Уикипедия:Разговори/Правила за редакция на текстове на потребители

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Това не са действащи правила и в момента не се прилагат, а само предложение и основа за бъдещо обсъждане и евентуално приемане от страна на общността. За съществуващи правила вижте Уикипедия:Цивилизованост, Уикипедия:Уикиетикет, У:РС, У:НЛН, У:ПЛН, Уикипедия:Беседа и Уикипедия:Препоръки и правила.

Правила за редакции на текстове на потребители

Настоящите правила важат за именните пространства означавани като Уикипедия:Беседа, Потребител:Беседа и съответните беседи към всяка статия от енциклопедията. Конкретизира се редакцията на чужди думи, под всякаква форма.

<<Може би тук трябва да има дефиници за понятия като именно пространство, потребител, неопитен потребител, текст, редакция.>>

  • Чл.1 Веднъж написан и съхранен текст от потребител, не може да бъде променян, изтриван, форматиран, или модифициран по какъвто и да е начин от друг потребител без изрично съгласие, на потребителя написал текста.
    • Правилото допуска следните изключения:
    • 1. Прояви на груб вандализъм, включващ откровенно деструктивни промени спрямо енциклопедията. В случаи на действия от офанзивни за енциклопедията характер, редактирането на репликите може да се извърши от всеки потребител с цел тяхното отстраняване. Тогава промяната задължително не се маркира като малка и се посочват кратко мотивите за редакцията. Общността си запазва правото да анализира коректността на действието във всеки конкретен случай.
    • 2. При наличие на лични нападки, коментари и обидни думи към конкретен потребител, текста може да бъде неутрализиран при използването на правилото за премахване на лични нападки. Общността си запазва правото да анализира коректността на действието във всеки конкретен случай.


  • Чл. 2 Написан текст в личната беседа, може да бъде променян единствено от потребителя, в чието лично пространство се намира съответната беседа, но това да става единствено с цел архивиране и почистване. При наличие на всякакви лични нападки, или коментари от потребители, чието присъствие е нежелано, текстовете се преместват в подпространство по усмотрение на потребителя имащ право на редакция, и се изтриват от основното – принцип прилаган за архивиране на личната беседа.
  • Чл. 3 Написан текст от потребител, може да бъде редактиран под всякаква форма от същия потребител, но преди наличие на коментар от друг потребител. В общите случаи на присъствието на лични нападки в думите на първия потребител се прилагат изключенията на чл.1.
  • При неспазване на правилото в чл.1, чл. 2 и/или чл. 3 се налага принудително ограничаване на правата за редактиране на потребителя, в срок от един месец, след дебат и гласуване от общността. При рецидив, отново след гласуване, правата за редактиране на потребител, нарушил чл.1, чл. 2 и/или чл. 3 могат да бъдат окончателно отнети.
    • Допускат се изключения за неопитни потребители (с …редакции и време на регистрация …дни, нямащи право да гласуват или до 2,5 месеца стаж и 400 редакции (до този момент да няма санкции за тях)), но отново след гласуване от общността.