Уикипедия:Страници за изтриване

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Тази страница съдържа предложения за изтриване с обсъждане и гласуване на статии, категории, шаблони, картинки или страници от други именни пространства. Тези предложения следва да са съобразени с препоръките Уикипедия:Изтриване на страници и файлове и Уикипедия:Значимост. Ако за първи път участвате в обсъждането, моля, вижте указанията за процедурата.

 • 1. Най-отгоре на предлаганата страница поставете шаблон {{изтриване}}.
  • 1. Добавете в края на страницата следното:
   {{Уикипедия:Страници за изтриване/Име на страницата}}
  • 2. Изчакайте настоящата страница да се зареди напълно и след това добавете Името на предлаганата страница в долното текстово поле.
   Не изтривайте представката „Уикипедия:Страници за изтриване/“ от полето!


  Ако браузърът ви поддържа Джаваскрипт, новата страница автоматично ще бъде вградена в настоящата. Ако все пак това не се случи, опитайте да я вградите ръчно.


Петър Чолаков (политолог)[редактиране на кода]

беседа • история • история на беседата • какво сочи насам • свързани промени

Обсъждането е приключило на 23 ноември 2015, 16h (UTC)

Причина за изтриване: Не покрива никакви критерии за учен. Алиса Селезньова (беседа) 16:44, 9 ноември 2015 (UTC)

 • Здравейте, добавил съм библиография към статията. Ако имате други забележки ще ги взема предвид. --Voodoo Chilled (беседа) 18:55, 9 ноември 2015 (UTC)
  • @Voodoo Chilled: трябва да посочите независими източници, които да доказват значимостта на обекта на статията, в съответствие с описаното в Уикипедия:Значимост (хора). С други думи, по какъв начин обектът на статията изпъква значително над обичайното ниво в своята област. Списъците с научни публикации на самия обект на статията в случая са излишни и дори неуместни: Уикипедия не е Google Scholar или Scopus. — Luchesar • Б/П 20:11, 9 ноември 2015 (UTC)
 • Symbol support vote.svg За изтриване. Алиса едно време тия неща ги триеше бързо. Вижте как разговор на Разговори цивилизова.:-) --Мико (беседа) 13:58, 10 ноември 2015 (UTC)
Личните нападки тука са с постоянно разширяваща се дефиниция - виж на Разговори. Така че, щом е тръгнало, аз ще я увелича още - личните нападки са си лични нападки и в минало време.--Алиса Селезньова (беседа) 09:50, 11 ноември 2015 (UTC)
 • Symbol support vote.svg За--Rebelheartous (беседа) 14:58, 12 ноември 2015 (UTC)
 • Symbol support vote.svg За изтриване. Уважавам научните приноси на г-н Чолаков, но досега не е постигнал нищо, с което да заслужи да влезе в енциклопедия, като Албърт Айнщайн или Ейбрахам Маслоу, например. Обръщам специално внимание на Уикипедия:Значимост (хора) –по какъв начин обектът на статията изпъква значително над обичайното ниво в своята област. Списъците с научни публикации на самия обект на статията в случая са излишни и дори неуместни: Уикипедия не е Google Scholar или Scopus. → Иван (беседа) 13:40, 17 ноември 2015 (UTC)

История на рода „Шеремети“[редактиране на кода]

беседа • история • история на беседата • какво сочи насам • свързани промени

Обсъждането е приключило на 24 ноември 2015, 10h (UTC)

Причина за изтриване: Липсват източници указващи енциклопедична значимост. Посоченият в статията източник няма ISBN и в интернет не мога да открия нищо за рода или книгата. --ShadeOfGrey (беседа) 10:09, 10 ноември 2015 (UTC)

