Направо към съдържанието

Уикипедия:Спорно заглавие

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Спорно заглавие на статия в българската Уикипедия е заглавие, което някой е преценил, че може да не е правилно, но за момента няма по-добри предложения, постигнато единодушие или наложено от мнозинство решение. На статии със спорни заглавия може да се поставя шаблон {{спорно заглавие}} и да се проведе дискусия на беседата на статията за избор на ново име. Понякога самият автор дал настоящето име не може да прецени какво е най-подходящото заглавие за дадената статия и тогава самият той може да сложи шаблона на статията и да опише мнението си на беседата. Това понякога се налага при превод на статии от другоезични Уикипедии на теми, за които няма точен, общоизвестен и/или широкоизползван термин на български. Шаблонът включва статиите в определена категория - Категория:Статии със спорни заглавия, така че да могат да бъдат лесно откривани всички статии за чиито заглавия има спорове.

Примери кога може да е полезен шаблонът[редактиране на кода]

  • За статии за неща, съществуващи по цял свят, но без да има специален термин на български (пример е английското Genericized trademark)
  • За нови или нешироко известни научни термини и продукти (примери са: en:dongle - донгъл и en:branes - брани)

Кога да не използвате шаблона[редактиране на кода]

Не използвайте шаблона, ако мислите, че няма големи шансове някой да възрази срещу промяната на името на статия. В такъв случай направо я преместете. Не използвайте шаблона и за да поставяте въпроси по общата политика за наименоване на статии в Уикипедия. За тази цел използвайте Уикипедия:Разговори и на Уикипедия беседа:Правила за наименуване. Например не използвайте шаблона на статии за музикални групи с заглавия на английски за да настоявате, че заглавието трябва да е на кирилица (или обратното), защото това е общ въпрос за всички статии за музикални групи с имена на английски. Помислете дали има нужда да поставяте шаблона и когато прецените, че вашето предложение за заглавие може просто да стане препратка към статията със сегашното заглавие. В такъв случай просто направете препращаща страница под другото заглавие.

Списък на статии със спорни заглавия[редактиране на кода]

Можете да добавяте и тук статиите, тъй като премахване на шаблона от вандал вади статиите от категорията и това може да остане незабелязано.