Уикипедия:Решения за политиката/Филтър за източници за непатрулирани

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на старо гласуване.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!

Предложение

Политика

Предлага се следният текст да бъде приет като част от официалната политика на Уикипедия на български език:

Подборът на източници е от изключително важно значение за Уикипедия. Начинаещите редактори нерядко изпитват затруднения в преценката кои източници са достатъчно благонадеждни или пък въобще уместни за употреба в Уикипедия. Например, освен откровено пропагандистки медии, дори типичните таблоиди много често не са подходящ източник за енциклопедията, независимо колко утвърдени и популярни могат да бъдат сред своята целева аудитория. Не са редки случаите, в които неопитни редактори създават статии, основани на такива източници, които не отговарят на изискванията за енциклопедичност, неутрална гледна точка и пр.

Откриването и поправянето на тези статии губи ценно време на останалите редактори, поради което общността на редакторите поддържа специален филтър, който не позволява използването на подобни източници в основното именно пространство, а също и в инкубатора, от потребители, които не са членове на групата автоматично патрулирани. Когато такъв потребител се опита да въведе връзка към източник от списъка, редакцията бива отхвърлена, а на потребителя се показва следното съобщение:

Щракнете вдясно за съобщението

Пълният списък на източниците във филтъра е достъпен на страницата У:СФИН. Добавяне или премахване на източници може да се извършва след аргументирано предложение, като решението се взима от цялата общност на редакторите с консенсус. Обсъжданията и !⁠гласуванията по конкретни предложения се извършват на страницата Уикипедия:Разговори, а след приключването им се архивират на беседата на списъка. Право да подават формални гласове За и Против имат само редактори, които отговарят на изискванията на Уикипедия:Правила за гласуване. Всички редактори, включително нерегистрираните, имат право да предлагат промени в списъка (общността обаче има право да игнорира предложения, които не са конструктивни), както и да изказват аргументирани мнения. При противоречия, които не позволяват да бъде достигнат консенсус, се прилагат условията на мнозинство „А“ от правилата за гласуване: повече от 1/2 от общия брой валидни гласове. Решенията на общността се изпълняват технически от администраторите.

Списък

Заедно с политиката, предлага се да бъде утвърден в своята цялост или избирателно (виж процедурата по-долу) и списъкът, де факто прилаган от създаването на филтъра. Списъкът е съставен през 2016 година, като реакция на Портал:Текущи събития, с цел максимално бързо и радикално да бъдат възпрени опитите през Уикипедия да се прокарва некачествена информация. Първоначалното му създаване е базирано на публикувани списъци от външни лица и обществени институции, сред които например Европейската служба за външна дейност. За повече информация, вижте историята на MediaWiki:Spam-blacklist от редакция 7157857 до редакция 7373913 и историята на самия филтър.