 • Symbol support vote.svg За изтриване, поради посочената причина. ShadeOfGrey (беседа) 10:09, 10 ноември 2015 (UTC)
 • Symbol support vote.svg За изтриване, летището е свързано със собственост на граф Сергей Дмитриевич Шереметев. Другото са селски легенди. --Rumensz (беседа) 10:30, 10 ноември 2015 (UTC)
 • Symbol support vote.svg За изтриване. Ако имаше източници, че е голям род... Бих го изтрил бързо. --Мико (беседа) 13:57, 10 ноември 2015 (UTC)
 • Symbol comment vote.svg Коментар: Появили са се още източници. Има ли желаещ да направи справка дали указват енциклопедична значимост? --Уанфала (беседа) 14:19, 10 ноември 2015 (UTC)
 • Symbol oppose vote.svg Против, рода"Шеремети"съществува в България към днешна дата и няма претенции за собствеността на летище "Шереметиево" а с основаването на селището в покрайнините му в древното минало. Не откривайки никакви факти за основаването на селището "Шереметиево" в Интернет не означава че то няма своите основатели, от какъвто и да е произход да са били те. Причината че липсва ISBN за книгата на Димитър Първанов Христов от 1979 година е че единият от трите известни екземпляра е моя собственост по наследство и никога не е отпечатвана. Това предстои. А що се отнася до селските легенди : исторически не доказаните крал Артур и Робин Худ не би трябвало да имат своето място в историята и в Уикипедия ? Така ли е уважаеми Rumensz . Мисля че не сте прав и за това и за собствеността на летището ! То само по себе си не е свързано нито с граф Сергей Дмитриевич Шереметев и неговият род или с рода "Шеремети" от Български произход . Поне не откривам данни за това чия собственост е летище "Шереметиево" !--oficialniat (беседа) 15:02, 10 ноември 2015 (UTC)
За съжаление нямате право на глас, тъй като имате под 400 редакции в основното именно пространство. Разбира се, можете да продължите да оставяте коментари. По темата - дори и да е вярно това, че трима българи от Шереметя са основали Шереметиево, то е за споменаване в статиите на двете селища, тъй като няма мегдан за отделна статия. --Мико (беседа) 15:10, 10 ноември 2015 (UTC)
Ами прочетете поне руската Уикипедия за летището, за да научите връзката на името му. И дайте произхода на името Шеремети. --Rumensz (беседа) 15:53, 10 ноември 2015 (UTC)
Уважаеми Rumensz нима си помислихте че не съм прочел първо преди да напиша каквото и да е ! Струва ми се че вие би трябвало да обърнете повечко внимание на това как се изразявате защото така обърквате не само себе си но и другите потребители което е вредно за всички ! Къде видяхте в руската Уикипедия че летище "Шереметиево" е свързано със собственост на граф Сергей Дмитриевич Шереметев както вие сте се изразили ? Разликата между живота на този човек и построяването на летището е има няма 100 години. Но ако все пак сте имали в предвид имената , специално за вас пояснявам че Българският род "Шеремети" няма нищо общо с Руският род "Шереметиеви". А що се отнася за произхода на името "Шеремети" #виж [[1]] --oficialniat (беседа) 16:49, 10 ноември 2015 (UTC)
Ами ето тук и тук. Но, може би, руснаците не са наясно. --Rumensz (беседа) 17:42, 10 ноември 2015 (UTC)
Да да, явно говорим на различни езици щом толкова много искате да свържете Българският род "Шеремети" с летище "Шереметиево"и Руският род "Шереметиеви". И къде по точно пише в тези посочени от вас препратки че граф Сергей Дмитриевич Шереметев или който и да е от този род е собственик на летището както вие сте се изразили в гласа си за изтриване на страницата История на рода „Шеремети“. Надявам се че най после ме разбирате правилно и ви се изясни моята позиция относно вашият глас. Поздрави --oficialniat (беседа) 18:15, 10 ноември 2015 (UTC)
Виждам, че основанията за рестрикции към Вас се дължат на не особено адекватните Ви писания. Не аз съм написал, че летището е кръстено на измислено градинарско село, появило се някак си до Москва, като че ли това е Дивия Запад. И никъде не става и дума да нечия собственост на летището, или претенции за това. Не само нямате стабилни източници за статията, ами и в историята на самото село няма и дума за неговата история, и произхода на името му. --Rumensz (беседа) 18:30, 10 ноември 2015 (UTC)
Е, ако сте се почувствал обиден от тези така наречени от Вас писания - не аз съм написал {{летището е свързано със собственост на граф Сергей Дмитриевич Шереметев||}}. А що се отнася за село Шереметя Област Велико Търново ви правя поредното обяснение че единият от братята е само роден там и така е получил прякор "Шереметя" когато се е заселил в сегашните земи на село Брест.В село Шереметя Област Велико Търново никога не са живели хора от рода "Шеремети".Този род е от село Брест и техните наследници живеят там и до днес. Да, може би да не са достатъчно стабилни тези източници, но след всичките тези обяснения които се налагаше да Ви направя е много странно каква ли е пък вашата адекватност уважаеми Rumensz--oficialniat (беседа) 19:05, 10 ноември 2015 (UTC)
За поселището Шереметьевский, на което е кръстено летището, пише, че се е намирало до собственост на графа. Така се е казвала и гарата, пак свързана с неговата собственост. Когато е строено военното летище то е взело името от там, а не от измислиците Ви. А единственото любопитно нещо в статията Ви е именно връзката на името с летището. Иначе е едно нищо. --Rumensz (беседа) 19:42, 10 ноември 2015 (UTC)
Да , точно това пише за графа но ако забелязвате Вие говорите за човек живял от 1844 до 1918 г. но за ваша изненада аз не говоря нито за летището нито за гарата които са кръстени на него а за създаването на селище с името "Шереметиево" в покрайнините на Москва около 1700 година. Или по точно за период от 150 години преди граф Сергей Дмитриевич Шереметев , и ако за вас това са измислици, то за г-н Димитър Първанов Христов който е създал тази книга по спомени на хора починали между 1960 г. и 1975 г. едва ли са били такива . Научете се да уважавате труда на другите хора и да не се дразните от допуснатите от вас грешки ! Вече съжалявам че ми отнехте това ценно време уважаеми (Потребител беседа:Rumensz)--oficialniat (беседа) 20:29, 10 ноември 2015 (UTC)

