Уикипедия:Разговори/2008/03/Картинки и лицензи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Картинки и лицензи[редактиране на кода]

Доста народ качва картинки без да посочва лиценз (по една или друга причина) (пример). Какво ще кажете за идеята да се появява надпис „Няма посочен лиценз, картинката ще бъде изтрита, бла-бла...“ ако за дадената картинка няма сложен шаблон за лиценз? --Поздрави, Петър Петров 12:24, 15 януари 2008 (UTC)

Хм, по едно време май се добавяше автоматично шаблон без лиценз. --Спас Колев 12:33, 15 януари 2008 (UTC)
Неотдавна и аз предлагах обновление в такъв дух на МедияУики:Uploadtext. С превод и адаптация на английската версия на съобщението (ето варианта след забележките на Александър). Реакциите си личат на беседата... Автоматичното добавяне на без лиценз решава само част от проблема. Мога да предложа още един вариант: в падащото меню да се сложи опцията "Намерих картинката в Google Images" Ухилен съм --Спири 12:43, 15 януари 2008 (UTC)
Мислех си за показване на текст чрез CSS, който би бил скрит щом на страницата присъства подходящ шаблон за лиценз. Предимства: не може да се „махне“ от текста, както би било с {{без лиценз}}. Недостатъци: 1. такива картинки не биха се категоризирали автоматично; 2. остава проблемът с фалшивите лицензи. --Поздрави, Петър Петров 12:57, 15 януари 2008 (UTC)
Ми ако можеш, покажи го в действие този CSS. Но аз, въпреки ухилването по-горе, сериозно предлагам в MediaWiki:Licenses да се сложи миловидната опция "Намерих картинката в Google Images" и да наблюдаваме ефекта - за 2-3 седмици ще си проличи дали работи. За целта естествено е нужен и един безоблачен, небудещ съмнения шаблон и съответна категория. :-) Само, че в менюто не трява да присъства уточнение за изтриване след 1 седмица, понеже то е нещо, което подтиква хората да слагат фалшиви лицензи. --Спири 16:09, 18 януари 2008 (UTC)