, няма никакъв проблем, по-добре да има превод, отколкото нищо.--Радостина 19:38, 20 юли 2018 (UTC)
ShockD: Не се притеснявай, преводът на МедияУики не е лесно нещо и постоянно се налага да превеждаме неща, които все още (или изобщо) не виждаме. Мисля, че е време да си направим речник в translatewiki, за да уеднаквим терминологията. Iliev: Ако се промени глобално (в translatewiki) и локалното е същото, трябва локалните преводи да се изтрият, за да не ни объркват допълнително работата. Възниква въпросът за „Seen“ и „Unseen“ vs „Reviewed“ и „Not reviewed“. Reviewer (което в момента е преведено като Рецензент, за което също трябва да се помисли) е вид потребител, който нямаме в bgwiki. Имаме само Патрульори, които съвсем грубо преглеждат промените (обикновено за вандализми), докато Reviewer-ите го правят по-детайлно. Отбелязаните промени от Reviewer-а са обозначени като „прегледани“, което ми се струва ОК, имайки предвид, че тези промени/версии не са просто видени, а прегледани и са отбелязани като прегледани. Едно е да видиш промяна, друго е да я прегледаш. --Стан (беседа) 21:08, 20 юли 2018 (UTC)
Не знам дали го описах много точно, за това ще дам пример. Когато отвориш списъка за наблюдение ти „виждаш“ промените и те се отбелязват като видени от теб. Когато щракнеш „разл“ можеш да прегледаш конкретна промяна и да я отбележиш като прегледана (ако си Reviewer) или като патрулирана (ако си Патрульор). За повече информация вижте: en:Special:ListGroupRights --Стан (беседа) 21:20, 20 юли 2018 (UTC)
При настоящата версия на софтуера промените се отбелязват като seen едва когато отвориш страницата с разликите (diff=...). Самото отваряне на списъка за наблюдение не се отразява на атрибута seen/unseen.
Предлагам Reviewer да се преведе като Проверител, а reviewed и not reviewed – като проверени и непроверени. Оттеглям предложението, ще се бърка с групата Проверяващи. — Борислав 06:10, 24 юли 2018 (UTC)
Не е ли по-добре да се преведе като показвани/непоказвани. Когато отвориш списъка те се показват - не е задължително да си ги видял :) --ikonact (беседа) 04:29, 21 юли 2018 (UTC)
Не е лош вариант, трябва да се види дали някъде не се ползва shown/unshown или displayed/undisplayed като термини за редакции. --Стан (беседа) 07:37, 21 юли 2018 (UTC)
Мнението ми напълно съвпада с това на Стан по същите причини - тоест видени е по-добре - прегледани е другото. --Мико (беседа) 06:38, 24 юли 2018 (UTC)
С малко закъснение ако някой ден въведем Reviewer предлагам да го преведем като Коректор. Не е перфектен термин защото дейността е по-скоро редакторска, но редактор вече го използваме открай време за всички пишещи, но пък ще избегне обърквания. Рецензент е неприемливо в случая защото рецензентът пише рецензии а това е съвсем друга история. --Сале (беседа) 10:28, 14 август 2018 (UTC)

Покана за избор на делегати и предложения за теми за ЦИЕ Среща 2018 в Лвов

Поставям тук превод на писмото за ЦИЕ срещата на 2018, което дойде вчера в пощенския списък на Уикимедианските общности от Централна и Източна Европа. Снощи по време на Уикимания имаше и ЦИЕ среща, на която със Спасимир и Vodnokon4e присъствахме, и бяха обявени допълнителни подробности.