Ваня Червенкова[редактиране на кода]

беседа • история • история на беседата • какво сочи насам • свързани промени

Обсъждането ще приключи на 01 декември 2015, 13h (UTC)

Причина за изтриване: Статия без източници и с много суперлативи. Основаването на компания и написването на книга само по себе си не е основание за включване на лицето в енциклопедия. Вероятно самореклама – статията е създадена от Потребител:Vchervenkova като първи и засега единствен принос към Уикипедия. → Иван (беседа) 13:36, 17 ноември 2015 (UTC)

Ако знаех, щях да я пусна за бързо! Да си стои в списъка на участниците в Биг Брадър. → Иван (беседа) 14:48, 17 ноември 2015 (UTC)
 • Symbol oppose vote.svg Против Публично значима личност. За суперлативи и без източници има шаблони.--Rebelheartous (беседа) 13:41, 18 ноември 2015 (UTC)
  • шаблони, които предлагат след две седмици отстраняването на тези статии. Джевянин (беседа) 16:41, 18 ноември 2015 (UTC)
 • Symbol support vote.svg За изтриване в това състояние на статията. Джевянин (беседа) 16:43, 18 ноември 2015 (UTC).
 • Symbol support vote.svg За - поне сегашния текст не съдържа и претенция за значимост. --Спас Колев (беседа) 12:43, 20 ноември 2015 (UTC)

Скамбил[редактиране на кода]

беседа • история • история на беседата • какво сочи насам • свързани промени

Обсъждането ще приключи на 05 декември 2015, 11h (UTC)

Symbol unsupport vote.svg Оттеглено предложение

Причина за изтриване: Без енциклопедична стойност. Няма нужните публикации, медийно и историческо отразяване. Не е широко позната. Rumensz (беседа) 11:49, 21 ноември 2015 (UTC)

