Уикипедия:Разговори/Архив/2020/септември

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Това е архив на стари обсъждания в Уикипедия:Разговори.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, използвайте текущата страница.

Eliza Beth // Инкубатор

Eliza Beth, която поддържа Уикипедия:Инкубатор/Списък на статиите и слага шаблони на статиите в инкубатора, е спряла да работи преди няколко дни, след като в инкубатора е била преместена защитената страница Уикипедия:Инкубатор/Статии/КОЙ. Кодът по принцип хваща грешки, но защитена страница не беше очаквана. Това е поправено и ботът отново работи. Съжалявам за прекъсването -- от доста време имам предвид да си направя мониторинг на тези ботове, но не стигам до него.
— Luchesar • Б/П 14:49, 6 септември 2020 (UTC)

Допълнение към Благонадеждните източници

Днес попаднах на сайта stornik.org и считам, че е достатъчно авторитетен, за да го включим в списъка с Благонадеждни източници. Надявам се да се намерят достатъчно амбицирани редактори, които да създават статии в У от описанията там. → Иван (беседа) 09:24, 14 септември 2020 (UTC)

Колко авторитетен да е един анонимен блог? --Поздрави, Петър Петров 20:33, 14 септември 2020 (UTC)
Не е анонимен [1], но иначе не го знам. Сега чета и призивът им всеки да споделя истории, легенди и пр. ме кара да съм предпазлива – така наистина всеки може да пише какви ли не измислици, а двамата от екипа ще ги приемат? --Randona.bg (беседа) 21:01, 14 септември 2020 (UTC)
+1. Има си автори, но аз също бих проверила и на друго място.--Ket (беседа) 08:34, 15 септември 2020 (UTC)
Блог създаден от любител краевед. Не е анонимен и е с ясно написани правила които обаче хич не отговарят на условията за надеждни източници. Цитирам „... насърчава колкото може повече хора да споделят лични, семейни, родови истории и спомени от минало – без значение на епохата, тематиката и географския регион.“ Да определено е интересно и ценно четиво, но не и за цитиране в Уикипедия. На У:БИ#Източници „Самиздат“ изрично е обяснено защо не може да се използва „... отдавна позабравена тетрадка със събирани от вас спомени, обичаи, песни, родове“ за източник. -- Сале (беседа) 09:13, 15 септември 2020 (UTC)

Политика за проверяващите – последно повикване

“I find your lack of time management skills disturbing...” — Luchesar • Б/П 15:52, 17 септември 2020 (UTC)

Марионетките в история на страницата „Българи“ (още) и Tolik28 ме подсетиха за политиката за проверяващите. Оставям я тук за последни коментари. Предлагам следващата седмица да я гласуваме по Уикипедия:Решения за политиката.

  1. Инструментът CheckUser, до който избраните за проверяващи получават достъп, предоставя следната информация, свързана с редакции и други действия, регистрирани от системата (включително искания за възстановяване на парола):
  2. Ако проверяващите установят, че инструментът предоставя информация извън посочената, те са длъжни незабавно да прекратят използването му и да уведомят общността.
  3. Проверки чрез инструмента трябва да бъдат извършвани единствено за нуждите на общността на редакторите, единствено във връзка с процеса на редактиране и поддръжка в проекта, и единствено в пълно съответствие с Общата политика за проверяващите и свързаните с нея местни и общи политики. Заявки от правоохранителни, правоприлагащи, правораздавателни и други подобни органи следва да бъдат препращани към правния отдел на Фондация Уикимедия.
  4. Проверяващите не са задължени да изпълняват заявки за проверки от други потребители, за които не са в достатъчна степен убедени, че отговарят на посочените изисквания. Тежестта на доказване на съответствието с политиките, както и на принципната обоснованост на дадена заявка, е изключително и само върху заявителя. Отказани заявки за проверка не могат да бъдат основание да бъде искано отнемане на достъпа на проверяващи до инструмента.
  5. Изборът на проверяващи се извършва при изискванията за мнозинство, посочени в Общата политика за проверяващите, и за право на глас, посочени в Уикипедия:Правила за гласуване. Срокът за гласуване е един календарен месец. Гласуванията се провеждат в подстраници на Уикипедия:Гласувания за проверяващи, като общността следва да бъде своевременно уведомена чрез съобщения в Уикипедия:Разговори и Шаблон:Текущи съобщения.
  6. Проверяващи, които са се отказали доброволно от достъпа си преди по-малко от три години и без достъпът да е бил също отнет от общността, имат право да го поискат отново от стюардите, без да се кандидатират наново.
  7. Настоящата политика допълва Общата политика за проверяващите в проектите на Уикимедия, на която не може да противоречи. При установени несъответствия, Общата политика за проверяващите има приоритет.

За обсъжданията дотук, моля, вижте Уикипедия:Разговори/Архив/2020/юли#Предложение за политика за проверяващите.
Пинг само за heads-up: Петър Петров, ShadeOfGrey, Сале
— Luchesar • Б/П 21:21, 2 септември 2020 (UTC)

Питане

Здравейте, искам да попитам какво да направя за да създам страница с информация за обществена личност с информация и биография, и кой и как ще потвърди достоверността на тази информация?!
MrLalevStyle (беседа) 12:08, 19 септември 2020 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Като начало можете да се запознаете с приветствието на беседата Ви--Ket (беседа) 14:32, 19 септември 2020 (UTC)

Сюжетите на опери и балети

Здравейте. Няколко пъти попадам на статии за опери и балети, в които главите с описанието на либретото са снабдени с предупреждаващ надпис „разкриване на съдържанието“. Тези предупреждения са ненужни, тъй като обичайно и полезно е публиката на такива постановки да се запознава със сюжета преди самото представление. Това е и една от причините в театрите да се раздават печатни програми, съдържащи и либрето. С други думи, разкриването на съдържание в този случай си е съвсем в реда на нещата. Искам да помоля колегите, които запускат ботове за изчистване на дребни и разпространени грешки, ако е възможно, да изчистят това недоразумение от бгУ. Поздрави.--Mmm-jun (беседа) 13:41, 27 септември 2020 (UTC)

+1 от мен. Този шаблон е смислен за книги и филми но не и за театрални постановки и особено пък за опери, оперети и балети. Всъщност в днешно време с практиката на т.нар. трейлъри и масирана реклама на филми дори и за тях май няма особен смисъл от подобно предупреждение. -- Сале (беседа) 19:36, 27 септември 2020 (UTC)
А в разделите "Сюжет" е направо безумно. усмивка --Спас Колев (беседа) 11:52, 30 септември 2020 (UTC)
Ok --Чигот (беседа) 05:17, 28 септември 2020 (UTC)
✔Готово Готово - Открих в категориите Балети и Опери само по няколко - вече шаблоните за сюжет и сюжет-край са премахнати.--Vodnokon4e (беседа) 06:59, 28 септември 2020 (UTC)
Благодаря на всички!--Mmm-jun (беседа) 08:14, 28 септември 2020 (UTC)