Уикипедия:Сваляне на Уикипедия

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Това е съвсем кратка и сравнително остаряла информация относно изтеглянето на софтуера и базата данни на Уикипедия.

Уикипедия е енциклопедия с отворено съдържание. Това означава, че всеки може да го ползва, променя и разпространява при съвсем малко ограничения. Всеки има право да изтегли текста и да го чете от компютъра си, да го слага на компакт-дискове,да публикува на цифров или хартиен носител част или цялото съдържание.

В момента се разработват програми, с които ще се улесни разпространението на информацията.

Сървър и MediaWiki[редактиране на кода]

МедияУики е софтуерният продукт, който съдържа и управлява електронната енциклопедия. Той се разработва като [свободен софтуер] под лиценза [GNU GPL]. Можете да изтеглите програмния код от официалния сайт на УкипедияSourceforge.

За да инсталирате Уикипедия, нуждаете се още от [HTTP сървър),системата за управление на бази данни MySQL и програмния език PHP.

Ако нямате опит с изброените програми, най-лесно е да инсталирате някой готов пакет, например:

  • EasyPHP за Windows - само необходимите компоненти, Apache, PHP и MySQL;
  • XAMPP - включва и Perl, за няколко платформи;

Вижте m:Помощ:Инсталация за допълнителна информация как да инсталирате софтуера или m:Help:Installation (на английски език).

Изтегляне на базата от данни[редактиране на кода]

Можете да изтеглите седмичните архиви на всички езици от http://download.wikimedia.org/ Това са команди за въвеждане във вашата база от данни така че не е удобно да се четат в този си вид.

Схемата на базата от данни е описана в schema.doc (това е обикновен текстов файл). Таблиците cur съдържат последните редакции на всички страници; в таблиците old е цялата редакционна история. Дадени са приблизителните размери на компресираните данни, като се разархивират, те са значително по-големи.

Потребителите на Windows може да нямат под ръка декомпресор за формата bzip2 и 7z, затова може да свалят програмите 7-zip или IZArc, и двете с графичен интерфейс на български език.

Вижте m:Data dumps и m:Importing a Wikipedia database dump into MediaWiki за допълнителна информация как да ползвате и инсталирате базите с данни (на английски език).

Сваляне на статични HTML файлове[редактиране на кода]

  • Terodump е бета-програма за превръщане на статични HTML файлове от базата данни на Уикипедия.
  • Wiki2static е експериментален скрипт за създаване на статични файлове, включително картинките, с азбучен индекс и функция за търсене. За повече информация посетете сайта на автора.

Ако желаете да помогнете за създаването на автоматична функция за превръщането на SQL архиви в статични HTML файлове, моля пишете в пощенския списък на програмистите.