Щракнете вдясно за пълния списък

Бележки

  1. а б в г д е ж з и к л м н о п р с т у ф х ц ч ш щ ю я аа аб ав аг ад ае аж аз аи ак ал ам ан ао ап ар ас ат ау аф ах ац ач аш ащ аю ая ба бб бв бг бд бе бж бз би бк бл бм бн бо бп бр бс бт бу бф бх бц бч бш бщ бю Сайтове - клоаката на българската "журналистика" (обновена).
  2. Случаи на разпространяване на дезинформация посредством „19 minutes“, документирани от Екипа за стратегическа комуникация с Изтока към Европейската служба за външна дейност.
  3. а б в г д е ж з и к л м н о п р с т у ф х ц ч ш щ ю я аа аб ав аг ад ае аж аз аи ак ал ам ан ао ап ар ас ат ау аф ах ац ач аш ащ аю ая ба бб бв бг бд бе бж бз би бк бл бм бн бо бп бр бс Анонимна медия.
  4. а б в г д е ж з и к л м н о п р с т у ф х ц ч ш щ ю я аа аб ав аг ад ае аж аз аи ак ал ам ан ао ап ар ас Медия, използвана за дезинформация и манипулация на общественото мнение в Европа според седмичния обзор на Европейската служба за външна дейност.
  5. а б в г д е ж з и к л м н о п Медия, използвана за манипулация на общественото мнение.
  6. а б в г д е ж з и к л м н о п р с т у ф х Медия, използвана за дезинформация и манипулация на общественото мнение в Европа според седмичния обзор на Европейската служба за външна дейност.
  7. а б в г RSS агрегатор
  8. а б в г д е ж з и к л м н о п р с т у ф х Медия, използвана за дезинформация и манипулация на общественото мнение в Европа според седмичния обзор на Европейската служба за външна дейност.
  9. а б в г д е ж з и к л м н о п р с т у ф х ц ч ш щ ю я аа аб ав аг ад ае аж Сензации / Жълта преса
  10. Медия, използвана за манипулация на общественото мнение.
  11. а б Разследване.
  12. а б в г д е Анонимна медия
  13. Също анонимно регистриран домейн; пуска новини от типа „ПАЯК УХАПА СТРОИТЕЛЕН РАБОТНИК ПО НАЙ-МИЛОТО“.
  14. Случаи на разпространяване на дезинформация посредством „The Bulgarian Times“, документирани от Екипа за стратегическа комуникация с Изтока към Европейската служба за външна дейност.
  15. а б в г д Сензации / Псевдонаука
  16. Медия, включена в базата данни със случаи на дезинформация, поддържана от Екипа за стратегически комуникации с Изтока към Европейската служба за външна дейност.
  17. а б в Взаимно препечатващи се анонимни медии.
  18. а б в г д е ж з Мнима медия.
  19. Анонимен агрегатор, декларация „Възможно е огромна част от статиите качени в уеб сайта, да са НЕДОСТОВЕРНИ и да не отговарят на съдържанието написано в тях.“
  20. а б в г д е ж з и к Част от медийната група indexinfo.org.
  21. Войната на Пеевски за Wikipedia, Пеевски очернян от Прокопиев и фабриката му и през "Уикипедия"
  22. а б в г д Анонимна медия/агрегатор
  23. Цитирано „Information agency of Novorossia @ Youtube“.
  24. Манипулативни преводи на статии. Сравни например превод и оригинал.
  25. Уикипедия:Заявки към администраторите/2019/08
  26. Виж цитираната връзка към опровергаващата статия: bit.ly/1S5dDey
  27. а б в г Медия, използвана за манипулация на общественото мнение в Европа според брифинг, изготвен от Службата на Европейския парламент за парламентарни изследвания.
  28. Конкретно посочени в обзора са: 1) „Вести недели с Дмитрием Киселевым“, и 2) „Воскресный вечер с Владимиром Соловьёвым“.
  29. Eдинствено анонимен e-mail адрес в Gmail за връзка.
  30. Някога сериозен вестник, сега излизащ с редакционни статии „Илюминати дърпат конците в държавата“ и Як ритник заби кабинетът в зелените задници.
  31. Блог, лични мнения, екзотични/крайни/противоречиви гледни точки.
  32. Виж цитираната връзка към опровергаващата статия: bit.ly/1PNNd0d
  33. ru:Завтра (газета): По формулировке главного редактора, «„Завтра“ — специфическая оппозиционная газета. Направленность её оппозиционности в разные годы была разная. Сегодня мы уже не требуем смены режима и власти — это идеологическая оппозиционность. Всё менее политическая и всё более идеологическая. Это так называемая имперская идеология». Вж. също редакция 7380464.
  34. Виж цитираната връзка към опровергаващата статия: bit.ly/1S5dDey

Процедура

Обсъждането и гласуването се извършват по условията на Уикипедия:Решения за политиката#Процедура за вземане на политически решения:

Решения за промени от какъвто и да било характер или адаптации на официалната политика се вземат единствено чрез аргументиране, достатъчно обсъждане и постигане на консенсус от страна на активната уикипедианска общност, както относно необходимостта им, така и относно и формулировката им. За процедура за гласуване към Уикипедия:Решения за политиката се ползват правилата за гласуване, като решенията се вземат с мнозинство В : 6 или повече гласа „за“ формиращи поне 3/4 от общия брой валидни гласове (по точка 6.3).

