Уикипедия:Сравняване на версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Сравняване на версии, диф, diff (на английски: difference – разлика) е нагледен метод за обективно илюстриране на извършването на определени действия върху конкретна страница (с изключение на изтриване/преименуване на страницата или блокиране на потребител, за които има дневници. Пример: [1]. На страницата за сравнение на версиите е показано чия е редакцията, точното ѝ време, разликата между изходния и крайния текст.

Повечето от заявките към администраторите, отнасящи се до анализ на действията на друг редактор (например вандализъм, обида, война на редакции, спам, нарушение на неутралната гледна точка и др.) трябва да са подкрепени с посочване на самите действия. Обръщане към администратор само с думите „[участник:ХХХ] извършва вандализъм“ не дава достатъчна информация и затруднява анализа на ситуацията (особено ако Участник:ХХХ освен този вандализъм е извършил други добри редакции). Правилно е заявката да посочва конкретните действия, т.е. да указва разликата между версиите (или диф).

Как се вижда разликата между версиите?[редактиране на кода]

За целта трябва да се избере прилежаща страница История със списък на направените редакции. За да се направи сравнение между две версии (не е задължително да са последователни), в лявата колона се избира радио бутонът с по-старата версия, а в дясната – бутонът с по-новата версия. След това се щраква на бутона Сравняване на избраните версии. Разликата между двете сравнявани версии се изобразява В изскачащо поле, като точните разлики са оцветени. В същото време в адресната лента на браузъра се появява уеб адрес, който представлява препратка към конкретната разлика.

Сравняване на две версии на страница

Бурни обсъждания[редактиране на кода]

При разгорещени обсъждания не предлагайте другите редактори сами да потърсят обсъжданото изменение. Възможно е това да е станало преди няколко дни и оттогава да са настъпили нови промени. Добрият тон изисква да посочите точно какво имате предвид.

А негативните твърдения без доказателства са нарушение на правилата за недопустимост на нападки. В такива моменти помислете дали си струва да се оплачете? Но ако решите – потрудете се! Ще постигнете целта си само ако добре аргументирате оплакването.

  • {{Шаблон:diff}} – шаблон за препратка към сравнени версии
  • {{Шаблон:oldid}} – шаблон за препратка към стара версия
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Википедия:Сравнение версий“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​