Уважаема ЦИЕ общност,
Както знаете, Уикимедианската среща на Централна и Източна Европа за 2018 г. ще се проведе на 13-15 октомври в Лвов, Украйна и се организира от Уикимедия Украйна. Днес имаме за вас две обявления:
1) Регистрацията на Срещата е отворена.
Всяко сдружение / потребителска група / общност от ЦИЕ може да изпрати двама делегати, за които от бюджета на конференцията ще бъдат покрити разходите за транспорт и настаняване. В апликационните си форми, тези делегати трябва да представят препратка към решението на борда, групата или общността си, с което са одобрени за представители.
Сдружението / потребителската група / общността може (и е добре дошла) да изпрати и повече участници, но техните разходи трябва да се поемат от съответното сдружение или участник.
Искаме конференцията да бъде разнообратна и продуктивна. Насърчаваме сдруженията и общностите в ЦИЕ да излъчат разнообразни представители. Приветстваме участници, които ще върнат в общността си своя опит и ще го споделят. Вижте повече подробности на страницата в Мета: https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_CEE_Meeting_2018/Participants
Апликационната форма се намира на адрес: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSesWvlxUuaHtF8eK8BzZ2d3bdOFDcbnrWzo_1W8nhsDz0_g5A/viewform
Регистрацията приключва на 10 август 208, 23:59:59 (UTC).
2) Също отворена е и поканата за предложения за теми на конференцията.
Предложенията трябва да са свързани с една или повече от темите, подбрани на база на предварителното проучване. Крайният срок за подаване на темите е 26 август 2018, 23:59:59 (UTC).
Списъкът с темите и насоките за подаване на предложения могат да се намерят на адрес: https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_CEE_Meeting_2018/Submissions
Ако имате някакви въпроси, моля свържете се с нас на ceem2018@wikimedia.org.ua и с радост ще ви помогнем.
Очакваме ви с нетърпение в Лвов.
От името на екипа на Уикимедианската ЦИЕ среща 2018,
Микола Козленко (NickK)
Заместник-председател на Борда на Уикимедия Украйна

Слагам превод на страницата в Мета с инструкциите за избор на участниците.

Групи участници
  • Група 1: участници, които имат пътна стипендия от сдружението или потребителската група, която представляват. Няколко по-големи организации в региона имат средства в годишния си бюджет за такива случаи.
  • Група 2: участници, които кандидатстват за пътна стипендия от организаторите на Уикимедия ЦИЕ Среща 2018 като представители на своето сдружение / потребителска група / общност. В бюджета на конференцията има средства за около 60 пътни стипендии за такива участници.
  • Група 3: лектори по покана.
Критерии

Участниците на срещата се очаква да представляват своите сдружения / общности на конференцията. По тази причина е силно препоръчително участниците да са избрани от общността и да предоставят препратка към съответната уики дискусия / решение на борда и т.н.

Всяка общност от ЦИЕ може да изпрати двама делегата, чиито разходи за пътуване, настаняване, виза и т.н. ще бъдат поети от бюджета на конференцията. Сдружението / общността може, и се насърчава, да изпрати допълнителни участници, но разходите по тяхното участие следва да се поемат от сдружението или самите участници.

Ако има повече кандидати за стипендии, отколкото организационния екип на срещата може да предвиди, смятаме да поканим най-активните и ангажирани уикимедианци, основно на база техните предложения за теми (ако са подали такива) или историята на техните онуики и офуики сътрудничества.

Правила за избор на делегати

За да бъде успешна конференцията е от ключово значение сдруженията / общностите съзнателно да изберат своите делегати. Участниците трябва да дойдат в Лвов, за да учат и да споделят наученото, но също и да върнат информацията и наученото обратно в тяхната общност. Търсим делегати, които ще бъдат активно ангажирани преди, по време и след конференцията и са в позиция да представляват общността си. Идеалните кандидати са хора, които:

  • са ангажирани с процесите на вземане на решения в организацията си,
  • полагат усилия да формират бъдещето на движението,
  • специалисти по сътрудничествата,
  • ръководят програми.

Слагам превод и на страницата от Мета за предложенията за теми.

Необходимо е да отбележа, че вчера по време на ЦИЕ срещата на Уикимания, бях официално поканена за член на програмния комитет на срещата, т.е. именно екипът, който разглежда предложенията. Като вътрешна информация, веднага мога да кажа, че тази година с приоритет ще бъдат форматите тип работилница, обучение и дискусии за стратегията на Уикимедия '2030 за разлика от предишни години, когато основната част от програмата бяха презентациите на локални проекти.