 • Symbol support vote.svg За изтриване, поради посочената причина. Rumensz (беседа) 11:49, 21 ноември 2015 (UTC)
Надявам се да попълните статията с тези всеизвестни произведения - тук и тук. Какво пък? --Rumensz (беседа) 12:39, 21 ноември 2015 (UTC)
Symbol comment vote.svg Коментар: Оставането на тази статия, както и на другата – „Свара“, ще е един от най-показателните примери колко субективен е критерият - значимост. Първият аргумент за оставането е „проверка в гугъл и гугъл букс показва популярност“. Такава популярност бе изтъквана многократно в други гласувания, за статии със значими личности (и за други), дори за статии с много източници. При това имащи не само „множество споменавания“, а и цели медийни материали, а не описание в личен блог на съставителя на статията. Определено е тема за размисъл и изводи. --Rumensz (беседа) 15:31, 21 ноември 2015 (UTC)
В тази връзка, Rumensz, ако ще предлагате Свара за изтриване, моля Ви да довършите процедурата, т.е. да създадете съответната страница за обсъждане и гласуване. Ако ли пък не, моля Ви да премахнете шаблона за изтриване от статията, който Вие сте поставил. Благодаря. — Luchesar • Б/П 22:32, 21 ноември 2015 (UTC)
И аз Ви благодаря. Но, опитвайки да включа статията "Свара", ми излизаше постоянно старото архивно гласуване, при което тя е оттеглена. Съответно не можах да я включа отново за гласуване. Така, че махането не ми е желание, просто невъзможност. --Rumensz (беседа) 23:33, 21 ноември 2015 (UTC)
Създавате ръчно страницата Уикипедия:Страници за изтриване/Свара (второ предложение), като копирате в нея съответно коригираните заглавни редове от което и да е друго предложение за изтриване (важно е да се промени името на статията и крайния срок). След това, в самата статия въвеждате шаблона за изтриване като {{изтриване|Свара (второ предложение)}}. Това е. Малко е неудобно, наистина, но пък такива случаи са единични изключения. — Luchesar • Б/П 23:45, 21 ноември 2015 (UTC)
Благодаря. Ще го имам предвид след временно оттегляне до приключване на тази процедура. --Rumensz (беседа) 18:12, 22 ноември 2015 (UTC)
 • Symbol oppose vote.svg Против Основната игра на карти в България до първата половина на XX век. Сатията в момента наистина е за оправяне, но аргументите за изтриване за безпочвени. Бърза проверка в гугъл и гугъл букс показва популярност. Множество споменавания дори из художествената литература.--Алиса Селезньова (беседа) 12:19, 21 ноември 2015 (UTC)
:-) А какво трябва да се направи, ако текстът е копиран от тук? --Rumensz (беседа) 16:10, 21 ноември 2015 (UTC)
Изтривате копирания текст. Ако статията остане малка, слагате шаблон {{мъниче}}, а ако остане твърде малка, слагате шаблон {{микромъниче}}. Ако пък, най-сетне, нищо няма да остане, предлагате я за бързо, обаче с аргумент нарушение на авторски права, а не „без енциклопедичност“, както я бяхте предложили по-рано. — Luchesar • Б/П 22:36, 21 ноември 2015 (UTC)
И едно уточнение: след като сте започнали вече процедура за изтриване с обсъждане и гласуване, най-добре е процедурата да се следва. Просто имайте предвид горните неща за друг път. — Luchesar • Б/П 22:44, 21 ноември 2015 (UTC)
Едното видях първо, другото сега. Сори! Но така, или иначе, въпросът си остава принципен, като сте добре запознат с нелицеприятния диалог от "Заявките към администраторите". А този казус си е приоритетен пред изтриването с гласуване. Или не?! Или зависи само от човека!? Или ... --Rumensz (беседа) 23:33, 21 ноември 2015 (UTC)