Потребители с право на глас може да подават следните гласове:

За ако подкрепяте предложената политика и съществуващия към момента списък в неговата цялост
За, без сайт1, сайт2, сайт3, ... ако подкрепяте предложената политика и съществуващия към момента списък без посочените сайтове
За, но само сайт1, сайт2, сайт3, ... ако подкрепяте предложената политика, но искате в списъка да останат само посочените сайтове
За, но без списъка ако подкрепяте предложената политика, но изцяло не подкрепяте съществуващия към момента списък
Против ако изцяло не подкрепяте предложената политика

Моля, посочвайте само сайтове, които вече са включени в списъка.
Ако желаете в списъка да бъдат добавени изцяло нови сайтове, това ще можете да направите впоследствие, според описаната в политиката процедура, ако тя бъде приета.

Условие за приемане

Политика

  • Предложената политика ще се смята за приета, ако е подкрепена с мнозинство „В“.

Списък

  • Отделните сайтове в настоящия списък ще се смятат за приети, ако сборът от гласовете „За“ съответния сайт е по-голям от този на гласовете „Против“ сайта (мнозинство „А“). За целта:
    • гласовете „ За“ ще се смятат за За всеки сайт в настоящия списък;
    • гласовете „ За, без...“ ще се смятат за Против всеки от изброените сайтове и За всеки от останалите;
    • гласовете „ За, но само...“ ще се смятат за За всеки от изброените сайтове и Против всеки от останалите;
    • гласовете „ За, но без списъка“ ще се смятат за Против всеки сайт в настоящия списък;
    • гласовете „ Против“ ще се смятат за Против всеки сайт в настоящия списък.

Последствия

  • Ако политиката бъде приета, тя ще стане част от официалната политика на Уикипедия на български език, която следва да бъде спазвана от всички потребители.
  • Ако политиката не бъде приета, съществуващият в момента филтър, списъкът със сайтове и всички свързани с тях страници ще бъдат премахнати.

Обсъждане и гласуване

  • Край на гласуването: 22 декември 2019, 11:00 българско време
  • Условия на гласуването: виж #Процедура

За

  1. За. — Luchesar • Б/П 09:00, 8 декември 2019 (UTC)
  2. За --Xunonotyk (беседа) 21:58, 8 декември 2019 (UTC)
  3. За. Alexander.D.Hristov (беседа) 09:16, 9 декември 2019 (UTC)
  4. За GVF (беседа) 20:19, 9 декември 2019 (UTC)
  5. За. --Спасимир (беседа) 08:48, 11 декември 2019 (UTC)
  6. За. ----Ket (беседа) 12:01, 12 декември 2019 (UTC)
  7. За.-- Мико (беседа) 19:49, 12 декември 2019 (UTC)
  8. Заєl δεζεΔα 20:02, 12 декември 2019 (UTC)
  9. За --Akeckarov (беседа) 11:33, 16 декември 2019 (UTC)
  10. За. --Спас Колев (беседа) 15:44, 16 декември 2019 (UTC)
  11. За. --Quickfingers (беседа) 07:47, 18 декември 2019 (UTC)
  12. За. --Ted Masters (беседа) 14:16, 19 декември 2019 (UTC)
  13. За. --ShadeOfGrey (беседа) 15:03, 19 декември 2019 (UTC)
  14. За. Поздрави, Петър Петров 01:24, 22 декември 2019 (UTC)
Гласуването е приключило.

Против

  1. Против Някога Църквата също е създавала свои списъци с благонадеждни източници, а останалите е унищожавала. От позиция на науката нашите съвременници съжаляват за това културно унищожение. Нека мислим за бъдещите поколения за да им оставим и природа и богата културна традиция. Все пак Уикипедия не е технически справочник, а културно явление. --Stanqo (беседа) 14:07, 19 декември 2019 (UTC)
Гласуването е приключило.

Коментари

Няма отношение към процедурата. Когато гласуването приключи и ако списък и филтър останат ... GVF (беседа) 20:27, 9 декември 2019 (UTC)
  • Коментар: Истината е познавателна характеристика на мисленето. Съпоставя се с реалността, но реалността се променя, а с нея и истината. От културна гледна точка е добре да се знае как се е променяля истината, за да се разбере как се е променяла и реалността. --Stanqo (беседа) 14:35, 19 декември 2019 (UTC)

Резултат

Политика

Гласове Валидни Невалидни Дял (само валидни)
За 14 0 93,3%
Против 1 0 6,7%
Общо 15 0 100%

Политиката е приета.

Списък

Сайт За Против Приет?
Всички сайтове в списъка 14 1 Ok