На базата на резултатите от проведеното проучване, Програмният комитет реши, че следните списък от теми трябва да бъдат взети предвид, когато се подават предложенията за лекции, работилници и дискусионни панели:

  1. Стратегически дискусии:
    • Повишаване нивото на сътрудничество на ниво общности.
    • Нови трансгранични проекти – вместо или в допълнение към ЦИЕ Пролет.
    • Привличане на нови редактори и създаване на комфортна среда за тях.
    • Развиване на малките общности.
    • Внедряване на Уикимедианската стратегия 2030 strategy в региона на Централна и Източна Европа.
    • Неравнопоставеност на половете.
  2. Развиване на капацитета:
    • Създаване и развиване на местните общности. Признаване от Фондация Уикимедия. Подкрепа за малките общности.
    • Уикиданни и интеграцията им в локалните уикита.
    • Привличане на нови редактори.
    • Комуникиране с партньори (outreach), конкретно в областта на образованието.
    • Разрешаване на конфликти.
    • Справяне с платеното редактиране.
    • Създаване и използване на модели за споделяне на придобития опит (learning patterns).
    • Технически умения, в частност такива за ускоряване на редактирането.
  3. Работни групи:
    • Трансгранично сътрудничество (няколко различни теми за сътрудничество, в частност състезания за писане на статии, GLAM (галерии, библиотеки, архиви, музеи) и други проекти).
    • Трансгранични състезания: ЦИЕ Пролет, Уики обича Земята, Уики обича паметниците, Европейско състезание за научна фотография, Уикиекспедиции. В частност, много от респондентите изразиха желание да дискутират бъдещето на ЦИЕ Пролет, или друго състезание, което да замени ЦИЕ Пролет.
    • Застъпничество и Авторски права.
    • Неравнопоставеност на половета.

Предложенията за теми се изпращат директно до организаторите. По въпроса за излъчването на двама участници на конференцията, бих предложила отново мястото на това обсъждане да е на Мета (m:Talk:Wikimedians_of_Bulgaria). Предвид обявения срок - 10 август (3 седмици), вероятно най-добре е да се предвиди една седмица за номинации и две седмици за гласуване. Ако има постъпили кандидатури до 28 юли, си позволявам да сложа тук ново напомняне и за двуседмичното гласуване на номинациите. Предварително благодаря за участието ви и поздрави от Уикимания Кейп Таун! :) Спири ··· - - - ··· 10:08, 21 юли 2018 (UTC)

Днес е 7 август и включително и до момента няма постъпили заявки за желаещи за тази конференция. Организаторът Микола Козленко от Украйна отправи днес запитване и по имейл (което съм препратила до общия пощенски списък), и на беседата в Мета. Ако все пак някой междувременно е размислил и изявява желание, ще помолим за още малко удължение на срока, докато се вземе решение. Спири ··· - - - ··· 13:25, 7 август 2018 (UTC)

Избрана статия за 22 септември

На 22 септември тази година се навършват 110 години от независимостта на България и по този повод съм отделил време да приведа статията във вид за избрана, с идеята да се появи на тази дата. Докато обработката на английската версия е почти готова и предстои предлагане, българската версия е мазало и има още много за чистене. В тази връзка ще се радвам, ако някой може да даде малко повече солидни (примерно академични) източници, особено за география, биоразнообразие и култура. Наличните на английски не са особено богати и не ми се ще да ги ползвам толкова много. Ще се появят и доста червени препратки вероятно. – Tourbillon Да ? 12:05, 23 юли 2018 (UTC)

Доста работа иска освен източниците, но ако повече хора се включат не е невъзможно. Благодаря за усилията дотук, ще заделя време със сигурност. --Спас Колев (беседа) 13:46, 23 юли 2018 (UTC)
Не изглежда толкова зле... испанската и френската не са лоши, може да се заемем да ги оправим на всички основни езици и да ги предложим :-))).--Радостина 21:27, 23 юли 2018 (UTC)
Не съм сигурен какви са критериите за избрана във френската, но може да опитаме. :-) Версиите на руски и датски също не са далеч от истината, датската даже е „добра“ статия. – Tourbillon Да ? 06:37, 25 юли 2018 (UTC)

English question passing by..

Sorry, I had to ask in the Bulgarian Wikipedia with English language, but I am searching for the sheet music of the anthem of Bulgaria "Balgariyo Mila". The best version that I can get is this cover, and this, and also this. Can someone help me find a better one to illustrate the article?