Вижте, ако една статия отговаря на принципните изисквания за присъствие в енциклопедията, по-добре е да бъде коригирана, дори да се превърне в мъниче, отколкото да бъде изцяло изтрита. Моята практика показва, че е много по-трудно да бъде започната статия от нулата, отколкото да се разширява и подобрява съществуваща. Затова, според мен, добросъвестното поведение в такива случаи е да се изтрие текстът в нарушение на авторски права, но да се запазят, а ако е нужно и да се пренапишат подходящо няколко изречения, така че статията да се запази. Проблемът разбира се е, че всеки е зает извън Уикипедия, има собствени приоритети вътре в нея, но най-вече самото съответствие на статията с принципните изисквания на Уикипедия може да бъде спорно. Затова универсален отговор няма и в такива случаи субективизмът е неизбежен. — Luchesar • Б/П 23:59, 21 ноември 2015 (UTC)
По същия принцип направих искане към администраторите за статията "Луди разкази", но не срещнах Вашето и на n-администратори разбиране, нито действие в тази насока. ... Има нещо гнило в Дания! ... а тук сега не срещам състоятелни мотиви. Помислете върху това. --Rumensz (беседа) 18:12, 22 ноември 2015 (UTC)
Точно това Ви обяснявам, Rumensz! За да бъде спасена една статия, трябва някой да има време, енергия и желание за това. Е, никой не се е погрижил да го направи за споменатата от Вас статия преди пускането ѝ за изтриване. Не можете да упреквате администраторите, че не са я спасили, защото това нито им влиза в задълженията, нито пък би им било физически възможно да спасяват всяка една подобна статия. А в същото време те са задължени да изтриват статии, които представляват изцяло нарушение на авторски права. Ако бяхте пуснал обсъжданата тук статия за бързо изтриване с аргумента „изцяло копиран текст от еди-къде си“, тя също щеше да бъде изтрита. Администраторите не могат – и пак чисто физически – също да проверяват дали когато цитираната в искането за бързо изтриване причина е невалидна, случайно не е валидна някоя друга. Какво неясно, а още повече „гнило“ има тук – или в Дания? Моля Ви да престанете с тези необосновани подозрения, защото те в никакъв случай не спомагат за поддържането на продуктивна работна атмосфера. — Luchesar • Б/П 20:11, 22 ноември 2015 (UTC)
Аз ли съм луд, или се опитвате да ме изкарате - Ясно бях поискал статията да се възстанови БЕЗ копирания текст, а инфобокс, имена на разкази в сборник, и пр. конструктивни елементи НЕ СА копиран текст. А за „спасяването“ щях да се погрижа аз. Затова си има кусур шаблони, вкл. „спасяване“. Щом администраторите са задължени да изтриват копиран текст, ЗАЩО не го правят за статията „Скамбил“? Освен това аз също не проверявам всяка статия откъде е копирана. Втората причина видях след това. Но тя, както казвате, е приоритет и задължение. И всичко останало е без значение. И на Вас ще задам същия въпрос - Откъде сте сигурен, че това е същата игра, а не мистификация? --Rumensz (беседа) 20:27, 22 ноември 2015 (UTC)
 • Инфобокс, съдържание на книга, категории и външни препратки (особено пък към онлайн магазини) не правят статия. Дори за микромъниче са нужни поне няколко съдържателни изречения. Имаме много аналогични случаи с изтрити „статии“ за музикални албуми, в които единствената информация е списък с песните в албума. Ако нямате какво друго да напишете за една книга или албум, освен да цитирате тяхното съдържание, тогава възниква въпросът дали наистина са достатъчно значими за Уикипедия.
 • Доколкото си спомням, Вие се нахвърлихте върху Алиса с остър и, меко казано, не особено колегиален тон, изисквайки без всякакви обяснения статията да бъде възстановена, а Алиса да бъде наказана с официално предупреждение, задето си е позволила да я изтрие. Ако сте искал наистина да приведете статията в енциклопедичен вид, явно покрай критиките сте пропуснал да го напишете.
 • Всеки редактор може и трябва да изтрива текст, копиран в нарушение на авторски права. Вие, например, защо не го правите? А за администраторите не сте прочел внимателно. Написах Ви, че са длъжни да изтриват цели статии – защото само те имат право да го правят – които статии се състоят изцяло от нарушение на авторски права.