I obtained the sheet music from here. Other versions includes this.

I know this might be disrespectful. There are almost no active Bulgarian in the English Wikipedia. If you want to archive this message, just do it.

Thanks.--Jeromi Mikhael (беседа) 04:52, 24 юли 2018 (UTC)

Try this link --Сале (беседа) 12:56, 1 август 2018 (UTC)

Селища в България

Има ли възможност някой, който е работил по този шаблон да добави категории за селища по брой население и за обезлюдени такива. Последната категория съществува, но не се добавя автоматично от шаблона, а ръчно. Извън това, на страницата на ГРАО има преброявания от 2017 година, както и от месец юни т.г. Какви са причините тези данни да не са обновени в Уикипедия? Временно преброяване? --SE (talk) 18:29, 25 юли 2018 (UTC)

ГРАО не извършва преброявания, това са данни от системата за гражданска регистрация. Ако имате желание да ги обновите, би било чудесно. --Спас Колев (беседа) 11:55, 26 юли 2018 (UTC)

Съдържание на статия

Защо не ми се скрива (свива) Съдържанието на статиите? --Rumensz (беседа) 15:06, 26 юли 2018 (UTC)

Пример? Браузър? От както работеше нещо да си активирал? --Стан (беседа) 16:27, 26 юли 2018 (UTC)
Rumensz, и какво значи „не се свива“: не се свива, когато щракнеш върху „скриване“, или очакваш да се скрива автоматично при отваряне на статията?
— Luchesar • Б/П 16:31, 26 юли 2018 (UTC)
Ами до вчера се свиваше автоматично при отваряне. Работя на Хром. --Rumensz (беседа) 16:44, 26 юли 2018 (UTC)
Хмм, подозирам, че това е свързано с преминаването от JS към CSS за контрол на скриваемите елементи във phab:T42812 и phab:T195053. Конкретно аз може да го погледна по-подробно по-късно днес или утре.
— Luchesar • Б/П 16:55, 26 юли 2018 (UTC)

Връщане на редакции от Лъчезар

В статиите Солун (на 26 юли в 16:46) и Гърци (на 26 юли в 16:50) Лъчезар ми върна редакциите с мотивацията „Тъй като не получих отговор, премахвам информацията. „Изключителни твърдения имат нужда от изключителни източници“.“ при гърците и „в посочения източник няма такава конкретна информация“ относно Солун. Бих се радвал други редактори да вземат отношение по темата – както дали редакциите ми конкретно са приемливи, така и дали източникът като цяло е благонадежден. Благодаря предварително. --Лорд Бъмбъри (беседа) 19:35, 26 юли 2018 (UTC)

По отношение на [5] - У:НГТ: „Като цяло, маргиналните мнения не трябва да се застъпват въобще, или не по толкова детайлен начин, освен в секции като „вижте също“ или в статия за тези специфични възгледи.“ --Спас Колев (беседа) 10:25, 27 юли 2018 (UTC)
Благодаря, Спасе! Това обяснение го разбирам и приемам. Ще си чета книгата без да я ползвам за източник. Спасе, благодаря и за това, че премахна личната нападка на Лъчезар срещу мен. --Лорд Бъмбъри (беседа) 10:03, 28 юли 2018 (UTC)
За да няма объркване: според мен книгата си е относително приемлив източник. В конкретния случай обаче обобщението изглежда повече като литературна фигура, тъй като преобладаващият брой на евреите в Солун по това време е общоприет факт. --Спас Колев (беседа) 12:24, 30 юли 2018 (UTC)

Good Day Please add membership to Ukraine. Thanks to this, the article will be neutral. Because now it is not at all.

 Crimea is the territory of Ukraine, which is under the illegal control of Russia. Two UN resolutions, and other condemnation. The European Union, the United States, and the Ukrainian government have criticized  creation of a bridge. Recently, the US imposed sanctions on several people - the builders of the bridge.--Bohdan Bondar (беседа) 21:13, 28 юли 2018 (UTC)--Bohdan Bondar (беседа) 21:13, 28 юли 2018 (UTC)
✔Готово Готово --Спас Колев (беседа) 12:28, 30 юли 2018 (UTC)