 • Писах Ви вече и това, но ще го повторя: ако бяхте пуснал статията за бързо изтриване по причина нарушение на авторски права, тя щеше да бъде изтрита. Ако статията остане в сегашния си вид, т.е. само с текст в нарушение на авторски права, и някой отново я пусне за бързо с такъв аргумент след изтичане на настоящото гласуване, тя ще бъде изтрита. Отново задавам и въпроса си: какво толкова неясно има тук?
 • Не разбирам за какви мистификации говорите. Диалогът ми с Вас започна – и аз също държа да завърши – с темите за нарушенията на авторски права и процедурите по изтриване на статии.
Надявам се да съм Ви бил полезен. — Luchesar • Б/П 21:25, 22 ноември 2015 (UTC)
А по отношение на администраторската Алиса - това беше нейно действие веднага след като я „споменах“ в Разговори, а преди това имаше сблъсък по отношение на автора на сборника, та се наложи да пиша статията наново. Не е за пръв път - изнервя. А тези 2 статии просто бяха „обучение“ на нов редактор. И позицията ми открай време е да помагам на новите редактори (никой не идва научен), а не да трия статиите им. (Апропо Проверявате ли Дневника на изтриванията, където тя трие често с аргумента - Неенциклопедичен текст?).
Мотиви - Нали не ми забранявате правото да развивам и допълвам аргументите си? А аргументите на други редактори не следва да са сляпо доверяване на посочени от мен аргументи, те също следва да имат аргументи. ... Покрай тази процедура изяснихме някои неща. До утре! --Rumensz (беседа) 21:53, 22 ноември 2015 (UTC)
 • Symbol oppose vote.svg Против Играта се среща в някои литературни произведения и има известна популярност. --Молли (беседа) 17:23, 22 ноември 2015 (UTC)
От къде черпите информация, че споменатата игра в литературните произведения, е същата игра описана в статията, а не е оригинално творчество (изследване) на автора? --Rumensz (беседа) 18:51, 22 ноември 2015 (UTC)
 • Symbol oppose vote.svg Против. Това наистина е основната игра на карти до към 60-те години. Играта се споменава в художествената литература и то доста, като към това, което Румен е показал, може да се добави и Вазов с Хъшове. Чисто личният ми опит също показва значимост - дядо ми играеше само тази игра и ме научи и мен. Фактът, че е практически мъртва не я лишава от значимост - изобщо липсата на историческо мислене е някаква нова болест на обществения ни живот си мислим напоследък :-). --Мико (беседа) 20:43, 22 ноември 2015 (UTC)
Не съм против играта, нито искам да принизявам историческата ѝ роля. Би било добре да има статия, която да описва енциклопедично различни игри от миналото, и отразяването им в живота на хората. Но тук срещаме неприемливи неща - копиран текст, оригинално изследване, липса на надеждни източници, и пр. --Rumensz (беседа) 21:07, 22 ноември 2015 (UTC)
Аргументите, с които сте я предложили за изтриване, обаче са различни. Цитирам, „Без енциклопедична стойност. Няма нужните публикации, медийно и историческо отразяване. Не е широко позната.“ Защо се учудвате, че редакторите гласуват против? Може би е добре да формулирате по-прецизно исканията си за изтриване. — Luchesar • Б/П 21:30, 22 ноември 2015 (UTC)

Емил Бучински[редактиране на кода]

беседа • история • история на беседата • какво сочи насам • свързани промени

Обсъждането ще приключи на 08 декември 2015, 09h (UTC)

Причина за изтриване: личността като спортист не е достатъчно известен, появява се като опозиция на ръководството на ЦСКА по телевизията, но според мен това не е достатъчно за статия. Скроч б. п. 09:18, 24 ноември 2015 (UTC)

 • Symbol support vote.svg За изтриване, поради посочената причина. Скроч б. п. 09:18, 24 ноември 2015 (UTC)
 • Symbol support vote.svg За изтриване, поради очевидна липса на енциклопедична значимост.→ Иван (беседа) 23:27, 24 ноември 2015 (UTC)